De scope van de seksuele gezondheidsbevordering is in de loop der jaren fors verbreed, ook binnen de programmering van ZonMw. Het gaat nu ook over thema’s als ‘gezond opgroeien’ en ‘onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap’. Vroege opsporing van aandoeningen blijft een belangrijke prioriteit.

Uitgelicht

Alles over seks!

De bevordering van seksuele gezondheid kent een lange geschiedenis in Nederland. Met de maatschappelijke uitdagingen van nu veranderde ook de preventie. Het gaat nu ook om ‘gezond opgroeien’ en ‘onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap’.

Lees verder in onze publicatie '20 jaar preventie bij ZonMw'

Nu Niet Zwanger

‘Een open gesprek kan ongewenste zwangerschappen voorkomen’, aldus Mariëlle Cloin, Tilburg University. ‘Het gaat om open gesprekken over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie, met vrouwen die gezien hun situatie eigenlijk liever ook niet zwanger raken. Die gesprekken zijn absoluut niet belerend bedoeld’.

Interview Mariëlle Cloin

Lesmethode Lang Leve de Liefde

Vergelijk je het huidige lespakket met dat uit de beginjaren, dan zie je een accentverschuiving naar weerbaarheid. Hoe bewaak je je grenzen en wat wil je zelf?’, aldus Sjoukje Mos, GGD Amsterdam. ‘Wat hetzelfde is gebleven, is dat de doelgroep nog altijd een belangrijke rol speelt’.

Interview Sjoukje Mos

Subsidieoproepen Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap

Op dit moment hebben we 2 openstaande subsidieoproepen. We hebben een startbudget voor een samenwerkings-verband van gemeente(n), praktijk- en uitvoeringsorganisatie(s) en een onderzoeksorganisatie om de lokale praktijk te verbeteren. Daarnaast hebben we subsidie voor onderzoek naar een kennisvraag of kennislacune.

Lees over de 2 subsidieoproepen

Preventie van seksueel overdraagbare aandoeningen

2 condooms in rode verpakking

Via medisch onderzoek én via voorlichting wil ZonMw seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals hiv en chlamydia voorkomen en bestrijden. Daarvoor financiert ZonMw bijvoorbeeld onderzoek naar uitbreiding en verbetering van bestaande voorlichtingsprogramma’s.

Lees meer

Vroege opsporing: onderzoek naar screening baarmoederhalskanker en HPV

Screening blijft ook nodig na de introductie van HPV-vaccinatie. Zo zijn er vragen over de bescherming op lange termijn. De komende jaren blijft het bevolkingsonderzoek daarom een belangrijk middel voor het opsporen en voorkomen van baarmoederhalskanker. Dat geldt voor vrouwen die wel én vrouwen die niet gevaccineerd zijn.

Bekijk de projecten

Zwangerschap en geboorte

Meer weten over onderzoeksprogramma's met de thema's: gezond zwanger worden, zorg rondom kwetsbare zwangeren, screening, integrale geboortezorg en doelmatigheid van interventies?

Themapagina Zwangerschap en geboorte

Actueel

Volg via RSS

Kennisinfrastructuren als motor voor implementatie

Een betere onderbouwing voor beleid en meer maatschappelijke impact van de wetenschap. Plus betere methodieken en interventies voor de praktijk. Het zijn opbrengsten van kennisinfrastructuren, zoals academische werkplaatsen waar beleid, onderzoek, onderwijs en praktijk samenkomen. Lees verder in onze publicatie '20 jaar preventie bij ZonMw'.

Pagina

Nieuwe online-keuzehulp geeft ouders advies op maat over HPV-vaccinatie

De keuzetool www.hpvkeuzehulp.nl wordt sinds vandaag door RIVM ingezet om ouders te helpen bij het maken van een geïnformeerde keuze over HPV-vaccinatie. Bezoekers krijgen persoonlijk advies van twee virtuele assistenten, een moeder en een dokter. Ook is er veel achtergrondinformatie te vinden, handig verdeeld in verschillende thema’s. Uit onderzoek blijkt dat moeders zeer tevreden zijn over deze nieuwe manier van communiceren.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website