Bij gebruik van geneesmiddelen is therapietrouw van belang. Wat zijn de factoren die van invloed zijn? Hoe kunnen patiënten gemotiveerd blijven om geneesmiddelen te gebruiken?
Therapietrouw is de mate waarin de patiënt zijn behandeling uitvoert zoals afgesproken met zijn behandelaar. Therapietrouw verbetert de gezondheid van de patiënt en drukt de zorgkosten. Veel patiënten wijken bewust of onbewust af van de met de zorgverlener afgesproken behandeling. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Mensen vergeten het, willen liever geen geneesmiddelen gebruiken, of stoppen vanwege bijwerkingen. Bevordering van therapietrouw vraagt derhalve om maatwerk.
‘Mens en maatschappij in geneesmiddelengebruik’, onder deze titel houdt NIVEL-onderzoeker prof. dr. Liset van Dijk op 25 juni 2019 haar inaugurele rede aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar leeropdracht is het farmaceutisch zorgonderzoek, waarin het sociaalwetenschappelijk perspectief centraal staat. Hoe kunnen we de zorg zo verbeteren dat deze het goed gebruik van geneesmiddelen bevordert?
Over adolescenten als patiëntengroep is niet veel bekend, behalve dat ze vaak therapieontrouw zijn. Een mobile health (mHealth) interventie zou een goede manier kunnen zijn om dit te verbeteren. Daarom is in de ADAPT-studie onderzocht of een mHealth interventie (gekoppeld aan de apotheek) de therapietrouw van jongeren met astma verbetert.
Liefst 2,5 miljoen mensen in Nederland zijn laaggeletterd. Zonder duidelijke en herhaalde uitleg gebruiken ze hun medicijnen makkelijk verkeerd. Goede begeleiding van deze groep begint met bewustwording bij hulpverleners, vertelt Gudule Boland van Pharos.
De subsidieoproep voor de Open Ronde 10 is gesloten, er zijn 114 projectideeën ontvangen.Het onderdeel Complexe Interventies binnen deze ronde is voorlopig uitgesteld.
In Open Ronde 9 komen 11 projecten in aanmerking voor honorering, hiervan is inmiddels aan 5 projecten definitief subsidie toegekend.
De subsidieronde Grote Trials heeft 28 projectideeën ontvangen.
Aan 4 proeftuinprojecten in de STIP Ronde 4Therapietrouw is subsidie toegekend.
In de Rediscovery Ronde 4 zijn tot nu toe 2 aanvragen gehonoreerd .
In Ronde 3 van Rediscovery is aan 2 projecten subsidie toegekend.
Op donderdag 15 en vrijdag 16 april organiseren vindt het achtste congres Goed Gebruik Geneesmiddelen plaats. Het jaarlijkse GGG-congres besteedt aandacht aan de actualiteit rondom gepast gebruik van geneesmiddelen. Het congres heeft tot doel het halen, brengen en delen van kennis en het opdoen van inspiratie vanuit een veelheid aan aspecten rondom (onderzoek naar) geneesmiddelen.
E-health is zorg op afstand met behulp van technologie. De aandacht voor medicatietherapietrouw staat onder druk door de toenemende zorgvraag. Therapietrouw is echter een belangrijk thema in de gezondheidszorg, want een medicijn dat niet (goed) ingenomen wordt, zal niet goed werken. Een mogelijke oplossing voor dit probleem is e-health.
UMC Groningen start als eerste ter wereld met een proef die er voor moet zorgen dat patiënten met tbc vaker op het juiste moment hun medicatie innemen. Hierbij krijgt de patiënt dagelijks een herinnering op zijn telefoon. Als de patiënt daarna een pil uit zijn pillenpotje haalt, gaat er een signaal naar de behandelaar van de patiënt. Deze weet dan dat de patiënt de medicatie heeft genomen en kan ingrijpen als dat niet is gebeurd.
Binnen het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen zijn vier onderzoeksprojecten gehonoreerd in de vorm van proeftuinen (regionale, multidisciplinaire samenwerkingsverbanden van zorgverleners). De proeftuinen richten zich op het verbeteren van therapietrouw bij thuiswonende patiënten.
Nieuws
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.
Zoals eerder aangekondigd houdt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op 18 februari 2021 van 13.00 uur tot 17.00 uur de volgende CBG Wetenschapsdag, getiteld ‘De evolutie van Geneesmiddelenbewaking in 25 jaar tijd’. De inschrijving is nu geopend! Het volledige programma komt vanaf 15 januari beschikbaar op de website van het CBG.