ZonMw financiert verschillende projecten waarin onderzoek gedaan wordt naar gezond opgroeien, gezond gedrag en gezonde leefstijl binnen de school en kinderopvang. Door middel van onderzoek kan een betere verbinding tot stand worden gebracht tussen de wetenschap en praktijk. Zo komen we tot betere inzichten van wat werkt en wat niet.

Onderwerpen

Uitgelicht

Pedagogisch medewerkers vergroten interactievaardigheden tijdens spel

Met de pilot ‘Kwaliteit van taal, spel en denken’ is inzicht verkregen in drempels die pedagogisch medewerkers ervaren in spelinteracties. Dit heeft geleid tot een professionaliseringstraject.

Bekijk de voorbeelden van Carlinda Fuselier en Marianne Boogaard

Pedagogisch medewerkers leren van jeugdhulpexperts

Lees het interview

Door Alert4you signaleren pedagogisch medewerkers niet alleen vroegtijdig ontwikkelingsproblemen bij kinderen, maar ze professionaliseren zich ook op 4 kerncompetenties. In dit project werden de effecten van een structureel samenwerkingsverband tussen jeugdhulp en de kinderopvang onderzocht.

Lees het interview

SuperFIT stimuleert beweging en fruit in de kinderopvang

Peuters die veel bewegen en gezond eten, hebben een grote kans dat later als volwassene ook te doen. De aanpak SuperFIT stimuleert daarom gezonde gewoontes op het peuterdagverblijf én thuis.

Lees het artikel in Mediator 44

Kwaliteit Kinderopvang

babies

Doel van het programma is om een betere verbinding tot stand te brengen tussen de praktijk van de kinderopvang en de wetenschap en zo tot betere inzichten te komen wat werkt en wat niet en waarom.
In 7 projecten werken onderzoekers nauw samen met de praktijk van de kinderopvang om erachter te komen wat werkt en wat niet (en waarom en hoe).

Meer informatie over Kwaliteit Kinderopvang

Actueel

Bewegen en gezond eten door kinderen (Nationale Wetenschapsagenda)

De helft van alle volwassenen in Nederland is te zwaar. Bewegen en gezond eten is dus belangrijk en dat begint al bij de jeugd. Kindercorrespondent Tako Rietveld interviewde een aantal kinderen bij de Goudenregenschool in Hilversum. De boodschap is: Kom in actie! Om de zorg toekomstbestendig te maken, is een nieuwe kijk op gezondheid, met aandacht voor verschillen tussen mensen en een betere aansluiting bij hun persoonlijke beleving,...

Elders gezien

De kennisrotonde Jeugd komt eraan!

De succesvolle Kennisrotonde van het NRO, waar onderwijsprofessionals vragen kunnen stellen die met kennis uit onderzoek worden beantwoord, krijgt nu een uitbreiding op het onderwerp ‘Samenwerking Onderwijs en Jeugd’.

Elders gezien

Wat heeft vier jaar Gezonde Kinderopvang in gang gezet?

Het programma Gezonde Kinderopvang bestaat vier jaar en staat op de drempel van een nieuwe programmaperiode (2021 tot 2025). Wat is er gedaan en wat hebben we samen met de professionals in gang gezet binnen de kinderopvang?

Elders gezien
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Contact

Patty Proost

Programmamanager

+31 70 349 52 21
proost@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website