Drie gemeenten gaan vrouwen beter begeleiden naar economische zelfstandigheid

Den Bosch, Rotterdam en Den Haag gaan komen tot wetenschappelijk onderbouwde tools, handvaten en werkwijzen voor de gemeentelijke praktijk. Om vrouwen (met afstand tot de arbeidsmarkt) optimaal te begeleiden naar betaald werk en economische zelfstandigheid. De projecten zijn gehonoreerd in de 6e ronde van Vakkundig aan het werk.

Uit de meest recente cijfers van het CBS (2020) blijkt dat vrouwen anno 2020 in economische en financiële zelfstandigheid achterlopen op mannen. Slechts 53% van de vrouwen verdient minimaal het minimumloon tegenover bijna 76% van de mannen.

Dienstverlening Werk en Inkomen meer gendersensitief maken

De 3 gemeenten gaan de dienstverlening op het terrein van Werk en Inkomen meer gendersensitief maken. Medewerkers bij gemeenten bieden zo betere en snellere begeleiding aan vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt om hen eerder naar betaald werk en economische zelfstandigheid te begeleiden.

Deze projecten starten in maart 2021

Den Bosch, Rotterdam en Den Haag hebben een startsubsidie ontvangen en starten hun trajecten in maart 2021. Ze maken gebruik van wetenschappelijke kennis, praktijkkennis van de professionals en de ervaringen en behoeften van cliënten en werkgevers.

  • Den Bosch: arbeidstoeleiding voor laagopgeleide vrouwelijke statushouders Deze gemeente zet in op arbeidstoeleiding van laagopgeleide vrouwelijke statushouders met een uitkering uit de participatiewet. Zij sluiten aan op bevindingen uit een onderzoek van het Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS) uit 2019. De aanpak kenmerkt zich door regie en eigenaarschap op vergaande wijze te beleggen bij vrouwelijke statushouders zelf.
  • Rotterdam: interventie voor kwetsbare zwangeren en net bevallen vrouwen Deze gemeente gaat aan de slag met het versterken van economische zelfstandigheid van (economisch) kwetsbare zwangere en net bevallen Rotterdamse vrouwen. Zij zien dat juist in de periode rondom zwangerschap en bevalling vrouwen een hogere kans hebben op uitval of beperkte terugkeer naar werk.
  • Den Haag: vrouwenorganisaties om niet-uitkeringsgerechtigde vrouwen te bereiken Deze gemeenten richt zich op het inzetten van vrouwenorganisaties voor het vinden, bereiken en toeleiden van vrouwen met een bijstandsuitkering en niet-uitkeringsgerechtigde vrouwen naar leerwerktrajecten en (betaald) werk via toeleidingstrajecten. De gemeente wil deze aanpak doorontwikkelen en breder inzetten in een nieuw op te zetten vrouwenacademie.

Vakkundig aan het werk

Economische zelfstandigheid van vrouwen is de 6e ronde van Vakkundig aan het werk. Deze ronde betreft een extra opdracht die wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van OCW.

Doel van het kennisprogramma Vakkundig aan het werk is het ontwikkelen van nieuwe wetenschappelijke kennis, waar de gemeentelijke uitvoeringspraktijk van kan profiteren, voor uiteindelijk een effectievere dienstverlening aan de burger. In samenwerking met het ministerie van VWS, de VNG, UWV en Divosa voert ZonMw dit programma uit in opdracht van het ministerie van SZW.

Ook projecten te honoreren gericht op hele ecosysteem

Volgende maand laten we u weten welke projecten worden gehonoreerd binnen het programma Economische veerkracht van vrouwen van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Dit programma pakt het probleem breder aan en richt zich op het gehele ecosysteem rondom drie groepen economische kwetsbare vrouwen.

Meer informatie

Onderwerpen