Onderwerpen

Uitgelicht

Bevolkingsonderzoek darmkanker in internationale top

Internationaal behoort Nederland met het bevolkingsonderzoek darmkanker tot de koplopers. Hoogleraar Evelien Dekker (AMC) is enthousiast over de resultaten. Nieuwe wetenschappelijke inzichten laten zien dat er meer maatwerk nodig is, en een betere opsporing van poliepen.

Lees meer over dit artikel in Mediator

Hoe profiteren patiënten van gentherapie uit het lab?

Voor patiënten met onbehandelbare ziekten biedt gentherapie hoop op genezing. Succesvolle klinische experimenten met gentherapie brengen deze behandeling dichter naar de kliniek. ‘Nederland is nu in één keer koploper, met het grootste aantal gentherapiebedrijven in de wereld.’ 

Lees het volledige artikel in de nieuwe Mediator

Goed Gebruik Geneesmiddelen Congres 2017: inschrijving geopend!

Het 5e GGG congres staat in het teken van het delen van de kennis van nu en inspiratie voor morgen. De projecten die het GGG-programma heeft gefinancierd beginnen hun vruchten af te werpen. Daarnaast blikken we vooruit op hoe we samen investeren in de ontwikkeling van de behandeling van morgen. Hoe krijgen we wat nodig is? Op welke wijze gaan we die behandelingen in de klinische praktijk doorvoeren? Tijdens deze congresdag wordt hier vanuit diverse kanten en gebieden aandacht aan besteed.

Congrespagina & inschrijving

Darmkankermaand

Maart is darmkankermaand. ZonMw financiert verschillende soorten onderzoek naar darmkanker die bijdragen aan een vroege opsporing en betere behandeling.

Informatie over darmkankeronderzoek binnen ZonMw-programma's

Abonneer u op de nieuwsbrief 'Translationeel Onderzoek'

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief 'Translationeel Onderzoek'.

Direct inschrijven

Dit is mijn leven

Cees heeft hemofilie. Hemofilie is een zeldzame bloedziekte waarbij het bloed niet stolt. In het programma Dit is mijn leven van Omroep West, vertelt Cees Smit over zijn leven.

Bekijk YouTube filmpje 'dit is mijn leven'

Advanced Therapy Medicinal Products

Geneesmiddelen die zijn gebaseerd op biologisch materiaal, zoals genen, cellen of weefsels, staan al jaren in de belangstelling van de medische wetenschap. Een belangrijke vraag is hoe kennis uit onderzoek naar deze ATMPs zijn weg vindt naar concrete geneesmiddelen voor de patiënt. Na vroeg klinische studies lijkt de implementatie in de praktijk namelijk te stagneren.

Lees verder

Nationale Wetenschapsagenda

ZonMw is trekker van de route Regeneratieve geneeskunde van de Nationale Wetenschapsagenda.


Naar de Nationale Wetenschapsagenda

Versterking afweersysteem bij Lynch-syndroom

Mensen met het Lynch-syndroom hebben een grote kans op dikkedarmkanker. Om zo’n tumor te voorkomen, heeft het Radboudumc een vaccin ontwikkeld. De eerste proeven bij enkele dragers van deze erfelijke afwijking stemmen optimistisch

Naar artikel

Actueel

Volg via RSS

200 therapieën ontwikkeld voor zeldzame ziekten

Ondanks dat er een aanzienlijke hoeveelheid kennis is gegenereerd door biomedisch onderzoek naar zeldzame ziekten, zijn er voor de meeste zeldzame ziekten geen therapieën. Het internationale consortium voor onderzoek naar zeldzame ziekten, IRDiRC, stimuleerde in zeven jaar 200 nieuwe therapieën. Daarmee behaalde zij eerder dan verwacht één van haar doelstellingen.

Nieuws

Unieke samenwerking tussen Nederland en Canada

Vandaag hebben het Reumafonds, ZonMw en de Canadian Institutes of Health Research (CIHR) bekend gemaakt in welk Nederlands-Canadees reuma-onderzoek zij gezamenlijk 5,2 miljoen euro (8 miljoen Canadese dollar) investeren. Het onderzoek dat de subsidie toegekend krijgt, wordt uitgevoerd in een uniek internationaal netwerk van Nederlandse en Canadese onderzoekers onder de naam: UCAN CAN-DU. Dit onderzoek moet een personalized medicine behandeling...

Nieuws

Translationeel onderzoek: 22 projecten gehonoreerd

Tien gezondheidsfondsen, Health~Holland en ZonMw hebben gezamenlijk 22 projecten gehonoreerd. Alle betrokken partijen vinden participatie van patiënten en bedrijfsleven van groot belang omdat het vaak leidt tot een doelgerichtere aanpak en focus op implementatie van de resultaten.

 

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Gender en gezondheid - Algemene onderzoeksronde

Onderwerpen

  • Sekse- en gendersensitieve kennisontwikkeling
  • Twaalf inhoudelijke thema’s (zie programmatekst)
  • Vrouwspecifieke gezondheidsaspecten - Preventie, etiologie, beloop, diagnostiek en/of behandeling van aandoeningen

Onderdeel van programma

Kennisprogramma Gender en Gezondheid

Geplaatst op

23 februari 2017

Deadline

20 april 2017,
14.00 uur

Bekijk

Medische Inspirator 2017

Onderwerpen

Het thema is medische technologie, bestaande uit 3 indieningscategorieën:

  • eHealth toepassingen; Langer thuis met dementie, preventie van overgewicht of eenzaamheid bij ouderen.
  • Innovatieve instrumenten (IMDI CoREs); Imaging en beeldverwerking, minimaal invasieve chirurgie of revalidatie en thuiszorg
  • Hulpmiddelen; Producten die zelfmanagement en zelfredzaamheid van de patiënt vergroten

Onderdeel van programma

Medische Producten: Nieuw en Nodig (MPNN)

Geplaatst op

23 februari 2017

Deadline

16 mei 2017,
14.00 uur

Bekijk

Contact

Ineke Slaper-Cortenbach

Ineke Slaper-Cortenbach

Programmacoördinator

Telefoonnummer+ 31 70 3495070
E-mailadresslaper@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website