Kwaliteitsgelden Patiëntenzorg

De Patiëntenfederatie en haar leden werken via de Stichting Patiënt en Kwaliteit samen om de kwaliteit van zorg in Nederland te optimaliseren door deze beter te laten aansluiten op de wensen en behoeften van patiënten.

De kwaliteitsgelden worden daarvoor ingezet met de volgende 3 doelen:

  • borging van het patiëntenperspectief in de medisch-specialistische zorg (project KIDZ)
  • mensen helpen bij het kiezen van een zorginstelling of zorgverlener aan de hand van keuze-informatie en patiëntenervaringen (project Zorgkaart Nederland)
  • mensen wegwijs maken in het groeiend aanbod van e-healthtoepassingen, waaronder Persoonlijke Gezondheidsomgevingen (project Digitale Zorggids)

Onderstaande projecten zijn doorlopend. Er wordt jaarlijks verlenging voor aangevraagd.

Projecten

Kwaliteit, Inzicht en Doelmatigheid

In het project Kwaliteit, Inzicht en Doelmatigheid in de Medisch Specialistische Zorg (KIDZ) werken de Patiëntenfederatie en haar leden samen in projecten om de medisch-specialistische zorg in Nederland te optimaliseren vanuit het patiëntenperspectief. Door dit perspectief in te brengen sluit de zorg beter aan op wensen en behoeften van patiënten.

Zorgkaart Nederland

ZorgkaartNederland.nl is de grootste ervaringswebsite voor de Nederlandse gezondheidszorg waar mensen hun ervaringen met de zorg delen. Het doel van ZorgkaartNederland.nl is meer openheid in de zorg. Zo biedt het Nederlanders informatie om te kunnen kiezen voor een zorgverlener die het beste bij hun situatie past.

Digitale Zorggids

DigitaleZorggids.nl is door de Patiëntenfederatie opgezet om mensen wegwijs te maken in de groeiende wereld van digitale zorg. Hier vinden zij digitale toepassingen die patiënten(organisaties) aanbevelen, waar ze direct mee aan de slag kunnen.