Onderwerpen

Uitgelicht

Nieuwe subsidieronde JPI HDHL: voeding & epigenetica

Gentische man

Begin 2018 wordt een nieuwe subsidieoproep gelanceerd over voeding en epigenetica. Epigenetica omvat omkeerbare eigenschappen en veranderingen van het DNA. Het is nog onduidelijk in hoeverre leefstijl, waaronder voeding, het epigenoom kan beïnvloeden. Deze informatie is van belang om het ontstaan en verloop van chronische aandoeningen beter te begrijpen. Transnationale onderzoeksprojecten kunnen naar verwachting vanaf 6 februari 2018 worden ingediend om meer inzicht te krijgen in deze verbanden. ZonMw is voornemens financiële middelen ter beschikking te stellen zodat Nederlandse onderzoekers aan deze subsidieronde kunnen deelnemen.

Lees meer in de vooraankondiging

One Health

One Health
(gebaseerd op afbeelding van thema Global One Health, Wageningen University & Research)

Infectieziekten, gezondheidsbescherming en One Health

Infectieziekten vormen steeds nieuwe bedreigingen en houden zich niet aan landgrenzen. Dit geldt ook voor de toenemende antibioticaresistentie. De aanpak van dit grensoverschrijdende probleem vereist een samenhangende visie. Een van de visies waar steeds meer over gesproken wordt, is 'One Health': de aanpak van gezondheid vanuit humaan, veterinair en milieuperspectief; op lokaal, nationaal en internationaal niveau.

ZonMw ondersteunt deze visie. Op dit moment is het voor ons belangrijk dat we aansluiten bij het Nationaal Programma Preventie (NPP) met de naam 'Alles is gezondheid...'. Aan de kennisontwikkeling rond de uitvoering van dit programma draagt ZonMw bij. Het programma streeft naar een vitaler en gezonder Nederland waarin iedereen naar vermogen mee kan doen. Gezondheidsbescherming is een van de 5 domeinen waar het programma zich op richt. ZonMw heeft daarom gekozen voor het onderwerp Gezondheidsbescherming.

Berlin Declaration of the G20 Health Ministers

Berlin 2017

De G20 ministers van volksgezondheid hebben recent een verklaring afgegeven waarin onder andere gesteld wordt dat antibioticaresistentie in de toekomst een grote negatieve impact op de volksgezondheid, op wereldwijde economische groei en stabiliteit kan hebben.

Schimmels

peer met schimmel erop

Schimmels: van plaag tot bouwmeester. Lees over de prachtige en mysterieuze wereld van schimmels als ziekteverwekkers. En over hun rol bij voedsel(productie) en over opkomende resistentie tegen antischimmelmiddelen.

Lees het cahier van Stichting Biowetenschappen en Maatschappij (BWM)

Blijf op de hoogte

afbeelding Preventienieuwsbrief

Deze nieuwsbrief laat u de impact van preventief onderzoek zien. U leest over projecten, resultaten en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van preventie, gezondheidsbescherming en  sport & bewegen.

abonneren

Oog voor de eindgebruiker

Oog voor de eindgebruiker

De patiënt betrekken en samenwerken met binnen- en buitenlandse partners zijn 2 aanbevelingen uit de afgeronde programma’s Infectieziektebestrijding en Q-koorts. Resultaten van de programma’s zijn versterking van de kennisinfrastructuur van infectieziektebestrijding en verbetering van de diagnostiek en behandeling van Q-koorts.

Lees de digitale publicatie

Stand van zaken subsidieronden

  • op dit moment en in de nabije toekomst zijn geen subsidiemogelijkheden bij ZonMw op dit onderwerp
  • in de laatste subsidieronde van het programma Infectieziektebestrijding zijn 58 projectideeën ingediend
  • in de 2e subsidieronde van het programma Antibiotica Resistentie zijn 57 projectideeën ingediend
  • 9 subsidieaanvragen zijn in december 2016 gehonoreerd in de 2e subsidieronde van het programma Non-alimentaire zoönosen
  • in de 1e subsidieronde van het programma Antibiotica Resistentie zijn 10 projectideeën gehonoreerd

Factsheet Gezondheidsbescherming

In deze factsheet laten we de achtergrond van Gezondheidsbescherming zien en komen enkele onderzoekprojecten aan bod.

Lees de factsheet

Actueel

Volg via RSS

Radboudumc and KNAW join the Netherlands Centre for One Health

Radboud University Medical Center (Radboudumc) and the Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW) have joined the Netherlands Centre for One Health (NCOH) as partner as per 1 January 2018. NCOH is a strong academic network on infectious diseases in the Netherlands. It unites experts from Utrecht University, University Medical Center Utrecht, Wageningen University and Research, Erasmus Medical Center Rotterdam, Academic Medical Center...

Elders gezien

Kamer stemt tegen vergoeding hiv-preventiepil

De Tweede Kamer heeft tegen een tijdelijke vergoeding van PrEP, de hiv-preventiepil, gestemd. De overheid onderzoekt de inzet van het middel in Nederland en wacht nog op een advies van de Gezondheidsraad.

Elders gezien

Onderzoek naar de relatie tussen voeding, darmbacteriën en gezondheid

Begin 2018 starten 11 internationale onderzoeksprojecten om meer inzicht te krijgen in de relatie tussen voeding, het darm-microbioom en gezondheid. De projecten zijn gehonoreerd in een internationale subsidieronde van HDHL INTIMIC, een ERA-NET binnen het JPI HDHL. In de projecten zijn 45 onderzoeksgroepen uit 8 landen vertegenwoordigd.

Nieuws

Anderhalf miljoen voor onderzoek terugdringen antibioticagebruik

Hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh van het VUmc krijgt een subsidie van 1,5 miljoen euro voor onderzoek naar het terugdringen van overmatig antibioticagebruik bij kwetsbare ouderen. De subsidie komt van Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance (JPIAMR). Hierin hebben 19 landen zich verenigd om de antimicrobiële resistentie te verminderen en het gepast gebruik van antibiotica te bevorderen.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

NCVGZ 2018 Het congres voor de volksgezondheid

Wilt u op de hoogte blijven van de trends en ontwikkelingen op het gebied van de Publieke gezondheid? Ga met ons mee om te ontdekken hoe we samen Nederland een klein stukje gezonder kunnen maken. Kom ook op 10 april naar het NCVGZ, hét congres voor de publieke gezondheid, in Media Plaza, onderdeel van de Jaarbeurs in Utrecht.

Lees meer
Toon alle agenda-items
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website