Uitgelicht

Rivierenland gebruikt de stuwende kwacht van waarderend onderzoek

Tijdens de 1e leernetwerkbijeenkomst belichtte organisator ‘Samen Leren van Gezond Gewicht in Rivierenland’ de rol van waarderend onderzoek binnen het eigen project. Culemborg, Tiel, Maasdriel en West Betuwe pakken overgewicht aan, samen met GGD Gelderland-Zuid, academische werkplaats publieke gezondheid AMPHI en de Werkplaats Sociaal Domein Nijmegen.

Verslag bijeenkomst 29 maart 2019

'Integraal gezondheidsbeleid maken is complex. Gebruik een erkend instrument.'

Voor gemeentes die aan de slag willen met preventie in wijk en gemeente zijn er veel gevalideerde tools, erkende interventies, tips en praktijkvoorbeelden beschikbaar. Ilse Storm, senior onderzoeker en adviseur integraal gezondheidsbeleid bij RIVM geeft een overzicht.

Lees meer over deze handige tools in dit verslag (bijeenkomst op 5 maart 2018)

'Uitgelezen kans om meer kennis te krijgen over goede en meetbare aanpakken.'

Als GIDS-gemeente maakt Culemborg zich sterk voor gelijke kansen voor elke inwoner: werken aan overgewicht is een speerpunt. Wethouder Simon Buwalda hoopt op een panklare oplossing waarmee Culemborg aan de slag kan.

Interview Simon Buwalda, wethouder Culemborg

'Waarderend onderzoek is een participatieve manier van samenwerken.'

Lisbeth Verharen: "Binnen de methode gaat het om samen doen met waardering voor de aanwezige talenten in het team. Iedereen die bij het vraagstuk betrokken is, kan van betekenis zijn. Door de krachten te bundelen is verandering mogelijk."

Interview Lisbeth Verharen, Lector versterken voor sociale kwaliteit WSDN

Zo kiest u de beste erkende interventies voor uw project

Bij ontwikkeling en uitvoering van uw preventieproject heeft u ruime keuze uit erkende interventies. Waar kunt u die vinden? En hoe kiest u de interventie die het beste bij uw project aansluit?

Lees meer over erkende interventies

Hoe gemeenten de transformatie waarmaken

Op de PraktijkVoorbeeldenParade Sociaal Domein hebben diverse gemeenten laten zien hoe ze invulling geven aan de transformatie van het sociaal domein. Benieuwd naar de verhalen of op zoek naar inspiratie? Bekijk het online magazine

bekijk het magazine

Regionale samenwerking

Zes lokale samenwerkingsverbanden gaan in hun regio aan de slag met het ontwikkelen en uitvoeren van preventief gezondheidsbeleid. Lokaal werken medewerkers van o.a. gemeenten, GGD’en, Academische Werkplaatsen Publieke Gezondheid en Werkplaatsen Sociaal Domein met elkaar samen. De samenwerkingsverbanden maken gebruik van interventies uit de interventiedatabase ‘Gezond en Actief Leven’. Deze interventies zijn getoetst op kwaliteit, uitvoerbaarheid en effectiviteit en veelal ook onderzocht via ZonMw. De projecten hebben een looptijd van 4 jaar.

Kennisdelen via leerkring

Kennis en ervaring opgedaan in andere gemeenten en in onderzoek kan voor andere gemeenten nuttig zijn. Veel aspecten zoals ruimtelijke ordening, welzijn, inkomen, onderwijs, participatie, milieubeleid en wijkvoorzieningen komen hierbij aan de orde. Een overkoepelende leerkring stimuleert de kennisuitwisseling tussen de verschillende regio's. De kennisuitwisseling gaat over wetenschappelijke kennis en praktijkervaringen.

De 6 samenwerkingsverbanden

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website