Onderwerpen

Uitgelicht

Gentherapie na hartinfarct kan ritmestoornissen voorkomen

Hartonderzoekers van het Amsterdam UMC werken aan de toepassing van gentherapie bij mensen die lijden aan ritmestoornissen na een hartinfarct. Zo’n onverwachte hartstilstand is verantwoordelijk voor de helft van alle cardiovasculaire overlijdens, en voor een vijfde van alle overlijdens in de westerse wereld. Met een katheter kunnen ze nu een virus toedienen met genetisch materiaal, zodat de elektrische functie van de hartspier lokaal verbetert.

Lees het duo-interview

Sensor geeft waarschuwing bij epileptische aanval

Een epileptische aanval kan soms gevaarlijk zijn, vooral als iemand alleen is. Onderzoekers van het TeleConsortium Epilepsie werken aan verschillende types sensoren die een waarschuwing geven zodat iemand anders meteen kan komen helpen.

Lees het artikel

Niertumoren diagnosticeren met laserlicht

Of een kleine niertumor goed- of kwaadaardig is, is niet altijd goed te zien aan de hand van een biopt. Onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben een nieuwe techniek ontwikkeld waarbij een optisch biopt met laserlicht meer duidelijkheid verschaft. In dit interview legt Dr. Martijn de Bruin de techniek uit.

Lees het interview

Afweersystemen dresseren om donornier te beschermen

Patiënten met een donornier moeten levenslang medicijnen gebruiken om afstoting te voorkomen. Daardoor hebben ze een verhoogd risico op infecties en het ontwikkelen van tumoren. Het Leids Universitair Medisch Centrum probeert deze bijwerkingen te reduceren met mesenchymale stromale cellen.

Lees het interview

PSIDER-programma: Maatschappelijk Verantwoord Innoveren

Peter-Paul Verbeek

Binnen het programma PSIDER is specifiek aandacht voor ethische, maatschappelijke en juridische vraagstukken. Bekijk de nieuwe video waarin Prof. Dr. ir. Peter-Paul Verbeek dieper ingaat op deze verschillende aspecten in relatie tot het onderzoek.

Bekijk de video

FAST - Future Affordable and Sustainable Therapies

De nieuwe animatievideo verbeeldt wat FAST, het nieuwe initiatief voor therapieontwikkeling, inhoudt. In beeld komen de redenen waarom de therapieën van de toekomst een andere aanpak vereisen en hoe FAST hieraan een bijdrage gaat leveren.

Bekijk de video

Actueel

Tien jaar durend onderzoeksprogramma naar dementie aangekondigd

'Een wereld zonder dementie', dat is een van de hoofddthema's in de nieuwe Nationale Dementiestrategie 2021-2030. Minister Hugo de Jonge kondigde gisteren hiervoor een langlopend en omvangrijk onderzoeksprogramma gericht op dementie aan. Veronique Timmerhuis, algemeen directeur ZonMw: ‘Deze forse investering is geweldig goed nieuws en noodzakelijk om daadwerkelijk doorbraken te kunnen realiseren in het voorkomen en het behandelen van dementie.’

Nieuws
LinkedIn bericht
Tweet

Open Access: meer impact van onderzoek

Open Access publiceren zorgt ervoor dat onderzoek snel en makkelijk toegankelijk is. Tijdens de coronapandemie is meer dan ooit gebleken dat dit belangrijk is. Artsen en patiënten bijvoorbeeld zoeken naar informatie over de behandeling van COVID-19. Om de impact van kennis te verder vergroten, verscherpt ZonMw met ingang van 1 januari 2021 de richtlijnen voor Open Access. Wat verandert er?

Nieuws

Maatschappelijke effecten COVID-19 onder de loep

Binnenkort starten in ieder geval 20 nieuwe onderzoeksprojecten om antwoord te krijgen op de vraag wat het effect is van het coronavirus (COVID-19) op onze maatschappij. Van 11 andere projecten zijn aanvullende administratieve stappen nodig voordat een besluit kan worden genomen over definitieve honorering. De onderzoeken richten zich op de impact van de genomen maatregelen, op de veerkracht van de samenleving en op de economische gevolgen voor...

Nieuws
Toon meer

Agenda

Webinar ATMP's

ZonMw organiseert op maandag 26 oktober om 10.00 uur een webinar waarin prominente onderzoekers uit het translationeel onderzoek vertellen met welke ATMP’s (ofwel geavanceerde therapeutische medicinale producten) ze nu bezig zijn en wat onderzoek naar zo'n therapie zo ontzettend interessant, maar ook heel ingewikkeld maakt.

Lees meer

NIEUWE DATUM: European Implementation Event 2020

Vanwege de pandemie met het Coronavirus is dit evenement uitgesteld van 1 en 2 oktober 2020 naar 27 en 28 mei 2021. Pre-conference activiteiten zijn op 26 mei 2021.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website