Onderwerpen

Uitgelicht

De switch van depressie naar een manie voorkomen

Judith Homberg

Judith Homberg is coördinator van een groot Europees project (UNMET) naar bipolaire stoornis. 'In dit project onderzoeken we wat er gebeurt in de hersenen bij mensen met een bipolaire stoornis. Door meer kennis over de processen in de hersenen kan hopelijk de behandeling verbeterd worden.'

Interview met Judith Homberg

‘We weten steeds beter welk middel goed werkt bij welke patiënt’

man voor presentatiescherm
Edwin Cuppen, Hartwig Medical Foundation

Dankzij whole genome sequencing kunnen artsen hun patiënten tegenwoordig behandelen op basis van hun individuele genetische opmaak. Dat is goed nieuws voor de patiënt en voor de medische wetenschap, zegt Edwin Cuppen, directeur van de Hartwig Medical Foundation.

Lees het artikel

In Mediator 35: Betere biomarker voor chronische darmontstekingen

De samenstelling van de bacteriële darmflora blijkt zicht te geven op het verloop van chronische darmontstekingen. Een nieuwe techniek om deze darmflora eenvoudig in kaart te brengen maakt de diagnostiek laagdrempeliger en nauwkeuriger. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC-locatie VUmc.

Lees nu in Mediator

ZonMw-Parel voor Joachim Aerts

Gekweekte tumorcellen van andere patiënten kunnen een afweerreactie tegen asbestkanker op gang brengen. Hoogleraar longziekten Joachim Aerts kreeg op 15 maart een ZonMw-Parel voor zijn project dat uitzicht biedt op een effectieve behandeling van asbestkanker.

Een list in de strijd tegen asbestkanker

In Mediator 34: artikel 'Wiskundig wapen tegen afstoting donornier'

Een donornier wordt soms jaren na transplantatie onverwachts afgestoten. Onderzoekers van het Radboudumc werken aan een computermodel dat dit gevaar ziet aankomen. Het uiteindelijke doel: tijdige behandeling ter behoud van de nier.

Lees nu in Mediator

Mediator 33: 'Medeplichtige cel ontdekt van agressieve kindertumor'

Rogier Versteeg, hoofd van de afdeling Oncogenomics van het Amsterdam UMC

De nieuwe Mediator is uit! met dit keer onder andere een artikel over wat maakt een terugkerende bijniertumor bij kinderen resistent tegen chemokuren?

Lees de 1e Mediator van 2019!

Prof. dr. Jeroen Geurts, voorzitter van ZonMw, op werkbezoek bij:

dr. Piter Bosma, moleculair bioloog en Sem van Amerongen, arts, over gentherapie die patiënten met Crigler-Najjar en anderen kan helpen

Bekijk de vlog van Jeroen Geurts

Abonneer u op de nieuwsbrief 'Translationeel Onderzoek'

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief 'Translationeel Onderzoek'. Eerdere edities staan in het archief.

Direct inschrijven

Actueel

Volg via RSS

Conferentie zeldzame ziekten groot succes

Wist je dat er zo’n 7000 zeldzame ziekten zijn en dat er momenteel voor slechts 5% een geneesmiddel of behandeling beschikbaar is? De expertise over een zeldzame ziekte is vaak verspreid over verschillende landen en daarom is samenwerking zo belangrijk. Afgelopen mei heeft de afdeling Translationeel Onderzoek samen met LUMC een IRDiRC bijeenkomst georganiseerd. Wil je meer weten? Bekijk dan de video.

Nieuws

Véronique Timmerhuis nieuwe directeur ZonMw

Dr. V.C.M. (Véronique) Timmerhuis wordt per 1 januari 2020 de nieuwe directeur van ZonMw. ZonMw is zeer verheugd met haar nieuwe directeur vanwege haar bestuurlijke ervaring, haar brede inhoudelijke beleidskennis met raakvlakken naar zorg en gezondheid, haar kennis van wetenschaps- en innovatiebeleid en haar ervaring om in complexe netwerken te opereren.

Nieuws

Nieuw onderzoek naar preventie hersenbloeding

Eén van de meest voorkomende oorzaken van een hersenbloeding bij ouderen is cerebrale amyloïd angiopathie (CAA). Bij CAA stapelt een eiwit (amyloïd-beta) zich op in de kleine vaten van de hersenen waardoor ze broos worden en sneller kapot gaan. Een hersenontsteking is een mogelijke reactie op dit eiwit en speelt waarschijnlijk een rol bij het ontstaan van hersenbloedingen. Doel van het nieuwe onderzoek is om te onderzoeken of een antibioticum de...

Elders gezien

1,5 miljoen euro voor onderzoek naar dodelijke hersenziekte SCA1

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Radboudumc in Nijmegen gaan samen op zoek naar een nieuwe behandeling van de dodelijke hersenziekte spinocerebellaire ataxie type 1 (SCA1). Dit is een zeldzame, onbehandelbare hersenaandoening die leidt tot steeds meer verlies van mobiliteit en een vroege dood.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Programma Translationeel Onderzoek 2 - Netwerksubsidies

Onderwerpen

  • Reisbeurs
  • Workshop/symposium
  • Communicatie voucher
  • Participatie voucher
     

Deadline:

Subsidieaanvragen kunnen in principe doorlopend worden ingediend. Per jaar worden vier deadlines gehanteerd waarop de op dat moment ingediende voorstellen worden verzameld en in onderlinge competitie worden beoordeeld.

Deze deadlines zijn gesteld op 1 maart, 1 juni, 1 september en 1 december.

Onderdeel van programma

Programma Translationeel Onderzoek 2

Geplaatst op

22 december 2017

Deadline

3 september 2019,
14.00 uur

Bekijk

Contact

Radjesh Manna

Radjesh Manna

directeur programma's

Telefoonnummer+31 070 349 5354
E-mailadresmanna@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website