Alle subsidiemogelijkheden, informatie over onderzoeken en kennis over het coronavirus en COVID-19 zijn te vinden op deze pagina. Samen met onze opdrachtgevers zijn we op nationaal en internationaal niveau in gesprek met beleidsmakers, onderzoekers, praktijkprofessionals en dataprofessionals over de mogelijkheden om nu en in de toekomst met onderzoek en de kennis die hieruit voortvloeit bij te dragen aan een oplossing in de strijd tegen het coronavirus en COVID-19. Deze kennis is gebundeld op basis van overkoepelende onderwerpen, waaronder diagnostiek en behandeling van COVID-19, zorg en preventie bij het coronavirus en het effect van corona op de maatschappij. We houden u voortdurend via deze webpagina en onze Engelstalige website op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent lopend en afgerond onderzoek naar het coronavirus.

Onderwerpen

Uitgelicht

Bijdrage ZonMw aan de bestrijding van de coronapandemie

Testmedewerker die een man test op het coronavirus

Hoe draagt ZonMw bij aan het bestrijden van de coronapandemie? Op onze nieuwe themawebsite vind je meer informatie over de rol van ZonMw. Ook vind je hier praktijkvoorbeelden, interviews met projectleiders zelf en alles over de diverse onderzoeksthema's, zoals 'maatschappelijke gevolgen van de pandemie'.

Bekijk de website

COVID-19 en trombose

Waarom kregen zoveel mensen met COVID-19 trombose? Internist-hematoloog dr. Marieke Kruip focust in haar onderzoek 'Caging the dragon' op deze vraag. Ze hoopt ook trombose te kunnen voorkomen en te vinden wat de beste manier is om deze patiënten te behandelen.

Lees het interview

Zorgmijding tijdens COVID-19

Silvan Licher van Erasmus MC

Sinds de COVID-19 uitbraak zijn mensen reguliere zorg gaan mijden. Wat daarvan landelijk en regionaal de gevolgen zijn en wat de feitelijke redenen hiervoor zijn, zowel van de patiënt als van de eerstelijnszorgverlener, wordt in dit project onderzocht.

Bekijk het project

Impact van COVID-19 op mensen met een beperking of op mensen die met ze samenwerken

Hoe ervaren mensen die zelf een beperking hebben of werken met mensen die een beperking hebben de coronacrisis? Wij spraken vorig jaar 6 mensen over hun ervaringen. Dit jaar hadden we nogmaals contact met ze om te vragen hoe het gaat.

Lees het interview

Onderzoek preventie en zorg en brede maatschappelijke vraagstukken

Menigte, getekende poppetjes

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het RIVMgevraagd om de resultaten uit COVID-19-gerelateerde onderzoeken op het terrein van preventie en zorg en brede maatschappelijke vraagstukken samenvattend in cyclische rapportages te bundelen en waar mogelijk te duiden.

Bekijk de periodieke rapportage

Andere initiatieven

Nationaal en internationaal zijn er diverse initiatieven waaronder:

  • Het platform van GloPID-R. ZonMw is lid van GloPID-R, de groep funders die onderzoek naar infectieziektenbestrijding financiert
  • Coronavirus response for solutions using medical technologies, digital tools and artificial intelligence
  • funding landscape van UK Collaborative on Development Research (UKCDR). Dit is een groep van overheidsafdelingen en onderzoeksfinanciers die werken aan internationale ontwikkeling
  • Overzicht van databronnen, gerelateerd aan het coronavirus en COVID-19, verzameld door RIVM

Actueel

Perspectief voor jongeren in 112 gemeenten

Corona heeft de leefwereld van jongeren drastisch veranderd. De impact hiervan uit zich onder andere in eenzaamheid, stress en verveling. Om hen te ondersteunen, kunnen jongeren nu in 112 gemeenten meedoen aan nieuwe (kortlopende) MDT-projecten. Tijdens deze projecten zetten zij zich in voor een ander, ontwikkelen ze hun talenten en ontmoeten ze anderen (met inachtneming van de maatregelen).

Foto is gemaakt voor corona
Nieuws

Zorg voor mensen met een lage sociaaleconomische status tijdens de coronapandemie

‘Mijn functie, op huisbezoek gaan bij mensen met een vervuild huis, kwam tijdens de eerste lockdown stil te liggen’, vertelt sociaal verpleegkundige Marjon van Aalten. ‘Toen hebben we de noodlocatie voor dak- en thuislozen met corona uit de grond gestampt. Als iets is duidelijk geworden tijdens de crisis, is het dat mensen met een lage sociaaleconomische status het grootste slachtoffer zijn. Zij lopen het hoogste risico om corona te krijgen.’

Portretfoto Marjon van Aalten
Pagina

Ervaringen van paramedici tijdens de coronapandemie

De coronapandemie heeft veel gevolgen voor paramedici werkzaam in het ziekenhuis. 'Zorg voor een toegankelijk, digitaal informatiepunt en plaats hierop alleen de laatste versies van adviezen, richtlijnen en nieuwsupdates' en 'zoek contact met collega’s in de eerste lijn die taken kunnen overnemen'. Bekijk deze en andere beleidsadviezen én ervaringsverhalen.

Illustratie paramedici
Pagina

ZonMw financiert projecten op de Caribische eilanden

Op de Caribische eilanden Curaçao, Aruba en Sint Maarten eist de corona-pandemie ook haar tol. ZonMw faciliteert twee lokale projecten om het hoofd te bieden aan de effecten van de corona-pandemie. In een vijftal andere projecten is speciale aandacht voor mensen met psychische kwetsbaarheden. In dit bericht worden de projecten toegelicht.

Nieuws
Toon meer

Agenda

WHO COVID-19 - Global Research and Innovation Forum

WHO wil bijdragen aan het versnellen van COVID-19 onderzoek en de ontwikkeling van wereldwijde onderzoeksplatforms. Daarom wordt op 13-14 mei online het wereldwijde COVID-19 Onderzoek en Innovatie forum gehouden. Werkt u aan COVID-19 onderzoek? Meld u aan.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website