Samen aan de hartSlag
Samen met de Hartstichting hebben wij ‘Samen aan de hartSlag’ gelanceerd. Hier konden burgers, ongeacht opleidingsniveau of kennisachtergrond, zich opgeven als burgerwetenschapper en hun onderzoeksvragen indienen. Op basis van de inzendingen werd een selectie gemaakt van de meest relevante onderzoeksonderwerpen. Vervolgens werden de burgers aan wetenschappers gekoppeld om samen een onderzoeksteam te vormen en aan de slag te gaan met het onderzoek.
Wat is burgerwetenschap?
Bij burgerwetenschap doen burgers alleen of samen met beroepswetenschappers onderzoek. Dit heet ook Citizen Science. Je kunt als burger op verschillende manieren meewerken. Je kunt bij het hele proces betrokken zijn: van onderzoeksvraag bedenken tot het beoordelen van informatie die je verzamelt. Ook zijn er projecten waarbij je alleen helpt bij 1 onderdeel, zoals gegevens verzamelen.
Burgerwetenschap verbetert de kwaliteit van onderzoek doordat burgers een unieke kijk hebben op een probleem. We denken dat er onderwerpen zijn waar wetenschappers nog niet aan hebben gedacht. Misschien vinden burgers deze onderwerpen wel belangrijk. Ook levert het informatie op waar onderzoekers anders geen toegang tot hebben. We zijn ook benieuwd welke oorzaken van buitenaf invloed hebben ons lichaam en onze gezondheid.
Subsidie aanvragen
Er kon subsidie worden aangevraagd voor onderzoek naar hart- en vaatziekten. Nadrukkelijk nodigden we onderzoeksideeën uit waarbij speciale aandacht is voor invloeden van buitenaf op de gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan armoede, leefomgeving of werkomstandigheden. Burgers en beroepswetenschappers werken samen aan het onderzoek waarbij hun ideeën en inbreng beiden even belangrijk zijn binnen het onderzoek. Ze beslissen samen waar het onderzoek precies over gaat, hoe het wordt opgezet en uitgevoerd. Burgers doen samen met beroepswetenschappers onderzoek naar onderwerpen die zij zelf hebben bedacht en die zij belangrijk vinden. Het onderzoek heeft als doel om meer kennis op te doen over hart- en vaatziekten én bij te dragen aan het verbeteren van de gezondheid van mensen in Nederland.
Gehonoreerde projecten
Zeven onderzoeksideeën ontvangen financiering. Uit 165 ingediende ideeën hebben 7 ideeën succesvol de selectieprocedure doorlopen. Zij ontvangen financiering tussen de 100.000 en 200.000 euro per project. De onderzoeksgroepen bestaan uit 5 tot 12 personen, waarvan minimaal één beroepswetenschapper en één burgerwetenschapper. Hier vind je meer informatie over de zeven projecten.
-
Impressieverslag masterclass Zinnig opleiden
Opleidingen zijn een geweldig en noodzakelijk startpunt om de nieuwe...
-
Slimme ECG-recorder versnelt diagnose hartproblemen
Binnen het Innovative Medical Devices Initiative (IMDI) programma...
-
Paramedische beroepsverenigingen bieden kennisagenda’s aan
Paramedische zorg kan bij uitstek bijdragen aan de ambities van het...