ZonMw en Kennisinstituut versterken samenwerking met raamovereenkomst
Betere aansluiting onderzoek en richtlijnen
De onderzoeksresultaten van ZonMw-studies kunnen via richtlijnen van medisch specialisten hun weg vinden naar de praktijk en zo bijdragen aan betere en betaalbare zorg. Maar dan moet er wel goede aansluiting zijn tussen onderzoek en richtlijnen. Een van de eerste stappen in de samenwerking tussen ZonMw en het Kennisinstituut was daarom het inzichtelijk maken of, en zo ja bij welke richtlijn(module) de door ZonMw gefinancierde onderzoeken aansluiten. Door dit al bij de start van het onderzoek in kaart te brengen wordt het mogelijk de onderzoeksresultaten vervolgens sneller te verwerken in de richtlijnen. Inmiddels sluiten steeds meer onderzoeken aan bij richtlijnen. Had zo’n tien jaar geleden nog slechts 15 procent van de onderzoeken binnen het programma DoelmatigheidsOnderzoek (DO) van ZonMw een koppeling met specifieke richtlijnen; momenteel ligt dat aandeel al tussen de 50 en 70 procent. Deze samenwerking is inmiddels ook uitgebreid naar de onderzoeken in het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) van ZonMw.
Modulair richtlijnonderhoud en kennisagenda’s
Door te werken in clusters (meerdere richtlijnen rondom een bepaald onderwerp) kan nieuwe kennis nu sneller verwerkt worden in richtlijnen. Daarnaast moeten de kennisagenda’s van de wetenschappelijke verenigingen bijdragen aan het sneller landen van kennis in de praktijk. In deze agenda’s geven de verenigingen aan welke relevante kennisvragen als eerste moeten worden opgepakt voor wetenschappelijk onderzoek. Door te werken met de zogenaamde kwaliteitscirkel - deze bestaat uit een verbinding tussen kennisagenda’s, onderzoeksprogrammering en richtlijnenonderhoud - zullen onderzoeksresultaten eerder het werkveld bereiken. ZonMw en het Kennisinstituut werken daarom momenteel samen op een project om meer inzicht te krijgen in de opbrengst van kennisagenda’s en de verbetermogelijkheden voor het ophalen, prioriteren en formuleren van kennisvragen.
Digitaal dashboard
ZonMw en het Kennisinstituut streven naar open science die transparant is voor iedereen. De komende tijd zal daarom gewerkt worden aan een digitaal dashboard dat inzicht zal geven in lopende en afgeronde DO- en GGG-onderzoeken, waaronder veel zorgevaluaties. En nog voordat de onderzoeksresultaten zijn verwerkt in richtlijnen, zullen gezamenlijke implementatiesessies van de beide organisaties de praktijk voorbereiden om nieuwe inzichten en aangepaste richtlijnen zo spoedig mogelijk op te pakken. Het streven is dat de patiënt uiteindelijk de meest actuele evidence-based en passende zorg krijgt tegen aanvaardbare kosten voor de samenleving.