Uitgelicht

Wat is positieve gezondheid?

Gezondheid is het vermogen van mensen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. Positieve gezondheid kent 6 dimensies: lichaamsfuncties, mentale functies en beleving, sprituele/existentiele dimensie, kwaliteit van leven, sociaal-maatschappelijke participatie en dagelijks functioneren (Huber).

Reacties op nieuwe omschrijving

mensen en hun schaduw

Een nieuwe omschrijving van gezondheid roept reacties op, positieve en ook kritische.

lees diverse reacties

Initiatieven

Nationaal en internationaal is men bezig met dit onderwerp binnen beleid, praktijk, onderwijs en onderzoek. Zo worden nu 5 projecten uitgevoerd, gefinancierd door NWO. De projecten gaan over kwalteit van leven bij kwetsbare mensen zoals ouderen, psychiatrische patiënten, mensen met verstandelijke beperking, chronisch zieken en mensen met een lage sociaaleconomische status.

lees meer over deze en andere initiatieven

Rol ZonMw

ZonMw rekent het tot haar taak om nieuwe ideeën te lanceren, buiten de gebaande paden te treden en intellectueel uit te dagen. Daarom pakt ZonMw het onderwerp 'Positieve gezondheid' op. ZonMw stimuleert de discussie hierover en betekenis hiervan op nationaal en internationaal niveau voor beleid, praktijk en onderzoek.

Heeft u mooie voorbeelden waarbij het vermogen van mensen zich aan te passen en een eigen regie te voeren centraal staan? Laat het ons weten!

Positieve gezondheid in de praktijk

fysiotherapie

Nieuwsgierig wat positieve gezondheid voor het veld kan betekenen? En hoe organisaties dit benutten, passend bij hun missie en visie?

lees meer over positieve gezondheid in de praktijk

Uitgelichte projecten

Met financiering van ZonMw worden en zijn diverse projecten uitgevoerd.

bekijk de uitgelichte projecten

Inventarisatie Positieve gezondheid in Nederland

afbeelding omslag Inventarisatie

Lees het rapport en bekijk de filmpjes door verschillende professionals vanuit de zorg, gemeente, sociaal domein, jeugd en arbeid.

lees het rapport en bekijk de filmpjes

Wat hebben positieve gezondheid, positieve psychologie en zelfmanagement met elkaar gemeen?

En wat kunnen deze afzonderlijke concepten betekenen voor beleid, praktijk, onderzoek en onderwijs?

lees meer hierover

Actueel

Volg via RSS

Twee subsidieoproepen Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg

Op dit moment staan twee subsidieoproepen open voor het nieuwe programma Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg. Het gaat om ‘open ronde 1’ en ‘stimuleringssubsidie ronde 1’. In najaar 2018 volgt open subsidieronde 2.

Nieuws

Themanummer Positieve gezondheid van Tijdschrift Positieve Psychologie (nov 2017)

'Positieve gezondheid’ is een redelijk recent begrip dat onder andere vanuit de positieve psychologie en de medische wetenschappen in ontwikkeling is. Het begrip wordt in de 20e eeuw voor het eerst genoemd vanuit de invalshoek van de publieke gezondheid: positieve gezondheid staat gelijk aan gezond gedrag. Helder. Niet veel later introduceert Antonovsky het begrip ‘Salutogenese’: een combinatie van persoonlijke veerkracht bij herstel van ziekte...

Elders gezien

Kunst doet leven: effecten op positieve gezondheid

De directeuren-generaal van de ministeries van OCW en VWS, Barbera Wolfensberger en Kees van der Burg, hebben dinsdagmiddag 12 september de kennissynthese ‘Kunst en positieve gezondheid’ en het magazine ‘Kunst doet leven’ in ontvangst genomen. Kansrijke onderzoek- en ontwikkelrichtingen liggen in de ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en extramurale zorg.

Hans van Oers biedt de DG's van VWS en OCW de kennissynthese aan
Nieuws

JBZ omarmt als eerste ziekenhuis positieve gezondheid

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) legt de komende jaren steeds meer de nadruk op 'gezondheidswelzijn' in plaats van op ziekte

De strategie van het ziekenhuis wordt helemaal gebaseerd op positieve gezondheid. "Onze focus verschuift van behandeling naar het verbeteren van het functioneren in het dagelijks leven. Wat kunnen mensen wel en waar hebben ze zelf invloed op? De patiënt en maatwerk staan daarbij centraal."

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Contact

Marja Westhoff

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 52 77
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website