Resultaten onderzoeken lijn 3
PREPPING for pandemics (PRoviding insights in Excess mortality among PoPulatIoN subGroups for pandemics)
In PREPPING for Pandemics hebben wij geprobeerd inzicht te krijgen in de gezondheidsgevolgen van de COVID-19 pandemie, door te onderzoeken welke groepen in de samenleving het hardst zijn geraakt. Dit project bestond uit 3 onderdelen. Wij hebben voor verschillende groepen in de samenleving gekeken naar: bescherming tegen COVID-infectie (bijvoorbeeld door vaccinatie); het aantal positieve testen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen door COVID-19; en “oversterfte” (wat betekent: meer sterfte dan verwacht, gebaseerd op eerdere sterftecijfers uit 2012-2019). Hieruit kwam steeds dezelfde conclusie naar voren: de gezondheidsgevolgen van de pandemie zijn niet gelijk verdeeld in de samenleving. Mensen met de laagste inkomens en met een migratieachtergrond ervaarden de ergste gevolgen. Zij belandden vaker in het ziekenhuis en ervaarden meer oversterfte dan andere populatie subgroepen. In toekomstige pandemieën moeten de meest kwetsbaren in onze samenleving beter beschermd worden.
Link naar dashboard: ahti covid-19 dashboard
Who counts depends on who is counted-II: COVID-19 test and vaccination statuses in relation to excess mortality in 2020/2021 among people with intellectual disabilities
Dit project deed onderzoek naar 3 uitkomsten om beter te begrijpen waarom sterfte tijdens de COVID-pandemie hoog was onder mensen met een verstandelijke beperking (VB):
- Besmettingsgraad: mensen met VB raakten naar verhouding vaker besmet met COVID-19 dan de rest van de bevolking. Maar de informatie over individuele besmettingen was onvolledig, omdat zorgorganisaties anders testten en rapporteerden.
- Ziekenhuisopnames: Mensen met VB hadden een hoger risico om met COVID-19 in het ziekenhuis te belanden. Toch was de toegang tot ziekenhuiszorg voor deze groep tijdens de pandemie niet minder.
- Vaccinatiegraad: Meer mensen met een VB kregen een COVID-19 vaccin en ook eerder dan de rest van de bevolking. Dit heeft een piek in besmettingen tijdens de vierde golf voorkomen.
Uitkomsten benadrukken vooral de noodzaak van volledige en actuele informatie over subgroepen die afwijken van de algemene populatie voor gericht beleid tijdens een pandemie.