NADIYA-project

Psychosociale ondersteuning voor Oekraïense vluchtelingen
De oorlog in Oekraïne lijkt langer te duren dan de meesten hadden voorzien. De Oekraïense vluchtelingen leven in onzekerheid over de toekomst, hebben zorgen om hun dierbaren en ervaren verdriet en boosheid over de verliezen en ontwrichting. Dit veroorzaakt psychische stress bij de vluchtelingen. Met het NADIYA-project wil ZonMw de zorg en psychosociale ondersteuning voor Oekraïense vluchtelingen verbeteren en de praktijk stimuleren deze kennis en interventie ook in te zetten.

Het ZonMw-project NADIYA

Gedurende het ZonMw-project NADIYA (het Oekraïense woord voor ‘hoop’) wordt onderzocht wat helpt om de mentale gezondheidslast te verminderen en wat het welzijn van Oekraïense vluchtelingen van alle leeftijden verbetert. Als deze duidelijk zijn kan de Nederlandse gemeenschap hierover worden geïnformeerd, zodat Oekraïense vluchtelingen goed kunnen worden geholpen.

Duurzame interventie

Tijdens het ZonMw-project is nagegaan wat de ervaringen van volwassenen en kinderen uit Oekraïne zijn. Op die manier wordt een reeds bestaande interventie van ‘ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum’ toepasbaar gemaakt voor de Oekraïense gezinnen in Nederland.

In de onderstaande video geven de projectcoördinator Ira Karaban en onderzoeker Kseniia Chelsiuskina een eerste indruk van de bevindingen bij Oekraïense vluchtelingen op het gebied van hun mentale gezondheid.

We hopen dat ons onderzoek helpt om de Nederlandse gemeenschap te informeren wat meer of minder behulpzaam is bij Oekraïense vluchtelingen.