One kidney for life (KIC)

De overleving van getransplanteerde nieren is op lange termijn in de afgelopen 20 jaar nauwelijks verbeterd. De Nierstichting en NWO willen dat veranderen en slaan de handen ineen binnen het nieuwe KIC-partnerschap waar interdisciplinaire innovatie voor preventie en behandeling niertransplantaatfalen centraal staat.

Over dit programma

Aanleiding 

Ondanks veelbelovende technologische ontwikkelingen, gaat binnen 10 jaar circa 40% van de getransplanteerde donornieren verloren door afstoting.

Doel 

Deze call ‘One kidney for life’ beoogt de ontwikkeling van nieuwe therapieën voor preventie en behandeling van niertransplantaatfalen mogelijk te maken. Hiermee verbetert de transplantaatoverleving en daarmee levensverwachting en kwaliteit van leven van niertransplantatiepatiënten. Ook hebben in de toekomst meer patiënten op de daarvoor kortere wachtlijst tijdig toegang tot niertransplantatie.

Samenwerking 

De interdisciplinaire project is gericht op onderzoek leidend tot biomedische doorbraken. Deze complexe uitdaging kan niet vanuit één wetenschapsdiscipline of vanuit alleen wetenschappelijk perspectief worden beantwoord. Transplantaatfalen is een multidisciplinair probleem waarbij organisaties en bedrijven uit verschillende sectoren nodig zijn. Deze call for proposals is daarom gericht op partijen die verwachten een bijdrage te kunnen leveren aan het interdisciplinair onderzoek en innovatieve oplossingen voor preventie en behandeling van niertransplantaatfalen. Bij de uitwerking van de aanpak vormen de maatschappelijke aspecten (bijvoorbeeld economische en ethische aspecten, inclusiviteit, communicatie, gedrag en autonomie van gebruikers) een integraal onderdeel.

Ga voor meer informatie over de subsidieoproep one kidney for life naar de website van NWO.

Rol van ZonMw binnen het KIC

ZonMw is één van de domeinen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).  Dit betekent dat ZonMw en NWO nauw samenwerken. ZonMw coördineert vanuit haar kennis en expertise diverse subsidieoproepen binnen het NWO Kennis- en Innovatie Convenant (KIC).

Kenmerken

Status:
In uitvoering
Looptijd: 25%
Looptijd: 25 %

Janine Blom-Veenman

Programme officer
jblom [at] zonmw.nl