Samen met onze opdrachtgevers, beleidsmakers, onderzoekers, patiënten, praktijkprofessionals, dataprofessionals en internationale partners werkt ZonMw aan mogelijkheden om nu en in de toekomst met onderzoek en kennis bij te dragen aan een oplossingen in de strijd tegen het coronavirus en COVID-19 en de effecten daarvan op de maatschappij. 

Focus op onderzoek naar het virus

Uitgelicht

Pandemische Paraatheid

Mensen in drukke winkelstraat

Pandemische paraatheid betekent dat we goed voorbereid zijn op toekomstige pandemieën, als gevolg van uitbraken van micro-organismen. Dit vereist een goede samenwerking tussen alle sectoren, zowel medisch, economisch, ecologisch als sociaal-maatschappelijk.

Lees meer over pandemische paraatheid

Hoe kan de mentale vitaliteit van werknemers worden versterkt?

Mentale vitaliteit werkenden

Maar liefst 17 projecten binnen het werkveld van o.a. onderwijs, zorg en welzijn, overheid gaan ermee aan de slag. Bijvoorbeeld een traject in Rotterdam, met aandacht voor persoonlijk inzicht, regie en teamsamenwerking.

Meer over de projecten

Post-COVID en ME/CVS: samen complexe puzzels te lijf

Man kijkt door een microscoop

Nu de COVID-pandemie niet meer het hele land verlamt, groeit de aandacht voor mensen met aanhoudende klachten na COVID-19. Die aandacht is er ook binnen het COVID-19 programma van ZonMw. Maar zou er niet meer moeten gebeuren? En hoe zit het met de raakvlakken met ME/CVS, waarvoor in 2021 een onderzoeksprogramma van start ging? ZonMw volgt de discussie over dit onderwerp, onder meer op sociale media, waarin een sterke urgentie doorklinkt. Een gesprek tussen betrokken bestuurders laat zien dat er de komende jaren heel wat werk te verzetten valt. Lees hier het interview.

Actueel

Tuberculosevaccin beschermt niet tegen corona

Bij ouderen die meer dan één aandoening hebben, beschermt het tuberculosevaccin, of BCG-vaccin, niet tegen corona. Dit blijkt uit de BCG-PRIME-studie in 20 Nederlandse ziekenhuizen onder leiding van het UMC Utrecht, die aan het begin van de coronapandemie van start ging. Na eerste uitkomsten in 2021, zijn de volledige resultaten van de studie deze week gepubliceerd in het vakblad 'Clinical Microbiology and Infection'.

Elders gezien

Substitutie van zorg in de gynaecologie: onderzoek naar geleerde lessen

Door uitgestelde of afgeschaalde zorg tijdens de COVID-19-pandemie, kregen veel patiënten alternatieve behandelingen aangeboden. Wat kunnen we leren van deze substitutie van zorg voor gynaeco-oncologie en benigne gynaecologie? 2 projecten onderzoeken dit om de zorg in het algemeen te verbeteren en voor te bereiden op toekomstige periodes van schaarste.

Illustratieve weergaven van werken aan uitkomstgerichte zorg
Nieuws

Corona heeft kankerzorg veel goeds gebracht:'Was een ongewilde proeftuin'

Toen corona uitbrak in 2020 bleek iedereen plotseling snel te kunnen schakelen. Behandelaars, patiëntenorganisaties, beleidsmakers: allemaal waren ze beschikbaar en flexibel. De lijntjes waren kort. Oncologen verenigden zich in appgroepen. En afspraken met patiënten? Die konden ook digitaal of telefonisch.

Elders gezien
Toon meer

Subsidieoproepen

NWA Synergiethema: Kwetsbaarheid en weerbaarheid in een online samenleving

Onderwerpen

  • Waarin, als het gaat om kwetsbaarheid en weerbaarheid, onderscheidt de online samenleving zich van de offline samenleving, bezien vanuit de verantwoordelijkheden van de overheid?
  • Hoe en waar, als het gaat om kwetsbaarheid en weerbaarheid, is het onderscheid in een online versus offline samenleving zichtbaar in de organisatie van onder andere het onderwijs, zorg, veiligheid, mobiliteit, arbeidsmarkt en de woon- leef- en (voedsel-)omgeving? • Welke nieuwe kwetsbaarheden en nieuwe vormen van weerbaarheid zijn het gevolg van de online samenleving?
  • Hoe kan de weerbaarheid van bepaalde (groepen) mensen in de online samenleving worden gewaarborgd/vergroot en de kwetsbaarheid worden voorkomen/beperkt?
  • Welke implicaties, als het gaat om kwetsbaarheid en weerbaarheid, brengen de verdere uitbreidingen in de online omgeving voor verantwoordelijkheden van de overheid? Te denken valt aan onder meer ontwikkelingen als metaverse, immersive technologie etc.

Onderdeel van programma

COVID-19 programma

Geplaatst op

15 december 2022

Deadline

6 april 2023,
14.00 uur

Bekijk

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website