Hoe ZonMw bijdraagt aan zorg voor Oekraïense vluchtelingen

ZonMw heeft 3 projecten gefinancierd om de zorg en ondersteuning voor Oekraïense vluchtelingen te verbeteren. De projecten hebben betrekking op de huidige situatie in Oekraïne, de gevolgen van seksueel geweld en andere ingrijpende gebeurtenissen tijdens en na de reis van Oekraïne naar Nederland.

De reis van Oekraïne naar Nederland

Sinds februari 2022 hebben ongeveer 80.000 mensen uit Oekraïne hun toevlucht gezocht in Nederland. Onder hen is bijna 2 op de 3 vrouw (64%) en onder de mannen is een meerderheid jonger dan 20 of ouder dan 60. Vele van hen, met name vrouwen en kinderen, zijn gescheiden van hun partners, vaders, en andere familieleden en vrienden, die zijn achtergebleven in Oekraïne. 

Bestaande interventies aangepast

De hierboven beschreven situatie brengt fysieke en mentale gevolgen met zich mee. De gefinancierde projecten gebruiken bestaande interventies uit afgeronde ZonMw-projecten en passen dit aan op de Oekraïense vluchtelingen. ZonMw heeft in samenwerking met de betrokkenen van de projecten 2 video’s laten maken over de eerste bevindingen bij Oekraïense vluchtelingen omtrent mentale gezondheid en seksueel geweld. 

Bovendien heeft een academische werkplaats over verstandelijke beperkingen een onderzoek verricht naar mensen met een verstandelijke beperking in Oekraïne.

Afbeelding

NADIYA-project: psychosociale ondersteuning voor Oekraiense vluchtelingen

Gedurende het ZonMw-project NADIYA (het Oekraïense woord voor ‘hoop’) wordt onderzocht wat helpt om de mentale gezondheidslast te verminderen en wat het welzijn van Oekraïense vluchtelingen van alle leeftijden verbetert. In de video geven de projectbetrokkenen een eerste indruk van de bevindingen bij Oekraïense vluchtelingen op het gebied van hun mentale gezondheid.
Afbeelding

Seksueel gender gerelateerd geweld bespreekbaar maken bij vrouwen uit Oekraïne

Tijdens het ZonMw-project ‘Seksueel en gender gerelateerd geweld (SGGG) bespreekbaar maken bij vrouwen uit Oekraïne’ is een bestaande interventie om SGGG bespreekbaar te maken bij vluchtelingenvrouwen aangepast en cultuursensitief gemaakt voor Oekraïense vluchtelingenvrouwen. In de video delen de projectbetrokkenen de belangrijke lessen uit het project.

‘In Oekraïne vormen mensen met een verstandelijke beperking een vergeten groep’

Afbeelding
Huilende vrouw in oorlogsgebied Oekraiïne

Mensen met een verstandelijke beperking in Oekraïne gaan zwaar gebukt onder het oorlogsgeweld. Dat concludeert de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking in Tilburg op basis van eigen onderzoek. Hoogleraar Petri Embregts: ‘Er zijn extra kwetsbare groepen mensen die niet vergeten mogen worden.’

Lees het interview met Petri Embregts

Zorg voor Vluchtelingen

Het 4-jarige innovatieve programma richt zich op het verbeteren van de psychosociale zorg en ondersteuning aan statushouders in Nederland. Het doel van het programma is om activiteiten en middelen te bundelen en in te zetten in de praktijk om kennis over zorg en ondersteuning voor statushouders te verbeteren. 

Er zijn 2 subsidierondes opengesteld die zich richten op (psycho)sociale problematiek en het direct verbeteren van zorg en ondersteuning aan statushouders. In het programma Zorg voor Vluchtelingen zetten we in op de ervaren knelpunten, potentiële oplossingen en ervaringsdeskundigheid.