Onderwerpen

Uitgelicht

Niertumoren diagnosticeren met laserlicht

Of een kleine niertumor goed- of kwaadaardig is, is niet altijd goed te zien aan de hand van een biopt. Onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben een nieuwe techniek ontwikkeld waarbij een optisch biopt met laserlicht meer duidelijkheid verschaft. In dit interview legt Dr. Martijn de Bruin de techniek uit.

Lees het interview

Afweersystemen dresseren om donornier te beschermen

Patiënten met een donornier moeten levenslang medicijnen gebruiken om afstoting te voorkomen. Daardoor hebben ze een verhoogd risico op infecties en het ontwikkelen van tumoren. Het Leids Universitair Medisch Centrum probeert deze bijwerkingen te reduceren met mesenchymale stromale cellen.

Lees het interview

Effectief meedenken over medicijnonderzoek: patiëntenvertegenwoordigers scholen zich in de ontwikkeling van geneesmiddelen.

Lees het artikel: Effectief meedenken over medicijnonderzoek

Hoe beïnvloed je als patiëntenvertegenwoordiger effectief de totstandkoming van nieuwe medicijnen? Die vraag staat centraal in de nieuwe opleiding EUPATI NL. ‘Het gaat er uiteindelijk om de perspectieven van onderzoekers en patiënten samen te brengen.’

Lees het artikel

PSIDER-programma: Maatschappelijk Verantwoord Innoveren

Peter-Paul Verbeek

Binnen het programma PSIDER is specifiek aandacht voor ethische, maatschappelijke en juridische vraagstukken. Bekijk de nieuwe video waarin Prof. Dr. ir. Peter-Paul Verbeek dieper ingaat op deze verschillende aspecten in relatie tot het onderzoek.

Bekijk de video

FAST - Future Affordable and Sustainable Therapies

De nieuwe animatievideo verbeeldt wat FAST, het nieuwe initiatief voor therapieontwikkeling, inhoudt. In beeld komen de redenen waarom de therapieën van de toekomst een andere aanpak vereisen en hoe FAST hieraan een bijdrage gaat leveren.

Bekijk de video

Actueel

Vervolgonderzoek naadlekkage in darmchirurgie

Jaarlijks ondergaan 30.000 patiënten darmchirurgie waarbij een darmnaad (anastomose) wordt aangelegd. Bij 7-20% van de patiënten lekt deze darmnaad met ernstige gevolgen. Patiënten met een Westerse (vetrijk) voedingspatroon en kenmerken van metabool syndroom (obesitas, diabetes) hebben twee tot driemaal zoveel risico op naadlekkage.

Tijdens een werkbezoek aan het Surgical Infection Laboratory (University of Chicago) zijn aanwijzingen gevonden...

Nieuws

Potentieel medicijn voor behandeling ouderdomsziekten

Het verouderingsproces is een van de grootste risicofactoren voor het ontwikkelen van hersen-, hart- of metabole ziekten. Hoewel er veel bekend is over genetische interventies die de gezondheid en levensduur van modelorganismen bevorderen, is er weinig bekend over mogelijke geneesmiddelen die dezelfde voordelen hebben ter bescherming van verouderingsaspecten.

Tijdens een werkbezoek aan de University of Ottowa is gebruik gemaakt van de aanwezige...

Nieuws

Onderzoek naar prenatale hersenschade

Hersenschade is een veel voorkomend probleem bij vroeggeboren kinderen, waarbij ontsteking een cruciale rol speelt. Echter is er voor deze kinderen geen behandeling beschikbaar.
Tijdens een bezoek aan de University of Western Australia hebben onderzoekers van het Maastricht UMC nieuwe technieken geleerd en essentiële kennis uitgewisseld omtrent preklinisch onderzoek in grote proefdieren.

De opgedane kennis zal ten goede komen aan lopende en...

Nieuws

Van computermodellen tot klinische protocollen

In Nederland zijn er 30.000 patiënten met epilepsie die aanvallen houden ondanks medicijnen. Een operatie kan epilepsie genezen als je weet welk hersengebied de aanvallen veroorzaakt, maar dit werkt niet altijd. Er is een nieuwe techniek ontwikkeld waarbij een groter hersengebied bij de patiënt in kaart wordt gebracht met kleine stroomstootjes. Met behulp van een computermodel kan het netwerk met de eigenschappen van het hersenweefsel nagebootst...

epilepsie, klinisch
Nieuws
Toon meer

Subsidieoproepen

Agenda

NIEUWE DATUM: European Implementation Event 2020

Vanwege de pandemie met het Coronavirus is dit evenement uitgesteld van 1 en 2 oktober 2020 naar 27 en 28 mei 2021. Pre-conference activiteiten zijn op 26 mei 2021.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website