De scope van de seksuele gezondheidsbevordering is in de loop der jaren fors verbreed, ook binnen de programmering van ZonMw. Het gaat nu ook over thema’s als ‘gezond opgroeien’ en ‘onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap’. Vroege opsporing van aandoeningen blijft een belangrijke prioriteit.
Via medisch onderzoek én via voorlichting wil ZonMw seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals hiv en chlamydia voorkomen en bestrijden. Daarvoor financiert ZonMw bijvoorbeeld onderzoek naar uitbreiding en verbetering van bestaande voorlichtingsprogramma’s.
Screening blijft ook nodig na de introductie van HPV-vaccinatie. Zo zijn er vragen over de bescherming op lange termijn. De komende jaren blijft het bevolkingsonderzoek daarom een belangrijk middel voor het opsporen en voorkomen van baarmoederhalskanker. Dat geldt voor vrouwen die wel én vrouwen die niet gevaccineerd zijn.
Meer weten over onderzoeksprogramma's met de thema's: gezond zwanger worden, zorg rondom kwetsbare zwangeren, screening, integrale geboortezorg en doelmatigheid van interventies?
Een subsidie aanvragen bij ZonMw kan alleen nadat een subsidieronde is bekendgemaakt en opengesteld.
Elk programma heeft een procedure van aanvragen en beoordelen. Deze programmaspecifieke procedure wordt gecommuniceerd in de subsidieoproep van de opengestelde subsidieronde. Op deze pagina staan stappen beschreven van een standaardprocedure. Dit kan dus in meer of mindere mate anders zijn bij het programma waarbij u indient.
Onze impactwerkwijze bestaat uit drie kernelementen: het bevorderen van verantwoorde onderzoekspraktijken, de toepassing van productieve interacties, en het opstellen van een impact pathway. Lees meer over de impactwerkwijze en bekijk onze handleiding voor kennisbenutting voor projectleiders.
Hoe behouden we een gezonde leefstijl in tijden van corona? Het coronavirus (COVID-19) houdt Nederland in zijn greep. Mensen blijven zoveel mogelijk thuis om zo verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op Loketgezondleven.nl leest u meer over de leefstijladvies voor mentale gezondheid, bewegen, voeding, alcohol/roken/drugs, sociale interactie en seksualiteit.
Begin april 2020 hebben we aan 14 samenwerkingsverbanden startbudget toegekend na beoordeling van ingediende motivatiebrieven binnen de subsidieronde ‘Verbetering lokale praktijk bij onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap’.