Onderwerpen

Uitgelicht

Je krijgt wat je (niet) verwacht: De rol van het placebo effect als sleutel voor succesvol behandelen

Wist je dat onze verwachtingen invloed hebben op onze gezondheid? De bewijzen voor het placebo-effect stapelen zich op. Dit theminar bespreekt de rol van het placebo en nocebo effect in de gezondheidszorg, inclusief de implicaties voor de klinische praktijk. De onderliggende fysiologische en neurobiologische mechanisme in humane en dierstudies worden behandeld en er wordt inzicht gegeven in de implicaties die hier uit voort komen voor de dagelijkse praktijk.

Nu aanmelden

Uitkomsten van chirurgie bij epilepsie verbeteren

Patiënten met epilepsie zijn niet altijd voldoende geholpen met medicijnen. Onderzoekers proberen het succespercentage van hersenoperaties bij epilepsie te verhogen. Samen met het Epilepsiefonds financieren wij drie onderzoeksprojecten met dit doel. Twee ervan maken gebruik van computermodellen van het brein; het derde richt zich op genetica.

Lees het artikel

Onderzoekers ontwikkelen kweekbloed voor aangeboren bloedarmoede

Onderzoekers van Sanquin Research ontwikkelen een manier om rode bloedcellen te kweken uit stamcellen. Dat kan een oplossing zijn voor mensen met aangeboren bloedarmoede die regelmatig een bloedtransfusie nodig hebben.

Lees het artikel

Gentherapie na hartinfarct kan ritmestoornissen voorkomen

Hartonderzoekers van het Amsterdam UMC werken aan de toepassing van gentherapie bij mensen die lijden aan ritmestoornissen na een hartinfarct. Zo’n onverwachte hartstilstand is verantwoordelijk voor de helft van alle cardiovasculaire overlijdens, en voor een vijfde van alle overlijdens in de westerse wereld. Met een katheter kunnen ze nu een virus toedienen met genetisch materiaal, zodat de elektrische functie van de hartspier lokaal verbetert.

Lees het duo-interview

Sensor geeft waarschuwing bij epileptische aanval

Een epileptische aanval kan soms gevaarlijk zijn, vooral als iemand alleen is. Onderzoekers van het TeleConsortium Epilepsie werken aan verschillende types sensoren die een waarschuwing geven zodat iemand anders meteen kan komen helpen.

Lees het artikel

FAST - Future Affordable and Sustainable Therapies

De nieuwe animatievideo verbeeldt wat FAST, het nieuwe initiatief voor therapieontwikkeling, inhoudt. In beeld komen de redenen waarom de therapieën van de toekomst een andere aanpak vereisen en hoe FAST hieraan een bijdrage gaat leveren.

Bekijk de video

Actueel

Met DNA en bacteriën een diagnose stellen

Op maandag 23 november 2020 organiseerde ZonMw het webinar ‘Translationeel Onderzoek: Genomics and Biomarkers’. Hoogleraar ontwikkelingsbiologie Christine Mummery stelde de twee sprekers aan ons voor. De eerste spreker Lisenka Vissers vertelde over de succesvolle ontcijfering van het menselijke DNA. Daarna sprak Dries Budding over de uitdagingen van het darmflora onderzoek. Zowel Vissers als Budding onthulden een robuuste en snelle techniek om...

Nieuws

23 november: webinar genomics

In een tijd waarin iedereen op een laagdrempelige manier zijn DNA kan laten onderzoeken, behoudt het menselijk genoom nog steeds vele technische, sociale en ethische dilemma's. Het tweede webinar van het cluster Translationeel Onderzoek van ZonMw gaat over genomics. Dr. Lisenka Vissers (RadboudUMC) gaat haar project behandelen waarin verschillende methoden van DNA-onderzoek in pediatrische neurologie werden vergeleken. Dit project neemt ook het...

Elders gezien

Systematisch literatuuronderzoek vervangt, vermindert en verfijnt proefdieronderzoek

Een systematische literatuuranalyse van eerder uitgevoerd proefdieronderzoek stelt onderzoekers in staat de kwaliteit en relevantie van hun eigen onderzoek te verbeteren. En dat is niet het enige voordeel. Uit een casestudie van ZonMw naar 8 jaar financiering voor systematic reviews, blijkt dat onderzoekers ook anders zijn gaan kijken naar proefdieronderzoek. En ze zijn zich bewuster geworden van de verantwoording en uitvoering van...

Nieuws

Nieuw: cahier ‘Miniorganen op chips’

De stichting Bio Maatschappij + Wetenschap heeft een nieuw cahier uitgebracht: ‘Miniorganen op chips: Ontwikkeling van nieuwe onderzoeksmodellen voor ziekte en behandeling’.

Nieuws
Toon meer

Agenda

Theminar: Placebo of Nocebo?

Wist je dat onze verwachtingen invloed hebben op onze gezondheid? De bewijzen voor het placebo-effect stapelen zich op. Het omgekeerde nocebo-effect bestaat ook: ‘Angst maakt ziek’. De informatie die je aan patiënten geeft en hoe je dat doet, heeft effect op de uitkomst van de behandeling. Andrea Evers, hoogleraar aan de Universiteit Leiden en ontvanger van de Stevinpremie 2019, en haar team doen onderzoek naar het placebo- en nocebo-effect in...

Lees meer

Webinar Medische Technologie - MedTech

De webinarserie van Translationeel Onderzoek wordt vervolgd met het thema Medische Technologie. Technologie maakt enorme stappen in alle gebieden en zo ook in de medische wereld. Hoe ontwikkelt onderzoek zich verder in dat gebied? Hoogleraar medisch ethiek Evert van Leeuwen is de gastheer van het webinar. Arts-onderzoeker Martijn de Bruin trapt het webinar af en zal uitleggen hoe een diagnose gesteld kan worden bij niertumoren met behulp van een...

Lees meer

Nieuwe datum: European Implementation Event 2020

Vanwege de pandemie met het Coronavirus is dit evenement uitgesteld van 1 en 2 oktober 2020 naar 27 en 28 mei 2021. Pre-conference activiteiten zijn op 26 mei 2021.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website