Onderwerpen

Uitgelicht

Niertumoren diagnosticeren met laserlicht

Of een kleine niertumor goed- of kwaadaardig is, is niet altijd goed te zien aan de hand van een biopt. Onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben een nieuwe techniek ontwikkeld waarbij een optisch biopt met laserlicht meer duidelijkheid verschaft. In dit interview legt Dr. Martijn de Bruin de techniek uit.

Lees het interview

Afweersystemen dresseren om donornier te beschermen

Patiënten met een donornier moeten levenslang medicijnen gebruiken om afstoting te voorkomen. Daardoor hebben ze een verhoogd risico op infecties en het ontwikkelen van tumoren. Het Leids Universitair Medisch Centrum probeert deze bijwerkingen te reduceren met mesenchymale stromale cellen.

Lees het interview

Effectief meedenken over medicijnonderzoek: patiëntenvertegenwoordigers scholen zich in de ontwikkeling van geneesmiddelen.

Lees het artikel: Effectief meedenken over medicijnonderzoek

Hoe beïnvloed je als patiëntenvertegenwoordiger effectief de totstandkoming van nieuwe medicijnen? Die vraag staat centraal in de nieuwe opleiding EUPATI NL. ‘Het gaat er uiteindelijk om de perspectieven van onderzoekers en patiënten samen te brengen.’

Lees het artikel

PSIDER-programma: Maatschappelijk Verantwoord Innoveren

Peter-Paul Verbeek

Binnen het programma PSIDER is specifiek aandacht voor ethische, maatschappelijke en juridische vraagstukken. Bekijk de nieuwe video waarin Prof. Dr. ir. Peter-Paul Verbeek dieper ingaat op deze verschillende aspecten in relatie tot het onderzoek.

Bekijk de video

FAST - Future Affordable and Sustainable Therapies

De nieuwe animatievideo verbeeldt wat FAST, het nieuwe initiatief voor therapieontwikkeling, inhoudt. In beeld komen de redenen waarom de therapieën van de toekomst een andere aanpak vereisen en hoe FAST hieraan een bijdrage gaat leveren.

Bekijk de video

Actueel

Wetenschap helpt maatschappij met herstarten

Tijdens de persconferentie van 24 juni jl. werden nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Bedrijven en organisaties krijgen de mogelijkheid om hun werkzaamheden weer op te pakken of uit te breiden, wel met 1,5 meter afstand. De vraag daarbij is hoe ze dat het beste kunnen aanpakken, ook met oog op een mogelijke volgende uitbraak van het coronavirus of een andere epidemie. Daar is onderbouwde kennis voor nodig. Via de...

Nieuws

Op naar 100% Open access: NWO en ZonMw goed op koers, verdere stappen wel nodig

In 2018 was 68% van de publicaties die voortkomen uit financiering van NWO Open access beschikbaar. Voor ZonMw was dit percentage 60%. Dat is de conclusie van een vandaag verschenen analyse uitgevoerd door het Centre for Science and Technology Studies (CWTS). NWO en ZonMw streven naar 100% Open access. Om dit te halen zijn extra inspanning en verdere stappen nodig.

Nieuws
Toon meer

Subsidieoproepen

Agenda

NIEUWE DATUM: European Implementation Event 2020

Vanwege de pandemie met het Coronavirus is dit evenement uitgesteld van 1 en 2 oktober 2020 naar 27 en 28 mei 2021. Pre-conference activiteiten zijn op 26 mei 2021.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website