Samen met onze opdrachtgevers, beleidsmakers, onderzoekers, patiënten, praktijkprofessionals, dataprofessionals en internationale partners werkt ZonMw aan mogelijkheden om nu en in de toekomst met onderzoek en kennis bij te dragen aan een oplossingen in de strijd tegen het coronavirus en COVID-19 en de effecten daarvan op de maatschappij. 

Focus op onderzoek naar het virus

Uitgelicht

De impact van COVID-19 op diagnose en behandeling van mensen met kanker

Blanke vrouw met kanker geeft jong donker meisje een kus op de wang in het ziekenhuis

Al aan het begin van de pandemie signaleerden wij dat er veel vragen waren over het effect van COVID-19 op oncologische zorg. Bijvoorbeeld: ‘Wat is het effect van vaccinatie bij kankerpatiënten?’ of ‘Welke impact heeft de COVID-19 uitbraak op de zorg voor mensen met (symptomen van) kanker?’ Naar aanleiding van deze vraagstukken hebben wij diverse onderzoeken gefinancierd. Inmiddels zijn er al diverse resultaten bekend.

Lees meer over deze onderzoeken

Onderzoek naar organisatie van zorg in tijden van een pandemie

Patient in bed

COVID-19 ontregelt het hele Nederlandse zorgsysteem. Er ontstaan vertragingen, operaties worden uitgesteld en het zorgpersoneel staat onder druk. Hoe moet de zorg worden georganiseerd in tijden van een pandemie? Tien studies doen hier onderzoek naar.

Bekijk de 10 studies

Eerste resultaten PRIDE-studie: 'Coronavaccins lijken minder effectief bij volwassenen met het Downsyndroom'

Op 17 november 2021 verschenen de eerste resultaten van de PRIDE-studie. Het onderzoek is gericht op de werking van het COVID-19-vaccin bij mensen met het syndroom van Down. Uit de studie blijkt dat de vaccins minder effectief lijken bij deze groep mensen. Meer weten over het project, de voortgang en de eerste resultaten? Bezoek de projectpagina.

Bezoek de projectpagina van de PRIDE-studie

IVM (Instituut Verantwoord Medicijngebruik) coronanieuws

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) brengt tweewekelijks het 'IVM Coronanieuws' uit. Hierin wordt aandacht besteed aan actuele zaken rondom geneesmiddelen en het coronavirus. Het IVM coronanieuws is tot stand gekomen met financiering vanuit het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen.

Bekijk het IVM Coronanieuws

Onderzoek preventie en zorg en brede maatschappelijke vraagstukken

Menigte, getekende poppetjes

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het RIVM  gevraagd om resultaten uit COVID-19-gerelateerde onderzoeken op het terrein van preventie en zorg en brede maatschappelijke vraagstukken samen te vatten en waar mogelijk te duiden.

Bekijk de periodieke rapportage

Actueel

Met welk vaccin kun je het beste boosten? NEJM publiceert resultaten SWITCH-studie

Welk vaccin is het meest effectief wanneer de eerste vaccinatie bestond uit het Janssen vaccin? Vier academische ziekenhuizen onderzochten met financiering van ons hoe het combineren van COVID-19 vaccinaties de vaccinatiecampagnes konden versnellen. The New England Journal of Medicine publiceerde hier onlangs resultaten over. Lees meer over deze resultaten op de projectpagina.

Pagina

Vooraankondiging internationale subsidieoproep JPI HDHL: De rol van voeding en het immuunsysteem bij infectieziekten en voedings-gerelateerde chronische ziekten

Bent u een onderzoeker werkzaam in Nederland met expertise op het gebied van immunologie, voedingswetenschappen, gezondheid en ziekte? U kunt vanaf 15 februari 2022, samen met internationale partners, een projectvoorstel indienen in de internationale subsidieronde “Nutrition-responsiveness of the immune system: interplay between infectious diseases and diet-related metabolic diseases and the potential for food-based solutions (NUTRIMMUNE)” van...

Nieuws

Astma of COPD patiënten minder vaak naar de huisarts

Patiënten van astma- of COPD-gerelateerde klachten gaan sinds de start van de coronapandemie minder vaak naar de huisarts. Patiënten die wel contact zoeken met de huisarts worden vaker telefonisch geholpen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel, in samenwerking met het UMC Groningen, Radboudumc en Maastricht UMC+. In de Zorgkrant verscheen een artikel over de resultaten van dit onderzoek. Lees hier het artikel.

Elders gezien
Toon meer

Agenda

9e Els Borst lezing

Sinds 2013 organiseert het CEG iedere november een lezing waarin een gerenommeerde deskundige spreekt over een ethisch thema of vraagstuk binnen de (gezondheids)zorg. Deze lezing is vernoemd naar Els Borst-Eilers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 1994 tot 2002. Als minister stond zij aan de wieg van het CEG. Els Borst-Eilers heeft tijdens haar carrière veel aandacht besteed aan verschillende ethische thema’s. Zoals euthanasie,...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website