Het Engelse woord nudge wordt gebruikt om mensen te helpen een gemakkelijke en betere keuze te maken. De overheid, en ook gezondheidsprofessionals sturen hier weliswaar in. Uiteindelijk kiezen mensen wel zelf.

Er zijn legio toepassingen voor preventie, maar ook in de cure en care sector. Bijvoorbeeld in de manier waarop behandelopties worden aangeboden en de wijze waarop met patiënten/cliënten wordt gecommuniceerd.
ZonMw wil een impuls geven aan het gedachtegoed van nudging voor de ZonMw onderzoeks- en praktijkprogrammering. Dit leidt tot gedragswetenschappelijke kennis in beleid, onderzoek, onderwijs en praktijk.

Wetenschappelijk kader Nudging in de publieke gezondheidszorg

In opdracht van ZonMw heeft de Universiteit van Utrecht gewerkt aan een wetenschappelijk kader voor de toepassing van nudging in de publieke gezondheidszorg. Er is aandacht voor een definitie voor nudging die voor idereen begrijpelijk is. De defenitie wordt gebruikt binnen de publieke gezondheidszorg. De kennissynthese is in juli 2015 afgerond.

ZonMw projecten

Uitgelicht

Gezonde taartjes

Veel mensen willen graag minder ongezond snacken. Toch vinden ze dit lastig om in de praktijk te brengen. Want ongezonde snacks kom je voortdurend tegen; onderweg naar school, werk of andere activiteiten. Hoe kan je mensen gezonder laten snacken? 

project Food in Motion

Nudging op de kaart...

ZonMw heeft opdracht gegeven aan Schuttelaar & Partners om in kaart te brengen wat de stand van zaken is om nudging als preventief instrument, naast andere instrumenten, in de praktijk te gebruiken. Het blijkt dat er veel gebeurt op het gebied van nudging en preventie, maar ook dat het nog erg versnipperd is. Om deze versnippering aan te pakken, is samenwerking nodig tussen de domeinen beleid, onderzoek, onderwijs en praktijk.

Lees de samenvatting Nuding in de praktijk

Het nut van nudging

Hand met milkshake

Hoe kun je mensen een duwtje of nudge in de goede richting geven om gezondere keuzes te kunnen maken? Ingrid Steenhuis bekeek wat het effect was als er kleinere porties werden aangeboden in het bedrijfsrestaurant.

Een small milkshake van een halve liter

Doel gehaald? Hier is je prijs!!

Gebaseerd op gedragseconomische inzichten ontwierpen onderzoekers van het RIVM (VWS) en Tilburg University verschillende loterijen die als deadlines dienden om mensen met overgewicht te helpen zich aan hun doel te houden van ‘twee keer per week sporten’. Koen van der Swaluw is hierop gepromoveerd.

Met dit proefschrift won hij de Beste Public Health Dissertatie 2018.

Bekijk het proefschrift 'Commitment Lotteries'

Meer informatie en relevante links

Contact

Marja Westhoff

Senior programmamanager

Telefoonnummer+31 70 349 52 77

Carola Havers

Communicatieadviseur

Telefoonnummer+31 07 349 51 59
E-mailadreshavers@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website