Problematisch alcoholgebruik heeft grote consequenties. Niet alleen voor de gebruiker heeft het schadelijke gevolgen, maar ook voor de directe omgeving en voor de maatschappij. Om meer inzicht te krijgen in preventieve maatregelen en effectieve behandelingen, draagt ZonMw bij aan vernieuwend en inzichtgevend onderzoek.

Uitgelicht

Onderzoeken naar problematisch alcoholgebruik

Bekijk het overzicht van de projecten die ZonMw laat uitvoeren op het gebied van alcohol(verslaving) en problematisch alcoholgebruik met name onder jongeren.

Bekijk de projecten

Foetaal Alcohol Spectrum Stoornis (FASD)

ZonMw liet een kennissynthese uitvoeren naar de actuele wetenschappelijke kennis naar FASD. Er worden aanbevelingen gedaan voor onderzoek dat kennislacunes ten aanzien van diagnostiek, preventie en behandeling kunnen opvullen.  Bekijk hier de belangrijkste bevindingen uit de kennissynthese.

Lees meer

Kennisagenda schadelijk alcoholgebruik

Het Trimbos-instituut heeft in opdracht van ZonMw een kennissynthese uitgevoerd waarbij wetenschappelijke kennis is verzameld over schadelijk alcohol- en drugsgebruik bij jongeren en volwassenen. De update wordt in november verwacht.

Lees meer

Maatschappelijke Kosten Baten Analyse Alcoholgebruik

Het RIVM heeft een onderzoeksrapport opgesteld waar onderzoeksvragen op het terrein van kosten en baten van alcohol en alcoholbeleid worden besproken. Door middel van een zogeheten maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) zijn drie beleidsmaatregelen doorgerekend.

Lees meer

(Alcohol)verslaving

Ieder jaar raken er in Nederland ongeveer 200.000 mensen verslaafd. Hoe kan worden tegengegaan dat iemand van een enkele keer gebruiken over gaat tot misbruik en verslaving? En hoe kan het dat er uiteindelijk een (chronische) verslaving ontstaat? Daar wordt veel onderzoek naar gedaan.

Lees meer over ZonMw onderzoek naar verslavingen

Actueel

Volg via RSS

Gezondheidsraad advies: Alcohol en hersenontwikkeling bij jongeren

Jong beginnen met drinken hangt samen met een grotere kans op een alcoholprobleem op latere leeftijd. Ook zijn er aanwijzingen dat alcoholconsumptie bij jongeren van invloed is op de ontwikkeling van de hersenen. Dit schrijft de Gezondheidsraad aan de staatssecretaris van VWS.

Elders gezien

Voortbouwen op 20 jaar Preventie

Op 18 oktober ontving ZonMw de goedkeuring voor het vervolg van het Preventieprogramma: Integraal en met kennis aan de slag, ZonMw-Preventieprogramma 2019 t/m 2022. “Het Preventieprogramma bij ZonMw is al twintig jaar lang een doorlopend programma dat aansluit op de vierjaarlijkse cyclus voor het gezondheids- en preventiebeleid uit de Wet Publieke gezondheid. Het programma jaagt aan, verbindt en versterkt bewustzijn over het belang van preventie...

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website