Uitgelicht

Wat is positieve gezondheid?

Gezondheid is het vermogen van mensen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. Positieve gezondheid kent 6 dimensies: lichaamsfuncties, mentale functies en beleving, sprituele/existentiele dimensie, kwaliteit van leven, sociaal-maatschappelijke participatie en dagelijks functioneren (Huber).

lees meer over positieve gezondheid

Kennissynthese Positieve psychologie en zelfmanagement van chronisch lichamelijke aandoeningen verschenen

Uit de kennissynthese blijkt dat zelfmanagementinterventies voor chronische ziektes bijdragen aan een beter management van lichamelijke symptomen (fysiek functioneren).

Bekijk de kennissynthese

Kennisvouchers ‘Positieve Gezondheid in de praktijk’

Binnen de ronde ‘Positieve Gezondheid in de praktijk’ zijn tot nu toe 21 projecten gehonoreerd van pledgehouders 'Alles is Gezondheid...'

klik hier voor de factsheet

Initiatieven

Nationaal en internationaal is men bezig met dit onderwerp binnen beleid, praktijk, onderwijs en onderzoek. Zo starten Vilans en het Institute for Positive Health (IPH) samen met 8 zorgorganisaties het transitietraject Positieve Gezondheid.

lees meer over deze en andere initiatieven

Rol ZonMw

ZonMw rekent het tot haar taak om nieuwe ideeën te lanceren, buiten de gebaande paden te treden en intellectueel uit te dagen. Daarom pakt ZonMw het onderwerp 'Positieve gezondheid' op. ZonMw stimuleert de discussie hierover en betekenis hiervan op nationaal en internationaal niveau voor beleid, praktijk en onderzoek.

Heeft u mooie voorbeelden waarbij het vermogen van mensen zich aan te passen en een eigen regie te voeren centraal staan? Laat het ons weten!

Positieve gezondheid in de praktijk

fysiotherapie

Nieuwsgierig wat positieve gezondheid voor het veld kan betekenen? En hoe organisaties dit benutten, passend bij hun missie en visie?

lees meer over positieve gezondheid in de praktijk

Reacties op nieuwe omschrijving

mensen en hun schaduw

Een nieuwe omschrijving van gezondheid roept reacties op, positieve en ook kritische.

lees diverse reacties

Verschenen in de media

Uitgelichte projecten

Met financiering van ZonMw worden en zijn diverse projecten uitgevoerd.

bekijk de uitgelichte projecten

Wat hebben positieve gezondheid, positieve psychologie en zelfmanagement met elkaar gemeen?

In het voorjaar van 2017 publiceren we een kennissynthese over Positieve gezondheid, positieve psychologie en zelfmanagement.

Een 1e kritische oriëntatie van het (praktijk)veld op deze afzonderlijke concepten leverde vervolgstappen op voor beleid, praktijk, onderzoek en onderwijs.

lees meer over de oriëntatie en bekijk de presentaties

Actueel

Volg via RSS

Kunst doet leven: effecten op positieve gezondheid

De directeuren-generaal van de ministeries van OCW en VWS, Barbera Wolfensberger en Kees van de Burg, hebben dinsdagmiddag 12 september de kennissynthese ‘Kunst en positieve gezondheid’ en het magazine ‘Kunst doet leven’ in ontvangst genomen. Kansrijke onderzoek- en ontwikkelrichtingen liggen in de ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en extramurale zorg.

Hans van Oers biedt de DG's van VWS en OCW de kennissynthese aan
Nieuws

Start van Open access publiceren in de gezondheidszorg

Vandaag heeft VWS aan de Tweede Kamer het advies ‘Open access tot publicaties: Stand van zaken en implicaties voor volksgezondheidsbeleid’ aangeboden. VWS is hiermee het 3e ministerie dat aan de slag gaat met open access publiceren.

Nieuws
Like ZonMw op Facebook!

Klik op 'vind ik leuk' en blijf op de hoogte via Facebook over resultaten van onderzoek, nieuws, interessante artikelen en nog veel meer!Kun je de like-knop hierboven niet zien? Ga dan naar ZonMw op Facebook
Tweet
Laad meer tijdlijn items Toon meer

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Contact

Marja Westhoff

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 52 77
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website