Met netwerkbenadering bijdragen aan suïcidepreventie

'Solving complex problems with complex analysis'
Het doel van het fellowship van Derek de Beurs is leren hoe suïcidale mensen van elkaar verschillen en hoe we ze het beste kunnen behandelen. Op de lange termijn zal dit tot minder suïcides moeten leiden.

Met netwerkbenadering bijdragen aan suïcidepreventie

‘Het belangrijkste inzicht in de analyses die we hebben gedaan, is dat suïcidaliteit inderdaad heel complex is’, aldus Derek. Hij vertelt dat veel factoren samenhangen met suïcidale gedachten en die ontwikkelen zich in een ingewikkelde samenhang met de tijd. Het doel van zijn onderzoek was om suïcidaliteit vanuit ander perspectief te bestuderen dan het medisch model. Vanuit het zogenaamde netwerk perspectief, de netwerkbenadering, wordt vooral gekeken naar de interactie tussen de symptomen zelf.

De netwerkanalyse – symptomen die elkaar versterken

‘Het allerbelangrijkste is dat het fellowship me genoeg tijd heeft gegeven om kennis te nemen van nieuwe ontwikkelingen in het veld’, aldus Derek. Vooral in de ontwikkelingen omtrent netwerken en complexe systemen heeft hij zich kunnen verdiepen. Tijdens het onderzoek is de netwerkbenadering toegepast, met deze benadering wordt gekeken naar samenhang van de symptomen van suïcidale gedachten en in hoeverre deze symptomen elkaar versterken. Veel analyses zijn gedaan op cross-sectionele data, waarmee je netwerken op groepsniveau kan schatten. Een paar analyses zijn gedaan op individuele data, om zo te zien  hoe de suïcidaliteit zich beweegt over een langere periode, hoe de risicofactoren daarbij een rol speelt en of er een omslagpunt naar suïcidaal is.

’Dit is iets waar we ook voor de praktijk op zoek naar zijn, als je dat kan vinden en dat eventueel met de mobiele telefoon zou kunnen monitoren, dan zou je hulpverleners en patiënten op tijd kunnen waarschuwen.'
Derek de Beurs

Obstakels tijdens fellowship

‘De netwerkanalyses en de complexiteitstheorie, ontwikkelen zich heel snel en je moet dan enorm bijstuderen om dit bij te houden’, legt de Beurs uit. Het bijhouden van de nieuwste ontwikkelingen en het verkrijgen van  data van 1 persoon over langere tijd ervaarde hij als een obstakel in zijn onderzoek. Naast dat de mensen met suïcidale gedachten het lastig vonden om consequent zich te monitoren met een app, was het überhaupt niet gemakkelijk om deelnemers te vinden die dit voor een lange periode willen doen. ‘Wat dat betreft is er nog veel te ontdekken rondom de complexiteit van suïcidale gedachten.'

Toekomst: meer data om omslagpunt te herkennen

De toekomst voor het onderzoek naar complexiteit van suïcidaal gedrag ziet Derek tweedelig. Aan de ene kant is er nog voldoende data om de complexiteit van suïcidaliteit nader te onderzoeken. Aan de andere kant is  meer individuele data van mensen met suïcidale klachten nodig om zo de dynamiek van suïcidale gedachten over tijd te bestuderen. Dit is een belangrijke stap voor een toekomstig waarschuwingssysteem dat gebruikt kan worden voor hulpverleners en patiënten in de praktijk om tijdig een nieuwe crisis te herkennen.