Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance (JPIAMR)

JPIAMR is een internationale samenwerkingsverband waarin landen op het thema antimicrobiële resistentie (AMR) samenwerken, met steun van de Europese Commissie. Op dit moment nemen 28 landen uit de hele wereld deel aan JPIAMR. Namens Nederland participeert ZonMw in dit samenwerkingsverband. JPIAMR stelt onder andere gezamenlijke subsidieoproepen voor onderzoek open. Ook lanceert het JPIAMR een virtueel onderzoeksinstituut. Dit dynamische netwerk van onderzoeksfaciliteiten op het gebied van antimicrobiële resistentie zorgt voor een wereldwijd platform voor wetenschappelijke samenwerking en onderzoekscapaciteit.

JPIAMR coördineert nationale publieke financiering  om transnationaal AMR-onderzoek en -activiteiten te ondersteunen in de 6 aandachtsgebieden zoals vastgesteld in de strategische onderzoeksagenda: therapieën, diagnostiek, surveillance, transmissie, omgeving en interventies. De missie voor de periode 2020-2025 is het bundelen van krachten van de deelnemende landen door het initiëren van de afstemming, coördinatie en ondersteuning van wereldwijde onderzoek en beleidsactiviteiten op het gebied van AMR volgend de OneHealth-benadering .

Resistentie antischimmelmiddelen - Uitbreiding JPIAMR Strategische Innovatie- en Onderzoeksagenda (SRIA)

Op 16 december 2020 is de publieke consultatie van de JPIAMR Strategische Onderzoeks- en Innovatieagenda (SRIA) gesloten. Deze agenda geeft een overzicht van recente ontwikkelingen en toekomstige aandachtspunten in AMR-onderzoek en wordt uitgebreid met antischimmelmiddelen.

De SRIA erkent dat antimicrobiële stoffen antibiotica, antischimmelmiddelen, antivirale middelen en antiparasitaire middelen omvatten. De huidige focus van de SRIA is antibioticaresistentie. Recent hebben JPIAMR leden besloten om een expertconsultatie uit te voeren om de onderzoeksprioriteiten op het gebied van antischimmelmiddelen/resistentie te identificeren, en zo de focus van de huidige SRIA te verbreden. Het doel van dit proces en de consultaties is om tot specifieke onderzoeksdoelen te komen die antibiotica- en antischimmelmiddel-onderzoek combineren binnen de verschillende aandachtsgebieden van de SRIA.

Onderzoek naar antibioticaresistentie in een postpandemische wereld

JPIAMR heeft in juni 2020 Engelstalige webinars gehouden waarin wereldleidende onderzoekers en clinici discussieerden over de prevalentie van bacteriële co-infecties, best practices en passend gebruik van antibiotica en over de kansen en uitdagingen voor onderzoek naar antimicrobiële resistentie tijdens de COVID-19- pandemie.

Stand van zaken JPIAMR subsidierondes

Bekijk wat de status is van open/komende en reeds gesloten subsidierondes binnen JPIAMR.

Andere internationale AMR initiatieven

  • EU-JAMRAI - European Joint Action on Antimicrobial Resistance and Healthcare-Associated Infections
  • One Health EJP - One Health European Joint Porgram
  • Global AMR R&D Hub
  • ICARS - International Centre for Antimicrobial Resistance Solutions
  • GARDP - Global Antibiotic Research & Development Partnership
  • CARB-X - Combating Antibiotic Resistant Bacteria

Deze lijst is niet limitatief.

Uitgelicht

Internationaal onderzoek effect micro-organismen

baby krijgt schone luier

Lees hoe onderzoek met poepmonsters van pasgeborenen uit Nederland, Duitsland en Canada kan helpen meer inzicht te krijgen in de relatie tussen microbioom, voeding en het immuunsysteem. John Penders, microbioloog bij Universiteit Maastricht/Maastricht UMC+ deed onderzoek voor Joint Programming Initiative ‘A Healthy Diet for a Healthy Life’ (JPI HDHL).

Meer over het onderzoek naar darmflora

JPIAMR Roadmap of Actions 2019-2024

De SRIA biedt een kader voor de JPIAMR Roadmap van Acties voor 2019-20124. Dit zal toekomstige gezamenlijke transnationale JPIAMR acties richting geven en zal ook als informatiebron dienen voor andere strategische initatieven om coördinatie en interdisciplinaire acties te ondersteunen.

Meer informatie en een link naar de roadmap (Engels)

AMR Research Funding Dashboard

Logo JPIAMR

Bekijk het JPIAMR AMR R&D investeringsdashboard. Een interactieve tool die laat zien waar investeringen door de JPIAMR members in worden gedaan.

Ga naar het dashboard

No time to wait

IACG rapport met aanbevelingen voor dringende maatregelen ter overweging voor de wereldwijde actie tegen antimicrobiële resistentie.

Lees het rapport

Nieuwe Strategische Onderzoeks- en Innovatieagenda JPIAMR

cover SRIA

De JPIAMR Strategische Onderzoeks- en Innovatieagenda (SRIA), 2019, geeft een overzicht van recente ontwikkelingen en toekomstige aandachtspunten in AMR onderzoek.

 

Bekijk de SRIA

NL projecten '2018 Network Call on Surveillance'.

Vanuit JPIAMR zijn 2 projecten gehonoreerd over surveillance met Nederlandse coördinatoren. In de 7e gezamenlijke subsidieoproep '2018 Network Call on Surveillance'.

Bekijk de projecten
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website