Onderwerpen

Uitgelicht

Helpt zeer vroege behandeling reuma voorkómen?

Annette van der Helm

Wie geen reuma heeft, kan zich bijna niet voorstellen hoe voortdurende vermoeidheid de kwaliteit van het leven kan aantasten. Van der Helm: 'in de afgelopen twintig jaar is de behandeling van reumatoide artritis al sterk verbeterd. 

Lees het artikel over het onderzoek van Annette van der Helm

Mediator 23: Astmamedicatie voor patiënten taaislijmziekte'

Jeffrey Beekman

Voor een aantal varianten van de taaislijmziekte zijn dure medicijnen beschikbaar. Moleculair bioloog Jeffrey Beekman (UMCU) ontdekte dat goedkope astmamedicatie ook een gunstig effect heeft. Maar er zijn bijwerkingen.

Lees het volledige artikel in de nieuwe Mediator

Abonneer u op de nieuwsbrief 'Translationeel Onderzoek'

Heeft u onze eerste Nieuwsbrief Translationeel Onderzoek gemist? Geen probleem, door deze link te volgen kunt u de Nieuwsbrief lezen.

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief 'Translationeel Onderzoek'.

Direct inschrijven

Hoe profiteren patiënten van gentherapie uit het lab?

Voor patiënten met onbehandelbare ziekten biedt gentherapie hoop op genezing. Succesvolle klinische experimenten met gentherapie brengen deze behandeling dichter naar de kliniek. ‘Nederland is nu in één keer koploper, met het grootste aantal gentherapiebedrijven in de wereld.’ 

Lees het volledige artikel in de nieuwe Mediator

Dit is mijn leven

Cees heeft hemofilie. Hemofilie is een zeldzame bloedziekte waarbij het bloed niet stolt. In het programma Dit is mijn leven van Omroep West, vertelt Cees Smit over zijn leven.

Bekijk YouTube filmpje 'dit is mijn leven'

Advanced Therapy Medicinal Products

Geneesmiddelen die zijn gebaseerd op biologisch materiaal, zoals genen, cellen of weefsels, staan al jaren in de belangstelling van de medische wetenschap. Een belangrijke vraag is hoe kennis uit onderzoek naar deze ATMPs zijn weg vindt naar concrete geneesmiddelen voor de patiënt. Na vroeg klinische studies lijkt de implementatie in de praktijk namelijk te stagneren.

Lees verder

Nationale Wetenschapsagenda

ZonMw is trekker van de route Regeneratieve geneeskunde van de Nationale Wetenschapsagenda.


Naar de Nationale Wetenschapsagenda

Actueel

Volg via RSS

Positieve evaluatie ZonMw: focus op impact

De externe evaluatie van ZonMw is positief. De commissie is onder de indruk van het werk en noemt ZonMw zowel nationaal als internationaal uniek en toonaangevend. Daar is ZonMw trots op!

Nieuws

Helpt zeer vroege behandeling reuma voorkómen?

Reumatoide artritis is een chronische ziekte met een forse impact op het leven van patiënten. Annette van der Helm, hoogleraar Reumatologie in Leiden onderzoekt of zeer vroege behandeling met het geneesmiddel methotrexaat kan voorkómen dat de ziekte chronisch wordt.

Nieuws

Myeline-reparatie in beeld met PET-scan

De diagnose multiple sclerose kan met MRI worden gesteld. Echter deze beeldvormende techniek zegt onvoldoende over het beloop van deze ziekte. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat onderzoeken of dit wel met een PET-scan kan. Lukt dit, dan is het tevens mogelijk het effect van nieuwe geneesmiddelen te bestuderen die het myelineherstel bevorderen.

Tekst: John Ekkelboom

Nieuws

Column Jeroen Geurts: focus op samenwerking

Langzamerhand is zich een ideetje gaan vormen in mijn hoofd. Hier en daar heb ik al eens een proefballon opgelaten. Ik wil het ook hier graag delen: wat als we de extra fondsen inzetten om de absolute Nederlandse top, de game changers, te ‘ontzorgen’?

Pagina
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Agenda

Congres 'Nederland wereldleider proefdiervrije innovatie'

Nederland moet in 2025 koploper zijn in proefdiervrije innovatie. Het is weer tijd om het voortouw te nemen. De laatste keer was in 1997, toen we geen dierproeven meer deden voor cosmetica. Het duurde nog tot 2004 voordat de hele EU volgde. Nu wil Nederland zich inzetten voor proefdiervrije innovatie in alle onderzoeksgebieden.

Lees meer

REGMED EUROPE, 6 en 7 juli in Parijs

Voor ondernemers, onderzoekers en patiëntenorganisaties organiseert Medicen Paris Region een eendaags programma. Met aandacht voor internationale regmed ontwikkelingen, Europese regelgeving en ecosystemen. Daarnaast 1-op-1 matchmaking en de mogelijkheid om uw RM initiatieven of project te pitchen.  

Lees meer

Biannual EATRIS conference

Biannual EATRIS conference to be held in Prague on September 24-26 More informationDo please register for the event, we hope that you all can make it. The programme is very exciting    

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Ineke Slaper-Cortenbach

Ineke Slaper-Cortenbach

Programmacoördinator

Telefoonnummer+ 31 70 3495070
E-mailadresslaper@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website