Onderwerpen

Uitgelicht

Talkshow: Zicht op 15 jaar Translationeel Onderzoek

Op 20 mei bieden wij het Ministerie van VWS de Evaluatie van 15 jaar Translationeel Onderzoek aan. Dit doen we tijdens een virtuele talkshow. We gaan in gesprek over de resultaten; Welke vondsten zijn de afgelopen jaren onderzocht en doorgeleid? Wat is de toegevoegde waarde van translationeel onderzoek voor de patiënt van morgen? En wat is daarvoor nodig?

Zorg dat je erbij bent en meld je aan!

Meld je nu aan

Webinarserie

In het kader van 15 jaar Translationeel Onderzoek organiseerden we een speciale webinarserie waarin verschillende onderzoeken uitgelicht werden. Heb je ze gemist? Kijk ze hier terug.

Webinar Geneesmiddelen
Webinar Medische Technologie
Webinar Placebo of no-cebo
Webinar Genomics
Webinar ATMP's

Lees meer

‘Met STARS kan Nederland voorop lopen in farmacotherapeutische vernieuwing’

Beperkte kennis over regelgeving rond de toelating van medicijnen vertraagt de ontwikkeling van nieuwe behandelstrategieën en het vermindert de kans dat veelbelovende innovaties de patiënt bereiken. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) coördineert het Nederlandse deel van het Europese STARS-project, bedoeld om een brug te slaan tussen de academische wereld en die van de regulerende instanties.

Lees het interview

Interview Sonja van Weely: ‘Bij zeldzame ziekten heb je elkaar nodig’

In Nederland leven maar liefst 1 miljoen mensen met een zeldzame ziekte. Voor maar 5% van hen is een therapie beschikbaar. Dat is veel te weinig vindt Sonja van Weely, senior programmamanager bij ZonMw. Daarom focust ze zich al jaren op onderzoek naar zeldzame ziekten. Haar doel? Meer therapieën voor mensen met een zeldzame ziekte.

Lees het interview

Integrale aanpak innovatieve therapieontwikkeling – FAST

Minister van Medische Zorg en Sport Tamara van Ark en staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer hebben op 18 december 2020 het advies Future Affordable and Sustainable Therapies (FAST), opgesteld door de kwartiermakers Michel Dutrée en Saco de Visser, gezamenlijk aangeboden aan de Tweede Kamer.

Lees meer

Kraakbeendefecten herstellen met behulp van stamcellen

Een klein beetje gezond kraakbeen van een patiënt kan, met behulp van stamcellen van een donor, uitgroeien tot meer kraakbeen en zo een kraakbeendefect verhelpen. Orthopeed professor Daniël Saris (Mayo Clinic/UMC Utrecht) ontwikkelde deze nieuwe behandelmethode met steun van het programma Translationeel Adult Stamcelcelonderzoek (TAS) van ZonMw. ‘Patiënten zijn enthousiast over de behandeling: 92% zou het zo weer doen.’

Lees het artikel

Actueel

Industrie en wetenschap gaan samen proefdiervrije innovaties ontwikkelen

Twee Nederlandse onderzoeksgroepen gaan samen met de industrie proefdiervrije innovaties ontwikkelen via de ZonMw-subsidieoproep Create2Solve. De projecten richten zich de komende vijf jaar op een 3D-model van menselijke hersencellen en op een betere testmethode voor de toxische dosis van stoffen. De projecten dragen bij aan het beperken van proefdiergebruik in zowel de industrie als de wetenschap.

Nieuws

Parel voor data-goudmijn

Welke patiënten met hart- en vaatziekten lopen (opnieuw) risico op een hartinfarct, hartfalen of een beroerte? Wat is de optimale individuele behandeling? Cardioloog prof. dr. Folkert Asselbergs (UMCU) ontving op 15 april de ZonMw Parel voor een dataverzameling die bijdraagt aan het beantwoorden van deze vragen en voor het ontwikkelen van een zelfmanagementplatform.

Nieuws

Coronaonderzoek: een jaar wetenschappelijke topsport in feiten en cijfers

Vandaag lanceert ZonMw een themawebsite over haar werk in de coronacrisis. Bestuursvoorzitter Jeroen Geurts en directeur Véronique Timmerhuis vertellen over een jaar wetenschappelijke topsport. De website bevat ook feiten en cijfers en drie cases van projectleiders van ons COVID-19 programma.

Elders gezien
Toon meer

Agenda

WHO COVID-19 - Global Research and Innovation Forum

WHO wil bijdragen aan het versnellen van COVID-19 onderzoek en de ontwikkeling van wereldwijde onderzoeksplatforms. Daarom wordt op 13-14 mei online het wereldwijde COVID-19 Onderzoek en Innovatie forum gehouden. Interessant als u aan COVID-19 onderzoek werkt.

Lees meer

Talkshow: Zicht op 15 jaar Translationeel Onderzoek

Sinds 2005 begeleidt ZonMw vanuit het programma Translationeel Onderzoek projecten met als doel het stimuleren van de ontwikkeling van toekomstige therapieën voor patiënten. Met veel trots kijken we terug op 15 jaar translationeel onderzoek: wat zijn de opbrengsten?

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website