Samen aan de hartSlag

De Hartstichting en ZonMw slaan de handen ineen en werken samen op het gebied van burgerwetenschap: een methode van wetenschappelijk onderzoek waarbij burgers zelf een actieve inbreng hebben. Wij zijn op zoek naar mensen die onderzoek willen doen naar hart- en vaatziekten. Je kunt zelf een vraag stellen en helpen om het antwoord te vinden.

Lijkt het je leuk om met een beroepswetenschapper onderzoek te doen naar hart- en vaatziekten? Bijvoorbeeld omdat je ervaring hebt met hart- of vaatziekten en vragen hebt over je medicijn. Of omdat je intensief sport en je afvraagt of dat goed is voor je hart. Help mee en word burgerwetenschapper!

Samen met de Hartstichting hebben wij ‘Samen aan de hartSlag’ gelanceerd. Hier kunnen burgers, ongeacht opleidingsniveau of kennisachtergrond, zich opgeven als burgerwetenschapper en hun onderzoeksvragen indienen. Op basis van de inzendingen wordt een selectie gemaakt van de meest relevante onderzoeksonderwerpen. Vervolgens worden de burgers aan wetenschappers gekoppeld om samen een onderzoeksteam te vormen en aan de slag te gaan met het onderzoek.

Wat is burgerwetenschap?

Bij burgerwetenschap doen burgers alleen of samen met beroepswetenschappers onderzoek. Dit heet ook Citizen Science. Je kunt als burger op verschillende manieren meewerken. Je kunt bij het hele proces betrokken zijn: van onderzoeksvraag bedenken tot het beoordelen van informatie die je verzamelt. Ook zijn er projecten waarbij je alleen helpt bij 1 onderdeel, zoals gegevens verzamelen. 

Burgerwetenschap verbetert de kwaliteit van onderzoek doordat burgers een unieke kijk hebben op een probleem. We denken dat er onderwerpen zijn waar wetenschappers nog niet aan hebben gedacht. Misschien vinden burgers deze onderwerpen wel belangrijk. Ook levert het informatie op waar onderzoekers anders geen toegang tot hebben. We zijn ook benieuwd welke oorzaken van buitenaf invloed hebben ons lichaam en onze gezondheid.

Wat krijg ik ervoor terug?

Veel mensen vinden onderzoek doen leuk en leerzaam. Je zult veel leren over hartgezondheid en je eigen gezondheid. Je krijgt een kijkje in de keuken van organisaties die onderzoek doen. Met jouw hulp krijgen we meer kennis over hart- en vaatziekten en help je andere burgers. Dat is waardevol voor onze samenleving. Je kunt een salaris of vergoeding krijgen als je dat wilt. Hier maken we afspraken over. 

Hoe meld ik me aan?

Je kunt je aanmelden op de website van de Hartstichting.

Kan ik meedoen als beroepswetenschapper?

Ben je een onderzoeker verbonden aan een kennisinstelling en wil je als beroepswetenschapper meedoen? Meld je dan aan via deze pagina.

Kenmerken

Status:
In uitvoering
Looptijd: 4%
Looptijd: 4 %

Anke Snijder

Programmamanager
citizenscience [at] zonmw.nl