Onderwerpen

Uitgelicht

De switch van depressie naar een manie voorkomen

Judith Homberg

Judith Homberg is coördinator van een groot Europees project (UNMET) naar bipolaire stoornis. 'In dit project onderzoeken we wat er gebeurt in de hersenen bij mensen met een bipolaire stoornis. Door meer kennis over de processen in de hersenen kan hopelijk de behandeling verbeterd worden.'

Interview met Judith Homberg

‘We weten steeds beter welk middel goed werkt bij welke patiënt’

man voor presentatiescherm
Edwin Cuppen, Hartwig Medical Foundation

Dankzij whole genome sequencing kunnen artsen hun patiënten tegenwoordig behandelen op basis van hun individuele genetische opmaak. Dat is goed nieuws voor de patiënt en voor de medische wetenschap, zegt Edwin Cuppen, directeur van de Hartwig Medical Foundation.

Lees het artikel

28 februari: Zeldzame Ziektendag of International Rare Disease Day

Op 28 februari is het Zeldzame Ziektendag of International Rare Disease Day. ZonMw heeft hiervoor een speciale webpagina ingericht met onder andere informatie over de Onderzoeksagenda Zeldzame Aandoeningen.

Lees meer over de Zeldzame Ziektendag of International Rare Disease Day

ERACoSysMed: 3e gezamenlijke subsidieoproep (JTC-3) geopend!

Het ERA-Net ERACoSysMed heeft recent zijn 3e (en laatste) gezamenlijke subsidie oproep (JTC-3) voor multilaterale onderzoeksprojecten over Systems Medicine gepubliceerd. Het doel van de subsidieoproep is om onderzoeksprojecten te financieren die bestaande voorspellende computer modellen valideren door biomedische data  te gebruiken om zo de kennis over menselijke ziekten en hun behandeling uit te breiden. Deadline voor pre-proposal  indiening is op 15 maart 2019. Meer informatie kunt u vinden op www.eracosysmed.eu/call3

3e en laatste subsidieoproep ERACoSysMed

Conferentie De Nationale Wetenschapsagenda: Vernieuwende risico’s of risicovolle vernieuwing?

De Nationale Wetenschapsagenda organiseert op donderdag 7 maart een conferentie voor betrokkenen en geïnteresseerden met als onderwerp: "Vernieuwende risico’s of risicovolle vernieuwing?". Tijdens de conferentie gaan we dieper in op de noodzaak voor vernieuwend onderzoek binnen de Nationale Wetenschapsagenda.

Lees verder

Mediator januari 2019: Column van Christine Mummery

Christine Mummery, hoogleraar ontwikkelingsbiologie LUMC en en voorzitter van de ZonMw-programmacommissie Translationeel Onderzoek 2

Lees in de Mediator van januari 2019 de column van Christine Mummery 'Artsen en onderzoekers, ken elkaar!'

Lees de 1e Meditaor van 2019!

Mediator januari 2019: 'Medeplichtige cel ontdekt van agressieve kindertumor'

Rogier Versteeg, hoofd van de afdeling Oncogenomics van het Amsterdam UMC

De nieuwe Mediator is uit! met dit keer onder andere een artikel over wat maakt een terugkerende bijniertumor bij kinderen resistent tegen chemokuren?

Lees de 1e Meditaor van 2019!

Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2019

Impressie congres

Het 7e congres Goed Gebruik Geneesmiddelen vindt plaats op donderdag 4 april in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het gevarieerde programma, dit jaar met een aantal subsesessie specifieke bedoeld voor huisartsen, biedt weer volop mogelijkheden voor het opdoen van kennis en om te netwerken.

Bekijk het volledige programma en meld je aan

Mediator december 2018 'Versterkt vaccin tegen bloedcelkanker'

Harry Dolstra en Willemijn Hobo

Onderzoekers van het Radboudumc hebben de vaccinatie van bloedcelkankerpatiënten verbeterd.

Lees het hele artikel in Mediator december 2018

Abonneer u op de nieuwsbrief 'Translationeel Onderzoek'

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief 'Translationeel Onderzoek'. Eerdere edities staan in het archief.

Direct inschrijven

Kankermedicijn pas inschakelen in de tumor

clostridium bacterie

Een antikankermedicijn toedienen dat met behulp van bacteriën pas actief wordt in de tumor zelf. Dat is de droom van bio-ingenieur Jan Theys van de Universiteit Maastricht.

Lees het hele artikel in Mediator 31

ZonMw-Parel voor Joachim Aerts

Gekweekte tumorcellen van andere patiënten kunnen een afweerreactie tegen asbestkanker op gang brengen. Hoogleraar longziekten Joachim Aerts kreeg op 15 maart een ZonMw-Parel voor zijn project dat uitzicht biedt op een effectieve behandeling van asbestkanker.

Een list in de strijd tegen asbestkanker

Wat is Systems Medicine?

In de animatie wordt uitgelegd wat de aanpak inhoudt, wat je er mee kunt, wat is er voor nodig en wat levert het gebruik van een Systems Medicine aanpak op? Wilt u een NL ondertiteling? klik dan in de video op cc tekentje rechtsonder

Wat is Systems Medicine? bekijk de animatie !

Nationale Wetenschapsagenda

ZonMw is trekker van de route Regeneratieve geneeskunde van de Nationale Wetenschapsagenda.


Naar Nationale Wetenschapsagenda

Actueel

Volg via RSS

Meetinstrumenten op kwaliteit selecteren

Voor klinisch onderzoekers is het vaak een uitdaging om het juiste meetinstrument te vinden dat past bij hun vraagstelling. De methodologie COSMIN, ontwikkeld door het Amsterdam UMC, kan hen bij die zoektocht helpen. Verschillende hulpmiddelen bieden inzicht bij het bepalen welk instrument de meest nauwkeurige en valide onderzoeksresultaten kan opleveren.

Nieuws

SPRING-PLANK

Om veelbelovend onderzoek mogelijk te maken dat buiten huidige onderzoeksprogramma’s valt, bundelt ZonMw de krachten met andere onderzoekfinanciers in binnen- en buitenland. ZonMw Internationale Samenwerking lanceert daarom het initiatief SPRING-PLANK. Door langdurige gezamenlijke onderzoeksprogrammering beoogt ZonMw met SPRING-PLANK veelbelovende onderzoeksresultaten daadwerkelijk tot toepassing in de praktijk te brengen.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Programma Translationeel Onderzoek 2 - Netwerksubsidies

Onderwerpen

  • Reisbeurs
  • Workshop/symposium
  • Communicatie voucher
  • Participatie voucher
     

Deadline:

Subsidieaanvragen kunnen in principe doorlopend worden ingediend. Per jaar worden vier deadlines gehanteerd waarop de op dat moment ingediende voorstellen worden verzameld en in onderlinge competitie worden beoordeeld.

Deze deadlines zijn gesteld op 1 maart, 1 juni, 1 september en 1 december.

Onderdeel van programma

Programma Translationeel Onderzoek 2

Geplaatst op

22 december 2017

Deadline

4 juni 2019,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

Radjesh Manna

Radjesh Manna

directeur programma's

Telefoonnummer+31 070 349 5354
E-mailadresmanna@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website