Alle subsidiemogelijkheden, informatie over onderzoeken en kennis over het coronavirus en COVID-19 zijn te vinden op deze pagina. Samen met onze opdrachtgevers zijn we op nationaal en internationaal niveau in gesprek met beleidsmakers, onderzoekers, praktijkprofessionals en dataprofessionals over de mogelijkheden om nu en in de toekomst met onderzoek en de kennis die hieruit voortvloeit bij te dragen aan een oplossing in de strijd tegen het coronavirus en COVID-19. Deze kennis is gebundeld op basis van overkoepelende onderwerpen, waaronder diagnostiek en behandeling van COVID-19, zorg en preventie bij het coronavirus en het effect van corona op de maatschappij. We houden u via deze webpagina en onze Engelstalige website op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent onderzoek naar het coronavirus.

Onderwerpen

Uitgelicht

Effecten coronamaatregelen op de GGZ en haar cliënten

coronavirus

Nadat het coronavirus ook in Nederland was uitgebroken, bleek er behoefte te zijn aan een inventarisatie van de effecten van coronamaatregelen op de ggz en haar cliënten. ZonMw zette verschillende opdrachten uit om een beeld te krijgen van enerzijds de effecten van de coronamaatregelen op het zorgaanbod en anderzijds de effecten op de cliënten in de ggz.

Bekijk de publicatie

Samen oplossingen zoeken om te sporten, ook met publiek

Negen bedrijven gaan aan de slag om de binnensport en sportevenementen in tijden van COVID-19 weer volledig en veilig toegankelijk te maken voor sporters en publiek. Deze projecten zijn onderdeel van het programma Sportinnovator van ZonMw.

Lees meer over de projecten

Vlogreeks Wie zoeken antwoorden op COVID-19: Gevolgen sociale afstand

Thumbnail video gevolgen sociale afstand voor kwetsbare groepen

In de vlogreeks 'Wie zoeken antwoorden op COVID-19?' vertellen onderzoekers hoe zij hun zoektocht naar de effecten van de coronapandemie ervaren. Antropoloog Danny de Vries (Universiteit van Amsterdam) onderzoekt welke gevolgen de coronamaatregelen hebben voor kwetsbare groepen. Wat deed de fysieke afstand met sociaal kwetsbare groepen, welke problemen ervoeren ze en met wat voor oplossingen kwamen ze? Bekijk de vlog!

Bekijk de vlog van Danny de Vries

#ookditisMDT: helpen wanneer je nodig bent in tijden van corona

De maatschappelijke diensttijd (MDT) gaat over iets doen voor een ander én jezelf ontwikkelen. Juist in een lastige periode als de coronatijd, willen jongeren helpen. En dat deden ze! In deze projecten lieten zij meer dan ooit de relevantie van MDT zien. Met als resultaat mooie ontmoetingen en ontroerende verhalen. Zo speelde Yukali raamspellen met eenzame ouderen en voorkwam Nikita dat de Dominicaanse Raylord (12) achter ging lopen op zijn schoolwerk.

Lees de verhalen!

Onderzoek preventie en zorg en brede maatschappelijke vraagstukken

Menigte, getekende poppetjes

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het RIVMgevraagd om de resultaten uit COVID-19-gerelateerde onderzoeken op het terrein van preventie en zorg en brede maatschappelijke vraagstukken samenvattend in cyclische rapportages te bundelen en waar mogelijk te duiden.

Bekijk de periodieke rapportage

Lopende en afgeronde onderzoeken

Bent u nieuwsgierig welke onderzoeken nu worden gedaan of inmiddels zijn afgerond op het gebied van corona en COVID-19? Bekijk de inmiddels honderden projecten.

Bekijk het overzicht met projecten

Initiatieven ZonMw en NWO

coronavirus

Bekijk de initiatieven die we in samenwerking met NWO hebben genomen om het coronavirus en de infectieziekte COVID-19 te bestrijden.

Bekijk het korte overzicht

Andere initiatieven

Nationaal en internationaal zijn er diverse initiatieven waaronder:

  • het platform van GloPID-R. ZonMw is lid van GloPID-R, de groep funders die onderzoek naar infectieziektenbestrijding financiert
  • Coronavirus response for solutions using medical technologies, digital tools and artificial intelligence (deadline 11-06-2020)
  • funding landscape van UK Collaborative on Development Research (UKCDR). Dit is een groep van overheidsafdelingen en onderzoeksfinanciers die werken aan internationale ontwikkeling
  • overzicht van databronnen, gerelateerd aan het coronavirus en COVID-19, verzameld door RIVM

Open Science en COVID-19

binaire stelsel

Op onze website vindt u Engelstalige informatie over Open Science, Open Access publicaties en FAIR data stewardship voor onderzoekers die werkzaam zijn voor de COVID-19-uitbraak. De informatie is tevens een handleiding voor onze eisen en aanbevelingen voor onderzoeksprogramma's over COVID-19.

Meer informatie over Open Science en COVID-19

Relevante externe links

Actueel

Hermesdorfprijzen 2020 voor COVID-onderzoeksteam

Het COVID-19-onderzoeksteam van het Radboudumc dat onderzoek doet naar het BCG-vaccin, de bradykinine-hypothese en de rol van genetica bij COVID-19 ontvangt de Hermesdorfprijs 2020. Dit team bestaat uit onder andere uit Frank van de Veerdonk, Mihai Netea, Roger Brüggemann, Leo Joosten en Alexander Hoischen.

Elders gezien

Symposium communicatie met sociaal kwetsbare mensen tijdens COVID-19

Op vrijdag 15 januari 2021 vindt het 10e ACHC symposium “Communicatie met sociaal kwetsbare mensen tijdens COVID19” online plaats. Centraal staan onderzoeksprojecten genoemd op www.coronatijden.nl, met name het al bijna afgeronde door ZonMw gefinancierde project ‘Sociale Impact van Fysieke Afstand op Kwetsbare groepen’. Deelname is gratis.

Elders gezien

1 op de 5 Nederlanders mijdt zorg tijdens eerste fase COVID-19

Tijdens de lockdown in maart 2020 daalde het huisartsbezoek met 20% in vergelijking met diezelfde periode het jaar ervoor. Het is juist nu van groot belang om te blijven benadrukken dat volwassenen en ouders van kinderen met medische klachten ook tijdens de lockdown veilig hulp kunnen blijven zoeken.

Beeld huisartsenzorg
Nieuws

Houd hygiëneregels extra in acht op cohortafdelingen ziekenhuizen

In de eerste golf raakten ziekenhuismedewerkers relatief vaak besmet met SARS-CoV-2, zo blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC. Vooral op COVID-19-units van verpleegafdelingen liepen veel medewerkers een infectie op. Opvallend genoeg gaven niet de patiënten, maar de medewerkers elkaar het virus door op deze afdelingen.

Elders gezien
Toon meer

Subsidieoproepen

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website