Gezondheid, gezond gedrag en kunnen meedoen in de samenleving worden beïnvloed door de sociale en fysieke omgeving en de sociaaleconomische status van mensen. De directe leefomgeving, de buurt of wijk met de aanwezige voorzieningen daarin, creëren kansen op of belemmeringen voor gezondheid.
Hoe kun je een systeembenadering toepassen in onderzoek, beleid en praktijk gericht op een gezonde leefomgeving? Systeemdenken, de toegevoegde waarde en de toepasbaarheid daarvan stond centraal tijdens de 7e bijeenkomst van de consortia ‘Maak ruimte voor gezondheid’.
Maatregelen die de volksgezondheid moeten verbeteren richten zich vaak maar op een klein deel van een probleem. Veel gezondheidsproblemen zijn echter het gevolg van een complex systeem van factoren, waardoor de impact van een eenzijdige benadering niet zo groot is. Een systeembenadering kan effectiever zijn, zegt James Nobles. Hij is onderzoeker aan de Bristol Medical School en ontwikkelde een instrument om complexe problemen en hun samenhang beter te begrijpen.
Kijk hoe wij beleidsmakers en onderzoekers ondersteunen met kennis en praktische instrumenten over een gezonde leefomgeving. Met die kennis dragen zij bij aan het fysieke, mentale en sociale welbevinden van mensen.
Op 24 juni 2021 troffen de zeven consortia van ‘Maak Ruimte voor Gezondheid’ elkaar digitaal. Centraal stond de vraag: hoe zorg je voor een duurzame integrale samenwerking, zodat je écht klaar bent voor de toekomst en hoe houd je -nadat de subsidie is gestopt- vast aan wat bereikt is?
Steden gezond inrichten, dat wil het Zuid-Limburgse consortium RuimteGIDS. Ontwerpers, ambtenaren, wetenschappers, bewoners en GGD maken samen plannen voor de openbare ruimte.
Een betere mentale gezondheid leidt tot gezondheidswinst en kostenbesparing is de conclusie van een onderzoek van Trimbos, RIVM en GGD GHOR. Effectieve interventies en beleidsmaatregelen in de zorg, maar ook thuis, in de wijk, op school en op het werk zijn daarvoor van belang. Lees meer in het nieuwsbericht en de factsheet hierover
Het verkleinen van gezondheidsverschillen vraagt om samenwerking tussen het sociaal- en zorgdomein. En met mensen uit de wijk. 'Maar doen we wel genoeg om deze mensen te bereiken?', vraagt Patricia Heijdenrijk van Pharos zich af in een interview met magazine Sprank. ‘Het verkleinen van de gezondheidskloof is complex en taai. Dat vraagt om een doordachte, meervoudige insteek vanuit de overheid. Je kan niet zeggen: alle ballen op volksgezondheid.’
Binnen de KIC-call ‘Leefstijl en Leefomgeving’ zijn twee onderzoeksprojecten gehonoreerd. Consortia van onderzoekers, bedrijven en maatschappelijke organisaties gaan onderzoek doen naar structurele verbetering van de kansengelijkheid om in goede gezondheid te leven. Daartoe worden duurzame innovatieve preventieve interventies, gericht op zowel de leefstijl als de leefomgeving, (door)ontwikkeld en toegepast. Voor de ontwikkeling van deze ‘evidence...
Het is Stoptober! Rokers succesvol helpen om te stoppen met roken: hoe doe je dat? ‘Sociale steun is belangrijk als je wilt stoppen met roken. Daarom creëren we steun in de omgeving van rokers en hanteren we een groepsaanpak’. In Den Haag wordt samengewerkt om eerder opgedane kennis beter te benutten. Lees over dit project uit onze programmalijn Kennisbenutting en implementatie.
Pagina
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.