Onderwerpen

Uitgelicht

Mediator 43: Darmziekten bestuderen met minidarmpjes

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht heeft een verzameling minidarmpjes gekweekt waarmee het zeldzame darm- en leverziekten kan bestuderen. Onderzoekers van dit ziekenhuis hebben met deze zogeheten organoïden nieuwe mutaties gevonden en de effecten daarvan in kaart gebracht.

Lees het artikel

Onderzoekers ontwikkelen kweekbloed voor aangeboren bloedarmoede

Onderzoekers van Sanquin Research ontwikkelen een manier om rode bloedcellen te kweken uit stamcellen. Dat kan een oplossing zijn voor mensen met aangeboren bloedarmoede die regelmatig een bloedtransfusie nodig hebben.

Lees het artikel

Gentherapie na hartinfarct kan ritmestoornissen voorkomen

Hartonderzoekers van het Amsterdam UMC werken aan de toepassing van gentherapie bij mensen die lijden aan ritmestoornissen na een hartinfarct. Zo’n onverwachte hartstilstand is verantwoordelijk voor de helft van alle cardiovasculaire overlijdens, en voor een vijfde van alle overlijdens in de westerse wereld. Met een katheter kunnen ze nu een virus toedienen met genetisch materiaal, zodat de elektrische functie van de hartspier lokaal verbetert.

Lees het duo-interview

Sensor geeft waarschuwing bij epileptische aanval

Een epileptische aanval kan soms gevaarlijk zijn, vooral als iemand alleen is. Onderzoekers van het TeleConsortium Epilepsie werken aan verschillende types sensoren die een waarschuwing geven zodat iemand anders meteen kan komen helpen.

Lees het artikel

Niertumoren diagnosticeren met laserlicht

Of een kleine niertumor goed- of kwaadaardig is, is niet altijd goed te zien aan de hand van een biopt. Onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben een nieuwe techniek ontwikkeld waarbij een optisch biopt met laserlicht meer duidelijkheid verschaft. In dit interview legt Dr. Martijn de Bruin de techniek uit.

Lees het interview

FAST - Future Affordable and Sustainable Therapies

De nieuwe animatievideo verbeeldt wat FAST, het nieuwe initiatief voor therapieontwikkeling, inhoudt. In beeld komen de redenen waarom de therapieën van de toekomst een andere aanpak vereisen en hoe FAST hieraan een bijdrage gaat leveren.

Bekijk de video

Actueel

Nieuw: cahier ‘Miniorganen op chips’

De stichting Bio Maatschappij + Wetenschap heeft een nieuw cahier uitgebracht: ‘Miniorganen op chips: Ontwikkeling van nieuwe onderzoeksmodellen voor ziekte en behandeling’.

Nieuws

Workshop on support for orphan medicines development

Dit online evenement is bedoeld om vroege en efficiënte interacties met de toezichthouders aan te moedigen door pre-marketingondersteuning bij de ontwikkeling van geneesmiddelen bij zeldzame ziekten te benadrukken. Bestaande tools zoals de aanwijzing van weesgeneesmiddelen, protocolondersteuning en PRIME-regeling zullen worden belicht en uitgelegd in de context van een vroege productontwikkelingsstrategie.

Elders gezien

Powerful US research funder unveils strict open-access policy

Eén van de rijkste biomedische onderzoeksorganisatie ter wereld, de Howard Hughes Medical Institute (HHMI), kondigde op 1 oktober aan dat het onderzoekers die zijn financieren, meteen open access moeten publiceren. Deze zogenoemde ‘gouden route’ betekent een verandering van het huidige beleid van het HHMI, waarbij het tot wel enkele jaren mocht duren voordat resultaten vrij en gratis toegankelijk zijn. Lees meer (in English)

Elders gezien

Nieuwe neurostimulatie-techniek in behandeling voor drugsverslaving

In dit onderzoek werd onderzocht of High-Definition Direct Current Stimulation (HD-tDCS), een non-invasieve neuromodulatie methode met potentie om diepere hersengebieden zoals de dACC te bereiken, controle over impulsen en foutverwerking kon moduleren in impulsieve individuen.

Nieuws
Toon meer

Agenda

Webinar ATMP's - Translationeel Onderzoek

ZonMw organiseert op maandag 26 oktober om 10.00 uur een webinar waarin prominente onderzoekers uit het translationeel onderzoek vertellen met welke ATMP’s (ofwel geavanceerde therapeutische medicinale producten) ze nu bezig zijn en wat onderzoek naar zo'n therapie zo ontzettend interessant, maar ook heel ingewikkeld maakt.

Lees meer

Nieuwe datum: European Implementation Event 2020

Vanwege de pandemie met het Coronavirus is dit evenement uitgesteld van 1 en 2 oktober 2020 naar 27 en 28 mei 2021. Pre-conference activiteiten zijn op 26 mei 2021.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website