Problematisch alcoholgebruik heeft grote consequenties. Niet alleen voor de gebruiker heeft het schadelijke gevolgen, maar ook voor de directe omgeving en voor de maatschappij. Om meer inzicht te krijgen in preventieve maatregelen en effectieve behandelingen, draagt ZonMw bij aan vernieuwend en inzichtgevend onderzoek.

Uitgelicht

Aan de slag met alcoholpreventie

Integraal werken aan alcoholpreventie levert de meeste gezondheidswinst op voor inwoners van jouw gemeente. Kies daarom voor een samenhangende aanpak met integraal werken.

Lees meer op loketgezondleven.nl

Impact en effect van alcoholmarketing op problematisch alcoholgebruik

Alcoholmarketing leidt in het algemeen tot meer alcoholgebruik, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente naar aanleiding van het Nationaal Preventieakkoord. Bestaande kennis over alcoholmarketing is systematisch geordend en er is in kaart gebracht welke kennis nog ontbreekt. 

Lees het nieuwsbericht

‘Bied ouders eerst hulp voor hun problemen, dan pas voor drankgebruik’

Ouders die verslaafd zijn aan alcohol willen wel degelijk geholpen worden. Ze willen alleen niet worden aangesproken op hun drankgebruik, maar op de achterliggende problemen. Die benadering opent ook de weg naar hulp voor hun kind, blijkt uit onderzoek aan de Universiteit Maastricht. Onderzoeksleider Dorothee Horstkötter verwerkte de resultaten met collega Anke Snoek in een brochure voor hulpverleners.

Lees het artikel in Mediator

Onderzoeksprojecten naar problematisch alcoholgebruik

Bekijk het overzicht van de projecten die ZonMw laat uitvoeren op het gebied van alcohol(verslaving) en problematisch alcoholgebruik met name onder jongeren.

Bekijk de projecten

Foetaal Alcohol Spectrum Stoornis (FASD)

ZonMw liet een kennissynthese uitvoeren naar de actuele wetenschappelijke kennis naar FASD. Er worden aanbevelingen gedaan voor onderzoek dat kennislacunes ten aanzien van diagnostiek, preventie en behandeling kunnen opvullen.  Bekijk hier de belangrijkste bevindingen uit de kennissynthese.

Lees meer

(Alcohol)verslaving

Ieder jaar raken er in Nederland ongeveer 200.000 mensen verslaafd. Hoe kan worden tegengegaan dat iemand van een enkele keer gebruiken over gaat tot misbruik en verslaving? En hoe kan het dat er uiteindelijk een (chronische) verslaving ontstaat? Daar wordt veel onderzoek naar gedaan.

Lees meer over ZonMw onderzoek naar verslavingen

Gerelateerd onderwerp

Werkzame elementen van interventies op alcoholgebruik

‘Wat werkt’ binnen het thema alcohol; zijn er werkzame elementen die in meer of alle leefstijlinterventies zitten? Welke onderdelen zorgen voor effect? En wat zijn de randvoorwaarden voor toepassing van deze elementen?

Lees over het project op alcohol

Actueel

Uitkomsten evaluatieonderzoek naar Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken

Problematisch alcoholgebruik is schadelijk. Daarom ambieert het Nationaal Preventieakkoord dat alcoholmarketing hier níet aan bijdraagt. De Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken biedt houvast voor adverteerders om zo verantwoord mogelijk te adverteren. Ecorys heeft in opdracht van STIVA en het ministerie van VWS onderzocht of er genoeg duidelijke kaders zijn voor adverteerders en of er voldoende draagvlak is.

Nieuws

Dranquilo-campagne: doorbreek je drinkgewoontes

De meeste mensen weten wel dat het gezonder is om bewust om te gaan met alcohol. Toch is het niet altijd eenvoudig om dat ook daadwerkelijk te doen, bijvoorbeeld door even niet te drinken tijdens een avondje met familie of vrienden. Met de nieuwe publiekscampagne Dranquilo wil staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) mensen aanmoedigen om drinkgewoontes te doorbreken.

Elders gezien

Nieuwe dossiers van het Trimbos-instituut: Alcohol en zwangerschap

Wat weten we eigenlijk over het gebruik van alcohol vlak vóór en tijdens de zwangerschap? Wat zijn de mogelijke risico’s voor het (on)geboren kind? Is er een ‘veilige’ ondergrens van alcoholgebruik vast te stellen rondom de zwangerschap? In het nieuwe dossier Alcohol en zwangerschap probeert het Trimbos-instituut antwoord te geven op deze vragen.

Elders gezien
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website