Zelfmanagement en eigen regie

ZonMw heeft de afgelopen jaren veel onderzoek naar zelfmanagement en eigen regie gefinancierd en ontwikkelprojecten in gang gezet. Dat heeft uiteenlopende inzichten en resultaten opgeleverd.

Projecten

Sommige projecten richten zich volledig op zelfmanagement en eigen regie en in andere projecten is het één van de onderwerpen. We lichten er hieronder een paar uit. Bekijk het overzicht van alle projecten over zelfmanagement en eigen regie in onze projectendatabank.

Afbeelding

Inspiratievragen om zelfmanagement te bespreken

In het onderzoeksprogramma SMILE begeleiden verpleegkundige en verzorgende leiders, die werken op leerafdelingen in ziekenhuizen, de wijk, de ouderenzorg of psychiatrie, studenten met het ondersteunen van zelfmanagement. Lees meer over deze aanpak en maak gebruik van de inspiratievragen.
Afbeelding

Oplossingsgericht werken met het Zelfmanagement Web

Het Zelfmanagement Web is een aantrekkelijke gesprekshulp voor in de spreekkamer. Het gesprek gaat over het dagelijks leven in de volle breedte, niet alleen over ziekte en behandeling. Door het gesprek op oplossingsgerichte wijze te voeren, wordt het zelfmanagement en de eigen regie van de patiënt ondersteund.
Afbeelding

Balanceren tussen zelfredzaamheid en kwetsbaarheid in de langdurige zorg

Hoe ga je als cliënt, zorgverlener en naaste samen het gesprek aan over zelfredzaamheid en eigen regie? De Erasmus School of Health Policy & Management en 2 zorgorganisaties zetten een project op. Waarbij films met monologen van cliënten, naasten en zorgverleners helpen om samen de dialoog over deze thema's te voeren. Lees meer over deze reflectiemethode.
Afbeelding

Kennisbundel en leerboek zelfmanagement

Hoe breng je als zorgverlener ondersteuning van zelfmanagement en eigen regie van mensen met diverse chronische gezondheidsproblemen in de praktijk? Maak gebruik van de hulpmiddelen, tips, korte films en opdrachten in de kennisbundel Zelfmanagementondersteuning en het leerboek ‘Verpleegkundige Ondersteuning bij Zelfmanagement en Eigen Regie’.
Afbeelding

Eigen regie en zelfmanagement in de langdurige zorg

Hoe ondersteun je mensen met een langdurige zorgvraag of chronische ziekte bij eigen regie en zelfmanagement? In de werkplaats ‘Zelfmanagement in Zorg en Welzijn’ gingen 5 thuiszorgteams aan de slag met zelfmanagementinterventies, zoals positieve psychologie of samen beslissen. Bekijk de ontwikkelde hulpmiddelen.

Zelfmanagement bij ergotherapie thuis na een beroerte

Mensen revalideren na een beroerte vaak kort in een verpleeghuis om daarna thuis verder te revalideren, waar ze pas echt de gevolgen van de beroerte ervaren. Leidt ergotherapie thuis met activiteitenmonitoring en (online)coaching tot verbetering voor dagelijkse activiteiten en zelfmanagement thuis? Lees meer over het project waarin dit wordt onderzocht.

Artikelenreeks over zelfmanagement

Om de verschillende aspecten van zelfmanagement nader te verkennen, hebben De Eerstelijns en ZorgenZ in opdracht van ZonMw een artikelenreeks over zelfmanagement gemaakt, verdeeld over 8 thema's. In De Eerstelijns ligt de nadruk op verdieping (in een serie van 8 artikelen); op ZorgenZ verschenen 16 online artikelen met een meer praktijkgericht karakter.

Contact

Hannah Dijkhuis

Clusterhoofd
kwaliteitvanzorg [at] zonmw.nl