Het betrekken van jongeren in onderzoek zorgt ervoor dat onderzoek beter aansluit op de dagelijkse praktijk. Ook worden resultaten eerder en met meer succes toegepast. Maar hoe organiseer je deze structurele betrokkenheid? Is het altijd mogelijk? En: wanneer is het goed genoeg? ZonMw vindt participatie van jongeren in onderzoek belangrijk. En faciliteert daarom zowel onderzoekers als jongeren. O.a. met masterclasses, een film en een uitgebreide folder met handvatten en tips.

Uitgelicht

Jeugdparticipatie bevorderen

meisjes op computer

Gemeenten kunnen in het jeugdbeleid een visie op het belang van jeugdparticipatie formuleren en op basis daarvan samen met de jeugd bedenken hoe ze de drie vormen van jeugdparticipatie kunnen stimuleren. Door in gesprek te gaan met kinderen en jongeren worden vragen, behoeften, belevingen en oplossingen helder. Veel gemeenten hebben daarom jeugdparticipatie als beleidsdoel geformuleerd. Maar wat is jeugdparticipatie? 

Lees meer over jeugdparticipatie

Jongeren betrekken bij onderzoek: hoe doe je dat?

Om jeugdhulp beter aan te laten sluiten bij de behoeften van jongeren en ouders, is hun betrokkenheid noodzakelijk. Een praktische publicatie om je doelgroep structureel te betrekken.

Download de publicatie

Film: Jongerenparticipatie in onderzoek

Jongerenparticipatie heeft meerwaarde! Het betrekken van jongeren zorgt dat het onderzoek beter aansluit op de dagelijkse praktijk. Ook worden resultaten eerder en met meer succes toegepast. ZonMw stimuleert betrokkenheid van ervaringsdeskundigen in projecten en programmering. In deze informatieve film maakt u kennis met vier inspirerende onderzoeken waarbij jongeren actief zijn betrokken.

Bekijk de film (15 minuten)

Wat wil jij leren over jongerenparticipatie in onderzoek?

ZonMw organiseerde afgelopen jaar een aantal masterclasses jongerenparticipatie in onderzoek. Voor zowel onderzoekers in het jeugdveld als jongeren die interesse hebben om te participeren in onderzoek. Er staan op dit moment geen data gepland.


Heb je interesse? Laat het ons weten! Dan houden we je op de hoogte.

Houd mij op de hoogte

ADHD, vaak druk of afgeleid? Doe mee!

De Academische Werkplaats voor ADHD en Druk Gedrag zoekt kinderen en jongeren met druk en ongeconcentreerd gedrag (met én zonder diagnose), en ouders van deze kinderen, die graag willen meedenken over vragen rondom ADHD en druk gedrag.

Lees meer

De kracht van participatie: tussen botsen, pionieren en samenwerken

Wat is participatie? En wat zijn de ervaringen? Bo van Loenen schreef erover. Bo is actief als cliëntvertegenwoordiger en ervaringsdeskundige binnen diverse projecten in de jeugdhulp. Ook volgde zij de masterclass van ZonMw.

Lees het verhaal van Bo

Jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking aan zet

Drie projecten waarin jonge mensen met een licht verstandelijke beperking of problemen met leren ‘aan zet’ zijn, presenteerden hun resultaten. Al tijdens het proces leverde de projecten resultaten op.

Lees het sfeerverslag

ParticipatieKompas

Participatiekompas is een verzamelplek van kennis en praktijkervaringen over patiënten- en cliëntenparticipatie in onderzoek, beleid en kwaliteit van zorg. Naast publicaties, methoden en tools biedt de website ook praktijkvoorbeelden en ervaringsverhalen. 

Ga naar Participatiekompas

ZonMw en participatie in onderzoek

Participatie is een belangrijk middel om onderzoek binnen de gezondheidszorg aan te scherpen. Door ervaringsdeskundigen te betrekken, is de kans groter dat het onderzoek aansluit op de behoeften in de dagelijkse praktijk en dat projectresultaten eerder en met meer succes zullen worden toegepast.

Lees meer over participatie in het algemeen bij ZonMw

Actueel

Volg via RSS

Digitale tool INKT geeft jongeren zicht op vragenlijstgegevens uit de jeugd-ggz

De afgelopen maanden hebben jongeren samen met ontwerpers en onderzoekers van het ZonMw-project ‘I need to know. Ontwikkeling van een interactieve tool voor jongeren om meer zicht te krijgen op behandelresultaat’ de digitale tool INKT ontwikkeld. Met INKT kunnen jongeren binnen de jeugd-ggz zelf hun vragenlijstgegevens inzien, waardoor ze meer zicht hebben op hoe het volgens de vragenlijsten met ze gaat.

Nieuws

Ervaringsdeskundigen bieden aanvullend perspectief in project ‘Over de drempel’.

De inzet van ervaringsdeskundigen in onderzoek binnen de jeugdzorg blijkt een waardevolle aanvulling. Zij kennen het perspectief van de jongeren zélf. En dit vergemakkelijkt het gesprek. In het project ‘Over de drempel’ gingen HAN-studenten samen met ervaringsdeskundigen in gesprek met jongeren die de jeugdzorg onlangs verlaten hebben.

Nieuws

ADHD, vaak druk of afgeleid? Doe mee!

De Academische Werkplaats voor ADHD en Druk Gedrag zoekt kinderen en jongeren met druk en ongeconcentreerd gedrag (met én zonder diagnose), en ouders van deze kinderen, die graag willen meedenken over vragen rondom ADHD en druk gedrag.

Nieuws

Versterken van integrale hulp voor jongeren met psychische problemen

Jongeren met psychische problemen zijn lang niet altijd in beeld bij de jeugdhulp en wijkteams. Daarom gaan in 7 regio’s een academische werkplaats transformatie jeugd en een werkplaats sociaal domein sámen hun kennis en netwerken inzetten om de signalering, hulp en ondersteuning voor deze jongeren lokaal te verbeteren.

Nieuws

Agenda

Jeugd in onderzoek

Op donderdag 23 mei 2019 is alweer de 15e editie van Jeugd in Onderzoek. Jeugdprofessionals, beleidsmedewerkers, wetenschappers en schoolleiders/-bestuurders inspireren elkaar door kennis en ervaringen uit te wisselen, om zo de ondersteuning aan jeugd en ouders te verbeteren.

Lees meer
Toon alle agenda-items
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website