Door preventiebeleid in de zorg zijn Nederlanders gemiddeld gezonder geworden: de levensverwachting is gestegen en mensen blijven langer gezond. Dit geldt echter niet voor alle groepen in onze samenleving; met name onder mensen met een lage sociaaleconomische positie zijn relatief grote gezondheidsachterstanden. Dat maakt dat er nog een groot gezondheidspotentieel is dat aangesproken en gerealiseerd kan worden (WRR Policy Brief ‘Van verschil naar Potentie’, 2018).
Dit programma is gericht op onderzoek naar de wijze waarop dit bereikt zou kunnen worden.
Het besef groeit dat andere kennis nodig is om de gezondheid van mensen in een lagere sociaal-economische positie te begrijpen en te verbeteren. Drie belangrijke aspecten zijn daarbij noodzakelijk:
Kansrijke doorbraken voor het vergroten van gezondheidspotentieel van mensen in een lagere sociaaleconomische positie moeten vanuit een systeembenadering worden geïdentificeerd en gedefinieerd, en empirisch moet worden onderzocht hoe bepaalde aanpakken deze doorbraken duurzaam kunnen realiseren. Implementatie en impact zijn vanaf de start van het programma leidend.
De Nationale Wetenschapsagenda (NWA) stelt € 4.835.000 beschikbaar om hier onderzoek naar te doen. Aanvragen kunnen worden ingediend door een consortium waarin de brede kennisketen en een breed palet aan disciplines is vertegenwoordigd.
De subsidieoproep kent drie fasen:
Naar verwachting kunnen 4 projecten in fase II worden gehonoreerd met een maximum budget van 1 miljoen en een looptijd van 48 maanden. Voor het overkoepelende project is € 835.000 beschikbaar met een maximale looptijd van 30 maanden.
Om aan te sluiten op de behoefte van de deelnemers op 13 november, volgde een tweede matchmakingsbijeenkomst op vrijdag 22 januari 2021 van 10.00-12.30 u. Hier konden geïnteresseerden (verder) met elkaar in gesprek over de oproep en verdere consortiavorming en matching bespreken.
Bekijk hier de presentatie met Mentimeter resultaten.
Informatie uit deze bijeenkomsten vind u hier: