Alle subsidiemogelijkheden, informatie over onderzoeken en kennis over het coronavirus en COVID-19 zijn te vinden op deze pagina. Samen met onze opdrachtgevers zijn we op nationaal en internationaal niveau in gesprek met beleidsmakers, onderzoekers, praktijkprofessionals en dataprofessionals over de mogelijkheden om nu en in de toekomst met onderzoek en de kennis die hieruit voortvloeit bij te dragen aan een oplossing in de strijd tegen het coronavirus COVID-19. Deze kennis is gebundeld op basis van overkoepelende onderwerpen, waaronder diagnostiek en behandeling van COVID-19, zorg en preventie bij het coronavirus en het effect van corona op de maatschappij. We houden u via deze webpagina en onze Engelstalige website op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent onderzoek naar het coronavirus.

Onderwerpen

Uitgelicht

COVID-19 subsidieronde voor het Caribisch deel van het Koninkrijk

Vanuit het COVID-19 Programma hebben ZonMw en NWO een subsidieronde opengesteld die specifiek bedoeld is voor het Caribisch deel van het Koninkrijk. Vanaf 8 september 2020 biedt ZonMw de mogelijkheid aan om 2 consortia te vormen en onderzoeksvoorstellen in te dienen aan de Universiteiten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten en het CBHRI. In totaal is er € 500.000 beschikbaar, aanvragers kunnen maximaal € 250.000 per project aanvragen. De deadline voor indiening is 27 oktober 2020.

Bekijk de subsidieoproep

Onderzoek preventie en zorg en brede maatschappelijke vraagstukken

Menigte, getekende poppetjes

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het RIVMgevraagd om de resultaten uit COVID-19-gerelateerde onderzoeken op het terrein van preventie en zorg en brede maatschappelijke vraagstukken samenvattend in cyclische rapportages te bundelen en waar mogelijk te duiden.

Bekijk de periodieke rapportage

Voeding en corona

Hoe werkt de interactie tussen voedingsstoffen, overgewicht en COVID-19 in het lichaam? En wat is de invloed van de coronamaatregelen op het gedrag van mensen, hun dieet en beweeggedrag? In het webinar ‘Food, nutrition, physical activity and COVID-19: defining what we know and still need to know in the research area of JPI HDHL’ bespraken internationale experts de relatie tussen voeding en COVID-19.

Webinar terugkijken

Lopende en afgeronde onderzoeken

Bent u nieuwsgierig welke onderzoeken nu worden gedaan of inmiddels zijn afgerond op het gebied van corona en COVID-19? Bekijk de inmiddels honderden projecten.

Bekijk het overzicht met projecten

Initiatieven ZonMw en NWO

coronavirus

Bekijk de initiatieven die we in samenwerking met NWO hebben genomen om het coronavirus en de infectieziekte COVID-19 te bestrijden.

Bekijk het korte overzicht

Participatie in coronatijd

De impact van corona op participatie in onderzoek en projecten is best groot. Hoe kan voor lopende projecten de beoogde participatie toch door gaan? Welke digitale vormen passen daar bij nu we in rustiger vaarwater terecht zijn gekomen?

Lees het interview met PGOsupport

Andere initiatieven

Nationaal en internationaal zijn er diverse initiatieven waaronder:

  • het platform van GloPID-R. ZonMw is lid van GloPID-R, de groep funders die onderzoek naar infectieziektenbestrijding financiert
  • Coronavirus response for solutions using medical technologies, digital tools and artificial intelligence (deadline 11-06-2020)
  • funding landscape van UK Collaborative on Development Research (UKCDR). Dit is een groep van overheidsafdelingen en onderzoeksfinanciers die werken aan internationale ontwikkeling
  • overzicht van databronnen, gerelateerd aan het coronavirus en COVID-19, verzameld door RIVM

Open Science en COVID-19

binaire stelsel

Op onze website vindt u Engelstalige informatie over Open Science, Open Access publicaties en FAIR data stewardship voor onderzoekers die werkzaam zijn voor de COVID-19-uitbraak. De informatie is tevens een handleiding voor onze eisen en aanbevelingen voor onderzoeksprogramma's over COVID-19.

Meer informatie over Open Science en COVID-19

Relevante externe links

Actueel

Onderzoek preventie en zorg en brede maatschappelijke vraagstukken

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het RIVM gevraagd om de resultaten uit COVID-19-gerelateerde onderzoeken op het terrein van preventie en zorg en brede maatschappelijke vraagstukken samenvattend in cyclische rapportages te bundelen en waar mogelijk te duiden. Rapportage 7 is verschenen.

menigte getekende poppetjes
Elders gezien

‘Door corona is antibioticagebruik onnodig gestegen’

De Libanese infectioloog en hoogleraar Souha Kanj bracht als een van de eersten de antibioticaresistentie in kaart voor de Arabische wereld. Ze is internationaal vermaard in haar vakgebied en kreeg vorige week een eredoctoraat aan de Radboud Universiteit. Na een carrière in de VS, werkt ze in Libanon. Ze vindt het zorgwekkend dat het antibioticagebruik tijdens de COVID-19 pandemie onnodig is gestegen. In dit interview vertelt ze hier meer over.

Elders gezien

Praktijkproef met corona sneltest TNO succesvol

TNO en GGD Amsterdam hebben de afgelopen twee weken validatie-onderzoek gedaan naar de TNO sneltest voor Corona. De uitslag van de reguliere PCR-test kwam voor 99% overeen met die van de TNO LAMP test; de sensitiviteit en specificiteit werd vastgesteld op 99%. TNO heeft de test ontwikkeld voor het ministerie van VWS en is daarbij financieel ondersteund door ZonMw.

Elders gezien

Slim dashboard moet regionale uitbraken COVID-19 voorspellen

Een multidisciplinair onderzoeksteam onder leiding van Nelly Litvak, hoogleraar Algoritmes voor Complexe Netwerken aan de TU Eindhoven aan werken aan het eerste dashboard in Nederland dat met grote zekerheid voorspelt waar lokale oplevingen van COVID-19 besmettingen kunnen plaatsvinden.

Elders gezien
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website