Gezondheid, gezond gedrag en kunnen meedoen in de samenleving worden beïnvloed door de sociale en fysieke omgeving en de sociaaleconomische status van mensen. De directe leefomgeving, de buurt of wijk met de aanwezige voorzieningen daarin, creëren kansen op of belemmeringen voor gezondheid.

Thema's

Uitgelicht

Beter benutten gezondheids- potentieel van mensen in een lagere sociaaleconomische positie

In november vonden twee online bijeenkomsten plaats over de NWA oproep Gezondheidsverschillen. Om aan te sluiten op de behoefte van de deelnemers, volgt nog een tweede matchmakingsbijeenkomst op vrijdag 22 januari 2021.

Lees meer over de bijeenkomsten

3e leernetwerkbijeenkomst Aan de slag met preventie in uw gemeente

Het eerste jaar van de uitvoeringsfase (fase 2) is bijna om: hoe staat het ermee? De zes consortia spraken elkaar op 29 september. ‘Wijzer in de Wijk’ stond centraal en belichtte het belang van samen leren.

Wijzer in de Wijk zoomt in op samen leren

Wijkgericht terugdringen van gezondheidsachterstanden

Alphen aan den Rijn, Den Haag en Leiden werken aan het wijkgericht terugdringen van gezondheidsachterstanden. Hoe kunnen ze inwoners de ondersteuning bieden die ze nodig hebben, zonder dat elke gemeente het wiel opnieuw hoeft uit te vinden? 'Wijzer in de wijk' is 1 van de 6 lokale consortia van ons programma 'Aan de slag met preventie in uw gemeente'.

Filmpje consortium Wijzer in de wijk

Dit zijn de voorlopige resultaten van de 35 projecten Gezonde wijk en leefomgeving

35 projecten doen onderzoek naar aanpakken voor een gezonde wijk en leefomgeving en sociaal economische gezondheidsverschillen. Wat zijn achterliggende factoren? Wat werkt wél om gezondheid, gezond gedrag en meedoen in de samenleving te bevorderen?

In deze publicatie delen de projectleiders de voorlopige resultaten en geven tips.

Gezondheidsbevordering in de gemeentelijke praktijk

Met de ronde Gemeenten Samen Gezond stimuleren we implementatietrajecten die veelbelovende aanpakken versterken en verrijken op basis van recent ontwikkelde kennis. Op 2 oktober jl. was er een informatie- en matchmakingbijeenkomst.

Lees over de subsidieoproep en kijk de bijeenkomst terug

Actueel

Ontwikkelingen leefomgeving als gevolg coronacrisis

De omgeving waarin mensen wonen, werken, leren en spelen is van grote invloed op hun gedrag en hun gezondheid. De coronacrisis maakt zichtbaar hoe de inrichting van de leefomgeving verbeterd kan worden. Door het slim verbinden van klimaatbeleid met gezondheidsbeleid, ruimtelijke inrichting en het herstelbeleid van de coronacrisis, kunnen we gezondheids- en welvaartwinst boeken en daarbij rekening houden met kwetsbare groepen in de samenleving.

Elders gezien

Kinderen in Zwolle onderzoeken hoe gezond hun wijk is

Binnen het project ‘Twaalf jaar Zwolle Gezonde Stad’ is een handleiding ontwikkeld voor onderzoekers en andere professionals die aan de slag willen met Photovoice: een participatieve actieonderzoeksmethode. bekijk het stappenplan en tips&tricks

Elders gezien

Aansluiten bij JOGG - Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst kosteloos voor alle gemeenten

Gemeenten die nog niet aangesloten zijn bij Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), kunnen zich daar nu kosteloos bij aansluiten. Ook voor huidige JOGG-gemeenten wordt de jaarlijkse bijdrage per 1 januari 2021 afgeschaft. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft dat samen met JOGG besloten. Het afschaffen van de jaarlijkse eigen bijdrage moet ervoor zorgen dat meer gemeenten aan de slag gaan met de JOGG-aanpak. Daarmee plaatsen zij de gezondheid...

Elders gezien

Doen wat werkt in het sociaal domein

Een terugblik op het congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein: leren van praktijkvoorbeelden’, dat plaats vond op 10 november jl.

Elders gezien
Toon meer

Subsidieoproepen

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

Astrid van den Broek

Programmamanager

+31 70 349 51 07
Broek@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website