Onderwerpen

Uitgelicht

Prof. dr. Jeroen Geurts, voorzitter van ZonMw, op werkbezoek bij:

dr. Piter Bosma, moleculair bioloog en Sem van Amerongen, arts, over gentherapie die patiënten met Crigler-Najjar en anderen kan helpen

Bekijk de vlog van Jeroen Geurts

In Mediator 34: artikel 'Wiskundig wapen tegen afstoting donornier'

Een donornier wordt soms jaren na transplantatie onverwachts afgestoten. Onderzoekers van het Radboudumc werken aan een computermodel dat dit gevaar ziet aankomen. Het uiteindelijke doel: tijdige behandeling ter behoud van de nier.

Lees nu in Mediator

Artrose in knie verholpen

Onderzoek van UMC Utrecht naar gewrichtsfractie leidde tot een nieuwe behandelmethode bij artrose in het kniegewricht. ZonMw Translationeel onderzoek maakte dit mede mogelijk door financiering van het onderzoekstraject. In de video van Een Vandaag ziet u hoe patiënten door deze nieuwe behandeling geen knieprothese nodig hebben.

 

Bron: EenVandaag AvroTros

Kijk naar de uitzending op NPO1 EenVandaag 26 maart

De switch van depressie naar een manie voorkomen

Judith Homberg

Judith Homberg is coördinator van een groot Europees project (UNMET) naar bipolaire stoornis. 'In dit project onderzoeken we wat er gebeurt in de hersenen bij mensen met een bipolaire stoornis. Door meer kennis over de processen in de hersenen kan hopelijk de behandeling verbeterd worden.'

Interview met Judith Homberg

‘We weten steeds beter welk middel goed werkt bij welke patiënt’

man voor presentatiescherm
Edwin Cuppen, Hartwig Medical Foundation

Dankzij whole genome sequencing kunnen artsen hun patiënten tegenwoordig behandelen op basis van hun individuele genetische opmaak. Dat is goed nieuws voor de patiënt en voor de medische wetenschap, zegt Edwin Cuppen, directeur van de Hartwig Medical Foundation.

Lees het artikel

28 februari: Zeldzame Ziektendag of International Rare Disease Day

Op 28 februari is het Zeldzame Ziektendag of International Rare Disease Day. ZonMw heeft hiervoor een speciale webpagina ingericht met onder andere informatie over de Onderzoeksagenda Zeldzame Aandoeningen.

Lees meer over de Zeldzame Ziektendag of International Rare Disease Day

Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2019

Impressie congres

Het 7e congres Goed Gebruik Geneesmiddelen vindt plaats op donderdag 4 april in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het gevarieerde programma, dit jaar met een aantal subsesessie specifieke bedoeld voor huisartsen, biedt weer volop mogelijkheden voor het opdoen van kennis en om te netwerken.

Bekijk het volledige programma en meld je aan

Abonneer u op de nieuwsbrief 'Translationeel Onderzoek'

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief 'Translationeel Onderzoek'. Eerdere edities staan in het archief.

Direct inschrijven

Kankermedicijn pas inschakelen in de tumor

clostridium bacterie

Een antikankermedicijn toedienen dat met behulp van bacteriën pas actief wordt in de tumor zelf. Dat is de droom van bio-ingenieur Jan Theys van de Universiteit Maastricht.

Lees het hele artikel in Mediator 31

ZonMw-Parel voor Joachim Aerts

Gekweekte tumorcellen van andere patiënten kunnen een afweerreactie tegen asbestkanker op gang brengen. Hoogleraar longziekten Joachim Aerts kreeg op 15 maart een ZonMw-Parel voor zijn project dat uitzicht biedt op een effectieve behandeling van asbestkanker.

Een list in de strijd tegen asbestkanker

Wat is Systems Medicine?

In de animatie wordt uitgelegd wat de aanpak inhoudt, wat je er mee kunt, wat is er voor nodig en wat levert het gebruik van een Systems Medicine aanpak op? Wilt u een NL ondertiteling? klik dan in de video op cc tekentje rechtsonder

Wat is Systems Medicine? bekijk de animatie !

Nationale Wetenschapsagenda

ZonMw is trekker van de route Regeneratieve geneeskunde van de Nationale Wetenschapsagenda.


Naar Nationale Wetenschapsagenda

Actueel

Volg via RSS

Innovatieve geneesmiddelen sneller bij de patiënt

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Zorginstituut Nederland slaan de handen ineen om de tijd vanaf registratie tot en met vergoeding van een geneesmiddel te verkorten. In samenwerking met onder andere de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen en HollandBIO wordt nu gezocht naar geneesmiddelen die bij het Europees Medicijnagentschap (EMA) worden ingediend en voor een beoordeling door het Zorginstituut in aanmerking komen.

Elders gezien

Overlijdensbericht

Afgelopen week ontvingen we het trieste bericht dat prof. dr. Fernando Lopes da Silva op 84-jarige leeftijd is overleden. Fernando was sinds 2016 lid van de beoordelingscommissie Translationeel onderzoek. Hij was een zeer kundig commissielid, dat de projecten goed en uitgebreid beoordeelde. Hij nam de vergaderingen altijd zeer serieus en bereidde ze zorgvuldig voor. Fernando heeft tot het laatst toe aan het programma kunnen en willen bijdragen....

Fernando Lopes da Silva
Nieuws

Subsidieoproep voor innovatief onderzoek naar lymfklierkanker

Alle betrokken en enthousiaste donateurs, organisatoren van en deelnemers aan evenementen en inzamelacties hebben het mogelijk gemaakt dat de Stichting Lymph&Co dit jaar weer een ‘Call for research proposals’ voor de Lymph&Co Research Grant uitschrijft.

Nieuws

Praat mee over de wetenschapper in 2030

Het erkennen en waarderen van de wetenschapper in de toekomst dat is waarover we in gesprek gaan met (jonge) wetenschappers, universiteiten, financiers en maatschappelijke partners.

futuristische rol
Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Programma Translationeel Onderzoek 2 - Netwerksubsidies

Onderwerpen

  • Reisbeurs
  • Workshop/symposium
  • Communicatie voucher
  • Participatie voucher
     

Deadline:

Subsidieaanvragen kunnen in principe doorlopend worden ingediend. Per jaar worden vier deadlines gehanteerd waarop de op dat moment ingediende voorstellen worden verzameld en in onderlinge competitie worden beoordeeld.

Deze deadlines zijn gesteld op 1 maart, 1 juni, 1 september en 1 december.

Onderdeel van programma

Programma Translationeel Onderzoek 2

Geplaatst op

22 december 2017

Deadline

4 juni 2019,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Evolutie of revolutie

Is de wetenschap toe aan vernieuwing? De maatschappij kijkt kritisch naar de waarde en het functioneren van de wetenschap. De erkenning en waardering van wetenschappers leunt zwaar op citaties en impactfactoren en wetenschappers ervaren grote tijds- en prestatiedruk om te publiceren en alle andere academische 'ballen' in de lucht te houden. Maar wat zegt het huidige systeem over hun bijdrage aan de wetenschap of aan de samenleving? Is het tijd...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Radjesh Manna

Radjesh Manna

directeur programma's

Telefoonnummer+31 070 349 5354
E-mailadresmanna@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website