Gezondheid, gezond gedrag en kunnen meedoen in de samenleving worden beïnvloed door de sociale en fysieke omgeving en de sociaaleconomische status van mensen. De directe leefomgeving, de buurt of wijk met de aanwezige voorzieningen daarin, creëren kansen op of belemmeringen voor gezondheid.

Thema's

Uitgelicht

Consortia halverwege zoektocht naar gezonde leefomgeving

De 7 consortia van Maak Ruimte voor Gezondheid troffen elkaar digitaal. Waar staan ze nu en wat is de invloed van corona op hun onderzoek? Met integraal beleid wil VWS lokale en regionale initiatieven beter ondersteunen.

Bekijk het verslag van de vijfde bijeenkomst

Senioriteit in coronatijd

Tijdens een kennisatelier is met senioren, professionals en beleidsmakers nagegaan wat de eerste coronagolf teweeg bracht bij senioren. Centraal stonden hun ervaringen, lichtpuntjes en adviezen. De opbrengsten zijn verzameld in deze infographic.

Lees over de resultaten

Coronacrisis en sociale wijkinitiatieven in Arnhem

Door de coronacrisis vielen activiteiten van sociale wijkinitiatieven weg. Hoe hielden wijkbewoners toch contact met elkaar?

Het project Zin in de wijk onderzocht het

SuperFIT stimuleert beweging en fruit in de kinderopvang

Peuters die veel bewegen en gezond eten, hebben een grote kans dat later als volwassene ook te doen. De aanpak SuperFIT stimuleert daarom gezonde gewoontes op het peuterdagverblijf én thuis.

Lees het artikel in Mediator 44

Dit zijn de voorlopige resultaten van de 35 projecten Gezonde wijk en leefomgeving

35 projecten doen onderzoek naar aanpakken voor een gezonde wijk en leefomgeving en sociaal economische gezondheidsverschillen. Wat zijn achterliggende factoren? Wat werkt wél om gezondheid, gezond gedrag en meedoen in de samenleving te bevorderen?

In deze publicatie delen de projectleiders de voorlopige resultaten en geven tips.

Beter benutten gezondheids- potentieel van mensen in een lagere sociaaleconomische positie

In november vonden bijeenkomsten plaats over de oproep Gezondheidsverschillen (NWA). Op 22 januari volgde nog een tweede matchmakingsbijeenkomst. De deadline voor de verplichte vooraankondiging is 25 februari 2021.

Lees meer op de programmapagina

Wijkgericht terugdringen van gezondheidsachterstanden

Hoe kunnen deze 3 gemeenten hun inwoners de ondersteuning bieden die ze nodig hebben, zonder dat elke gemeente het wiel opnieuw hoeft uit te vinden?

Filmpje consortium Wijzer in de wijk

Actueel

Gezonde en groene leefomgeving is nodig voor een vitale samenleving

Een gezonde groene leefomgeving bevordert en beschermt het fysiek, mentaal en sociaal welbevinden van mensen. Samen met het RIVM bereiden we een programma voor. Zodat beleidsmakers met kennis, data, infrastructuur en praktische instrumenten, gezondheid meer integraal mee kunnen nemen in hun beleid rond de fysieke leefomgeving.

Stad, groen, beton, hoge gebouwen en man die ertussen loopt
Nieuws

Feiten en cijfers overgewicht (rivm)

Op zoek naar feiten en cijfers over overgewicht in de wijk? Bekijk dit overzicht van relevante bronnen voor kwantitatieve gegevens over gezondheid. Je kunt deze bronnen bijvoorbeeld gebruiken voor het maken van een wijkgezondheidsprofiel.

Elders gezien

Een eerlijke kans op gezond leven (RVS)

Gezondheidsachterstanden van groepen Nederlanders hangen vaak samen met maatschappelijke problemen die langere tijd duren en elkaar kunnen versterken. Steeds meer regionale en lokale programma’s proberen door de aanpak van deze problemen hardnekkige gezondheidsachterstanden tegen te gaan en lopen daarbij tegen obstakels aan. In dit advies geeft de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) aanbevelingen over hoe hiermee om te gaan.

Elders gezien

Subsidieronde 4c: MDT groeit naar een landelijk dekkend netwerk gepubliceerd

Vandaag is subsidieronde 4c: MDT groeit naar een landelijk dekkend netwerk gepubliceerd. In deze subsidieronde kunnen organisaties subsidie aanvragen om MDT verder te laten groeien naar een landelijk dekkend netwerk. Hiervoor kunnen organisaties in partnerschappen een subsidieaanvraag indienen. Organisaties die voornemens zijn een subsidieaanvraag in te dienen, moeten uiterlijk vrijdag 30 april 2021 een vooraanmelding doen.

Nieuws
Toon meer

Contact

Astrid van den Broek

Programmamanager

+31 70 349 51 07
Broek@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website