Veelgestelde vragen subsidieoproep Praktijkgericht onderzoek in de ggz: Stimuleren van hybride zorg
U kunt alleen een subsidieaanvraag indienen als u uiterlijk 15 januari 2024 17:00 uur een vooraanmelding heeft gedaan. Aanvragen die niet voor dit tijdstip zijn aangemeld, worden niet in behandeling genomen. U kunt via dit formulier uw vooraanmelding doen.
U kunt tot 27 februari 2024 14.00 uur uw subsidieaanvraag indienen via Mijn ZonMw
Let op: de tekst uit de subsidieoproep is leidend.
Randvoorwaarden
Wanneer ondernemingen aanspraak maken op (een deel van) de subsidie, is cofinanciering verplicht bij deze ronde. Lees de volledige subsidieoproep door voor alle voorwaarden.
Nee, onderzoeksinstellingen vallen niet onder de AGVV. Indien een onderzoeksinstelling samenwerkt met andere organisaties dan wordt per organisatie de steunintensiteit bepaald en wat het benodigde percentage aan cofinanciering is. Dit betekent ook dat er dus verschil kan zitten in de hoogte van de steunintensiteit die verschillende organisaties bij hetzelfde project kunnen ontvangen. Lees de volledige subsidieoproep door voor alle voorwaarden rondom cofinanciering.
De uiterlijke startdatum is 1 oktober 2024
Organisaties mogen meerdere aanvragen indienen. Het is hierbij wel belangrijk om na te denken over de haalbaarheid van het uitvoeren van meerdere projecten bij honorering, en de inrichting hiervan binnen uw organisatie.
Personen mogen bij maximaal twee aanvragen als lid van de projectgroep betrokken zijn.
Procedure
Nee, de subsidieoproep is enkel in het Nederlands beschikbaar. Subsidieaanvragen moeten in het Nederlands ingediend worden.
Ja, u kunt alleen een subsidieaanvraag indienen als u uiterlijk 15 januari 2024, 17:00 uur een vooraanmelding heeft gedaan. Subsidieaanvragen die niet voor dit tijdstip zijn aangemeld, worden niet in behandeling genomen. U kunt via dit formulier uw vooraanmelding doen. De vooraanmelding wordt niet inhoudelijk beoordeeld. Iedereen die een vooraanmelding doet, kan een subsidieaanvraag indienen.
Wij zijn erachter gekomen dat het in de subsidieoproep beschikbare begrotingsformat AGVV niet helemaal naar behoren werkt, waardoor ook onderzoeksinstellingen onder de AGVV lijken te vallen. Het begrotingsformat wordt daarom aangepast. Aan iedereen die een vooraanmelding heeft gedaan, zullen we t.z.t. het aangepaste begrotingsformat toesturen. Voor nu kunt u wel al het huidige beschikbare format inzien om een idee te krijgen hoe de begroting moet worden opgezet.
Het schrijven van de subsidieaanvraag
In deze subsidieronde gaat het om praktijkgericht onderzoek waar naar het gehele (zorg)proces wordt gekeken, en waar een combinatie van digitale met fysieke zorg wordt geleverd dat past bij de behoefte van personen met een hulpvraag in de ggz. Het is niet de bedoeling om één individuele digitale interventie te ontwikkelen en evalueren, maar om praktijkgericht onderzoek te doen naar het stimuleren van hybride zorg in de geestelijke gezondheidszorg. U dient te kunnen onderbouwen dat uw onderzoek bijdraagt aan het doel van de subsidieoproep: kennis ontwikkelen en toepassen om de inzet van hybride zorg te stimuleren, zodat de ondersteuning en zorg voor mensen met psychische problemen verbeterd dan wel in stand kan worden gehouden én de ggz toegankelijk, kwalitatief en betaalbaar blijft.
Zowel onderzoeksvoorstellen die zich richten op jeugd- als op volwassen-ggz passen binnen deze subsidieoproep.
Bij onderzoek naar hybride zorg vragen we om onderzoek waarin gekeken wordt naar de inrichting van het gehele (zorg)proces, en waar een combinatie van digitale zorg met fysieke zorg wordt geleverd dat past bij de behoefte van personen met een hulpvraag in de ggz. Het is niet de bedoeling om één individuele digitale interventie te ontwikkelen en evalueren, maar om praktijkgericht onderzoek te doen naar het stimuleren van hybride zorg in de geestelijke gezondheidszorg.
Het doel van praktijkgericht onderzoek is het oplossen van actuele praktijkvragen, waarmee impact wordt gerealiseerd voor de gehele ggz in Nederland. Het te bestuderen onderwerp moet aansluiten bij zaken waar mensen in de praktijk van de ggz tegenaan lopen.
Beoordelingscriteria
De programmacommissie beoordeelt subsidieaanvragen uiteindelijk op de voorwaarden, relevantiecriteria en kwaliteitscriteria uit de subsidieoproep en dus ook of een aanvraag bij de subsidieoproep past. In de subsidieoproep kunt u de uitgebreide informatie over voorwaarden en relevantie- en kwaliteitscriteria vinden die van toepassing zijn. Het gaat in deze subsidieoproep om praktijkgericht onderzoek, waarbij het te bestuderen onderwerp moet aansluiten bij zaken waar mensen in de praktijk in de ggz tegenaan lopen. U dient dus te kunnen onderbouwen dat het onderzoek dat u wilt doen, helpt bij het ‘oplossen’ van problemen waar in de geestelijke gezondheidszorg tegenaan wordt gelopen.
Mocht u erover twijfel of uw onderwerp binnen deze subsidieoproep past, kunnen wij wel met u meedenken. U kunt contact met ons opnemen via onderzoeksprogrammaggz@zonmw.nl.
ZonMw hecht veel waarde aan de betrokkenheid van cliënten en hun naasten bij uw onderzoek. Meer informatie over het belang van participatie en hoe u hier het beste invulling aan kunt geven, vindt u op de ZonMw-website.
In deze subsidieronde kunnen ongeveer 5 projecten gehonoreerd worden (totaal beschikbaar budget € 2,5 miljoen, per onderzoeksvoorstel kan maximaal €500.000,- worden aangevraagd). Het aantal aanvragen dat wordt ingediend verschilt per subsidieronde. Het is lastig om op dit moment hier een indicatie over te geven.