Onderwerpen

Uitgelicht

Opsporing van slapende tuberkelbacillen

Mediator 28

KNCV Tuberculosefonds start met onderzoek naar preventie van tbc. Met een screeningsproef van nieuwkomers in Nederland op slapende infecties kunnen we actieve tbc voorkomen.

Lees het mediatorartikel

Infectieziekten, gezondheidsbescherming en One Health

One Health
(gebaseerd op afbeelding van thema Global One Health, Wageningen University & Research)

Infectieziekten vormen steeds nieuwe bedreigingen en houden zich niet aan landgrenzen. Dit geldt ook voor de toenemende antibioticaresistentie. De aanpak van dit grensoverschrijdende probleem vereist een samenhangende visie.

Lees meer over de visie

Subsidieoproep bij CARB-X

Logo NADP

The NADP likes to share the following international funding opportunity offered by CARB-X! CARB-X supports early development in the area of antibiotics, other antimicrobial therapeutics, preventatives, diagnostics and devices. Deadline round 2 is June 8 2018

Funding opportunity offered bij CARB-X

Blijf op de hoogte

afbeelding Preventienieuwsbrief

Deze nieuwsbrief laat u de impact van preventief onderzoek zien. U leest over projecten, resultaten en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van preventie, gezondheidsbescherming en  sport & bewegen.

abonneren

Oog voor de eindgebruiker

Oog voor de eindgebruiker

De patiënt betrekken en samenwerken met binnen- en buitenlandse partners zijn 2 aanbevelingen uit de afgeronde programma’s Infectieziektebestrijding en Q-koorts. Resultaten van de programma’s zijn versterking van de kennisinfrastructuur van infectieziektebestrijding en verbetering van de diagnostiek en behandeling van Q-koorts.

Lees de digitale publicatie

Stand van zaken subsidieronden

  • op dit moment en in de nabije toekomst zijn geen subsidiemogelijkheden bij ZonMw op dit onderwerp
  • in de laatste subsidieronde van het programma Infectieziektebestrijding zijn 58 projectideeën ingediend
  • in de 2e subsidieronde van het programma Antibiotica Resistentie zijn 57 projectideeën ingediend
  • 9 subsidieaanvragen zijn in december 2016 gehonoreerd in de 2e subsidieronde van het programma Non-alimentaire zoönosen
  • in de 1e subsidieronde van het programma Antibiotica Resistentie zijn 10 projectideeën gehonoreerd

Factsheet Gezondheidsbescherming

In deze factsheet laten we de achtergrond van Gezondheidsbescherming zien en komen enkele onderzoekprojecten aan bod.

Lees de factsheet

Actueel

Volg via RSS

Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) 2018

Antibioticaresistentie, klimaatverandering en de dalende vaccinatiegraad zijn bekende opgaven voor de toekomst. Blijvende aandacht is nodig voor leefstijl, leefomgeving en vergrijzing. Nieuw zijn mogelijke gezondheidseffecten op de volksgezondheid van medicijnresten en microplastics in ons milieu. De zojuist verschenen VTV 2018 van RIVM is een belangrijke basis voor de onderzoeksprogrammering van ZonMw.

Elders gezien

500.000 tekenbeten in juni en juli verwacht

Onderzoekers van het RIVM en Wageningen University & Research verwachten dat we in juni en juli ruim 500.000 tekenbeten oplopen, de helft van het jaarlijkse aantal tekenbeten.

Via tekenradar.nl kun je zien waar in de afgelopen periode veel mensen zijn gebeten door een teek. En waar mensen de ziekte van Lyme hebben opgelopen. Je kunt jezelf op deze website ook aanmelden voor deelname aan onderzoek als je een tekenbeet of lyme hebt opgelopen.

Elders gezien

Samenwerking vergroot kans op vervolgonderzoek Q-koorts

Met 16 onderzoeken naar Q-koorts probeerde Q-support de geheimen van deze onbekende ziekte te ontrafelen. Veel werd duidelijk, maar nog steeds is de Q, die voor query (vraagteken) staat, actueel. Want veel van de langetermijngevolgen zijn nog onbekend. En van een afdoende behandeling voor het Q-koortsvermoeidheidsyndroom is nog steeds geen sprake. ‘Dat maakt vervolgonderzoek echt noodzakelijk’, zegt Annemieke de Groot, directeur van Q-support...

Nieuws

Wat neem jij deze zomer mee terug van je buitenlandse vakantie?

Mensen reizen steeds meer. Infectieziekten kunnen door reizigers mee naar Nederland genomen worden en daar verder verspreid worden. Hondsdolheid, darminfecties en virusinfecties overgedragen door muggen, zijn onderwerpen van enkele onderzoeksprojecten bij ZonMw.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website