De kijk op gezondheid verandert en dat vraagt om vernieuwing van de zorg. Professionals in zorg richten zich in toenemende mate op leefstijl en preventie. Interprofessioneel samenwerken is hierbij een sleutelwoord, net als gedrags- en attitudeverandering. Nieuwe kennis en vaardigheden zijn van belang om de kracht van een gezonde leefstijl beter te benutten.

Thema's

Uitgelicht

De inzet van leefstijlgeneeskunde in de curatieve zorg

Kunnen we leefstijl ook inzetten als ‘medicijn? Om dit te achterhalen, doen 10 projecten klinisch medisch onderzoek naar leefstijlgeneeskunde. Dit doen ze vanuit de programmalijn Innovatie (Preventieprogramma).

Bekijk wat de 10 projecten onderzoeken

Kennis ontwikkelen voor preventief aanbod eerstelijnszorg

Kennis om de onderbouwing en implementatie te bevorderen van een preventief aanbod in de eerstelijnszorg én om interprofessioneel samenwerken te verbeteren. Het is ontwikkeld binnen het deelprogramma Preventie in de zorg (Preventieprogramma).

Bekijk de 13 projecten

Multidisciplinaire samenwerking helpt bij ondervoeding

Onderzoek is gestart naar de meerwaarde van interprofessionele samenwerking om het (risico op) ondervoeding en sarcopenie bij thuiswonende mensen van 65 jaar en ouder aan te pakken. Het gaat om samenwerking tussen de ouderen, huisartsen / praktijkondersteuners, wijkverpleegkundigen, diëtisten en fysiotherapeuten.

Lees over het onderzoek

Functie POH-GGZ: succesfactoren en verbeterpunten

Hoe wordt de functie praktijkondersteuner huisarts GGZ in de dagelijkse praktijk georganiseerd en uitgevoerd? Dit onderzoek laat zien wat de ervaringen en resultaten zijn van de hulpverlening.

Bekijk de factsheet

Implementatie gecombineerde leefstijlinterventies (GLI)

GLI’s richten zich op leefstijlaspecten en helpen overgewicht tegengaan. 10 regionale consortia implementeren erkende GLI’s in hun regio. Door het opzetten en doorontwikkelen van samenwerking rondom de uitvoering en implementatie (programma Juiste zorg juiste plek).

Bekijk de 10 implementatieprojecten

Actueel

Subsidies beschikbaar voor verbeteren kwaliteit van het re-integratieproces zieke werknemer

Vanaf nu staan 2 nieuwe subsidierondes open voor kennisdeling en netwerkvorming rond het re-integratieproces van een zieke werknemer. Deze rondes zijn onderdeel van het programma Verbetering kwaliteit Poortwachtersproces en richten zich op de versterking van kennisnetwerken en -uitwisseling op het terrein van de re-integratie van zieke werknemers. Tot uiterlijk dinsdag 15 november 14.00 uur is het mogelijk om subsidieaanvragen in te dienen.

Nieuws

Gevolgen van coronamaatregelen voor mensen met psychiatrische aandoeningen

Wat waren de gevolgen van coronamaatregelen, zoals lockdown en thuisisolatie, voor kinderen, jongeren en volwassenen met langdurige psychiatrische aandoeningen? Janneke Zinkstok vertelt hoe ze dat in het project COFIT-Psy onderzoeken. Daarnaast werken ze ook aan praktische oplossingen. Zoals een visuele gesprekshulp die patiënten en zorgverleners kan helpen om een gesprek te voeren over leefstijl.

Portretfoto Janneke Zinkstok
Pagina

Wil je e-health opschalen in jouw zorgorganisatie maar twijfel je over jouw projectidee?

Met de quickscan leg je vrijblijvend je projectidee of plan voor aan RVO. Zij toetsen of jouw plan aansluit bij de doelstellingen van de regeling. Vervolgens neemt één van de adviseurs contact met je op en krijg je een advies over de verdere ontwikkeling van jouw plan. Zo ontdek je snel of het zinvol is om jouw plan verder uit te werken tot een aanvraag.

Nieuws
Toon meer

Subsidieoproepen

Stimuleren van kennisuitwisseling en -netwerken

Onderwerpen

  • Poortwachter
  • Re-integratie zieke werknemers
  • Kennisuitwisseling
  • Kennisactiviteiten
  • Kennisnetwerken

Onderdeel van programma

Verbetering kwaliteit Poortwachtersproces

Geplaatst op

13 september 2022

Deadline

15 november 2022,
14.00 uur

Bekijk
Toon alle subsidieoproepen

Agenda

Online Informatiebijeenkomst subsidieoproep Stimuleren van kennisuitwisseling en -netwerken

Bent u geïnteresseerd in het indienen van een projectidee voor het organiseren van een structureel en overkoepelend kennisnetwerk om de kwaliteit van het Poortwachtersproces en de re-integratie van zieke werknemers te verbeteren? Maar zit u nog met vragen over deze subsidieronde? Kom dan op woensdag 21 september naar de online informatiebijeenkomst. U hoort daar meer over de procedure (wie, wat, wanneer en hoe) en heeft u uitgebreid de...

