Onderwerpen

Uitgelicht

One Health

One Health
(gebaseerd op afbeelding van thema Global One Health, Wageningen University & Research)

Opengestelde en verwachte subsidieoproepen

  • Tot 21 maart 2017 stelt het Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance (JPIAMR) de 5e gezamenlijke subsidieoproep open. Deze oproep gaat over preventie- en interventiestrategieën voor beheersing van antimicrobiële infecties. Bekijk de Engelstalige subsidieoproep op de website van JPIAMR
  • Tot 4 april kunt u projectideeën indienen voor de 2e subsidieronde van het programma Antibiotica Resistentie (ABR). Op basis van de resultaten van de 1e subsidieronde nodigt ZonMw in ieder geval de gedragswetenschappen nadrukkelijk uit om ideeën in te dienen. Bij voorkeur in samenwerking met de biomedische wetenschappen.
  • De 2e oproep voor het programma Infectieziektebestrijding 2014-2017 opent 23 februari 2017

Infectieziekten, gezondheidsbescherming en One health

Infectieziekten vormen steeds nieuwe bedreigingen en houden zich niet aan landgrenzen. Dit geldt ook voor de toenemende antibioticaresistentie. De aanpak van dit grensoverschrijdende probleem vereist een samenhangende visie. Een van de visies waar steeds meer over gesproken wordt, is 'One Health': de aanpak van gezondheid vanuit humaan, veterinair en milieuperspectief; op lokaal, nationaal en internationaal niveau.

ZonMw ondersteunt deze visie. Op dit moment is het voor ons belangrijk dat we aansluiten bij het Nationaal Programma Preventie (NPP) met de naam 'Alles is gezondheid...'. Aan de kennisontwikkeling rond de uitvoering van dit programma draagt ZonMw bij. Het programma streeft naar een vitaler en gezonder Nederland waarin iedereen naar vermogen mee kan doen. Gezondheidsbescherming is een van de 5 domeinen waar het programma zich op richt. ZonMw heeft daarom gekozen voor het onderwerp Gezondheidsbescherming.

Blijf op de hoogte

afbeelding Preventienieuwsbrief

Deze nieuwsbrief laat u de impact van preventief onderzoek zien. U leest over projecten, resultaten en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van preventie, gezondheidsbescherming, voedingsport en bewegen.

abonneren

Subsidieronde bij Q-Support

Stichting Q-support heeft ook mogelijkheden voor het aanvragen van subsidie voor onderzoek. Kijk voor meer informatie op hun website.

Oog voor de eindgebruiker

Oog op eindgebruiker

De patiënt betrekken en samenwerken met binnen- en buitenlandse partners zijn 2 aanbevelingen uit de afgeronde programma’s Infectieziektebestrijding en Q-koorts. Resultaten van de programma’s zijn versterking van de kennisinfrastructuur van infectieziektebestrijding en verbetering van de diagnostiek en behandeling van Q-koorts.

Lees de digitale publicatie

Stand van zaken subsidieronden

Factsheet Gezondheidsbescherming

In deze factsheet laten we de achtergrond van Gezondheidsbescherming zien en komen enkele onderzoekprojecten aan bod.

Lees de factsheet

Actueel

Volg via RSS

Onderzoek naar langetermijngevolgen en overdracht chlamydia

Chlamydia is de meest voorkomende bacteriële soa in Nederland. Het aantal infecties blijft onveranderd hoog, vooral onder jongeren. Twee lopende projecten van ZonMw presenteren 10 februari 2017 op de jaarlijkse internationale Chlamydia meeting hun voorlopige resultaten.

stelletje
stelletje
Nieuws

Wetenschappelijk onderzoek volledig toegankelijk

Over 3 jaar moet open science in de Europese Unie niet langer uitzondering maar de regel zijn. Dan zijn alle wetenschappelijke artikelen en zoveel mogelijk van de daarvoor gebruikte onderzoeksgegevens vrij toegankelijk voor iedereen. Met het Nationaal Plan Open Science, dat vandaag aan staatssecretaris Sander Dekker (Wetenschap) wordt aangeboden, nemen 10 organisaties het voortouw hierin.

ondertekening plan
ondertekening plan
Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Antibiotic Resistance

Onderwerpen

Only research within the following research areas is eligible for funding in this round:

  • Mechanisms for acquiring and transmitting antibacterial resistance in different environments e.g., patients, hospitals, farms, nature, etc,.
  • Appropriate (use of) diagnostics
  • Optimising antibiotic dosage and prudent use

Projects that include social and behavioural sciences and/or contribute to a One Health approach will get a higher priority in this round.

Research on new targets and alternatives for antibiotics will NOT be funded in this round. NWO TTW will be launching a new research programme on development of antibiotics and alternatives.

Onderdeel van programma

‘Antibiotic Resistance’, second call

Geplaatst op

6 februari 2017

Deadline

4 april 2017,
14:00 uur

Bekijk

Programma's

Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website