Voorbereiden gezonde zwangerschap wint terrein

Gezond zwanger worden is voor het toekomstige kind levenslang - zelfs generaties lang - van belang. Het helpt om het risico op een minder gunstige start in het leven te verkleinen én het kan toekomstige gezondheidsproblemen, zoals diabetes en overgewicht, helpen voorkomen. Zowel bij mensen met een kinderwens als bij zorgverleners valt er aan kennis en gedrag op het gebied van optimale voorbereiding van een zo gezond mogelijke zwangerschap nog veel te winnen. Binnen het programma Zwangerschap en geboorte van ZonMw zijn 7 onderzoeksprojecten afgerond die bijdragen aan meer kennis en handvatten op dit vlak.

Lees verder

  Lopende projecten

  Lopende preconceptiezorg projecten

  Preconceptiezorg moet blijvend en actief onder de aandacht worden gebracht bij professionals en toekomstige ouders. Binnen het programma Zwangerschap en geboorte starten dit jaar zes projecten op het gebied van preconceptiezorg.

  Bekijk de projecten

  Mensen met kinderwens aanspreken via campagne en lokale aanpak

  Hoe promoot je het belang van gezond zwanger worden? Woke Women combineert lokale afspraken rond preconceptiezorg met een hippe campagne.

  Lees het artikel in Mediator 41

  Afgeronde projecten

  'Slimmer' zwanger met een persoonlijk online coachingsprogramma

  E-health is in opkomst. Dat het ook een rol kan spelen bij een gezonde zwangerschap bewijst dit onderzoek, waarin de app ‘Slimmer Zwanger’ werd ontwikkeld. Dit interactieve en persoonlijke coachingsprogramma voor de smartphone helpt bij het verbeteren van ongezonde voeding- en leefstijlgewoonten vanaf het moment van kinderwens.

  Bekijk het project

  Begrijpelijke preconceptiezorg voor iedereen

  Hoe bereik je vrouwen met lage gezondheidsvaardigheden? Juist deze vrouwen lopen meer risico op complicaties tijdens hun zwangerschap. Niet met een ‘standaard’ uitnodigingsbrief voor het kinderwensspreekuur, zo bleek uit dit onderzoek. Dit project richtte zich op het bevorderen van de toegankelijkheid en effectiviteit voor deze groep.

  Bekijk het project

  In gesprek over een toekomstige zwangerschap: hoe ver ga je?

  Mensen met een kinderwens zijn vrij om hun eigen keuzes te maken. Tegelijkertijd wil je als zorgverlener natuurlijk graag de gezondheid van moeder en kind bevorderen. Kun je mensen dan aanspreken op gezondheidsrisico’s? Uit onderzoek blijkt van wel.

  Bekijk het project

  Screenen op dragerschap van erfelijke ziektes bij een kinderwens

  Willen mensen al voor een zwangerschap weten of ze een verhoogd risico lopen op het krijgen van een kind met een ernstige erfelijke ziekte? Het werd onderzocht in het Preconceptioneel dragerschapsonderzoek op maat (POM). Zowel professionals als mensen met een kinderwens reageerden positief.

  Bekijk het project

  Les aan jongeren over gezonde zwangerschap

  Jongeren zo vroeg mogelijk informeren over hun eigen rol in gezond zwanger worden. Dat is de gedachte achter de lessen ‘Niet of wel zwanger?’ die verloskundigen op ROC-scholen geven. De lessen sluiten aan bij de behoeften van de jongeren. Net als de gelijknamige website. En met effect, zo blijkt. 

  Bekijk het project

  Pilot in Zeist: preconceptiezorg is maatwerk

  Hoe maak je mensen met een kinderwens bewust van het belang van preventie? In Zeist wist men deze groep met een intensieve promotiecampagne en lokaal maatwerk enthousiast te krijgen voor preconceptiezorg, en met succes. 

  Bekijk het project

  Preconceptiezorg op het netvlies bij elke zorgverlener

  Een aandoening of medicijngebruik kan invloed hebben op de vruchtbaarheid en het verloop van een zwangerschap. Daarom is het goed als zorgverleners een toekomstige kinderwens met hun patiënten bespreken, al (ruim) voor de zwangerschap. De nieuwe Preconceptie Indicatielijst (PIL) geeft elke zorgverlener handvatten voor zo’n gesprek

  Bekijk het project

  Actueel

  Terugkijken: Webinar over Preconceptiezorg

  Op 8 juli 2020 was er een webinar over Preconceptiezorg van het College Perinatale Zorg (CPZ). De samenwerking tussen de geboortezorg en het sociaal domein in het kader van preconceptiezorg stond hierin centraal. In het webinar is gesproken over de projecten ‘Nu Niet Zwanger’ en een klein maar fijn project van het ‘Verloskundig consortium Brabant’; beide uit het ZonMw programma Zwangerschap en Geboorte.

  Webinar over preconceptiezorg
  Elders gezien

  Hoe werkt subsidie aanvragen?

  Een subsidie aanvragen bij ZonMw kan alleen nadat een subsidieronde is bekendgemaakt en opengesteld.

  Elk programma heeft een procedure van aanvragen en beoordelen. Deze programmaspecifieke procedure wordt gecommuniceerd in de subsidieoproep van de opengestelde subsidieronde. Op deze pagina staan stappen beschreven van een standaardprocedure. Dit kan dus in meer of mindere mate anders zijn bij het programma waarbij u indient.

  Pagina

  Werkwijze voor aantonen van impact

  Onze impactwerkwijze bestaat uit drie kernelementen: het bevorderen van verantwoorde onderzoekspraktijken, de toepassing van productieve interacties, en het opstellen van een impact pathway. Lees meer over de impactwerkwijze en bekijk onze handleiding voor kennisbenutting voor projectleiders.

  Pagina

  Extra geld voor creatieve oplossingen coronavirus (COVID-19)

  Het ministerie van VWS stelt extra geld beschikbaar om creatieve oplossingen te faciliteren met betrekking tot het coronavirus (COVID-19). De pandemie heeft een grote impact op de zorg en samenleving. Op korte termijn zijn daarom oplossingen nodig voor praktische problemen in en buiten ziekenhuizen.

  Nieuws
  Toon meer

  Programma's

  ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

  Toon alle programma's

  Contact

  Naar boven
  Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website