Sport en bewegen
Kern van Sport en bewegen
Het cluster Sport en Bewegen draagt er via onderzoek, innovatie én implementatie aan bij dat iedereen in Nederland naar vermogen kan sporten en/of bewegen. We financieren onderzoek en innovatie en stimuleren toepassing van beschikbare kennis in de sport- en beweegpraktijk. Ons uitgangspunt: met kennis maak je inzichtelijk hoe sport en bewegen waarde toevoegt aan de samenleving.
In 2019 zette het Topteam Sport de eindsprint in van het Sportinnovator-programma. In 2022 moet er een duurzame structuur voor sportinnovatie in Nederland staan. Uitdrukkelijk zijn we dit jaar de activiteiten meer op gemeenten gaan richten: het starten van lokale netwerken voor living labs is hiervan een voorbeeld. Ook willen we in 2020 een basis hebben voor internationale financiering van onderzoek en innovatie op het gebied van sport en bewegen. In 2019 zijn hiervoor de eerste stappen gezet.
Stakeholders
Activiteiten en resultaten 2019
Hieronder vindt u in een opsomming de belangrijkste activiteiten en resultaten, zowel nationaal als internationaal, en subisidies (selectie).
- In 2019 draaide één grote ronde in het onderzoeksprogramma Sport en Bewegen met subsidies tot € 750.000 voor acht projecten. Vanuit VWS zijn extra middelen aan het onderzoeksprogramma toegevoegd om twee extra projecten mogelijk te maken. [lees meer]
- De Nationale Sportinnovator Prijs werd dit jaar toegekend op het thema 'Van prestatie naar plezier’, met vijf winnaars. [lees meer]
- Eind 2019 werd aan zestien gemeenten een netwerksubsidie voor living labs sport en bewegen toegekend. [lees meer]
- Voor bedrijven liepen dit jaar een haalbaarheidsstudie ronde en een grote bedrijvenoproep (maximaal € 750.000): acht consortia zijn in april 2019 gestart om een haalbaarheidsstudie uit te voeren naar hun project op het gebied van sportinnovatie. Drie bedrijven kregen vlak na de jaarwisseling positief bericht voor een grotere subsidie. [lees meer]
- In het programma Sportblessurepreventie is in 2019 geen ronde uitgezet, in afwachting van de resultaten van de bedrijvenoproep van Sportinnovator waarin blessurepreventie een thema is.
- In de lente is een EU affairs manager onderzoek en innovatie sport en bewegen gestart om de kansen in kaart te brengen binnen Horizon Europe en breder, de Europese Commissie. De inzet is om het netwerk van Nederlandse onderzoekers en innovators te professionaliseren en te helpen aan te sluiten bij het nieuwe Horizon Europe en de mogelijkheden voor hen in Brussel te bevorderen.
- Sportinnovator heeft in samenwerking met het Cluster Sports en Technologie het 16e Sportinnovatie congres in Eindhoven georganiseerd met ruim 300 deelnemers, het sportinnovatienetwerk van Nederland.
- Regiobijeenkomsten voor het bedrijfsleven spelen een belangrijke rol om bedrijven te inspireren en inzicht te geven in de kansen voor innovatie in de sport. In samenwerking met sportinnovator-centra is er een Regiotour bedrijfsleven en sportinnovatie in Twente, Groningen en Zeist georganiseerd.
- We hebben een netwerkbijeenkomst Sportinnovator-centra (4 keer een tweedaagse in 2019) georganiseerd om het Sportinnovator ecosysteem te stimuleren, samenwerking te bevorderen en wensen en ideeën uit te wisselen tussen de vijftien centra en Topteam sport/bureau.
- Sportinnovator-centra hebben toegezegd om te starten met het Certified Partner Programma. Centra worden door een extern bureau gevisiteerd en gaan gericht aan de slag met verdere kwaliteitsverbetering. Centra worden partner van Sportinnovator en NOC*NSF.
