Onderwerpen

Uitgelicht

ZonMw-Parel voor Joachim Aerts

Gekweekte tumorcellen van andere patiënten kunnen een afweerreactie tegen asbestkanker op gang brengen. Hoogleraar longziekten Joachim Aerts kreeg op 15 maart een ZonMw-Parel voor zijn project dat uitzicht biedt op een effectieve behandeling van asbestkanker.

Een list in de strijd tegen asbestkanker

Gezocht: mooie voorbeelden van de weg van onderzoek naar behandeling

Iedere dag zijn vele medische onderzoekers bezig om te kijken hoe het menselijk lichaam werkt en wat dat betekent voor het voorkomen of genezen van ziekten.

Lees het volledige bericht

Systeembiologisch onderzoek naar verstoorde energiehuishouding

Aan het woord is Frans Russel, hoogleraar Farmacologie en Toxicologie van het Centre for Systems Biology and Bioenergetics CSBB (www.csb-bioenergetics.nl),verbonden aan het UMC St Radboud en de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Filmpje over systeembiologisch onderzoek naar verstoorde energiehuishouding

Ontvang Mediator in uw mailbox

Mediator is het online magazine van ZonMw. Hierin laten we diverse projectleiders en onderzoekers aan het woord over hun resultaten en innovaties. Mediator verschijnt elke 9 weken.

Abonnement Mediator(gratis)

Wat is Systems Medicine?

In de animatie wordt uitgelegd wat de aanpak inhoudt, wat je er mee kunt, wat is er voor nodig en wat levert het gebruik van een Systems Medicine aanpak op? Wilt u een NL ondertiteling? klik dan in de video op cc tekentje rechtsonder

Wat is Systems Medicine? bekijk de animatie !

Abonneer u op de nieuwsbrief 'Translationeel Onderzoek'

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief 'Translationeel Onderzoek'. Eerdere edities staan in het archief.

Direct inschrijven

Nationale Wetenschapsagenda

ZonMw is trekker van de route Regeneratieve geneeskunde van de Nationale Wetenschapsagenda.


Naar Nationale Wetenschapsagenda

Actueel

Volg via RSS

Kennisagenda Regeneratieve geneeskunde

Afgelopen maart is de kennisagenda Regeneratieve Geneeskunde samen met twee andere kennisagenda's - Preventie en Personalised Medicine - aangeboden aan de minister van OCW en de staatssecretaris van VWS. Deze kennisagenda’s zijn een uitwerking van een deel van de publieksvragen aan de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) op het gebied van gezondheid. Ze zijn tot stand gekomen in een samenwerkingsverband tussen NFU en ZonMw.

uitreiking kennisagendas NWA
Nieuws

Start projecten adult stamcelonderzoek

Eind april vond een bijeenkomst plaats voor de recent gestarte projecten in het ZonMw programma Translationeel Adult Stamcelonderzoek. Het gaat om 5 Game Changer en 4 Bench to Bedside projecten. Alle projecten bevinden zich in een gebied waar Nederland sterk in is, namelijk stamcelonderzoek en gentherapie.

Nieuws

De lange weg naar gentherapie

Translationele onderzoeken zijn vaak projecten van lange adem. Zo ook de studie van het AMC naar gentherapie voor patiënten met de zeldzame leverziekte Crigler-Najjar. Mede dankzij subsidies, onder meer van ZonMw, kunnen nu na ruim tien jaar en veel doorzettingsvermogen de eerste klinische trials van start gaan.

normale arm en geelzucht arm
Nieuws

Bacterie helpt kanker te vernietigen

Een antikankermedicijn toedienen dat met behulp van bacteriën pas actief wordt in de tumor zelf. Dat is de droom van bio-ingenieur Jan Theys van de Universiteit Maastricht. De eerste dierproeven geven goede hoop. Bijzonder is bovendien dat deze therapie vooral goed zal werken bij tumoren in een vergevorderd stadium.

clostridium bacterie
Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Programma Translationeel Onderzoek 2; Bench to Bedside 2018

Onderwerpen

  • Translationeel Onderzoek
  • Klinische fase I/II studie (of vergelijkbaar)
  • (Nieuwe) geneesmiddelen, behandelingen, diagnostiek, medische hulpmiddelen en lichaamsmaterialen, die kunnen worden ingezet voor preventie en behandeling.
  • Inhoudelijke afbakening wordt bepaald door de deelnemende gezondheidsfondsen: Aidsfonds, Epilepsiefonds, Hartstichting, Hersenstichting, de Maag Lever Darm Stichting (MLDS), Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS), Reumafonds Nederland en de Stichting MS Research.

Onderdeel van programma

Programma Translationeel Onderzoek 2

Geplaatst op

1 juni 2018

Deadline

27 september 2018,
14.00 uur

Bekijk

Programma Translationeel Onderzoek 2; Multidisciplinaire Consortia 2018

Onderwerpen

  • Translationeel Onderzoek
  • Laatste deel van preklinisch onderzoek en klinische fase I/II studie (of vergelijkbaar) - (nieuwe) geneesmiddelen, behandelingen, diagnostiek, medische hulpmiddelen en lichaamsmaterialen, die kunnen worden ingezet voor preventie en behandeling.
  • Binnen het programma zijn een aantal aandachtsgebieden benoemd: Personalised medicine, Ontwikkeling van ATMP’s (Advanced Therapy Medical Products) en Regeneratieve geneeskunde. Deze globale aanwijzing van aandachtsgebieden sluit evenwel de toewijzing van translationeel onderzoek op andere terreinen niet uit.
  • Consortia op het gebied van zeldzame aandoeningen worden aangemoedigd om in te dienen.

Onderdeel van programma

Programma Translationeel Onderzoek 2

Geplaatst op

1 juni 2018

Deadline

27 september 2018,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

2e Conferentie van de European Association of Systems Medicine

uitnodiging conferentie systems medicine

De European Association of Systems Medicine (EASyM) organiseert de tweede internationale conferentie over Systems Medicine, getiteld "Big Data: transition to practice". De conferentie heeft als doel die verschillende specialisaties samen te brengen en het toepassen van Systems Medicine te bevorderen.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Ineke Slaper-Cortenbach

Ineke Slaper-Cortenbach

Programmacoördinator

Telefoonnummer+ 31 70 3495070
E-mailadresslaper@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website