Samen met onze opdrachtgevers, beleidsmakers, onderzoekers, patiënten, praktijkprofessionals, dataprofessionals en internationale partners werkt ZonMw aan mogelijkheden om nu en in de toekomst met onderzoek en kennis bij te dragen aan een oplossingen in de strijd tegen het coronavirus en COVID-19 en de effecten daarvan op de maatschappij.
Vanaf nu is er subsidie beschikbaar om werkenden te helpen zich weer mentaal sterk en fit te laten voelen en blijven voelen. Want door de coronapandemie hebben veel werkenden extra ondersteuning nodig om hun mentale vitaliteit te verbeteren.
ZonMw financiert 4 projecten over onderzoek naar ademhalingsondersteuning, de beademingsstrategie op de Intensive Care, erfelijke afwijkingen in het afweersysteem van kinderen en corticosteroïden. Deze onderwerpen komen uit de kennisagenda van de Federatie Medisch Specialistische Zorg.
Een deel van de COVID-19 patiënten met reukverlies houdt langdurig last. Sanne Boesveldt van WUR en Digna Kamalski van UMC Utrecht doen grootschalig onderzoek naar de behandelingsmethoden bij reukverlies. In een blog vertellen ze over hun onderzoek.
Een deel van de kankerpatiënten en niertransplantatie patiënten zijn na 3 vaccinaties beter beschermd tegen COVID-19. Tijdens een webinar presenteerden de onderzoekers Jan-Stephan Sanders en Sjoukje Oosting van UMCG hun resultaten.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben onderzoek gedaan naar oversterfte in Nederland (2020 en 2021). Er is gekeken aan welke doodsoorzaken mensen zijn overleden en hoe de impact van COVID-19 een mogelijke rol heeft gespeeld. Een door ZonMw opgerichte klankbordgroep heeft in meerdere gesprekken samen met onderzoekers kunnen reflecteren op de opzet en resultaten van dit...
Voor IC-verpleegkundigen was het werken tijdens de COVID-19-pandemie zwaar, maar er zaten ook positieve kanten aan. Op meerdere IC’s kregen ze grotere autonomie en ontplooiden ze zich. 'We kregen en namen zeggenschap. Onder druk van de omstandigheden stonden verpleegkundigen in hun kracht.' Lees het interview met voorzitter V&VN IC en verpleegkundige ICU Rowan Marijnissen-de Jong.
Federatie Medisch Specialisten publiceert in juni een update van de COVID-19 kennisagenda. Hierin staan de 10 meest urgente onderzoeksvragen voor de verbetering van zorg voor coronapatiënten. Lees hier meer over de kennisagenda en de recente update.
Onderzoekers van het Amsterdam UMC en UMC Utrecht delen de eerste hoopvolle resultaten van hersenscans van 2 patiënten met langdurige klachten na een COVID-19-infectie. Bij beide patiënten laat het beeld veel hersenontstekingen zien, iets wat nog niet eerder is aangetoond. De resultaten van deze studie, gefinancierd door ZonMw, staan sinds gisteravond online op medRxiv. De publicatie is nog niet langs peer reviewers geweest.
ZonMw organiseert een online matchmakingbijeenkomst voor onderzoek naar gedragsinterventies voor COVID-19 op woensdag 13 juli van 12.30-14.30 uur. Het doel van de bijeenkomst is een consortium van onderzoekers te vormen die een gezamenlijke subsidieaanvraag kunnen schrijven over dit onderwerp.