- In samenwerking met VeiligheidNL is het symposium Sportblessurepreventie in Amsterdam georganiseerd in september. Ook droegen we bij aan de Dag van het Sportonderzoek eind 2019.
- Ter ondersteuning van gemeenten die met living labs sociale innovatie nastreven op het gebied van sport en bewegen is een community of practice gestart: gefaciliteerd door ZonMw kunnen gemeenten en hogescholen uitwisselen en leren van elkaar.
Sportinnovator.nl is dé website voor sportinnovatie in Nederland. De content wordt zeer regelmatig vernieuwd en de website druk bezocht. De webpagina van het cluster op zonmw.nl bevat de subsidierondes en resultaatinformatie van het cluster. Sportinnovator (@sportinnovator) en het cluster Sport en bewegen (@OnderzoekSport) hebben twitter accounts waarvan het aantal volgers ook in 2019 stevig bleef stijgen en de interactie hoog is.
Sportinnovator (kijk bijvoorbeeld de brandmovie) en het onderzoeksprogramma Sport en Bewegen produceren regelmatig filmpjes over de gefinancierde of afgeronde projecten. Bekijk de filmpjes van de onderzoeksprojecten. Voor filmpjes over de Nationale Sportinnovator Prijs kijk hier.
Gebruikers van resultaten
Een selectie van gebruikers van de door het cluster Sport en Bewegen mogelijk gemaakte informatie over sport en bewegen:
- Van Sportimpuls loopt de laatste ronde. 255 wijkgerichte sport- en beweegaanbieders en andere lokale partijen (zoals onderwijs, welzijn, zorg, (publieke) gezondheidszorg, gemeente of het (lokale) bedrijfsleven) werkten dit jaar aan uitvoeringsprojecten voor sportparticipatie.
- Het bureau Sportinnovator heeft bedrijven en gemeenten actief opgezocht om hen aan innovaties in de sport te verbinden. Zo werden er regiotours georganiseerd (zie boven). Bedrijven waren dit jaar aanvrager van subsidies bij ZonMw. En startte een initiatief om innovatievragen op te halen bij gemeenten. Sportinnovator zoekt actief verbinding met anders georganiseerde sport via NLActief.
- Sportinnovator heeft de banden met RVO aangehaald om, samen met RVO, de ondernemers met innovaties in of voor de sport te stimuleren en adviseren.
- Eind 2019 werden 16 gemeenten bekend waarin living labs Sport en Bewegen zijn opgestart.
- De resultaten van de Nationale Sportinnovator Prijs 2019 dragen bij aan positief gedrag van ouders langs de lijn. De kennis binnen deze projecten wordt ontwikkeld op sportverenigingen in samenwerking met coaches en sporters.
- In het onderzoeksprogramma Sport en Bewegen zijn gebruikers ingezet bij de beoordeling van onderzoeksprojecten. Dit waren bijvoorbeeld (top-)sporters, gemeenteambtenaren, buurtsportcoaches en zorgorganisaties.
- Door het programma Sportblessurepreventie gebruiken of testen sporters, coaches, en trainers interventies die blessures voorkomen.
- Intermediaire organisaties verspreiden resultaten van de kennis- en innovatieprojecten. Voornamelijk met Kenniscentrum Sport en Bewegen is regelmatig contact over verspreiding van onderzoeksresultaten.
Programma's met contactpersonen
Programmanaam | Looptijd | Contact ZonMw | Contact VWS/extern |
Sportimpuls (regulier, JiLIB, KSG) | 2012-2020 | Annemieke Bekkers-Maat | Joni van der Velde-Proost |
Onderzoeksprogramma sport en bewegen | 2017-2020 | Marloes Stammen | Eli van der Heide |
Sportinnovator | 2015-2022 | Merit Clocquet | Stephan Dekkers |
Sportblessurepreventie | 2015-2020 | Nynke Terpstra | David Romijn |
ZonMw Sport | - | Mark Raijmakers | Annelies Pleyte, Joëlle Staps |