Burgers of patiënten/cliënten dragen als onderzoekspartner of referent bij aan goed en zinvol wetenschappelijk onderzoek. Ze zijn niet langer alleen het onderwerp van onderzoek, maar leveren input op diverse momenten.

Hun bijdrage gebeurt in panels van patiënten of burgers in de rol van beoordelaars van onderzoeksvoorstellen. Ook dragen zij bij in criteria en positie van de doelgroep in de afzonderlijke subsidieoproepen. In sommige onderzoeken zijn ze een onderzoekspartner in het hele proces. Dit sluit aan bij beleidsvorming van gemeenten en wijken waarin de stem en het initiatief van burgers een steeds belangrijke plek inneemt.

Uitgelicht

Sociale verbindingen versterken

‘Zonder publieke ruimten ontstaat er geen sociale verbinding’, stelt Klasien Horstman. Samen met wijkbewoners, gemeenten en hulpverleners in Maastricht Noordwest maakt ze daar werk van. 

Interview Klasien Horstman

Participatie

Participatie is een belangrijk middel om onderzoek binnen de gezondheidszorg aan te scherpen. Door ervaringsdeskundigen te betrekken, is de kans groter dat het onderzoek aansluit op de behoeften in de dagelijkse praktijk en dat projectresultaten eerder en met meer succes zullen worden toegepast.

Lees verder op onze themapagina Participatie

Gezonde wijk en omgeving

Gezondheid, gezond gedrag en kunnen meedoen in de samenleving worden beïnvloed door de sociale en fysieke omgeving en de sociaaleconomische status van mensen. De directe leefomgeving, de buurt of wijk met de aanwezige voorzieningen daarin, creëren kansen op of belemmeringen voor gezondheid. Kijk voor meer informatie op onze themapagina Gezonde wijk en omgeving. Benieuwd naar een specifiek thema? Bekijk dan onderstaande pagina's. 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website