De scope van de seksuele gezondheidsbevordering is in de loop der jaren fors verbreed, ook binnen de programmering van ZonMw. Het gaat nu ook over thema’s als ‘gezond opgroeien’ en ‘onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap’. Vroege opsporing van aandoeningen blijft een belangrijke prioriteit.

Uitgelicht

20 jaar preventie bij ZonMw

Het Preventieprogramma bestaat 20 jaar. Met dit jubileum belichten we de opbrengsten van 20 jaar preventieonderzoek.

Lees meer

Onbedoele zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap

Het programma onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap is in juni 2019 start gegaan! Het programma is een tijdelijke stimulering om met kennisontwikkeling en -benutting bij te dragen aan verbetering van de praktijk. In dit programma staan preventie van en integrale ondersteuning en zorg bij onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap centraal. September 2019 gaat de eerste subsidieoproep open.

Meer weten?

Preventie van seksueel overdraagbare aandoeningen

Via medisch onderzoek én via voorlichting wil ZonMw seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals hiv en chlamydia voorkomen en bestrijden. Daarvoor financiert ZonMw bijvoorbeeld onderzoek naar uitbreiding en verbetering van bestaande voorlichtingsprogramma’s.

Lees meer

Vroege opsporing: onderzoek naar screening baarmoederhalskanker en HPV

Screening blijft ook nodig na de introductie van HPV-vaccinatie. Zo zijn er vragen over de bescherming op lange termijn. De komende jaren blijft het bevolkingsonderzoek daarom een belangrijk middel voor het opsporen en voorkomen van baarmoederhalskanker. Dat geldt voor vrouwen die wel én vrouwen die niet gevaccineerd zijn.

Bekijk de projecten

Lespakketen seksuele gezondheid voor scholen

afbeelding website Lang Leve de Liefde

Lang Leve de Liefde is het meest gebruikte, wetenschappelijk onderbouwde en effectief bewezen lespakket in Nederland over seksualiteit en relaties, bedoeld voor leerlingen in de 2e klas van het voortgezet onderwijs. Er zijn meer lespakketten waar ZonMw onderzoek bij betrokken is geweest.

Meer weten

Agenda

Conferentie Uitgerekend nu?!

Deze conferentie, georganiseerd door VWS, is bedoeld voor iedereen in de zorg, het onderwijs en het sociaal domein, die zich bezighoudt met ondersteuning en begeleiding van jongeren en kwetsbare groepen.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Patty Proost

Patty Proost

Programmamanager

Telefoonnummer+31 70 349 52 21
E-mailadresproost@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website