Onderwerpen

Uitgelicht

Wereld Hart Dag

Op 29 september is het Wereld Hart Dag. Wij brengen daarom graag een aantal onderzoeksprojecten naar hart- en vaatziekten voor het voetlicht.

In 4 filmpjes vertellen projectleiders over hun onderzoek naar hart- en vaatziekten.

Mediator-artikel: Computermodel werpt nieuw licht op epilepsie

Operaties wegens epilepsie slagen niet altijd, doordat de bron van de aanvallen lastig is te vinden. Wiskundige modellen geven meer zicht op het epileptisch brein.

Lees het artikel in Mediator 25

Helpt zeer vroege behandeling reuma voorkómen?

Annette van der Helm

Wie geen reuma heeft, kan zich bijna niet voorstellen hoe voortdurende vermoeidheid de kwaliteit van het leven kan aantasten. Van der Helm: 'in de afgelopen twintig jaar is de behandeling van reumatoide artritis al sterk verbeterd. 

Lees het artikel over het onderzoek van Annette van der Helm

Behandeling MS (multiple sclerose) door de isolatielaag van zenuwen te meten

Dr. Jan J.F. Meilof
Dr. Jan Meilof

Vooruithelpen behandeling MS door nieuwe methode om bij patiënten schade aan de isolatielaag van zenuwen in de hersenen en ruggenmerg te meten.

Dr. Jan Meilof vertelt meer over zijn project in het YouTube filmpje

Mogelijk nieuwe therapie voor depressie na jeugdtrauma

Dr. G. de Lange
Dr. G. de Lange

Wie een jeugdtrauma doormaakt, heeft een grotere kans op depressies op latere leeftijd. Veranderingen van ons erfelijk materiaal (het DNA) als gevolg van een jeugdtrauma, blijkt daarmee te maken te hebben. Het UMC Utrecht Hersencentrum start een onderzoek om te kijken of deze veranderingen aan het DNA ook een manier kan zijn om te behandelen. 

Dr. G. de Lange vertelt over haar project.

Advanced Therapy Medicinal Products

Geneesmiddelen die zijn gebaseerd op biologisch materiaal, zoals genen, cellen of weefsels, staan al jaren in de belangstelling van de medische wetenschap. Een belangrijke vraag is hoe kennis uit onderzoek naar deze ATMPs zijn weg vindt naar concrete geneesmiddelen voor de patiënt. Na vroeg klinische studies lijkt de implementatie in de praktijk namelijk te stagneren.

Lees verder

Nationale Wetenschapsagenda

ZonMw is trekker van de route Regeneratieve geneeskunde van de Nationale Wetenschapsagenda.


Naar Nationale Wetenschapsagenda

Actueel

Volg via RSS
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Agenda

NWA route conferentie

Eén jaar na de presentatie van het Portfolio voor onderzoek en innovatie is er veel gebeurd binnen de 25 routes van de Nationale Wetenschapsagenda. Tijd om te reflecteren op het proces en de ontwikkeling van nieuwe samenwerkingsverbanden, resultaten te delen en nieuwe mogelijkheden voor co-creatie en kennisbenutting te verkennen. Dat doen we graag samen met de vertegenwoordigers van de routes en hun netwerken tijdens de NWA-routes conferentie op...

Lees meer

Building Blocks of Life Symposium

You are cordially invited to the Building Blocks of Life Symposium 2018, to be held on Friday 2 March, 2018. The meeting is organised by NWO, and sponsored by the NWO programme Building Blocks of Life.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Ineke Slaper-Cortenbach

Ineke Slaper-Cortenbach

Programmacoördinator

Telefoonnummer+ 31 70 3495070
E-mailadresslaper@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website