Call open: ruim € 5,5 miljoen beschikbaar voor NWA onderzoek naar Eenzaamheid

Eenzaamheid. We horen er veel over de afgelopen tijd. Tijdens de covidpandemie was eenzaamheid een terugkerend onderwerp. Maar wat betekent het om eenzaam te zijn en wat doet dat met een mens? Er is nog weinig bekend over verschillende vormen van eenzaamheid bij diverse groepen in de samenleving, wat de oorzaken daarvan zijn en wat effectieve aanpakken tegen eenzaamheid zijn. Dit onderzoeksprogramma wil daar verandering in brengen.

Doel van de call

Naast het onderzoek naar de verschillende vormen van eenzaamheid moet het onderzoek in deze Call for proposals ook voorzien in een doorvertaling van de beschikbare kennis naar praktijk, de deskundigheidsbevordering van professionals en vrijwilligers en beleidsontwikkeling op het terrein van eenzaamheid. In deze call wordt onderzoek gedaan naar eenzaamheid en de effecten daarvan bij vijf verschillende groepen in de samenleving: 

  • Jongeren (11 t/m 17 jaar)
  • Jongvolwassenen (18 t/m 26 jaar)
  • Mantelzorgers van mensen met chronische of levenslange ziekte of beperking
  • Mensen met een lichte verstandelijke beperking
  • Ouderen uit een buiten-Europees herkomstland

Ga naar de Call for proposals

Budget en partners

Voor deze Call for proposals is ruim € 5,5 miljoen beschikbaar. Per doelgroep wordt één project gehonoreerd, waarvoor maximaal € 970.000 euro per project beschikbaar is. Vervolgens dienen de gehonoreerde projecten een gezamenlijke aanvraag voor een dwarsdoorsnijdend project in, waarvoor maximaal € 835.000 beschikbaar is. Bij deze Call for proposals is het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid

van het ministerie van VWS initiatiefnemer en wordt ook nauw samengewerkt met ZonMw

Matchmakingsbijeenkomsten

Er zullen twee matchmakingbijeenkomsten plaatsvinden bij NWO in Utrecht, op donderdagmiddag 6 april en dinsdagmiddag 9 mei. Tijdens de eerste bijeenkomst staan de behoeften vanuit de doelgroepen zelf en de praktijk centraal: welke vragen leven daar en wie zijn er nodig voor het beantwoorden van deze vragen? Tijdens de tweede bijeenkomst staan de onderzoeksvragen en het vormen van consortia centraal. Het doel van deze bijeenkomsten is om consortiumvorming te stimuleren en ook praktijkpartners te betrekken bij de consortia ten behoeve van eventuele samenwerking, samenvoeging of aansluiting. 

Voor de matchmakingsbijeenkomsten dient u zich aan te melden.

NWA zoekt verbinding met de maatschappij

In opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) voert NWO het onderzoeksprogramma van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) uit. Het doel van de NWA is om met kennis een positieve, structurele bijdrage te leveren aan de maatschappij van morgen, door vandaag bruggen te slaan en met elkaar voor wetenschappelijke doorbraken en maatschappelijke impact te zorgen. Hieraan wordt onder andere invulling gegeven via thematische programmering in samenwerking met overheden. Het doel van de thematische NWA-programma’s is om antwoorden te vinden op actuele maatschappelijke vragen. Al het onderzoek is interdisciplinair opgezet en betrekt zowel de gehele breedte van de kennisketen als relevante maatschappelijke partners