Onderwerpen

Uitgelicht

Wij willen dat onze review goed gelezen wordt

Aleksandra Badura

Artikel in Mediator september: Aleksandra Badura over het belang van open science

Lees het artikel in Mediator

Kwaadaardig of niet? Diagnose zonder nierbiopsie

Nierbiopsie

Als iemand een niertumor blijkt te hebben, moet weefselonderzoek onder de microscoop uitwijzen of de tumor kwaadaardig is. Het wegnemen van nierweefsel is belastend voor de patiënt. Daarom komt Dr. Martijn de Bruin met een alternatief: de optische biopsie.

Lees het interview met Martijn de Bruin

Inzet PET-scans bij bestrijding hoofd-halstumoren

PET-scan

Patiënten met hoofd-halstumoren reageren vaak goed op hun behandeling. Soms komt de kanker echter terug. Op welke wijze kan de inzet van PET-scans dit voorspellen?

Lees het interview met Daphne Lobeek

Abonneer u op de nieuwsbrief 'Translationeel Onderzoek'

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief 'Translationeel Onderzoek'.

Bekijk hier de nieuwsbrief van augustus of ga naar het archief.

Direct inschrijven

Actueel

Volg via RSS

Amerikaanse artsen maken genetisch medicijn voor één meisje

Een speciaal voor haar ontwikkeld medicijn zorgt ervoor dat Mila Makovec (8), die aan een zeldzame stofwisselingsziekte lijdt, weer een toekomst heeft. Haar casus roept wel ethische vragen op, omdat de hoge kosten betekenen dat niet iedereen op deze wijze geholpen kan worden.

Elders gezien

ArthroSave: van start-up naar scale-up

Afgelopen mei werd ArthroSave tijdens de Academic Startup Competition gekozen tot één van de tien meest baanbrekende academische start-ups van Nederland. Hoe zetten zij de stap naar scale-up? Bekijk snel het interview met Karianne Lindenhovius in onderstaande video.

 

Nieuws

De ontdekking van de negatieve placebo: de nocebo

Het placebo-effect is algemeen bekend: het kan een aanzienlijke boost geven aan de effectiviteit van geneesmiddelen en behandelingen. Maar andersom is dit ook het geval. Als je denkt dat iets niet goed werkt, dan werkt het ook slechter. Zowel placebo en nocebo zijn psychische en lichamelijke reacties op de verwachting van de genezende kracht. Kort gezegd: placebo versterkt, nocebo verzwakt. Hoe sterk is dit effect?

Elders gezien

Introductie van kunstmatig evenwichtsorgaan weer een stap dichterbij

Hoe ziet je leven er uit als je evenwichtsorgaan uitvalt? Het evenwichtsorgaan zorgt ervoor dat we een stabiele wereld ervaren. Mensen bij wie aan beide kanten de functie van het orgaan uitvalt, ervaren met elke hoofdbeweging een gevoel van desoriëntatie. Ze worden sterk beperkt in het dagelijks functioneren. Behandeling door chirurgie of medicatie is (nog) niet mogelijk. Het kunstmatig evenwichtsorgaan moet daar verandering in brengen.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Programma Translationeel Onderzoek 2 - Netwerksubsidies

Onderwerpen

  • Reisbeurs
  • Workshop/symposium
  • Communicatie voucher
  • Participatie voucher
     

Deadline:

Subsidieaanvragen kunnen in principe doorlopend worden ingediend. Per jaar worden vier deadlines gehanteerd waarop de op dat moment ingediende voorstellen worden verzameld en in onderlinge competitie worden beoordeeld.

Deze deadlines zijn gesteld op 1 maart, 1 juni, 1 september en 1 december.

Onderdeel van programma

Programma Translationeel Onderzoek 2

Geplaatst op

22 december 2017

Deadline

3 december 2019,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Symposium on Tumour Heterogeneity

Presenting the projects from the Joint Transnational Call 2014 co-funded by the European Commission on the topic of 'Translational research on human tumour heterogeneity to overcome recurrence and resistance to therapy'.

Lees meer

Projectleidersbijeenkomst | Bench to Bedside

Op vrijdag 22 november 2019 organiseert het Programma Translationeel Onderzoek een bijeenkomst over de subsidieronde Bench to Bedside. Tijdens deze dag krijgen projectleiders van recent gehonoreerde projecten aanvullende informatie, worden de projecten besproken en krijgen zij de mogelijkheid om vragen te stellen.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Radjesh Manna

Radjesh Manna

directeur programma's

Telefoonnummer+31 070 349 5354
E-mailadresmanna@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website