Subsidie: Instrumenten voor een afwegingskader voor een toekomstige pandemie of gezondheidscrisis
In deze subsidieoproep wordt ingezet op het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek om kennis, methodieken en instrumenten te ontwikkelen die gebruikt kunnen worden voor het verder ontwikkelen en gebruiken van een integraal afwegingskader voor een toekomstige pandemie of gezondheidscrisis. Om dit te bereiken faciliteert ZonMw, door middel van een collaboratieve workshop, de oprichting van één breed gedragen samenwerkingsverband (consortium).
Doel subsidieoproep
De subsidieoproep heeft 4 concrete subdoelstellingen:
- Het inzichtelijk maken van de al bestaande kennis en initiatieven door middel van een kennissynthese;
- Wetenschappelijk onderzoek verrichten om een bestaand afwegingskader te verbeteren en bouwstenen van dit kader verder uit te breiden. Het recent gepubliceerde afwegingskader van het Maatschappelijk Impact Team (MIT) moet als uitgangspunt worden genomen;
- Het ontwikkelen van methodieken om in een integraal afwegingskader toe te passen;
- Het samenwerken van partijen, het afstemmen met lopend onderzoek, en het borgen van de opgedane kennis.
Voor wie is de subsidieoproep bedoeld?
Een subsidieaanvraag kan alleen worden ingediend door een hoofdaanvrager namens een multidisciplinair consortium, bestaande uit 4 of meer organisaties. In het consortium wordt samengewerkt met verschillende wetenschappelijke disciplines, kennisinstituten en andere relevante organisaties die nodig zijn om alle invalshoeken te vertegenwoordigen om integrale en interdepartementale advisering te bewerkstelligen. In het consortium moet wetenschappelijke expertise aanwezig zijn op het gebied van maatschappij- en gedragswetenschappen, wiskundige technieken en modellen om processen te verbeteren of te optimaliseren, en (bio)medische wetenschappen.
Budget en looptijd
In totaal is voor deze subsidieronde € 2.000.000 euro beschikbaar. Het streven is om 1 subsidieaanvraag (van maximaal € 2.000.000 euro) te honoreren. Het project dient zo spoedig mogelijk na honorering van start te gaan, en heeft als uiterste einddatum 31 december 2026.
Voorlopige tijdlijnen*
Subsidieoproep online | Eind januari 2025 |
Deadline aanmelden collaboratieve workshop | 7 februari 2025 |
Collaboratieve workshop | 14 februari 2025 |
Deadline indienen uitgewerkte subsidieaanvraag | 15 april 2025 |
Besluit | Eind juni 2025 |
Uiterlijke startdatum | zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk 8 weken na ontvangst honoreringsbrief |
* De inhoud van de te publiceren subsidieoproep is altijd leidend.
Aan deze vooraankondiging kunnen geen rechten worden ontleend.
Vooraanmelding collaboratieve workshop
Via een collaboratieve workshop op vrijdag 14 februari 2025 wordt de ontwikkeling van het consortium gestimuleerd. Voor deelname aan de collaboratieve workshop is een aanmelding verplicht. Aanmelden kan tot en met vrijdag 7 februari 2025. U kunt zich via de te publiceren subsidieoproep aanmelden voor de collaboratieve workshop.
Tijdens de collaboratieve workshop worden ideeën bij elkaar gebracht, mogelijke samenwerking met de verschillende deelnemers aan de workshop verkend en worden cruciale afspraken gemaakt voor gezamenlijke uitwerking van de subsidieaanvraag. Per geïnteresseerde afdeling/organisatie nemen maximaal 2 afgevaardigden deel. Deelname aan de collaboratieve workshop is verplicht voor de potentiële hoofdaanvrager.
Vragen
U kunt contact met ons opnemen via covid19@zonmw.nl.