Uitgelicht

Wat is positieve gezondheid?

Gezondheid is het vermogen van mensen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. Positieve gezondheid kent 6 dimensies: lichaamsfuncties, mentale functies en beleving, sprituele/existentiele dimensie, kwaliteit van leven, sociaal-maatschappelijke participatie en dagelijks functioneren (Huber).

lees meer over positieve gezondheid

Kennissynthese Positieve psychologie en zelfmanagement van chronisch lichamelijke aandoeningen verschenen

Uit de kennissynthese blijkt dat zelfmanagementinterventies voor chronische ziektes bijdragen aan een beter management van lichamelijke symptomen (fysiek functioneren).

Bekijk de kennissynthese

Kennisvouchers ‘Positieve Gezondheid in de praktijk’

Binnen de ronde ‘Positieve Gezondheid in de praktijk’ zijn tot nu toe 21 projecten gehonoreerd van pledgehouders 'Alles is Gezondheid...'

klik hier voor de factsheet

Initiatieven

Nationaal en internationaal is men bezig met dit onderwerp binnen beleid, praktijk, onderwijs en onderzoek. Zo starten Vilans en het Institute for Positive Health (IPH) samen met 8 zorgorganisaties het transitietraject Positieve Gezondheid.

lees meer over deze en andere initiatieven

Rol ZonMw

ZonMw rekent het tot haar taak om nieuwe ideeën te lanceren, buiten de gebaande paden te treden en intellectueel uit te dagen. Daarom pakt ZonMw het onderwerp 'Positieve gezondheid' op. ZonMw stimuleert de discussie hierover en betekenis hiervan op nationaal en internationaal niveau voor beleid, praktijk en onderzoek.

Heeft u mooie voorbeelden waarbij het vermogen van mensen zich aan te passen en een eigen regie te voeren centraal staan? Laat het ons weten!

Positieve gezondheid in de praktijk

fysiotherapie
fysiotherapie

Nieuwsgierig wat positieve gezondheid voor het veld kan betekenen? En hoe organisaties dit benutten, passend bij hun missie en visie?

lees meer over positieve gezondheid in de praktijk

Reacties op nieuwe omschrijving

mensen en hun schaduw
mensen en hun schaduw

Een nieuwe omschrijving van gezondheid roept reacties op, positieve en ook kritische.

lees diverse reacties

Verschenen in de media

Uitgelichte projecten

Met financiering van ZonMw worden en zijn diverse projecten uitgevoerd.

bekijk de uitgelichte projecten

Wat hebben positieve gezondheid, positieve psychologie en zelfmanagement met elkaar gemeen?

In het voorjaar van 2017 publiceren we een kennissynthese over Positieve gezondheid, positieve psychologie en zelfmanagement.

Een 1e kritische oriëntatie van het (praktijk)veld op deze afzonderlijke concepten leverde vervolgstappen op voor beleid, praktijk, onderzoek en onderwijs.

lees meer over de oriëntatie en bekijk de presentaties

Opengestelde subsidieoproep Big data en gezondheid

voorkant subsidieoproep

Tot 6 september 2017 kunnen consortia van wetenschappers en publieke/private partijen projectideeën indienen. Bijdragen aan de ontwikkeling van effectieve, efficiënte en verantwoorde personal-empowermentmethodes voor een gezonde samenleving in de toekomst is het doel van deze oproep. NWO, ZonMw en het Ministerie van Economische Zaken stimuleren met het COMMIT2DATA-programma Big Data onderzoek (Data Science).

Actueel

Volg via RSS

Martine Bouman ontvangt parel voor innovatieve gezondheidscommunicatie

Moeilijk bereikbare doelgroepen bestaan niet, wel vormen van informatieoverdracht die bij bepaalde groepen niet aanslaan. Vanuit die visie werkt het Centrum voor Media & Gezondheid (CMG) aan leefstijlverbetering bij maatschappelijke groepen met een gezondheidsachterstand.

Nieuws

Positieve gezondheid in de praktijk

Vanuit het 5e Programma Preventie zijn binnen de subsidieronde 'Positieve gezondheid in de praktijk' 21 kennisvouchers gehonoreerd. De meeste projecten zijn al gestart. Vanaf april 2017 verwachten we de 1e resultaten.

verkeersbord met nu of nooit
verkeersbord met nu of nooit
Nieuws

Positieve gezondheid goed zichtbaar

Op de jaarlijkse conferentie van 'Alles is gezondheid...' op 15 februari 2017 wordt uitgebreid aandacht besteed aan positieve gezondheid. Dat is niet nieuw: afgelopen 3 jaar is hier vanuit 'Alles is gezondheid...' veel aandacht aan besteed, bijvoorbeeld in de pledges.

trein op spoor
trein op spoor
Nieuws

Nieuwe website! Wat is veranderd?

De website van ZonMw is vernieuwd. Het grafisch ontwerp is in een eigentijds jasje gestoken, maar ook de informatie over subsidies, programma's en projecten is op een andere manier gebundeld.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Conferentie Cultuur, Kunst en Positieve gezondheid

Foto dansvoorstelling Cardiac Output

Op dinsdagmiddag 12 september 2017 nemen we u graag mee in de wereld van cultuur, kunst en zorg. Wat gebeurt er op het vlak van cultuur en zorg? En hoe wordt dit ervaren door cliënten, zorgprofessionals en zorgorganisaties? U kunt een enthousiasmerend en cultureel programma verwachten, met o.a. een dansvoorstelling van Cardiac Output.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Marja Westhoff

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 52 77
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website