ZonMw financiert verschillende projecten waarin onderzoek gedaan wordt naar gezond opgroeien, gezond gedrag en gezonde leefstijl binnen de school en kinderopvang. Door middel van onderzoek kan een betere verbinding tot stand worden gebracht tussen de wetenschap en praktijk. Zo komen we tot betere inzichten van wat werkt en wat niet.

Onderwerpen

Uitgelicht

Kinderopvang heeft positief effect op ontwikkeling kinderen

Er worden veel onderzoeken gedaan naar de pedagogische kwaliteit van professionals in de kinderopvang. Dankzij een subsidie van ZonMw zijn nu ook de effecten van het kinderdagverblijf en de gastouderopvang op de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen onderzocht.

Lees meer over de resultaten

Lesprogramma Krachtvoer nu ook online aangeboden

Krachtvoer, een lesprogramma gericht op een gezondere leefstijl, is uitgebreid en vernieuwd én wordt nu ook aangeboden via een website. De ontwikkelaars hopen dat meer scholen hierdoor het programma gaan gebruiken voor het starten, intensiveren of verbreden van de Gezonde School-aanpak.

Lees verder

Pedagogisch medewerkers vergroten interactievaardigheden tijdens spel

Met de pilot ‘Kwaliteit van taal, spel en denken’ is inzicht verkregen in drempels die pedagogisch medewerkers ervaren in spelinteracties. Dit heeft geleid tot een professionaliseringstraject.

Bekijk de voorbeelden van Carlinda Fuselier en Marianne Boogaard

Pedagogisch medewerkers leren van jeugdhulpexperts

Lees het interview

Door Alert4you signaleren pedagogisch medewerkers niet alleen vroegtijdig ontwikkelingsproblemen bij kinderen, maar ze professionaliseren zich ook op 4 kerncompetenties. In dit project werden de effecten van een structureel samenwerkingsverband tussen jeugdhulp en de kinderopvang onderzocht.

Lees het interview

SuperFIT stimuleert beweging en fruit in de kinderopvang

Peuters die veel bewegen en gezond eten, hebben een grote kans dat later als volwassene ook te doen. De aanpak SuperFIT stimuleert daarom gezonde gewoontes op het peuterdagverblijf én thuis.

Lees het artikel in Mediator 44

Op de hoogte blijven?

In onze nieuwsbrieven publiceren wij vaker informatie over onder andere dit thema. Meld je aan en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Actueel

Oudertraining ScheidingsATLAS ontvangt ZonMw Parel

De training ScheidingsATLAS helpt ouders die gaan scheiden of gescheiden zijn met het vormgeven van het hernieuwde ouderschap. In deze unieke en korte training krijgen ouders steun, informatie en tools om beter met de scheiding om te kunnen gaan. Door het laagdrempelige en preventieve karakter van de training, het hiaat waarin de training voorziet en de impact die de training heeft op ouders, ontving ScheidingsATLAS uit handen van ZonMw-directeur...

Nieuws

Bewegen en gezond eten door kinderen (Nationale Wetenschapsagenda)

De helft van alle volwassenen in Nederland is te zwaar. Bewegen en gezond eten is dus belangrijk en dat begint al bij de jeugd. Kindercorrespondent Tako Rietveld interviewde een aantal kinderen bij de Goudenregenschool in Hilversum. De boodschap is: Kom in actie! Om de zorg toekomstbestendig te maken, is een nieuwe kijk op gezondheid, met aandacht voor verschillen tussen mensen en een betere aansluiting bij hun persoonlijke beleving,...

Elders gezien

De kennisrotonde Jeugd komt eraan!

De succesvolle Kennisrotonde van het NRO, waar onderwijsprofessionals vragen kunnen stellen die met kennis uit onderzoek worden beantwoord, krijgt nu een uitbreiding op het onderwerp ‘Samenwerking Onderwijs en Jeugd’.

Elders gezien

Wat heeft vier jaar Gezonde Kinderopvang in gang gezet?

Het programma Gezonde Kinderopvang bestaat vier jaar en staat op de drempel van een nieuwe programmaperiode (2021 tot 2025). Wat is er gedaan en wat hebben we samen met de professionals in gang gezet binnen de kinderopvang?

Elders gezien
Toon meer

Contact

Patty Proost

Programmamanager

+31 70 349 52 21
proost@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website