Voorbereiden gezonde zwangerschap wint terrein

Gezond zwanger worden is voor het toekomstige kind levenslang - zelfs generaties lang - van belang. Het helpt om het risico op een minder gunstige start van het leven te verkleinen én het kan toekomstige gezondheidsproblemen, zoals diabetes en overgewicht, helpen voorkomen. Zowel bij mensen met een kinderwens als bij zorgverleners valt er aan kennis en gedrag op het gebied van optimale voorbereiding van een zo gezond mogelijke zwangerschap nog veel te winnen.

Binnen het programma Zwangerschap en geboorte van ZonMw zijn 7 onderzoeksprojecten afgerond die preconceptiezorg onder de aandacht brengen van toekomstige ouders en zorgverleners. In nog eens 10 lopende projecten wordt gewerkt aan het verbeteren van het bereik van preconceptionele voorlichting en preconceptiezorg.

Meer over preconceptiezorg

  Uitgelicht

  Mensen met kinderwens aanspreken via campagne en lokale aanpak

  Hoe promoot je het belang van gezond zwanger worden? Woke Women combineert lokale afspraken rond preconceptiezorg met een hippe campagne.

  Lees het artikel in Mediator 41

  'Slimmer' zwanger met een persoonlijk online coachingsprogramma

  E-health is in opkomst. Dat het ook een rol kan spelen bij een gezonde zwangerschap bewijst dit onderzoek, waarin de app ‘Slimmer Zwanger’ werd ontwikkeld. Dit interactieve en persoonlijke coachingsprogramma voor de smartphone helpt bij het verbeteren van ongezonde voeding- en leefstijlgewoonten vanaf het moment van kinderwens.

  Bekijk het project

  Begrijpelijke preconceptiezorg voor iedereen

  Hoe bereik je vrouwen met lage gezondheidsvaardigheden? Juist deze vrouwen lopen meer risico op complicaties tijdens hun zwangerschap. Niet met een ‘standaard’ uitnodigingsbrief voor het kinderwensspreekuur, zo bleek uit dit onderzoek. Dit project richtte zich op het bevorderen van de toegankelijkheid en effectiviteit voor deze groep.

  Bekijk het project

  Screenen op dragerschap van erfelijke ziektes bij een kinderwens

  Willen mensen al voor een zwangerschap weten of ze een verhoogd risico lopen op het krijgen van een kind met een ernstige erfelijke ziekte? Het werd onderzocht in het Preconceptioneel dragerschapsonderzoek op maat (POM). Zowel professionals als mensen met een kinderwens reageerden positief.

  Bekijk het project

  Les aan jongeren over gezonde zwangerschap

  Jongeren zo vroeg mogelijk informeren over hun eigen rol in gezond zwanger worden. Dat is de gedachte achter de lessen ‘Niet of wel zwanger?’ die verloskundigen op ROC-scholen geven. De lessen sluiten aan bij de behoeften van de jongeren. Net als de gelijknamige website. En met effect, zo blijkt. 

  Bekijk het project

  Pilot in Zeist: preconceptiezorg is maatwerk

  Hoe maak je mensen met een kinderwens bewust van het belang van preventie? In Zeist wist men deze groep met een intensieve promotiecampagne en lokaal maatwerk enthousiast te krijgen voor preconceptiezorg, en met succes. 

  Bekijk het project

  In gesprek over een toekomstige zwangerschap: hoe ver ga je?

  Mensen met een kinderwens zijn vrij om hun eigen keuzes te maken. Tegelijkertijd wil je als zorgverlener natuurlijk graag de gezondheid van moeder en kind bevorderen. Kun je mensen dan aanspreken op gezondheidsrisico’s? Uit onderzoek blijkt van wel.

  Bekijk het project

  Preconceptiezorg op het netvlies bij elke zorgverlener

  Een aandoening of medicijngebruik kan invloed hebben op de vruchtbaarheid en het verloop van een zwangerschap. Daarom is het goed als zorgverleners een toekomstige kinderwens met hun patiënten bespreken, al (ruim) voor de zwangerschap. De nieuwe Preconceptie Indicatielijst (PIL) geeft elke zorgverlener handvatten voor zo’n gesprek

  Bekijk het project

  Actueel

  Hoe maken we vrouwen bewuster over actieve voorbereiding op zwangerschap?

  De campagne Woke Women® is gemaakt door en voor vrouwen, met als doel de kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kind te vergroten door betere voorbereiding op een (eventuele) zwangerschap. In dit filmpje hoor je alles over de campagne, wat onderdeel is van het APROPOS-II onderzoek.

  Elders gezien

  Online Preconceptie Indicatielijst draagt bij aan gezond zwanger worden

  Vandaag is de website www.preconceptieindicatielijst.nl gelanceerd: een digitale versie van de Preconceptie Indicatie Lijst (PIL). Informatie uit de PIL is op de nieuwe website praktisch samengevat voor gemakkelijk gebruik in de spreekkamer. Zorgverleners krijgen tools en handvatten om toekomstige ouders te voorzien van handelingsopties in de preconceptionele fase. De PIL draagt bij aan gezond zwanger worden en het verkleinen van...

  Nieuws

  Gezamenlijke aanpak: Pledge preconceptiezorg ondertekend

  Op 25 juni vond de kick-off bijeenkomst ‘pledge preconceptionele gezondheid’ plaats. De online bijeenkomst werd georganiseerd door het expertteam preconceptionele gezondheid waarbij bestuurders van diverse partijen samen met staatssecretaris Paul Blokhuis bijeen kwamen.

  Elders gezien

  Kennisverspreiding over medicijngebruik rondom zwangerschap

  In het pREGnant register worden gegevens van vrouwen verzameld over medicijngebruik rondom de zwangerschap. In deze vervolgstudie is via verschillende routes gewerkt aan de vergroting van de zichtbaarheid en aan de verspreiding van kennis uit het register.

  Pagina
  Toon meer

  Programma's

  ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

  Toon alle programma's

  Contact

  Naar boven
  Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website