Verrijk uw onderwijsprogramma met de maatschappelijke diensttijd

De maatschappelijke diensttijd (MDT) geeft jongeren de kans om hun talenten te ontdekken, iets te doen voor de samenleving en anderen te ontmoeten. Zo maken we de samenleving sterker. MDT kan helpen uw onderwijsprogramma te verrijken. Bijvoorbeeld door een meer praktische invulling te geven aan burgerschapsonderwijs of loopbaanbegeleiding. Wilt u ervaren wat MDT voor uw onderwijsinstelling of maatschappelijke organisatie kan betekenen? ZonMw biedt u de mogelijkheid om een kort MDT-project te organiseren.

Wat is MDT? 

Jongeren tussen de 12 en 30 jaar zetten zich tijdens MDT vrijwillig in voor een maatschappelijk thema. Ze organiseren bijvoorbeeld activiteiten voor eenzame ouderen, zetten een sportproject op voor kwetsbare jongeren of bedenken creatieve oplossingen voor een probleem in hun wijk. Zo ontdekken en ontwikkelen ze hun talenten, ontmoeten ze andere mensen en betekenen ze iets voor de samenleving.

Kansen voor het onderwijs

Steeds meer onderwijsinstellingen ervaren wat MDT kan betekenen voor hun scholieren of studenten. Naast het verrijken van burgerschapsonderwijs of loopbaanbegeleiding, kan MDT ook ingezet worden voor extra ondersteuning aan jongeren die dreigen uit te vallen en voor vergroting van de maatschappelijke relevantie van het onderwijs.

Een MDT-coördinator binnen het onderwijs vertelt: ‘Door iets te doen voor een ander leren scholieren en studenten waar ze goed in zijn en waar ze zich nog in kunnen ontwikkelen. Door MDT een vrijwillig onderdeel te maken van het onderwijsprogramma geef je handen en voeten aan bijvoorbeeld burgerschapsvorming of loopbaanoriëntatie. En dat op een praktische manier die leuk en leerzaam is voor de leerling én de samenleving, nu en in de toekomst.’

Subsidie voor kortlopende projecten in het onderwijs

Onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties kunnen bij ZonMw subsidie van maximaal € 50.000,- aanvragen voor een kort MDT-project. Daarmee kunnen ze kennismaken met MDT en krijgen jongeren de kans om ervaring op te doen met MDT. Jongeren besteden minimaal 30 uur en maximaal 50 uur aan hun MDT-traject over een periode van maximaal 12 weken. Het hele project heeft een duur van maximaal 16 weken.

U kunt van 1 november 2022 tot en met 28 februari 2023 14.00 uur doorlopend een subsidieaanvraag indienen. Let op: Indien het totale budget (€ 7,5 miljoen) is uitgeput voordat de sluitingsdatum is bereikt, sluit de subsidieronde vroegtijdig.

Inspiratie nodig?

Laat u inspireren door verschillende praktijkvoorbeelden die laten zien hoe MDT in het onderwijs eruit kan zien en bekijk de MDT Onderwijs Toolkit.

Ook kunt u zich aanmelden voor de digitale inspiratiesessie over MDT-kort in het onderwijs op 17 januari (13.00-14.30). Neem voor vragen contact op met ZonMw via amd@zonmw.nl.

Structureel aan de slag met MDT?

In 2023 volgen subsidiemogelijkheden voor een regulier MDT-project. Daarmee kunnen onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties volledige MDT-trajecten van minimaal 80 uur aanbieden aan jongeren. Om op de hoogte te blijven van nieuwe subsidiemogelijkheden kunt u zich abonneren op de nieuwsbrief MDT of houd de website doemeemetmdt.nl in de gaten.

Meer weten?

Meer informatie over alle voorwaarden vindt u in de subsidieoproep. Ook gemeenten krijgen de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor een kort MDT-project. Deze subsidieronde gaat gelijktijdig open. Meer informatie daarover vindt u hier.