Onderzoek naar kennisvragen uitkomstgerichte zorg: 6 projecten van start
Daarom financieren we 6 projecten die dit onderzoeken. Met uitkomstinformatie kunnen zorgprofessionals beter samen beslissen over de behandeling. Daarnaast kunnen zorgprofessionals en -organisaties leren en verbeteringen doorvoeren op basis van uitkomstinformatie. Daarom richten de projecten zich op het beantwoorden van kennisvragen zoals: wat gebeurt er al op het gebied van uitkomstinformatie in de medisch-specialistische zorg, wat zijn daarin succes- en faalfactoren en welke aanbevelingen volgen hieruit?
Over welke onderwerpen gaan de 6 projecten?
De projecten werken aan:
- Datagedreven narratieve ervaringen ter ondersteuning van het terugkoppelen van patiënt-gerapporteerde uitkomsten in de dagelijkse klinische oncologische praktijk
Projectleider: Kelly de Ligt (Nederlands Kanker Instituut | Antoni van Leeuwenhoek)
Onderzoek naar de toevoeging van ervaringsnarratieven aan patiënt-gerapporteerde uitkomstmaten, om samen beslissen op basis van uitkomstinformatie te bevorderen. - Van informeren naar samen beslissen: proeftuin multipele sclerose
Projectleider: Olga Damman (Amsterdam UMC)
Onderzoek naar bevordering van samen beslissen, in plaats van alleen informeren, op basis van uitkomstinformatie bij patiënten met multipele sclerose. - Samen beslissen voor iedereen met consultkaarten-in-beeld (begrijpelijke keuze-informatie in woord en beeld)
Projectleider: Gudule Boland (Pharos | Expertisecentrum Gezondheidsverschillen)
Gebruik van consultkaarten met begrijpelijke teksten en plaatjes over ziekte en behandelopties, voor meer samen beslissen bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. - Patiëntparticipatie bij de selectie van uitkomstindicatoren: gebeurt het in de praktijk en wat is de impact op de bruikbaarheid van de uitkomstinformatie?
Projectleider: Jet Westerink (St. Antonius Ziekenhuis)
Onderzoek naar patiëntparticipatie bij selectie van uitkomstindicatoren en het ontwikkelen van een draaiboek voor patiëntparticipatie voor de dagelijkse zorgpraktijk. - Uitkomstinformatie voor kwaliteitsverbetering
Projectleider: Dennis van Veghel (Nederlandse Hart Registratie)
Specialismen en ziekenhuizen handvatten bieden om effectief gebruik te maken van uitkomstinformatie door het HOME-model uit de hartzorg zorgbreed in te zetten. - Uitkomstinformatie in de dagelijkse zorg: van verzamelen naar gebruiken
Projectleider: Ruud Selles (Erasmus MC)
Evaluatie van het gebruik en de meerwaarde van toepassingen van patiënt- en uitkomstinformatie voor patiënten na een beroerte en patiënten met hand- en polsaandoeningen.
De projecten starten uiterlijk 1 maart 2022 en hebben een looptijd van 6 maanden.
Programma Kennisvragen Uitkomstgerichte Zorg
Deze projecten ontvangen financiering vanuit ons programma Kennisvragen Uitkomstgerichte Zorg. Dit programma komt voort uit het programma Uitkomstgerichte Zorg van het ministerie van VWS. In het VWS-programma zijn door betrokken partijen in het hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg (HLA-MSZ) 4 ontwikkellijnen geformuleerd:
- meer inzicht in uitkomsten
- meer samen beslissen
- meer uitkomstgericht organiseren en betalen
- betere toegang tot actuele uitkomstinformatie
Deze 4 doelen roepen een aantal vragen op, die door de HLA-MSZ-partijen op een rij zijn gezet. Ons programma Kennisvragen Uitkomstgerichte Zorg richt zich op het beantwoorden van die vragen.