Over dit programma

Op naar therapie-op-maat voor de ziekte van Parkinson

Ruim 50.000 Nederlanders hebben de ziekte van Parkinson en dit aantal neemt jaarlijks toe met 8.000. De ziekte van Parkinson is een ingrijpende ziekte en het heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven van de patiënt (top-3 grootste afname) en op die van haar/zijn verzorger. Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar, maar die zijn alleen symptomatisch en gericht op het verminderen van bepaalde lichamelijke klachten. Ook reageren mensen heel verschillend op deze medicijnen en hebben sommige gebruikers meer last van bijwerkingen dan anderen. De ziekte van Parkinson gaat gepaard met een enorme ziektelast.

De onderzoekers van het “Personalized Therapeutics for Parkinson’s disease consortium” willen van een one-size-fits-all benadering naar een behandeling op maat. Ze willen bloed en microbiota gaan verzamelen van mensen met de ziekte van Parkinson om huidige behandelingen te verbeteren.

Doel van het programma

ZonMw levert een bijdrage aan de kennisbasis van de topsectoren in Nederland door financiering van excellent onderzoek. Daarbij wordt samenwerking gestimuleerd tussen wetenschappers, publieke en private partijen in de vorm van publiek-private samenwerkingen (PPS). Deze partijen vormen samen consortia en maken zo innovatief onderzoek mogelijk. Dit programma draagt hieraan bij door te investeren in een publiek-private partnership met landelijke dekking van relevante onderzoekspartijen op het gebied van de ziekte van Parkinson.

Daarbij is het van belang dat het programma leidt tot het ontwikkelen van wetenschappelijke kennis en het stimuleren van de toepassing en implementatie van de relevante uitkomsten. Het programma moet leiden tot intensieve en duurzame samenwerkingsrelaties en er moet meer focus en massa komen op het gebied van de ziekte van Parkinson.

Procedure

Dinsdag 27 november 2018 om 14:00 sloot de subsidieaanvraag. Dit betrof een subsidie op uitnodiging waarbij ZonMw prof. dr. J.J. (Bob) van Hilten (LUMC) uitnodigde om een aanvraag in te dienen op het gebied van de ziekte van Parkinson. In februari 2019 is een besluit genomen over honorering en een samenvatting van het project is hier te lezen.

Vragen?

Voor inhoudelijke vragen over het programma kunt u contact opnemen per e-mail of telefonisch met:

  • Annemarie Penders, programmamanager ZonMw, 070-3495043

 

Gerelateerde links

Gerelateerde onderwerpen

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website