Onderwerpen

Uitgelicht

Understanding disease pathways for personalised treatment

Systems medicine is a novel approach to medicine. It is the first step on the path to personalised medicine. Systems medicine is based on computer models, in which vast amounts of clinical data are used to analyse the health of individual patients.

More information about Systems Medicine

Mediator 23: Astmamedicatie voor patiënten taaislijmziekte'

Jeffrey Beekman

Voor een aantal varianten van de taaislijmziekte zijn dure medicijnen beschikbaar. Moleculair bioloog Jeffrey Beekman (UMCU) ontdekte dat goedkope astmamedicatie ook een gunstig effect heeft. Maar er zijn bijwerkingen.

Lees het volledige artikel in de nieuwe Mediator

Abonneer u op de nieuwsbrief 'Translationeel Onderzoek'

Heeft u onze eerste Nieuwsbrief Translationeel Onderzoek gemist? Geen probleem, door deze link te volgen kunt u de Nieuwsbrief lezen.

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief 'Translationeel Onderzoek'.

Direct inschrijven

June 8th 2017 Systems Medicine Conference in Slovenia

Systems Medicine Conference in Slovenia
National Awareness Event – June 8th 2017
&
12th CFGBC Symposium – June 9th 2017
and “Systems Medicine” Workshop


more information

Agressieve vorm van darmkanker eerder herkennen

prof. dr. Kranenburg

De onderzoeksgroep van prof. dr. Kranenburg van het UMC Utrecht heeft een nieuwe diagnostische test ontwikkeld die gebruikt kan worden om patiënten met een agressieve vorm van darmkanker eerder te identificeren. Met subsidie van ZonMw wordt onderzocht of een bepaald medicijn het agressieve karakter van deze tumoren kan tegengaan. De test wordt hierbij ingezet om patiënten te kunnen selecteren voorafgaand aan behandeling.

artikel over nieuwe diagnostische test

Hoe profiteren patiënten van gentherapie uit het lab?

Voor patiënten met onbehandelbare ziekten biedt gentherapie hoop op genezing. Succesvolle klinische experimenten met gentherapie brengen deze behandeling dichter naar de kliniek. ‘Nederland is nu in één keer koploper, met het grootste aantal gentherapiebedrijven in de wereld.’ 

Lees het volledige artikel in de nieuwe Mediator

Dit is mijn leven

Cees heeft hemofilie. Hemofilie is een zeldzame bloedziekte waarbij het bloed niet stolt. In het programma Dit is mijn leven van Omroep West, vertelt Cees Smit over zijn leven.

Bekijk YouTube filmpje 'dit is mijn leven'

Advanced Therapy Medicinal Products

Geneesmiddelen die zijn gebaseerd op biologisch materiaal, zoals genen, cellen of weefsels, staan al jaren in de belangstelling van de medische wetenschap. Een belangrijke vraag is hoe kennis uit onderzoek naar deze ATMPs zijn weg vindt naar concrete geneesmiddelen voor de patiënt. Na vroeg klinische studies lijkt de implementatie in de praktijk namelijk te stagneren.

Lees verder

Nationale Wetenschapsagenda

ZonMw is trekker van de route Regeneratieve geneeskunde van de Nationale Wetenschapsagenda.


Naar de Nationale Wetenschapsagenda

Actueel

Volg via RSS

Uitnodiging Publiekscongres Proeven op mensen: moet dat? mag dat? Op 17 juni in Leiden

Kunnen wij met dit geneesmiddel ziekten bestrijden? De enige manier om antwoord te kunnen krijgen op deze vraag, is om proeven en experimenten te doen. Proeven op mensen: moet dat? mag dat? Dit is hét onderwerp van het publiekscongres, georganiseerd door de Vereniging ‘Het Nederlandsch Natuur- en Geneeskundig Congres’ (NNGC).

 

Nieuws

12 miljoen voor nieuw programma Translationeel onderzoek

In februari 2017 heeft ZonMw opdracht van het ministerie van VWS gekregen voor een nieuw programma Translationeel Onderzoek 2. Het programma loopt vanaf 2017 tot en met 2021. Er wordt geïnvesteerd in innovaties die leiden tot nieuwe medische producten tegen een lagere kostprijs.

 

 

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Agenda

FederaDay 2017

FederaDay 2017 ‘Too Valuable to waste: Experiments on human and animals’ will be held on Friday, 16 June 2017 at NWO (Dutch Organisation for Applied Science) in the Hague.  

Lees meer

REGMED EUROPE, 6 en 7 juli in Parijs

Voor ondernemers, onderzoekers en patiëntenorganisaties organiseert Medicen Paris Region een eendaags programma. Met aandacht voor internationale regmed ontwikkelingen, Europese regelgeving en ecosystemen. Daarnaast 1-op-1 matchmaking en de mogelijkheid om uw RM initiatieven of project te pitchen.  

Lees meer

Biannual EATRIS conference

Biannual EATRIS conference to be held in Prague on September 24-26 More informationDo please register for the event, we hope that you all can make it. The programme is very exciting    

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Ineke Slaper-Cortenbach

Ineke Slaper-Cortenbach

Programmacoördinator

Telefoonnummer+ 31 70 3495070
E-mailadresslaper@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website