Onderwerpen

Uitgelicht

Vooraankondiging subsidieoproep PSIDER Doorbraakprojecten

Eind juni wordt de subsidieoproep PSIDER Doorbraakprojecten gepubliceerd op de ZonMw subsidiekalender.

 

Lees de vooraankondiging

De volgende stap in kosteneffectieve en innovatieve therapieontwikkeling: Kabinetsreactie op het FAST-rapport

In de reactie van het kabinet aan de Tweede Kamer over het FAST-rapport geven de ministeries van VWS en EZK aan een start te willen maken met de oprichting van “Future Affordable Sustainable Therapies” (FAST). Een initiatief vanuit ZonMw dat is gericht op duurzame, efficiënte therapieontwikkeling van morgen.

 

Lees verder

Evaluatie 'Zicht op 15 jaar Translationeel Onderzoek'

Op 20 mei bood ZonMw het ministerie van VWS het evaluatierapport 'Zicht op 15 jaar Translationeel Onderzoek' aan tijdens een online talkshow. We gingen in gesprek over de resultaten; welke vondsten zijn onderzocht en doorgeleid? Wat is de toegevoegde waarde van Translationeel Onderzoek?

Download het rapport, de infographic en bekijk de replay van de talkshow:

Lees verder

Parel voor verbeteren uitkomsten hersenchirurgie bij epilepsie

Parel voor verbeteren uitkomsten hersenchirurgie bij epilepsie

Op 20 mei ontvingen onderzoekers van UMC Utrecht en Universiteit Twente een Parel van ZonMw voor hun translationeel onderzoek naar computermodellen van het brein. Met dit onderzoek proberen zij de succeskans van chirurgie bij epilepsiepatiënten te vergroten.

Naar dit Parelproject

Webinarserie over translationeel onderzoek

In het kader van 15 jaar Translationeel Onderzoek organiseerden we een speciale webinarserie waarin verschillende onderzoeken uitgelicht werden. Heb je ze gemist? Kijk ze hier terug.

Webinar Geneesmiddelen
Webinar Medische Technologie
Webinar Placebo of no-cebo
Webinar Genomics
Webinar ATMP's

Lees meer

‘Met STARS kan Nederland voorop lopen in farmacotherapeutische vernieuwing’

Beperkte kennis over regelgeving rond de toelating van medicijnen vertraagt de ontwikkeling van nieuwe behandelstrategieën en het vermindert de kans dat veelbelovende innovaties de patiënt bereiken. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) coördineert het Nederlandse deel van het Europese STARS-project, bedoeld om een brug te slaan tussen de academische wereld en die van de regulerende instanties.

Lees het interview

Interview Sonja van Weely: ‘Bij zeldzame ziekten heb je elkaar nodig’

In Nederland leven maar liefst 1 miljoen mensen met een zeldzame ziekte. Voor maar 5% van hen is een therapie beschikbaar. Dat is veel te weinig vindt Sonja van Weely, senior programmamanager bij ZonMw. Daarom focust ze zich al jaren op onderzoek naar zeldzame ziekten. Haar doel? Meer therapieën voor mensen met een zeldzame ziekte.

Lees het interview

Integrale aanpak innovatieve therapieontwikkeling – FAST

Minister van Medische Zorg en Sport Tamara van Ark en staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer hebben op 18 december 2020 het advies Future Affordable and Sustainable Therapies (FAST), opgesteld door de kwartiermakers Michel Dutrée en Saco de Visser, gezamenlijk aangeboden aan de Tweede Kamer.

Lees meer

Kraakbeendefecten herstellen met behulp van stamcellen

Een klein beetje gezond kraakbeen van een patiënt kan, met behulp van stamcellen van een donor, uitgroeien tot meer kraakbeen en zo een kraakbeendefect verhelpen. Orthopeed professor Daniël Saris (Mayo Clinic/UMC Utrecht) ontwikkelde deze nieuwe behandelmethode met steun van het programma Translationeel Adult Stamcelcelonderzoek (TAS) van ZonMw. ‘Patiënten zijn enthousiast over de behandeling: 92% zou het zo weer doen.’

Lees het artikel

Actueel

De volgende stap in kosteneffectieve en innovatieve therapieontwikkeling

In de reactie van het kabinet aan de Tweede Kamer over het FAST-rapport geven de ministeries van VWS en EZK aan een start te willen maken met de oprichting van “Future Affordable Sustainable Therapies” (FAST). Een initiatief vanuit ZonMw dat is gericht op duurzame, efficiënte therapieontwikkeling van morgen.

Nieuws

Proefdiervrije innovaties versnellen en kansen verzilveren

Vandaag ontving minister Carola Schouten van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van Jeroen Geurts, voorzitter van ZonMw, een verkenning voor een Nederlands onderzoeksprogramma voor proefdiervrije innovaties. Jeroen Geurts benadrukte de conclusie uit de verkenning dat meer coördinatie en investeringen in onderzoek zullen helpen de transitie naar proefdiervrije innovatie te versnellen. De verkenning is een initiatief van ZonMw...

Nieuws
Toon meer

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website