Verspreiding van resultaten in de praktijk

Verspreiding van resultaten in de praktijk

Nieuwe informatie over betere zorg verspreidt zich niet vanzelf. En ook nieuwe inzichten toegepast krijgen in de praktijk duurt vaak lang. Daarom is aandacht voor het implementeren van onderzoeksresultaten ontzettend belangrijk. Zo voorkom je dat onderzoeksresultaten liggen te verstoffen op de plank.

Om kennis uit InZicht-projecten te verspreiden naar de praktijk zet het programma InZicht actief in op implementatie. Dit doet het programma met allerlei activiteiten, zoals de Ontmoetingsdagen en door het toekennen van financiering voor een verspreidings- en implementatie impuls (VIMP).

Ontmoetingsdagen

Jaarlijks ontmoeten mensen met een visuele beperking, professionals en onderzoekers elkaar tijdens de Ontmoetingsdag van InZicht. Op de Ontmoetingsdagen gaan wetenschappers, professionals en mensen met een visuele beperking met elkaar in gesprek over de vorderingen en resultaten van InZicht-onderzoek. De thema’s van de Ontmoetingsdagen wisselen ieder jaar. De meest recente Ontmoetingsdag vond plaats op 7 maart 2019 en had als thema ‘de psychische impact van een visuele beperking op de persoon en zijn/haar omgeving’. De verslagen van de Ontmoetingsdagen zijn te lezen onder het tabblad ‘publicaties’.

Verspreidings- en implementatieprojecten (VIMPs)

Het programma InZicht heeft de mogelijkheid om een verspreidings- en implementatie impuls (VIMP) toe te kennen aan succesvol afgeronde onderzoeksprojecten die door InZicht zijn gefinancierd. Met deze financiering kan een project activiteiten ondernemen om een project te laten landen in de dagelijkse praktijk. Heeft u interesse in het aanvragen van een verspreidings- en implementatie impuls? Neem dan in een vroeg stadium contact op met één van onze implementatiemedewerkers. Zij kunnen met u meedenken en u op de juiste weg helpen voor uw aanvraag.

Hulpmiddelen voor implementatie

Implementatie van kennis in de praktijk is een vak apart en vraagt voldoende tijd en middelen. Daarom is er binnen het programma InZicht veel aandacht voor dit onderwerp. Ook ZonMw besteed veel aandacht aan implementatie op een speciale implementatiepagina. Hier staan veel handige hulpmiddelen op die helpen om bijvoorbeeld een implementatieplan te maken. Ook kunt u contact opnemen met één van de implementatie-experts van ZonMw.

Afgeronde implementatieprojecten

Er zijn inmiddels al verschillende implementatieprojecten afgerond. Ook lopen er nog een aantal implementatieprojecten. Bent u benieuwd wat deze en andere projecten van InZicht hebben opgeleverd? Bekijk dan de projectpagina’s van de InZicht-projecten en de evaluatie van de vierde fase.