Onderwerpen

Uitgelicht

Praat mee over onderzoek antibioticaresistentie en data

Deel met ons uw ervaring en kennis op het gebied van antibioticaresistentie en hergebruik van data. Help mee om de subsidieronde vorm te geven.

Vul voor 15 maart 2019 de survey in

Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2019

Impressie congres

Het 7e congres Goed Gebruik Geneesmiddelen vindt plaats op donderdag 4 april in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het gevarieerde programma, met een plenaire bijdrage van Prof.dr. A.D.M.E. Osterhaus, dierenarts en viroloog, biedt weer volop mogelijkheden voor het opdoen van kennis en om te netwerken.

Bekijk het volledige programma en meld je aan

Evaluatie AMR 2009 - 2018

Resultaten: kennis over preventie, transmissie en diagnostiek van antimicrobiële resistentie.

Lees de evaluatierapporten

‘Nederlanders waarderen ook hun leven buiten werk’

Evolutionair bioloog Daniel Rozen

Veel wetenschappers werken enige tijd in den vreemde. Wat valt ze daar op?  De Amerikaan Daniel Rozen, evolutionair bioloog aan het Instituut voor Biologie Leiden van de Universiteit Leiden vertelt het ons.

Lees Buitengaats

Consulatie strategie EMA

European Medicines Agency banner

Geef uw mening over de voorgestelde strategie van het European Medicines Agency inzake regelgevende wetenschap tot 2025. Voldoet deze aan de behoeften van de belanghebbenden?

De vragenlijst blijft open tot 30 juni 2019.

Public consultation on EMA Regulatory Science to 2025

Infectieziekten, gezondheidsbescherming en One Health

One Health
(gebaseerd op afbeelding van thema Global One Health, Wageningen University & Research)

Infectieziekten vormen steeds nieuwe bedreigingen en houden zich niet aan landgrenzen. Dit geldt ook voor de toenemende antibioticaresistentie. De aanpak van dit grensoverschrijdende probleem vereist een samenhangende visie.

Lees meer over de visie

Preventie bij ZonMw - Blijf op de hoogte

abonneren

Stand van zaken subsidieronden

  • In de 2e helft van 2018 wordt het derde programma Infectieziektebestrijding ontwikkeld. In het eerste kwartaal van 2019 verwachten we hiervoor de eerste subsidie-oproep
  • Later dit jaar stellen we de 3e subsidieronde van het programma Antibiotica Resistentie open
  • in de laatste subsidieronde van het programma Infectieziektebestrijding zijn 58 projectideeën ingediend
  • in de 2e subsidieronde van het programma Antibiotica Resistentie zijn 57 projectideeën ingediend
  • 9 subsidieaanvragen zijn in december 2016 gehonoreerd in de 2e subsidieronde van het programma Non-alimentaire zoönosen
  • in de 1e subsidieronde van het programma Antibiotica Resistentie zijn 10 projectideeën gehonoreerd

Nieuw cahier met aandacht voor infectieziekten

Cahier Biowetenschappen en maatschappij

In deze speciale editie van de cahiers van Biowetenschappen en Maatschappij vertellen mensen hun verhaal over de impact van de ziekte op hun leven.

Cahier 'Ons afweersysteem'

Factsheet Gezondheidsbescherming

In deze factsheet laten we de achtergrond van Gezondheidsbescherming zien en komen enkele onderzoekprojecten aan bod.

Lees de factsheet

Actueel

Volg via RSS

Risicoanalyse voor zoönosen

Met een instrument kunnen GGD’en snel de risico’s analyseren van infectieziekten die van dier naar mens overdraagbaar zijn (zoönosen). Door het overzichtelijk samenvatten van diergegevens is het mogelijk om in combinatie met ziektegegevens in mens en/of dier een risicoschatting te maken bij een zoönose zoals Q-koorts en vogelgriep.

Nieuws

Nederland heeft antibioticaresistentie onder controle

"Hoewel het probleem van antibioticaresistentie in Nederland op dit moment onder controle lijkt, is het wel van groot belang om waakzaam te blijven. Er verschijnen namelijk regelmatig nieuwe resistente bacteriën in Nederland” zegt onderzoeker Wouter Rottier die op 19 februari hierop promoveert bij de Universiteit Utrecht.

Nieuws

Minder antibioticavoorschriften bij samen beslissen

In huisartsenpraktijken waar meer gezamenlijke besluitvorming plaatsvindt, schrijven huisartsen minder antibiotica voor. Het gaat hierbij om situaties met jongere patiënten waarin volgens de richtlijnen een antibioticum valt te overwegen, maar dit niet per se noodzakelijk is. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel, met gegevens uit elektronische patiëntendossiers van Nivel Zorgregistraties en vragenlijsten van het Consumentenpanel...

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

HDHL-INTIMIC: Impact of Diet, Food Components and Food Processing on Body Weight Regulation and Overweight Related Metabolic Diseases (METADIS)

Onderwerpen

Proposals should focus on one or both of the following topics:

  1. Identification of food (components) or diets that affect appetite and satiety, body weight regulation and/or risk factors for the development of overweight related metabolic diseases as well as the underlying mechanisms. This includes the understanding of individual responses to food components or diets.
  2. The effect of food processing and/or storage conditions on food components, and the mechanisms by which this will influence appetite and satiety, body weight regulation and/or risk factors for the development of overweight related metabolic diseases. This can include studying how to modify the amount of these food components during food processing without affecting consumer acceptance.

Onderdeel van programma

Joint Programming Initiative, Healthy Diet for a Healthy Life (JPI HDHL)

Geplaatst op

5 februari 2019

Deadline

2 april 2019,
16.00 uur

Bekijk

Agenda

JPI HDHL conferentie

Houdt u zich bezig met voeding en gezondheid? U kunt zich nu inschrijven voor de 5e internationale conferentie van het Joint Programming Initiative ‘A Healthy Diet for a Healthy Life’ (JPI HDHL) dat op 20 februari 2019 in Brussel plaatsvindt. De conferentie staat in het teken van ‘Diet as leverage point towards a healthy and sustainable food system’.

Lees meer

NWO levenswetenschappencongres: Life2019

Het eerste NWO levenswetenschappencongres - Life2019 - zal plaatsvinden op dinsdag 28 en woensdag 29 mei 2019 in het Postillion Convention Centre in Bunnik. Het thema van het congres is Communicatie in leven. Life2019 is bedoeld om onderzoekers te verbinden binnen het brede spectrum van de Nederlandse Life Sciences, om grenzen te verkennen, om mee te discussiëren over nieuwe of wenselijke ontwikkelingen in het veld en om geïnspireerd te raken om...

Lees meer
Toon alle agenda-items
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website