Onderwerpen

Uitgelicht

Pluripotent Stem cells for Inherited Diseases and Embryonic Research (PSIDER)

Binnen het nieuwe PSIDER-programma doen onderzoekers van zeven gehonoreerde projecten onderzoek met geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPSCs). De komende 5 tot 6 jaar zullen zij in multidisciplinair verband samenwerken.

Ze zullen bijdragen aan ofwel de vorming van alternatieven voor embryo's ofwel de ontwikkeling van kennis over ziektemechanismen en de behandeling van ernstige erfelijke aandoeningen.

Meer over PSIDER

Blogserie Translationeel Onderzoek

In de blogserie 'Wat is de waarde van de therapiën van morgen?', vragen wij leden van ons translationeel onderzoeksnetwerk naar de visie op wat de waarde is van therapiën voor morgen.


Lees hier o.a. de blog van Cor Oosterwijk, Laura M'Rabet en Evert van Leeuwen.

Wil jij een blog schrijven voor translationeel onderzoek? Neem contact op via translational@zonmw.nl

 

Naar de blogs

Evaluatie 'Zicht op 15 jaar Translationeel Onderzoek'

Op 20 mei bood ZonMw het ministerie van VWS het evaluatierapport 'Zicht op 15 jaar Translationeel Onderzoek' aan tijdens een online talkshow. We gingen in gesprek over de resultaten; welke vondsten zijn onderzocht en doorgeleid? Wat is de toegevoegde waarde van Translationeel Onderzoek?

Download het rapport, de infographic en bekijk de replay van de talkshow:

Lees verder

Actueel

Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2023: ’Inzet op Impact’

Op donderdag 30 maart organiseert ZonMw het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2023 'Inzet op Impact'. Het GGG-congres is al jaren een begrip binnen het brede werkveld van geneesmiddelen(onderzoek) en heeft tot doel het halen, brengen en delen van kennis en het opdoen van inspiratie.

Nieuws

'In Spanje is een embryo iets anders dan in Nederland' - NEMO Kennislink

Binnen het ZonMw-programma Pluripotent Stem cells for Inherited Diseases and Embryonic Research (PSIDER) wordt onderzoek gedaan naar embryoachtige structuren en embryomodellen met behulp van stamcellen. Ook vindt ethische reflectie daarop plaats. Dit ethisch onderzoek vindt binnen de consortia tegelijk en geïntegreerd plaats met het biomedische onderzoek.

In het eerste artikel van NEMO Kennislink geven drie ethici uit de PSIDER consortia inzicht...

Elders gezien

Stamceltransplantatie om droge mond na bestraling te behandelen

In december kreeg een kankerpatiënt voor het eerst in een Nederlands ziekenhuis, een behandeling met zijn eigen stamcellen om de speekselklieren te herstellen. Voor deze behandeling is jarenlang onderzoek voorafgegaan in het UMC Groningen. Dit onderzoek was gefinancierd vanuit het ZonMw programma Translationeel Adult Stamcelonderzoek. De NOS, EenVandaag en de Telegraaf besteedden hier al aandacht aan.

Nieuws

Grote Nederlandse betrokkenheid bij internationaal dementie- en Parkinsononderzoek

Bij de helft van de gehonoreerde consortia van het internationale EU Joint Programme Neurodegenerative Diseases (JPND) zijn Nederlandse onderzoekers betrokken. Zo wordt met financiering van ZonMw en Alzheimer Nederland gewerkt aan kennis over niet-farmacologische interventies voor mensen met neurodegeneratieve ziekte. Ook wordt het internationale netwerk van Nederlandse onderzoekers versterkt.

Nieuws
Toon meer

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website