Gezondheid, gezond gedrag en kunnen meedoen in de samenleving worden beïnvloed door de sociale en fysieke omgeving en de sociaaleconomische status van mensen. De directe leefomgeving, de buurt of wijk met de aanwezige voorzieningen daarin, creëren kansen op of belemmeringen voor gezondheid.

Thema's

Uitgelicht

Gezonde leefomgeving in kwetsbare wijken

Welke kennis is er over de wisselwerking tussen gezondheid en fysieke omgeving? En welke vragen liggen er nog, specifiek over de leefomgeving in kwetsbare wijken? Deze kennissynthese vormt de basis voor een subsidieoproep die ZonMw nu maakt.

Deze kennissynthese geeft inzicht!

Onderzoek naar gezonde leefomgeving in kwetsbare wijken

Naar verwachting openen we in mei een subsidieoproep voor onderzoek naar een gezonde leefomgeving in kwetsbare wijken in Nederland. Het gaat om praktijkgerichte (onderzoeks)projecten en de focus ligt op kennisontwikkeling.

Vooraankondiging subsidieoproep

GGD’en zetten in op sterkere kennis- en adviesfunctie

De ambities in het IZA en GALA vragen om een stevige rol van GGD’en. Als regionale schakel in de kennisinfrastructuur voor preventie én als adviseur voor gemeenten. Een landelijk kennisnetwerk en een impuls dragen hier aan bij.

Bekijk de gehonoreerde projecten

In beeld: consortia Aan de slag met preventie in uw gemeente

In deze filmpjes vertellen de projectleiders hoe zij in de lokale consortia werken aan kennis en inzicht voor preventief gemeentebeleid.

Bekijk de filmpjes

Leernetwerkbijeenkomsten Maak ruimte voor gezondheid

Welke kennis hebben de consortia met elkaar uitgewisseld en wat hebben ze van elkaar geleerd tijdens de leernetwerkbijeenkomsten?

Lees meer over de bijeenkomsten

Hoe draagt de leefomgeving bij aan gezondheid?

Kijk hoe wij beleidsmakers en onderzoekers ondersteunen met kennis en praktische instrumenten over een gezonde leefomgeving. Met die kennis dragen zij bij aan het fysieke, mentale en sociale welbevinden van mensen.

Lees meer over Gezonde leefomgeving

Actueel

Kennissynthese Gezonde leefomgeving in kwetsbare wijken

Welke kennis is er over de wisselwerking tussen gezondheid en fysieke omgeving? En welke vragen liggen er nog, specifiek over de leefomgeving in kwetsbare wijken? Deze kennissynthese geeft inzicht! Het vormt de basis voor een subsidieoproep die ZonMw op dit moment maakt.

Nieuws

Samen in beweging met kwetsbare bewoners

Hoe krijg je kwetsbare bewoners letterlijk én figuurlijk in beweging? Zes gemeenten (in Overijssel en Gelderland) lukt het, met een brede integrale aanpak. Steeds meer ouderen blijven op latere leeftijd zelfstandig thuis wonen. De gemeente wil daar met preventief beleid aan bijdragen door in te zetten op beweging. Bijvoorbeeld via het project ‘Welzijn op recept”, waarin huisartspraktijken doorverwijzen naar het welzijnsaanbod. Lees meer.

Pagina

Cursus Ruimte voor Bewegen

Ruim de helft van de Nederlanders beweegt niet genoeg, met grote gezondheidsrisico’s tot gevolg. Hoe kunnen we mensen meer laten bewegen in een buurt of wijk? In de cursus Ruimte voor bewegen ga je met dit vraagstuk aan de slag en leer je hoe je een openbare ruimte beweegvriendelijker maakt. De cursus is mede mogelijk gemaakt door ZonMw. Lees meer over de cursus!

Elders gezien
Toon meer

Contact

Astrid van den Broek

Programmamanager

+31 70 349 51 07
Broek@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website