Lees meer

European Nursing Congress

Het thema van het European Nursing Congress (ENC) is dit jaar ‘Future Proof Nursing – Nurses as Key Drivers of Change’. Een congres gericht op verandering, onderwijs en onderzoek naar toekomstbestendige verpleging en het welzijn van verpleegkundigen.

Lees meer

Online inspiratiemiddag over onderwijs

Op donderdag 6 oktober houdt het ZonMw-programma Gewoon Bijzonder van ZonMw weer een inspirerende, online middag. Dit keer staat het thema onderwijs centraal onder de titel ‘Meer impact door onderwijs en professionalisering'.

Lees meer

9e Nationaal Congres Palliatieve Zorg

Bent u benieuwd naar de laatste ontwikkelingen in de palliatieve zorg? En wilt u graag andere professionals die zich bezighouden met palliatieve zorg ontmoeten en met hen van gedachten wisselen? Kom dan op 13 en 14 oktober naar het 9e Nationaal Congres Palliatieve Zorg.

Lees meer

Citrienfonds Impactfestival

Kwalitatieve en betaalbare zorg voor in de toekomst. Daar zetten de projecten binnen het Citrienfonds zich samen met zorgpartijen in Nederland jaren voor in. Wat was precies hun impact, en hoe gaat het nu verder met alles wat al bereikt is? Kom het te weten op het Citrienfonds Impactfestival op 13 oktober 2022.

Lees meer

Netwerkbijeenkomst klimaatadaptatie en gezondheid

Op donderdag 13 oktober 2022 organiseert ZonMw een netwerkbijeenkomst over klimaatadaptatie en gezondheid. De thema’s zijn hittestress, mentale gezondheid en sociaaleconomische gezondheidsverschillen.

Lees meer

Matchmakingbijeenkomst KIC-call Veilige en gezonde voeding en voedselsystemen

uitstalling van groente en fruit in bakken in een supermarkt

Op 1 november 2022 faciliteert NWO een matchmakingsbijeenkomst in Utrecht voor de subsidieoproep (call) 'Veilige en gezonde voeding en voedselsystemen'. Op 19 september 2022 stelde NWO de subsidieoproep open. Als u van plan bent een vooraanmelding voor 17 januari 2023 in te dienen, raden wij u aan om aan deze bijeenkomst deel te nemen. Uiteraard is deelname niet verplicht. Interdisciplinaire samenwerking Matchmaking in het KIC 2020-2023 heeft...

Lees meer

Supreme Nudge eindsymposium

Welke invloed hebben aanpassingen in de supermarkt zoals prijsverlagingen en nudges op leefstijl en gezondheid? En kan een mobiele app mensen stimuleren om meer te bewegen?

Lees meer

Save the date: masterclass Samen zorgen voor zingeving

Aandacht voor zingeving van cliënten in de thuissituatie is belangrijk voor hun kwaliteit van leven, zeker in de palliatieve fase. Hoe geeft u deze aandacht voor zingeving vorm? Wiens taak is het? En hoe kunt u als beroepskracht goed samenwerken rondom de zorg voor zingeving?  

Lees meer

Save the date: masterclass Zin in het latere leven

Hoewel ouderen over het algemeen tot de gelukkigste leeftijdsgroepen van Nederland behoren, kunnen er uitdagingen zijn in het behouden van de zin in het latere leven. Welke zingevingsproblemen kunnen een rol spelen bij het ouder worden? Welke ondersteuning bij zingeving vinden ouderen passend en wat betekent dit voor uw werk als professional of vrijwilliger?

Lees meer

Conferentie Uitkomstgerichte Zorg, blijvend in beweging

Wat zijn de resultaten uit het Programma Uitkomstgerichte Zorg en hoe worden deze in de praktijk toegepast? Wat gaan we doen om de beweging naar uitkomstgerichte zorg nóg groter te maken? En hoe zorgen we ervoor dat de resultaten een blijvende plek in de praktijk krijgen?

Lees meer

NNvT Congres 2023

Save the date! De datum van het negende NNvT congres is bekend! Op vrijdag 14 april 2023 vindt ons jaarlijkse congres over tabaksonderzoek weer plaats, dit keer bij Villa Jongerius in Utrecht. Kom jij ook?

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Female

Julia van Os

Programmamanager

+31 70 349 52 07
Os@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website