Onderwerpen

Uitgelicht

Wat is Systems Medicine?

In de animatie wordt uitgelegd wat de aanpak inhoudt, wat je er mee kunt, wat is er voor nodig en wat levert het gebruik van een Systems Medicine aanpak op? Wilt u een NL ondertiteling? klik dan in de video op cc tekentje rechtsonder

Wat is Systems Medicine? bekijk de animatie !

Abonneer u op de nieuwsbrief 'Translationeel Onderzoek'

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief 'Translationeel Onderzoek'. Eerdere edities staan in het archief.

Direct inschrijven

Mediator-artikel: Computermodel werpt nieuw licht op epilepsie

Operaties wegens epilepsie slagen niet altijd, doordat de bron van de aanvallen lastig is te vinden. Wiskundige modellen geven meer zicht op het epileptisch brein.

Lees het artikel in Mediator 25

Helpt zeer vroege behandeling reuma voorkómen?

Annette van der Helm

Wie geen reuma heeft, kan zich bijna niet voorstellen hoe voortdurende vermoeidheid de kwaliteit van het leven kan aantasten. Van der Helm: 'in de afgelopen twintig jaar is de behandeling van reumatoide artritis al sterk verbeterd. 

Lees het artikel over het onderzoek van Annette van der Helm

Behandeling MS (multiple sclerose) door de isolatielaag van zenuwen te meten

Dr. Jan J.F. Meilof
Dr. Jan Meilof

Vooruithelpen behandeling MS door nieuwe methode om bij patiënten schade aan de isolatielaag van zenuwen in de hersenen en ruggenmerg te meten.

Dr. Jan Meilof vertelt meer over zijn project in het YouTube filmpje

Mogelijk nieuwe therapie voor depressie na jeugdtrauma

Dr. G. de Lange
Dr. G. de Lange

Wie een jeugdtrauma doormaakt, heeft een grotere kans op depressies op latere leeftijd. Veranderingen van ons erfelijk materiaal (het DNA) als gevolg van een jeugdtrauma, blijkt daarmee te maken te hebben. Het UMC Utrecht Hersencentrum start een onderzoek om te kijken of deze veranderingen aan het DNA ook een manier kan zijn om te behandelen. 

Dr. G. de Lange vertelt over haar project.

Advanced Therapy Medicinal Products

Geneesmiddelen die zijn gebaseerd op biologisch materiaal, zoals genen, cellen of weefsels, staan al jaren in de belangstelling van de medische wetenschap. Een belangrijke vraag is hoe kennis uit onderzoek naar deze ATMPs zijn weg vindt naar concrete geneesmiddelen voor de patiënt. Na vroeg klinische studies lijkt de implementatie in de praktijk namelijk te stagneren.

Lees verder

Nationale Wetenschapsagenda

ZonMw is trekker van de route Regeneratieve geneeskunde van de Nationale Wetenschapsagenda.


Naar Nationale Wetenschapsagenda

Actueel

Volg via RSS

Het Europese ERA-Net project voor onderzoek aan zeldzame ziekten, heeft de Joint Transnational Call (JTC) 2018 geopend

Op 7 december 2017 heeft E-Rare, het Europese ERA-Net project voor onderzoek aan zeldzame ziekten, de Joint Transnational Call (JTC) 2018 geopend.

De titel van deze subsidieronde luidt:

'Transnational research projects on hypothesis-driven use of multi-omic integrated approaches for discovery of disease causes and/or functional validation in the context of rare diseases'.

Nieuws

ERA PerMed

Op 28 juli 2017 heeft de EC het voorstel voor een Europees Onderzoeknetwerk op het terrein van personalised medicine, ERA PerMed, goedgekeurd.

Nieuws

Mediator Special Ethiek: Ethische discussies veranderen voortdurend

Op 20 november is de Special Ethiek en Gezondheid, een uitgave van het digitale magazine Mediator van ZonMw, verschenen. Deze uitgave maakt ethische dilemma’s in de zorg expliciet en richt zich met uiteenlopende artikelen op de resultaten van onderzoeken die binnen het programma Ethiek en Gezondheid 2012-2015 zijn gehonoreerd.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Agenda

Building Blocks of Life Symposium

You are cordially invited to the Building Blocks of Life Symposium 2018, to be held on Friday 2 March, 2018. The meeting is organised by NWO, and sponsored by the NWO programme Building Blocks of Life.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Ineke Slaper-Cortenbach

Ineke Slaper-Cortenbach

Programmacoördinator

Telefoonnummer+ 31 70 3495070
E-mailadresslaper@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website