Dit is de sleutel tot snellere innovaties en beter beleid op het gebied van de gezondheidszorg. Hoe zorgen we dat data beter (her)gebruikt kunnen worden? ZonMw organiseerde een bijeenkomst om het gesprek hierover aan te gaan.
Kijk hoe wij beleidsmakers en onderzoekers ondersteunen met kennis en praktische instrumenten over een gezonde leefomgeving. Met die kennis dragen zij bij aan het fysieke, mentale en sociale welbevinden van mensen.
Op een druilerige avond met z'n allen een spelletje spelen? Probeer eens het ganzenbordspel. Vol met weetjes, van infectieziektebestrijding, corona en antibioticaresistentie tot voeding en gezondheid.
Bioloog en onderzoeker dr. Letty de Weger van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft een bomenkompas ontwikkeld. Dit kompas geeft particulieren, beleidsmakers en landschapsarchitecten een overzicht van de allergeniciteit van pollen die bomen kunnen verspreiden in de woon- en werkomgeving.
Op 15 maart 2023 is de 2e subsidieoproep van het programma Infectieziektebestrijding 3 opengesteld. Het doel van het programma en deze oproep is het bevorderen van een wetenschappelijk onderbouwde aanpak van de infectieziektebestrijding en het versterken van de kennisinfrastructuur. Dit moet uiteindelijk bijdragen aan de vermindering van de ziektelast en het aantal (ernstige) zieke mensen door infectieziekten in Nederland.
ZonMw stelt 2 subsidieoproepen open voor onderzoek naar de gezondheidseffecten van micro- en nanoplastics. De focus van de oproepen ligt op blootstelling, effecten, risico’s, standaardisatie en de invloed van gedrag en interventies. Op 3 april worden de oproepen tijdens een informatiebijeenkomst toegelicht.
Een gezonde vegaburger mag volgens richtlijnen van het Voedingscentrum niet meer dan 2,5 gram verzadigd vet en 1,13 gram zout per 100 gram bevatten. Toch worden deze richtlijnen niet nagevolgd waardoor bijna twee derde van de vegaburgers bevat nog steeds te veel zout en/of verzadigd vet.