Het betrekken van jongeren in onderzoek zorgt ervoor dat onderzoek beter aansluit op de dagelijkse praktijk. Ook worden resultaten eerder en met meer succes toegepast. Maar hoe organiseer je deze structurele betrokkenheid? Is het altijd mogelijk? En: wanneer is het goed genoeg? ZonMw vindt participatie van jongeren in onderzoek belangrijk. En faciliteert daarom zowel onderzoekers als jongeren. O.a. met masterclasses, een film en een uitgebreide folder met handvatten en tips.

Uitgelicht

Jeugdparticipatie bevorderen

meisjes op computer

Gemeenten kunnen in het jeugdbeleid een visie op het belang van jeugdparticipatie formuleren en op basis daarvan samen met de jeugd bedenken hoe ze de drie vormen van jeugdparticipatie kunnen stimuleren. Door in gesprek te gaan met kinderen en jongeren worden vragen, behoeften, belevingen en oplossingen helder. Veel gemeenten hebben daarom jeugdparticipatie als beleidsdoel geformuleerd. Maar wat is jeugdparticipatie? 

Lees meer over jeugdparticipatie

Jongeren betrekken bij onderzoek: hoe doe je dat?

Om jeugdhulp beter aan te laten sluiten bij de behoeften van jongeren en ouders, is hun betrokkenheid noodzakelijk. Een praktische publicatie om je doelgroep structureel te betrekken.

Download de publicatie

Film: Jongerenparticipatie in onderzoek

Jongerenparticipatie heeft meerwaarde! Het betrekken van jongeren zorgt dat het onderzoek beter aansluit op de dagelijkse praktijk. Ook worden resultaten eerder en met meer succes toegepast. ZonMw stimuleert betrokkenheid van ervaringsdeskundigen in projecten en programmering. In deze informatieve film maakt u kennis met vier inspirerende onderzoeken waarbij jongeren actief zijn betrokken.

Bekijk de film (15 minuten)

Wat wil jij leren over jongerenparticipatie in onderzoek?

ZonMw organiseerde afgelopen jaar een aantal masterclasses jongerenparticipatie in onderzoek. Voor zowel onderzoekers in het jeugdveld als jongeren die interesse hebben om te participeren in onderzoek. Er staan op dit moment geen data gepland.


Heb je interesse? Laat het ons weten! Dan houden we je op de hoogte.

Houd mij op de hoogte

De kracht van participatie: tussen botsen, pionieren en samenwerken

Wat is participatie? En wat zijn de ervaringen? Bo van Loenen schreef erover. Bo is actief als cliëntvertegenwoordiger en ervaringsdeskundige binnen diverse projecten in de jeugdhulp. Ook volgde zij de masterclass van ZonMw.

Lees het verhaal van Bo

Jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking aan zet

Drie projecten waarin jonge mensen met een licht verstandelijke beperking of problemen met leren ‘aan zet’ zijn, presenteerden hun resultaten. Al tijdens het proces leverde de projecten resultaten op.

Lees het sfeerverslag

ParticipatieKompas

Participatiekompas is een verzamelplek van kennis en praktijkervaringen over patiënten- en cliëntenparticipatie in onderzoek, beleid en kwaliteit van zorg. Naast publicaties, methoden en tools biedt de website ook praktijkvoorbeelden en ervaringsverhalen. 

Ga naar Participatiekompas

ZonMw en participatie in onderzoek

Participatie is een belangrijk middel om onderzoek binnen de gezondheidszorg aan te scherpen. Door ervaringsdeskundigen te betrekken, is de kans groter dat het onderzoek aansluit op de behoeften in de dagelijkse praktijk en dat projectresultaten eerder en met meer succes zullen worden toegepast.

Lees meer over participatie in het algemeen bij ZonMw

Actueel

Volg via RSS

Cursus over kinderen als medeonderzoeker

Op vrijdag 22 maart gingen Hetteke, Laura en Malou samen naar een cursus over jongerenparticipatie in onderzoek georganiseerd door ZonMw in samenwerking met Christine Dedding en Esther Peeters. In dit artikel vertellen ze over hun ervaringen.

Elders gezien

‘Praat niet over me, praat met me’: masterclasses over jongerenparticipatie in onderzoek

Op vrijdag 8 en 22 maart vonden 2 masterclasses over ‘Jongerenparticipatie in Onderzoek’ en ‘Dilemma’s in jongerenparticipatie’ plaats. Beide masterclasses werden begeleid door Christine Dedding en Esther Peeters en bleken zeer waardevolle bijeenkomsten. Middels brainstormsessies, discussies en creatieve oefeningen gingen de deelnemers aan de slag met vragen over de waarde, invulling en uitvoering van participatief onderzoek. Zelfs ouderwetse...

Nieuws

Lancering informatieve website voor jeugdige onderzoeksdeelnemers

Onderzoekers vragen jonge ziekenhuispatiënten soms of ze willen meedoen met een wetenschappelijk onderzoek. Toch is er weinig geschikte informatie voor kinderen. Dr. Ronella Grootens, onderzoeker bij de LUMC-sectie Ethiek en Recht van de Gezondheidszorg, maakte daarom een website voor hen.

Illustratie: Irene Cécile
Elders gezien

Masterclasses Jongerenparticipatie in onderzoek - schrijf je nu in!

Op vrijdag 8 en vrijdag 22 maart 2019 organiseert ZonMw in samenwerking met Christine Dedding (Amsterdam UMC) en Esther Peeters twee masterclasses over jongerenparticipatie in onderzoek. Zowel onderzoekers in het jeugdveld als jongeren die interesse hebben om hun stem te laten horen in onderzoek zijn van harte welkom. Meld je nu aan.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Agenda

Voor de Jeugd Dag 2019

Op maandag 7 oktober 2019 vindt de zevende editie van de Voor de Jeugd Dag plaats. Dit is dé dag voor iedereen die samen wil werken om álle kinderen van Nederland een veilige, gezonde en kansrijke toekomst te geven. Dit jaar heeft de Voor de Jeugd Dag als thema Samen in actie! Hoe kunnen we elkaar nog beter helpen oplossingen te vinden waar jeugd én hun opvoeders het meest bij gebaat zijn? Ook al werken we bij verschillende organisaties en in...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Jojanneke Hillmann

Senior programmamanager

Telefoonnummer+31 70 349 52 67
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website