Onderwerpen

Uitgelicht

One Health

One Health
(gebaseerd op afbeelding van thema Global One Health, Wageningen University & Research)

Opengestelde en verwachte subsidieoproepen

  • Tot 4 april kun je projectideeën indienen voor de 2e subsidieronde van het programma Antibiotica Resistentie (ABR). Op basis van de resultaten van de 1e subsidieronde nodigt ZonMw in ieder geval de gedragswetenschappen nadrukkelijk uit om ideeën in te dienen. Bij voorkeur in samenwerking met de biomedische wetenschappen.
  • Tot 26 april kun je projectideeën indienen voor de 2e subsidieronde van het programma Infectieziektebestrijding 2014-2017

Infectieziekten, gezondheidsbescherming en One health

Infectieziekten vormen steeds nieuwe bedreigingen en houden zich niet aan landgrenzen. Dit geldt ook voor de toenemende antibioticaresistentie. De aanpak van dit grensoverschrijdende probleem vereist een samenhangende visie. Een van de visies waar steeds meer over gesproken wordt, is 'One Health': de aanpak van gezondheid vanuit humaan, veterinair en milieuperspectief; op lokaal, nationaal en internationaal niveau.

ZonMw ondersteunt deze visie. Op dit moment is het voor ons belangrijk dat we aansluiten bij het Nationaal Programma Preventie (NPP) met de naam 'Alles is gezondheid...'. Aan de kennisontwikkeling rond de uitvoering van dit programma draagt ZonMw bij. Het programma streeft naar een vitaler en gezonder Nederland waarin iedereen naar vermogen mee kan doen. Gezondheidsbescherming is een van de 5 domeinen waar het programma zich op richt. ZonMw heeft daarom gekozen voor het onderwerp Gezondheidsbescherming.

Blijf op de hoogte

afbeelding Preventienieuwsbrief

Deze nieuwsbrief laat u de impact van preventief onderzoek zien. U leest over projecten, resultaten en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van preventie, gezondheidsbescherming, voedingsport en bewegen.

abonneren

Oog voor de eindgebruiker

Oog op eindgebruiker

De patiënt betrekken en samenwerken met binnen- en buitenlandse partners zijn 2 aanbevelingen uit de afgeronde programma’s Infectieziektebestrijding en Q-koorts. Resultaten van de programma’s zijn versterking van de kennisinfrastructuur van infectieziektebestrijding en verbetering van de diagnostiek en behandeling van Q-koorts.

Lees de digitale publicatie

Stand van zaken subsidieronden

Factsheet Gezondheidsbescherming

In deze factsheet laten we de achtergrond van Gezondheidsbescherming zien en komen enkele onderzoekprojecten aan bod.

Lees de factsheet

Actueel

Volg via RSS

Geprikt door een zieke mug?

Het project Eco-Alert ontwikkelt een nieuw vogelsignaleringssysteem. Hiermee kunnen virussen worden opgespoord die via muggen of teken worden overgebracht op de mens. Deze arbovirussen zijn een bedreiging voor de volksgezondheid.

merel
Nieuws

Humaan-veterinaire samenwerking werkt!

De samenwerking tussen de humane en veterinaire gezondheidszorg levert veel op voor de bestrijding van papegaaienziekte. Dit blijkt uit het lopende project Plat4m-2Bt-Psittacosis van het programma Non-alimentaire zoönosen. Zo is er een web-based informatieplatform opgezet, een typeringstool ontwikkeld en een bronopsporingstool gemaakt.

2 papegaaien
2 papegaaien
Nieuws

Werken voedings- en beweegaanpakken?

Vanaf 28 februari 2017 kunnen onderzoekers hun belangstelling tonen om de effectiviteit van bestaand beleid voor voeding, - en beweeginterventies te evalueren. Geïnteresseerde onderzoekers dienen een zogeheten “Expression of Interest” in waarin ze hun interesse en toegevoegde meerwaarde voor het netwerk toelichten.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Antibiotic Resistance

Onderwerpen

Only research within the following research areas is eligible for funding in this round:

  • Mechanisms for acquiring and transmitting antibacterial resistance in different environments e.g., patients, hospitals, farms, nature, etc,.
  • Appropriate (use of) diagnostics
  • Optimising antibiotic dosage and prudent use

Projects that include social and behavioural sciences and/or contribute to a One Health approach will get a higher priority in this round.

Research on new targets and alternatives for antibiotics will NOT be funded in this round. NWO TTW will be launching a new research programme on development of antibiotics and alternatives.

Onderdeel van programma

‘Antibiotic Resistance’, second call

Geplaatst op

6 februari 2017

Deadline

4 april 2017,
14.00 uur

Bekijk

Infectieziektebestrijding 2017

Onderwerpen

Aandachtsgebieden

  • Doelgroepenbenadering
  • (Kosten)effectiviteit, afweging van kosten en baten
  • Veranderende demografie
  • Communicatie en gedrag

Voor meer informatie over de genoemden punten en achtergrondinformatie over het programma wordt u doorverwezen naar de volledige oproep tekst en de programmasite Infectieziektebestrijding 2014-2017.

Onderdeel van programma

Infectieziektebestrijding 2014-2017

Geplaatst op

23 februari 2017

Deadline

26 april 2017,
14.00 uur

Bekijk

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Congres Volksgezondheid 2017 (NCVGZ)

Het tweedaagse Nederlands Congres Volksgezondheid (NCVGZ) is een congres waarin onderzoek, praktijk en beleid een centrale plek innemen. Vanuit ZonMw is er het symposium 'Professionalisering door verbinding van werkveld aan opleiding en onderzoek’

Lees meer
Toon alle agenda-items
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website