Welke samenwerkingspartners heb je nodig?
Verschillende soorten partners
Je hebt samenwerkingspartners nodig op verschillende niveaus. Strategische partners die sterk zijn in organiseren of een goed netwerk hebben. Financiële partners die het project financieel ondersteunen en uitvoerende partners die met de jongeren werken.
Videofragment
Eilt Staal, projectleider Community Champions, over het werken met een grote diversiteit aan organisaties als partners. Bekijk de hele video hier.
Partners die in veel jongerenprojecten vertegenwoordigd zijn:
- Onderwijsinstellingen
- Gemeenten
- Maatschappelijke organisaties
- Bedrijfsleven
- Onderzoeksorganisaties
Wie zitten er in je samenwerkingsverband?
Samen optrekken vergroot je slagkracht, omdat je gebruik kunt maken van ieders expertise. Projectleiders geven aan dat het praktisch is om de volgende rollen in je samenwerkingsverband te hebben:
- Organisaties die jongeren enthousiast maken en mobiliseren. Zij zijn vaak verantwoordelijk voor de werving van jongeren.
- Organisaties die de jongeren begeleiden. Zij zorgen ervoor dat de jongeren op de juiste ervaringsplek terecht komen. Ook pakken zij de ontwikkelingsgerichte begeleiding op.
- Organisaties die een ervaringsplek aanbieden. Deze organisaties bieden plaats aan de jongeren en zorgen voor praktische begeleiding tijdens het vrijwilligerswerk.
Beoordeel bij het selecteren van partners wat de andere partijen kunnen bijdragen aan het project. Kijk daarbij ook naar hun visie. Het is makkelijker om samen te werken met partijen die ook de ontwikkeling van de jongeren centraal willen stellen in het project.
Bedrijfsleven
Commerciële organisaties kunnen op verschillende manieren bij je project betrokken zijn. Bijvoorbeeld als financier of als aanbieder van ervaringsplekken voor jongeren.
Onderzoeksorganisaties
Je kunt besluiten een onderzoeksorganisatie bij je project te betrekken. Zij kunnen bijvoorbeeld meten wat de impact is van je project. Ook kunnen zij nagaan in hoeverre de doelen van je project zijn behaald. Een onderzoeksorganisatie voorziet je van advies en kan de benodigde kwantitatieve en kwalitatieve data verzamelen en analyseren.
Lees meer over het evalueren van de resultaten van jongerenprojecten