Ja dat kan, maar het onderzoek of project moet wel passen in de prioritering van de ZonMw subsidieprogramma’s. In de subsidiekalender kunt u vinden welke subsidieoproepen open staan voor eventuele financiering van uw onderzoek of project. De doelstellingen en prioriteiten van het subsidieprogramma staan in de subsidieoproepen duidelijk aangegeven.
Weet u niet of uw onderwerp in één van de bestaande programma’s valt, neem dan contact op met het programmasecretariaat van het programma waar het mogelijk bij past.
ZonMw is de Nederlandse organisatie van gezondheidszorgonderzoek en zorginnovatie. ZonMw stimuleert met allerlei subsidieprogramma’s de totale innovatiecyclus. Van fundamenteel onderzoek tot implementatie van nieuwe behandelingen, preventieve interventies of verbeteringen in de structuur van de gezondheidszorg.
Bij de selectie van subsidievoorstellen zoekt ZonMw altijd de vernieuwing in combinatie met kwaliteit. Meer informatie over onze subsidieprogramma’s vindt u bij Onderzoek en Resultaten. Ook is er een subsidiekalender met alle mogelijkheden voor subsidieaanvragen. Deze subsidiekalender wordt dagelijks geactualiseerd.
ZonMw komt voort uit twee organisaties: ZorgOnderzoek Nederland (ZON) en het gebied Medische Wetenschappen (MW) van NWO. Toen deze organisaties fuseerden is gekozen om de naam ZonMw te hanteren. ZonMw is een op zichzelf staande naam en wordt niet ingezet als afkorting.
• ZonMw zet gezondheidsvraagstukken om in onderzoeks- en stimuleringsprogramma’s.
• Aanvragen van subsidies binnen deze programma’s.
• Zoeken/opvragen van informatie over projecten die door ZonMw zijn gesubsidieerd.
• Onderzoeksresultaten van de projecten uit programma’s van ZonMw.
• Informatie over implementeren.
U kunt bij ZonMw een subsidieaanvraag indienen als een programma is opengesteld. Wie kan indienen en aan welke voorwaarden een aanvraag moet voldoen verschilt per programma. Informatie hierover vindt u in de programmatekst. Iedereen kan subsidie aanvragen, mits de onderzoeker/projectleider is aangesloten bij een organisatie.
Onze hoofdopdrachtgevers zijn het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
Nee. ZonMw beoordeelt aanvragen op kwaliteit en of het past binnen een programma. De onderzoeker/instelling die het onderzoek uitvoert, is verantwoordelijk en niet ZonMw. In het geval van een onderzoek waarbij patiënten betrokken zijn geldt de voorwaarde dat er een METC verklaring moet zijn (Medisch Ethische ToetsingsCommissie). Daarnaast dienen onderzoekers een aansprakelijkheidsverzekering te hebben afgesloten voor hun onderzoek. In de subsidievoorwaarden sluit ZonMw aansprakelijkheid uit.
ZonMw financiert onderzoek dat plaatsvindt binnen de hele zogenaamde kennisketen. Van fundamenteel onderzoek, strategisch onderzoek, toegepast onderzoek, ontwikkelingsprojecten en/of proefimplementatie tot implementatieprojecten.
De opdrachtgevers van ZonMw leggen onderwerpen voor die vragen om nieuwe kennis en/of oplossingen. Daarvoor ontwikkelt ZonMw programma’s. Daarnaast signaleert ZonMw zelf ook vraagstukken in de gezondheidszorg die weer voorgelegd worden aan bijvoorbeeld het beleid.
Ongeveer 80 programma’s.
In de agenda van ZonMw.nl en in online magazine mediator.zonmw.nl plaatsen wij alleen evenementen en bijeenkomst waar ZonMw bij betrokken is. Eventueel behoort een advertentie in ons online magazine Mediator wel tot de mogelijkheden. Daarvoor kunt u terecht bij de redactieassistent van Mediator (mediator@zonmw.nl).
ZonMw publicaties zijn online, als PDF en soms ook als hardcopy beschikbaar. Indien een hardcopy exemplaar bestelbaar is, kunt u via e-mail een publicatie bestellen.
Nee, in principe niet. In sommige gevallen:
ZonMw verleent subsidies volgens de algemene subsidievoorwaarden en houdt zich daarbij ook aan de Europese staatssteunregels. Staatssteun is geregeld in het Europese recht. Artikelen 107, 108 en 109 van het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie (VWEU) zeggen dat staatssteun in principe verboden is. Kort gezegd: krijgt de ene onderneming staatssteun (denk aan een subsidie) en de andere onderneming niet, kan dit leiden tot oneerlijke concurrentie. En oneerlijke concurrentie is verboden binnen het Europese recht.
Er zijn een aantal uitzonderingen op deze regels, deze heten ‘vrijstellingsregels’. Door het toepassen van deze regels mag ZonMw toch subsidie verlenen. Op de pagina ‘vrijstellingsverordeningen staatsteun’ staat uitgelegd hoe ZonMw deze regels toepast.