Hoe draagt leefstijl bij aan een optimale behandeling van COVID-19 patiënten?

Het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (Lifestyle4Health) gaat de inventarisatie uitvoeren en organiseert daartoe een brede rondvraag in het Nederlandse veld en een netwerkbijeenkomst om input te leveren voor de kennisinventarisatie. Het is een samenwerkingsverband dat bestaat uit meerdere organisaties met leefstijlkennis en -expertise.
Het veld bestaat uit alle relevante onderzoeksgroepen, gezondheidsprofessionals (in diverse gezondheidszorg- settings) en andere belangrijke stakeholders. Contact met experts is nodig om een zo volledig mogelijk resultaat te presenteren.
Aandacht voor deze leefstijlfactoren
Voeding, beweging, roken, alcohol, stress, ontspanning en slapen. Dit zijn de leefstijlfactoren waar aandacht voor is in deze kennisinventarisatie.
De inventarisatie biedt antwoorden op vragen rond leefstijl en COVID-19
We zijn op zoek naar kennis die antwoord biedt op vragen over de mogelijkheden rondom leefstijl en COVID-19. In de inventarisatie zoekt Lifestyle4Health antwoorden op verschillende vragen, zoals deze:
- Wat is er bekend over het effect van leefstijl op vatbaarheid, beloop en herstel?
- Welke leefstijlinterventies zijn beschikbaar om in te zetten? En welke zijn specifiek van meerwaarde bij het voorkomen van escalatie na besmetting?
- Welke kansrijke ontwikkelingen zijn er en welke stappen brengen deze verder?
- Welke kennis ontbreekt nog en hoe kunnen we deze hiaten oplossen?
Beschikbare kennis uit literatuur, (zorg)praktijk en lopend onderzoek
De kennisinventarisatie bestaat uit twee delen: beschikbare kennis en nog ontbrekende kennis.
Bij het in kaart brengen van beschikbare (inter)nationale kennis, wordt gekeken naar:
- wetenschappelijke kennis uit Nederlandse en internationale onderzoeken (‘witte’ en ‘grijze’ literatuur)
- kennis uit de (zorg)praktijk
- lopend onderzoek
Welke kennisvragen moeten nog worden opgepakt?
Daarnaast worden ook de kennislacunes geïnventariseerd. Welke kennisvragen zijn er nog die specifiek in Nederland opgepakt moeten worden? Hierbij wordt ook gekeken of Nederland over de beschikbare kennis en expertise beschikt om deze vragen te kunnen beantwoorden.
Ontwikkelen van praktijkgerichte kennis en het gebruik ervan
Deze opdracht is onderdeel van ons deelprogramma COVID-19 behandeling. Dit programma zet in op het ontwikkelen van praktijkgerichte kennis en het gebruik daarvan. Zo draagt het bij aan het voorkomen van COVID-19 en het bevorderen van optimale zorg voor COVID-19 patiënten.