De kijk op gezondheid verandert en dat vraagt om vernieuwing van de zorg. Professionals in zorg richten zich in toenemende mate op leefstijl en preventie. Interprofessioneel samenwerken is hierbij een sleutelwoord, net als gedrags- en attitudeverandering. Nieuwe kennis en vaardigheden zijn van belang om de kracht van een gezonde leefstijl beter te benutten.

Thema's

Uitgelicht

Aanpak op leefstijl om voormalig kankerpatiënten te helpen bij herstel

Huisartsenpraktijken testen een blended care aanpak op leefstijlgedragingen van kankerpatiënten die werken aan hun herstel. De interventie bestaat uit een combinatie van een online eHealth interventie die patiënten zelfstandig doorlopen en twee face-to-face consulten in de huisartspraktijk.

Lilian Lechner over Kanker NazorgWijzer

De inzet van leefstijlgeneeskunde in de curatieve zorg

Kunnen we leefstijl ook inzetten als ‘medicijn? Om dit te achterhalen, doen 10 projecten klinisch medisch onderzoek naar leefstijlgeneeskunde. Dit doen ze vanuit de programmalijn Innovatie (Preventieprogramma).

Bekijk wat de 10 projecten onderzoeken

Kennis ontwikkelen voor preventief aanbod eerstelijnszorg

Kennis om de onderbouwing en implementatie te bevorderen van een preventief aanbod in de eerstelijnszorg én om interprofessioneel samenwerken te verbeteren. Het is ontwikkeld binnen het deelprogramma Preventie in de zorg (Preventieprogramma).

Bekijk de 13 projecten

Multidisciplinaire samenwerking helpt bij ondervoeding

Onderzoek is gestart naar de meerwaarde van interprofessionele samenwerking om het (risico op) ondervoeding en sarcopenie bij thuiswonende mensen van 65 jaar en ouder aan te pakken. Het gaat om samenwerking tussen de ouderen, huisartsen / praktijkondersteuners, wijkverpleegkundigen, diëtisten en fysiotherapeuten.

Lees over het onderzoek

Functie POH-GGZ: succesfactoren en verbeterpunten

Hoe wordt de functie praktijkondersteuner huisarts GGZ in de dagelijkse praktijk georganiseerd en uitgevoerd? Dit onderzoek laat zien wat de ervaringen en resultaten zijn van de hulpverlening.

Bekijk de factsheet

Implementatie gecombineerde leefstijlinterventies (GLI)

GLI’s richten zich op leefstijlaspecten en helpen overgewicht tegengaan. 10 regionale consortia implementeren erkende GLI’s in hun regio. Door het opzetten en doorontwikkelen van samenwerking rondom de uitvoering en implementatie (programma Juiste zorg juiste plek).

Bekijk de 10 implementatieprojecten

Actueel

Substitutie van zorg in de gynaecologie: onderzoek naar geleerde lessen

Door uitgestelde of afgeschaalde zorg tijdens de COVID-19-pandemie, kregen veel patiënten alternatieve behandelingen aangeboden. Wat kunnen we leren van deze substitutie van zorg voor gynaeco-oncologie en benigne gynaecologie? 2 projecten onderzoeken dit om de zorg in het algemeen te verbeteren en voor te bereiden op toekomstige periodes van schaarste.

Illustratieve weergaven van werken aan uitkomstgerichte zorg
Nieuws

In gesprek over de dag van morgen

Hoe krijgen zorg- en welzijnsprofessionals een beter beeld van wat ouderen belangrijk vinden in hun leven? En hoe kun je ervoor zorgen dat het ook gemakkelijker wordt voor de doelgroep om hierover te praten? Deze vragen staan centraal in het GENERO-netwerk en samen met de doelgroep ontwikkelden zij het wensenboekje: In gesprek over de dag van morgen. Zo gaan zij samen aan de slag met proactieve zorgplanning.

Pagina

Cursus Ruimte voor Bewegen

Ruim de helft van de Nederlanders beweegt niet genoeg, met grote gezondheidsrisico’s tot gevolg. Hoe kunnen we mensen meer laten bewegen in een buurt of wijk? In de cursus Ruimte voor bewegen ga je met dit vraagstuk aan de slag en leer je hoe je een openbare ruimte beweegvriendelijker maakt. De cursus is mede mogelijk gemaakt door ZonMw. Lees meer over de cursus!

Elders gezien

Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2023: ’Inzet op Impact’

Op donderdag 30 maart organiseert ZonMw het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2023 'Inzet op Impact'. Het GGG-congres is al jaren een begrip binnen het brede werkveld van geneesmiddelen(onderzoek) en heeft tot doel het halen, brengen en delen van kennis en het opdoen van inspiratie.

Nieuws
Toon meer

Subsidieoproepen

Large scale analysis of OMICS data for drug-target finding in neurodegenerative diseases

Onderwerpen

  • Using the potential from existing animal and cellular models and cohorts, including available data and biomaterial, for conducting large-scale OMICS approaches to unravel the interplay and interactions of molecules from multiple molecular levels driving disease pathogenesis.
  • Better understanding the complex and multi-factorial mechanisms of disease onset and progression as well as the corresponding influencing factors.
  • Translating the findings from Big Data analysis and multi-OMICS approaches to existing animal and cellular models, thereby enhancing the potential of these models.
  • Identification of new drug targets or novel starting points for pharmacological interventions and prevention.
  • Sharpening the current understanding of disease definition, thus leading to enhanced sub-classification and better patient stratification.

 

Onderdeel van programma

EU Joint Programme – Neurodegenerative Disease Research (JPND)

Geplaatst op

10 januari 2023

Deadline

7 maart 2023,
12.00 uur

Bekijk

Agenda

NNvT Congres 2023

Save the date! De datum van het negende NNvT congres is bekend! Op vrijdag 14 april 2023 vindt ons jaarlijkse congres over tabaksonderzoek weer plaats, dit keer bij Villa Jongerius in Utrecht. Kom jij ook?

Lees meer

Netwerkbijeenkomst verpleging en verzorging

Hoe ziet de toekomst van de verpleging en verzorging er uit? En welke ontwikkelingen spelen daarin een rol? Kom uw kennis delen en inspiratie opdoen tijdens onze jaarlijkse netwerkbijeenkomst verpleging en verzorging!

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Female

Julia van Os

Programmamanager

+31 70 349 52 07
Os@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website