Het verbeteren van de langdurige zorg door verspreiding en implementatie van projectresultaten
Wie ontvangen deze subsidie?
De 5 projecten die een VIMP hebben ontvangen, hebben eerder subsidie ontvangen uit het ZonMw-programma Kennisontwikkeling Langdurige Zorg en Ondersteuning (LZO I). De projecten zullen de opgedane kennis uit dit eerdere programma met behulp van de VIMP verder implementeren om de langdurige zorg te verbeteren. Dit doen zij met een zelf opgesteld implementatieplan. Hieronder lees je meer over de projecten die gehonoreerd zijn.
Triadisch werken in de praktijk: een implementatiebegeleidingstraject
In dit project wordt kennis uit 3 LZO I projecten (WINST, Herstellen van en in de triade, en Drie kunnen meer dan één) gebundeld om het triadisch werken in de langdurige geestelijke gezondheidszorg (GGZ) te verbeteren. Ze begeleiden de implementatie van ontwikkelde (online) educatie, filmmateriaal en een toolbox met als doel het verbeteren van de samenwerking tussen cliënten, naasten en zorgverleners.
Leren door voorleven: inclusief werken binnen zorg en onderwijs
Binnen de Academische Werkplaats Autisme is er veel ervaring opgedaan met gelijkwaardige samenwerking tussen mensen met autisme, hun naasten, en professionals uit diverse sectoren zoals zorg, onderwijs, onderzoek, en beleid. Binnen het LZO-I project zijn er producten ontwikkeld die mensen met autisme helpen in de ontwikkeling van zelfkennis, zelfacceptatie en zelfregulering. Hiermee wordt hun sociale participatie en kwaliteit van leven bevorderd. In dit VIMP-project wordt actieve scholing en begeleiding aangeboden, zowel binnen de SGGZ (Lentis) als in de begeleiding van universiteitsstudenten Klinische Psychologie. Deze scholing omvat training van gespreksvaardigheden met trainingsacteurs, om inclusief werken te bevorderen en ervaringsdeskundigen op maat te ondersteunen.
Seksualiteit & intimiteit in de ouderenzorg
Tussen 2018 en 2022 werkten Rutgers en Vilans samen om de zorg voor intimiteit en seksualiteit in de ouderenzorg te verbeteren, door behoeften bij zorgprofessionals te inventariseren en onderwijsmaterialen te ontwikkelen. Zo is er een zelfscan ontwikkeld om bewustwording voor seksualiteit en intimiteit in de ouderenzorg te creëren. Het doel van dit VIMP-project is het ontwikkelen en implementeren van een e-learning voor zorgprofessionals en studenten zorg en welzijn, gebaseerd op deze zelfscan
Van kwaliteit naar innovatie in de zorglandbouw
Afgelopen vier jaar heeft Federatie Landbouw en Zorg Nederland de zorglandbouw geprofessionaliseerd door een kwaliteitskader breed te verspreiden en te implementeren bij zeker 930 zorgboerderijen en in een academie ‘De kracht van de zorglandbouw’. In dit VIMP-project wordt de opgedane kennis verder versterkt door nieuwe cursussen voor de academie en ondersteuning bij de invoering van de mbo-opleiding ‘Begeleider zorgboerderij’. Op deze manier wordt de impact van de zorglandbouw vergroot
Maak professionals reablement ready: Doorontwikkeling en opschaling van ZELF
In dit VIMP-project wordt het ZELF-programma doorontwikkeld en verspreid. ZELF is een generiek Function Focused Care-programma, gebaseerd op theoretische kennis. Het is gebaseerd op het gedachtegoed van Reablement en ondersteunt zorgprofessionals in het stimuleren van de eigen kracht en regie van ouderen. In co-creatie met ervaren en nieuwe gebruikers wordt het programma doorontwikkeld en vervolgens via het landelijke netwerk van academische werkplaatsen ouderenzorg (SANO) verder verspreid.
Over het ZonMw-Kennisprogramma Langdurige Zorg en Ondersteuning 2023 – 2027 (LZO II)
Deze projecten zijn gehonoreerd binnen het ZonMw-programma Kennisprogramma Langdurige Zorg en Ondersteuning 2023 – 2027 (LZO II). De missie van dit programma is het ontwikkelen en toepassen van kennis die bijdraagt aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met behoefte aan langdurige zorg en ondersteuning. Onder andere door ontwikkelde kennis en innovaties uit projecten van ZonMw beter beschikbaar te maken en te verspreiden in de praktijk.