Samen met onze opdrachtgevers, beleidsmakers, onderzoekers, patiënten, praktijkprofessionals, dataprofessionals en internationale partners werkt ZonMw aan mogelijkheden om nu en in de toekomst met onderzoek en kennis bij te dragen aan een oplossingen in de strijd tegen het coronavirus en COVID-19 en de effecten daarvan op de maatschappij. 

Focus op onderzoek naar het virus

Uitgelicht

4 nieuwe projecten gestart op het gebied van behandeling van COVID-19

ZonMw financiert 4 projecten over onderzoek naar ademhalingsondersteuning, de beademingsstrategie op de Intensive Care, erfelijke afwijkingen in het afweersysteem van kinderen en corticosteroïden. Deze onderwerpen komen uit de kennisagenda van de Federatie Medisch Specialistische Zorg.

Lees meer over de projecten

Hoe erg is het als je reukvermogen langer wegblijft?

Een deel van de COVID-19 patiënten met reukverlies houdt langdurig last. Sanne Boesveldt van WUR en Digna Kamalski van UMC Utrecht doen grootschalig onderzoek naar de behandelingsmethoden bij reukverlies. In een blog vertellen ze over hun onderzoek.

Lees de blog over onderzoek naar long COVID

Bescherming COVID-19 vaccins bij nieraandoeningen en kanker

Jan-Stephan Sanders en Sjoukje Oosting

Een deel van de kankerpatiënten en niertransplantatie patiënten zijn na 3 vaccinaties beter beschermd tegen COVID-19. Tijdens een webinar presenteerden de onderzoekers Jan-Stephan Sanders en Sjoukje Oosting van UMCG hun resultaten.

Bekijk de webinar

Actueel

Nivel publiceert nieuwe resultaten van onderzoek naar het post-COVID-syndroom

20% tot 37% van de coronapatiënten (afhankelijk van de definitie) krijgt te maken met het post-COVID-syndroom, ofwel: Long-COVID. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel, in samenwerking met andere partijen. In dit artikel lees je meer over wat post-COVID precies is, het onderzoek en de tussentijdse resultaten.

Elders gezien

Lockdown trof mentale gezondheid jongeren, veel ouderen voelden zich juist goed

Uit onderzoek van het RIVM, GGD en Nivel, blijkt dat de lockdown grote gevolgen had voor de mentale gezondheid van jongeren. In de huisartsenpraktijken zagen de onderzoekers, vergeleken met dezelfde periode in 2019 een stijging van 37 procent van het aantal bezoeken in verband met suïcide. 'Een ernstig signaal', zegt onderzoeker Michel Dückers.

Elders gezien

Wat als het post-COVID-syndroom je leven lam legt? Welke onderzoeken zorgen voor meer inzicht en aanknopingspunten voor behandeling?

‘Het post-COVID-syndroom heeft een desastreus effect op mijn leven. Ik moet elke dag afwegen waar ik mijn energie aan uitgeef', aldus Rune Poortvliet. Rune is gezondheidspsycholoog en kreeg zelf het post-COVID-syndroom. Zij maakt onderdeel uit van projectgroep van projectleider dr. Isabelle Bos. Met collega's doen zij onderzoek naar aanhoudende klachten na COVID-19 besmetting.

Nieuws

Hoe gaat het met onze mentale gezondheid tijdens en vooral na de coronapandemie?

Hoe gaan Nederlanders om met rampen? Tot nu toe was onderzoek naar het mentaal welbevinden tijdens en vlak na een ramp vooral regionaal. Denk aan de vuurwerkramp van Enschede, de effecten van gaswinning in Groningen, de Bijlmerramp of aan de nieuwjaarsbrand in Volendam. Zogenaamde flitsrampen: kortdurend maar lokaal met een grote impact. De coronapandemie is een ramp van een andere orde: langdurig en op wereldwijde schaal. ZonMw financiert...

Nieuws
Toon meer

Agenda

9e Els Borst lezing

Sinds 2013 organiseert het CEG iedere november een lezing waarin een gerenommeerde deskundige spreekt over een ethisch thema of vraagstuk binnen de (gezondheids)zorg. Deze lezing is vernoemd naar Els Borst-Eilers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 1994 tot 2002. Als minister stond zij aan de wieg van het CEG. Els Borst-Eilers heeft tijdens haar carrière veel aandacht besteed aan verschillende ethische thema’s. Zoals euthanasie,...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website