Alle subsidiemogelijkheden, informatie over onderzoeken en kennis over het coronavirus en COVID-19 zijn te vinden op deze pagina. Samen met onze opdrachtgevers zijn we op nationaal en internationaal niveau in gesprek met beleidsmakers, onderzoekers, praktijkprofessionals en dataprofessionals over de mogelijkheden om nu en in de toekomst met onderzoek en de kennis die hieruit voortvloeit bij te dragen aan een oplossing in de strijd tegen het coronavirus COVID-19. Deze kennis is gebundeld op basis van overkoepelende onderwerpen, waaronder diagnostiek en behandeling van COVID-19, zorg en preventie bij het coronavirus en het effect van corona op de maatschappij. We houden u via deze webpagina en onze Engelstalige website op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent onderzoek naar het coronavirus.

Onderwerpen

Uitgelicht

Vlogreeks Wie zoeken antwoorden op COVID-19: Gevolgen sociale afstand

Thumbnail video gevolgen sociale afstand voor kwetsbare groepen

In de vlogreeks 'Wie zoeken antwoorden op COVID-19?' vertellen onderzoekers hoe zij hun zoektocht naar de effecten van de coronapandemie ervaren. Antropoloog Danny de Vries (Universiteit van Amsterdam) onderzoekt welke gevolgen de coronamaatregelen hebben voor kwetsbare groepen. Wat deed de fysieke afstand met sociaal kwetsbare groepen, welke problemen ervoeren ze en met wat voor oplossingen kwamen ze? Bekijk de vlog!

Bekijk de vlog van Danny de Vries

#ookditisMDT: helpen wanneer je nodig bent in tijden van corona

De maatschappelijke diensttijd (MDT) gaat over iets doen voor een ander én jezelf ontwikkelen. Juist in een lastige periode als de coronatijd, willen jongeren helpen. En dat deden ze! In deze projecten lieten zij meer dan ooit de relevantie van MDT zien. Met als resultaat mooie ontmoetingen en ontroerende verhalen. Zo speelde Yukali raamspellen met eenzame ouderen en voorkwam Nikita dat de Dominicaanse Raylord (12) achter ging lopen op zijn schoolwerk.

Lees de verhalen!

COVID-19 subsidieronde voor het Caribisch deel van het Koninkrijk

Vanuit het COVID-19 Programma hebben ZonMw en NWO een subsidieronde opengesteld die specifiek bedoeld is voor het Caribisch deel van het Koninkrijk. Vanaf 8 september 2020 biedt ZonMw de mogelijkheid aan om 2 consortia te vormen en onderzoeksvoorstellen in te dienen aan de Universiteiten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten en het CBHRI. In totaal is er € 500.000 beschikbaar, aanvragers kunnen maximaal € 250.000 per project aanvragen. De deadline voor indiening is 27 oktober 2020.

Bekijk de subsidieoproep

Onderzoek preventie en zorg en brede maatschappelijke vraagstukken

Menigte, getekende poppetjes

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het RIVMgevraagd om de resultaten uit COVID-19-gerelateerde onderzoeken op het terrein van preventie en zorg en brede maatschappelijke vraagstukken samenvattend in cyclische rapportages te bundelen en waar mogelijk te duiden.

Bekijk de periodieke rapportage

Voeding en corona

Hoe werkt de interactie tussen voedingsstoffen, overgewicht en COVID-19 in het lichaam? En wat is de invloed van de coronamaatregelen op het gedrag van mensen, hun dieet en beweeggedrag? In het webinar ‘Food, nutrition, physical activity and COVID-19: defining what we know and still need to know in the research area of JPI HDHL’ bespraken internationale experts de relatie tussen voeding en COVID-19.

Webinar terugkijken

Lopende en afgeronde onderzoeken

Bent u nieuwsgierig welke onderzoeken nu worden gedaan of inmiddels zijn afgerond op het gebied van corona en COVID-19? Bekijk de inmiddels honderden projecten.

Bekijk het overzicht met projecten

Initiatieven ZonMw en NWO

coronavirus

Bekijk de initiatieven die we in samenwerking met NWO hebben genomen om het coronavirus en de infectieziekte COVID-19 te bestrijden.

Bekijk het korte overzicht

Participatie in coronatijd

De impact van corona op participatie in onderzoek en projecten is best groot. Hoe kan voor lopende projecten de beoogde participatie toch door gaan? Welke digitale vormen passen daar bij nu we in rustiger vaarwater terecht zijn gekomen?

Lees het interview met PGOsupport

Andere initiatieven

Nationaal en internationaal zijn er diverse initiatieven waaronder:

  • het platform van GloPID-R. ZonMw is lid van GloPID-R, de groep funders die onderzoek naar infectieziektenbestrijding financiert
  • Coronavirus response for solutions using medical technologies, digital tools and artificial intelligence (deadline 11-06-2020)
  • funding landscape van UK Collaborative on Development Research (UKCDR). Dit is een groep van overheidsafdelingen en onderzoeksfinanciers die werken aan internationale ontwikkeling
  • overzicht van databronnen, gerelateerd aan het coronavirus en COVID-19, verzameld door RIVM

Open Science en COVID-19

binaire stelsel

Op onze website vindt u Engelstalige informatie over Open Science, Open Access publicaties en FAIR data stewardship voor onderzoekers die werkzaam zijn voor de COVID-19-uitbraak. De informatie is tevens een handleiding voor onze eisen en aanbevelingen voor onderzoeksprogramma's over COVID-19.

Meer informatie over Open Science en COVID-19

Relevante externe links

Actueel

Bewoners zorginstellingen positiever na versoepelingen bezoekverbod

Het Trimbos-instituut presenteert de bevindingen van een onderzoek dat ze samen met de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit deden. De gevolgen van sociale isolatie in de verzorgings- en verpleeghuizen werd onderzocht middels vragenlijsten onder bewoners, familie en zorgverleners. De bevindingen laten voornamelijk positieve veranderingen zien in stemming en gedragsproblemen onder bewoners.

Elders gezien

Percentage corona-antistoffen gelijk bij grootste bevolkingsgroepen in Amsterdam

Onderzoekers van de HELIUS-cohortstudie ontdekten dat Amsterdammers met een Turkse, Marokkaanse of Surinaamse afkomst vrijwel net zo vaak covid-19 antistoffen in hun bloed hebben als Amsterdammers van Nederlandse komaf. De - kleinere - groep Ghanezen is een uitzondering, bij hen is dit percentage hoger. Dat zegt Karien Stronks, hoogleraar public health van Amsterdam UMC.

Nieuws

Ouderen en zieken als eersten vaccineren tegen COVID-19

De Gezondheidsraad adviseert vooralsnog om 60-plussers en medische risicogroepen als eersten te vaccineren tegen COVID-19. Uitgaande van de huidige situatie wordt op die manier de meeste gezondheidswinst behaald met het beperkte aantal vaccins dat in eerste instantie beschikbaar zal komen.

Elders gezien

Onderzoek laat zien dat toculizumab werkt tegen Covid-19

Het bestaande middel toculizumab werkt voor zeer zieke Covid-19-patiënten op de Intensive Care. Dat zijn de eerste resultaten van de deelstudie van het REMAP-CAP-onderzoek uitgevoerd in meer dan 260 ziekenhuizen over de hele wereld.

Nieuws
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website