Het bevorderen en behouden van gezondheid en het volwaardig deelnemen aan de samenleving verdienen aandacht in de gezondheidszorg. Dus focus op gezondheidsproblemen en meer preventieve activiteiten en vroege opsporing. Binnen preventie, welzijn, care en cure zijn verbindingen tussen professionals rondom mensen in de leeftijd van -9 maanden tot 99+ essentieel.

Uitgelicht

Samen preventieprogramma effectiever maken

Hoe kun je mooie onderzoeksresultaten succesvol implementeren, hechte samenwerkingsverbanden smeden en zo een duurzame bijdrage leveren aan preventie? Tijdens de werkconferentie ‘Samen aan de slag in wijk, school en zorg’ deden deelnemers nieuwe inspiratie op en deelden ze hun ervaringen.

Lees het verslag

Nieuw onderzoek in de strijd tegen roken

4 consortia zijn van start gegaan met nieuwe onderzoeken over tabaksontmoediging. Bekijk hier de nieuwe, lopende en afgeronde onderzoeken in de strijd tegen roken.

Bekijk de projecten

Gezond leven verzekerd

Gezondere leefgewoonten kunnen ziekten door fors overgewicht voorkomen. Een paar kilo’s afvallen kan voor mensen met flink overgewicht het verschil maken tussen wel of niet een chronische aandoening krijgen, zoals diabetes type 2. Daarom komt de ‘gecombineerde leefstijlinterventie’ in 2019 in de zorgverzekering. Terecht, vinden deskundigen Ien van de Goor en Stef Kremers.

Lees het Mediator artikel

Strategische verkenning Slechte slaap

Slecht slapen is van invloed op de gezondheid en kan leiden tot economische en maatschappelijke kosten. Zo kan te kort of juist te lang slapen bij volwassenen het risico op ziektes verhogen en het dagelijks functioneren belemmeren. Meer aandacht voor preventie van slaapproblemen is nodig blijkt uit deze verkenning Slechte slaap.

Bekijk de strategische verkenning Slechte slaap

Factsheet Preventie in de zorg

Factsheet Preventie in de zorg

De nieuwe factsheet is beschikbaar met daarin een overzicht van de dertien nieuwe projecten over “Integraal aanbod en organisatie van preventie in de eerste lijn". 

Factsheet Preventie in de zorg

Onderzoek en praktijk kijken samen naar de toekomst

Lege stoelen in een vergaderzaal

Op 28 maart 2017 vond de projectleidersbijeenkomst van het ZonMw programma Preventie in de Zorg plaats. Het thema van de dag was verandering in de eerstelijnszorg.

Ga naar het verslag van de bijeenkomst over Preventie in de zorg

Pre Post: preventie in de zorg

Pre Post was het nieuwsbulletin van het programmakader Preventie. In dit nummer; meer preventie in de zorgsector, binnen de eerstelijnsgezondheidzorg krijgt preventie een prominentere plaats. Een positieve benadering in de gezondheidszorg legt juist focus op de kracht van mensen.

Lees meer over de thema's van Preventie in de zorg

Actueel

Volg via RSS

Voortbouwen op 20 jaar Preventie

Op 18 oktober ontving ZonMw de goedkeuring voor het vervolg van het Preventieprogramma: Integraal en met kennis aan de slag, ZonMw-Preventieprogramma 2019 t/m 2022. “Het Preventieprogramma bij ZonMw is al twintig jaar lang een doorlopend programma dat aansluit op de vierjaarlijkse cyclus voor het gezondheids- en preventiebeleid uit de Wet Publieke gezondheid. Het programma jaagt aan, verbindt en versterkt bewustzijn over het belang van preventie...

Nieuws

Leefstijl als medicijn

Naast de toepassing in preventie van aandoeningen, wordt steeds meer duidelijk dat leefstijl ook effectief is als medicijn tegen sommige ziekten zoals diabetes type 2. Het ‘medicijn’ kan bijvoorbeeld zijn: het aanpassen van een eetpatroon of in beweging komen.

Nieuws

WRR presenteert rapport over sociaaleconomische gezondheidsverschillen

Hoewel we in de afgelopen jaren veel gezonder zijn gaan leven, zijn gezondheidsverschillen tussen groepen in de maatschappij niet kleiner geworden. Daarom stelt de WRR voor om niet langer gezondheidsverschillen centraal te stellen maar het gezondheidspotentieel. Hoe kan zoveel mogelijk gezondheidswinst behaald worden?

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Contact

Female

Julia van Os

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 52 07
E-mailadresOs@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website