Voorbereiden gezonde zwangerschap wint terrein

Gezond zwanger worden is voor het toekomstige kind levenslang - zelfs generaties lang - van belang. Het helpt om het risico op een minder gunstige start in het leven te verkleinen én het kan toekomstige gezondheidsproblemen, zoals diabetes en overgewicht, helpen voorkomen. Zowel bij mensen met een kinderwens als bij zorgverleners valt er aan kennis en gedrag op het gebied van optimale voorbereiding van een zo gezond mogelijke zwangerschap nog veel te winnen. Binnen het programma Zwangerschap en geboorte van ZonMw zijn 7 onderzoeksprojecten afgerond die bijdragen aan meer kennis en handvatten op dit vlak.

Lees verder

  Afgeronde projecten

  'Slimmer' zwanger met een persoonlijk online coachingsprogramma

  E-health is in opkomst. Dat het ook een rol kan spelen bij een gezonde zwangerschap bewijst dit onderzoek, waarin de app ‘Slimmer Zwanger’ werd ontwikkeld. Dit interactieve en persoonlijke coachingsprogramma voor de smartphone helpt bij het verbeteren van ongezonde voeding- en leefstijlgewoonten vanaf het moment van kinderwens.

  Bekijk het project

  Begrijpelijke preconceptiezorg voor iedereen

  Hoe bereik je vrouwen met lage gezondheidsvaardigheden? Juist deze vrouwen lopen meer risico op complicaties tijdens hun zwangerschap. Niet met een ‘standaard’ uitnodigingsbrief voor het kinderwensspreekuur, zo bleek uit dit onderzoek. Dit project richtte zich op het bevorderen van de toegankelijkheid en effectiviteit voor deze groep.

  Bekijk het project

  In gesprek over een toekomstige zwangerschap: hoe ver ga je?

  Mensen met een kinderwens zijn vrij om hun eigen keuzes te maken. Tegelijkertijd wil je als zorgverlener natuurlijk graag de gezondheid van moeder en kind bevorderen. Kun je mensen dan aanspreken op gezondheidsrisico’s? Uit onderzoek blijkt van wel.

  Bekijk het project

  Screenen op dragerschap van erfelijke ziektes bij een kinderwens

  Willen mensen al voor een zwangerschap weten of ze een verhoogd risico lopen op het krijgen van een kind met een ernstige erfelijke ziekte? Het werd onderzocht in het Preconceptioneel dragerschapsonderzoek op maat (POM). Zowel professionals als mensen met een kinderwens reageerden positief.

  Bekijk het project

  Les aan jongeren over gezonde zwangerschap

  Jongeren zo vroeg mogelijk informeren over hun eigen rol in gezond zwanger worden. Dat is de gedachte achter de lessen ‘Niet of wel zwanger?’ die verloskundigen op ROC-scholen geven. De lessen sluiten aan bij de behoeften van de jongeren. Net als de gelijknamige website. En met effect, zo blijkt. 

  Bekijk het project

  Pilot in Zeist: preconceptiezorg is maatwerk

  Hoe maak je mensen met een kinderwens bewust van het belang van preventie? In Zeist wist men deze groep met een intensieve promotiecampagne en lokaal maatwerk enthousiast te krijgen voor preconceptiezorg, en met succes. 

  Bekijk het project

  Preconceptiezorg op het netvlies bij elke zorgverlener

  Een aandoening of medicijngebruik kan invloed hebben op de vruchtbaarheid en het verloop van een zwangerschap. Daarom is het goed als zorgverleners een toekomstige kinderwens met hun patiënten bespreken, al (ruim) voor de zwangerschap. De nieuwe Preconceptie Indicatielijst (PIL) geeft elke zorgverlener handvatten voor zo’n gesprek

  Bekijk het project

  Nieuwe preconceptiezorg projecten

  Preconceptiezorg moet blijvend en actief onder de aandacht worden gebracht bij professionals en toekomstige ouders. Binnen het programma Zwangerschap en geboorte starten dit jaar zes projecten op het gebied van preconceptiezorg.

  Bekijk de projecten

  Programma Zwangerschap en geboorte 'Een gezonde start voor moeder en kind'

  Actuele informatie, nieuws over projecten en andere informatie kunt u vinden op de pagina Zwangerschap en geboorte

  Bekijk de pagina

  Actueel

  Volg via RSS

  NIP-test voor zwangere vrouwen betrouwbaarder dan gedacht

  De Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT), die sinds vorig jaar april wordt aangeboden in Nederland, blijkt betrouwbaarder dan op voorhand werd gedacht. Met de test kunnen zwangere vrouwen worden gescreend op onder meer downsyndroom bij het ongeboren kind.

  Beeld ANP
  Elders gezien

  20 jaar preventie bij ZonMw

  Goede gezondheid is belangrijk. Daarom zetten we in op preventieonderzoek. Dat doen we al 20 jaar. In deze video lichten we mooie resultaten uit, die vandaag de dag worden gebruikt. Bijvoorbeeld preventie op scholen, in de wijk en op het werk. Maar ook de gecombineerde leefstijlinterventie en kennisinfrastructuren.

  Pagina

  Programma Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap van start

  Op 17 juni 2019 heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het programma ‘Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap’ goedgekeurd. VWS stelt 15 miljoen euro beschikbaar. Het programma loopt van 2019 t/m 2025 en is een tijdelijke stimulering om met kennisontwikkeling en kennisbenutting bij te dragen aan verbetering van de praktijk.

  Nieuws
  Laad meer tijdlijn items Toon meer

  Contact

  Naar boven
  Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website