Reactie op de vragen over de man-vrouwverdeling bij de ZonMw Vici-ronde 2021

Vorige week maakten we bekend wie dit jaar een Vici-beurs voor het domein Medisch Onderzoek en Zorginnovatie ontvangen. Omdat de beurzen dit jaar naar 6 mannen en geen enkele vrouw gaan, hebben verschillende onderzoekers en belangenorganisaties bij ZonMw en NWO hun zorgen geuit over deze scheve genderbalans. Graag leggen we uit hoe de procedure is verlopen en dat we daarin naast kwaliteit ook diversiteit en inclusiviteit meegenomen hebben in de besluitvorming.

Diversiteit in onze subsidietoekenningsprocessen

ZonMw en NWO hechten veel waarde aan kansengelijkheid en diversiteit in onze subsidietoekenningsprocessen. We zijn ons ervan bewust dat bias een rol kan spelen in beoordelingen en brengen dit ook altijd voorafgaand aan de beoordelings- en selectievergaderingen onder de aandacht van onze commissieleden. In het verleden is onderzoek gedaan naar de mogelijke gendereffecten in de Vernieuwingsimpuls 2005-2016 en daaruit bleek dat er geen genderongelijkheid is bij de Veni, Vidi en Vici.

Kwaliteit en genderbalans

De beoordelingscriteria gaan over het CV van de aanvrager, kwaliteit van het voorstel en de kennisbenutting er van. Daarna kijkt de commissie naar andere aspecten, zoals de genderbalans. Daarom is het beleid om bij een ex aequo van een mannelijke en vrouwelijke kandidaat op de selectiegrens, de aanvraag van een vrouwelijke aanvrager als hoogste te laten eindigen. In deze ronde was er echter geen sprake van een ex aequo situatie. Na afloop van de interviews met de Vici-kandidaten bleek dat op basis van de definitieve ranking en het beschikbare budget uitsluitend mannen in aanmerking kwamen voor honorering. De commissie heeft de scheve genderbalans tijdens de beoordelingsvergadering uitgebreid plenair besproken. Hieruit bleek dat er geen procedurele redenen waren om de ranking aan te passen. Het waren vooral de beoordeling van het onderzoeksplan en de kennisbenutting die de doorslag gaven voor de honorering. Op basis van de definitieve ranking moest de commissie uiteindelijke constateren dat er meer kandidaten in aanmerking kwamen voor honorering dan dat er budget beschikbaar was.

Evenredige indiening en honorering 2017-2021

Twee jaar geleden was er ook sprake van een scheve genderbalans, toen zijn zes vrouwen en geen enkele man gehonoreerd. Uit de cijfers van de afgelopen drie ronden blijkt een behoorlijke fluctuatie in de man-vrouw verdeling. Maar als we de man-vrouw verdeling over een langere periode bekijken, namelijk 2017-2021, zien we dat voor het domein Zorgonderzoek en Medische Innovatie (ZonMw) gemiddeld 38,6% van de aanvragen afkomstig is van een vrouw. Gemiddeld genomen over de afgelopen 5 jaar gingen de ZonMw Vici-beurzen naar 38% vrouwen, dit is inclusief de ronde van 2021.

Herziening Talentprogramma

We stimuleren kwaliteit en talent, net als diversiteit en inclusiviteit. Daarom blijven we kritisch op onze beoordelings- en selectieprocessen. In de evaluatie van deze ronde en bij de herziening van het NWO Talentprogramma zullen we blijven kijken naar allerlei aspecten waaronder diversiteit en inclusiviteit. Zo is recent een video gemaakt voor inclusieve beoordeling voor commissieleden en zal mogelijk nog naar het effect van de coronajaren worden gekeken.

Meer informatie