De nieuwe generatie DNA-onderzoek brengt erfelijke aandoeningen nog verfijnder en sneller in kaart. Wat kan er allemaal met deze 'next generation sequencing' en wat niet? Lees dit en meer in Mediator 38.
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft een nieuwe therapie ontwikkeld voor mensen bij wie na een stamceltransplantatie de bloedkanker alsnog terugkeert. De celtherapie, waarbij T-cellen van de donor genetisch gemodificeerd worden, biedt een alternatief voor bestaande behandelingen.
Een grote groep astmapatiënten heeft onvoldoende baat bij bestaande geneesmiddelen. Dr. Tom van der Poll onderzocht een veelbelovende hypothese op basis van nieuwe inzichten uit proefdieronderzoek. Hij moet de patiënten teleurstellen. `Belangrijk is wel dat we onze hypothese direct bij mensen hebben kunnen testen.’
De call opent officieel begin januari 2020. Deadline zal in maart dat jaar zijn. Het onderwerp is “Novel imaging and brain stimulation methods and technologies related to Neurodegenerative Diseases”.' Lees meer op de (Engelse) website van JPND.
Op vrijdag 22 november vond de startbijeenkomst van de ronde ‘Bench to Bedside’ van het Programma Translationeel Onderzoek 2 plaats bij ZonMw. Binnen dit programma stellen we € 12,2 miljoen ter beschikking en zijn in totaal 18 projecten gehonoreerd. Lees verder over deze interactieve dag en de gegeven workshops.
De nieuwe generatie DNA-onderzoek brengt erfelijke aandoeningen nog verfijnder en sneller in kaart. Wat kan er allemaal met deze ‘next generation sequencing’ en wat niet? Voorlichtingsmateriaal voor artsen en patiënten maakt dat inzichtelijk. Klinisch geneticus Marjolein Kriek werkte eraan mee. Lees dit en meer in Mediator 38.
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft een nieuwe therapie ontwikkeld voor mensen bij wie na een stamceltransplantatie de bloedkanker alsnog terugkeert. De celtherapie, waarbij T-cellen van de donor genetisch gemodificeerd worden, biedt een alternatief voor bestaande behandelingen. Dr. Mirjam Heemskerk vertelt over haar onderzoek dat een project is van Translationeel Gentherapeutisch Onderzoek.
Subsidieaanvragen kunnen in principe doorlopend worden ingediend. Per jaar worden vier deadlines gehanteerd waarop de op dat moment ingediende voorstellen worden verzameld en in onderlinge competitie worden beoordeeld.
Deze deadlines zijn gesteld op 1 maart, 1 juni, 1 september en 1 december.
De juiste behandeling op het juiste moment voor elk individu, vraagt om een continue cyclus van leren en verbeteren in de zorg. Hoe kunnen we leren van de patiënten van vandaag om ook in de toekomst de beste zorg te bieden en welke rol speelt data daarbij? Deze vraag staat centraal tijdens de Health-RI conferentie op 30 januari 2020 in de Jaarbeurs in Utrecht.
Het European Implementation Event 2020 (#EIE2020) vindt op 1 en 2 oktober 2020 plaats in Rotterdam. Pre-conference activiteiten zijn op 30 september 2020.