Gezondheid, gezond gedrag en kunnen meedoen in de samenleving worden beïnvloed door de sociale en fysieke omgeving en de sociaaleconomische status van mensen. De directe leefomgeving, de buurt of wijk met de aanwezige voorzieningen daarin, creëren kansen op of belemmeringen voor gezondheid.

Thema's

Uitgelicht

Terugblik op congres 'Doen wat werkt in het sociaal domein'

Preventie loont! Dat blijkt uit het congres van 10 maart jl. Wil jij weten hoe andere gemeenten, zorg- en welzijnsorganisaties en professionals effectief aan maatschappelijke vraagstukken werken?

Lees het e-zine

Alles komt samen in de wijk

Gezondheid, gezond gedrag en kunnen meedoen worden beïnvloed door de sociale en fysieke omgeving en de sociaaleconomische status van mensen. De directe leefomgeving, inclusief de voorzieningen, creëren kansen op of belemmeringen voor gezondheid.

Lees verder in onze publicatie '20 jaar preventie bij ZonMw'

Bewegen, ontmoeten en innoveren in wijk van de toekomst

Op 27 januari 2020 vond de 4e leernetwerk-bijeenkomst plaats van programma ‘Maak ruimte voor gezondheid’. De consortia troffen elkaar in Helmond.

Wat is de stand van zaken in alle projecten?

Openbaar groen dat mensen blij maakt

Groen in de wijk kan bijdragen aan een goede gezondheid van bewoners. Veel gemeenten zien het vergroenen van wijken dan ook als middel om verschillen in gezondheid tussen hoge en lage sociaal economische status te verkleinen.

Interview Peter van den Hazel

Makelend door Gouda

In Gouda legt de sociaal makelaar verbindingen tussen burgers, wijkinitiatieven en het sociaal team van de gemeente. Wat zijn de successen en randvoorwaarden? TNO legde de functie onder de loep.

Interview Marloes van der Klauw

Sociale verbindingen versterken

‘Zonder publieke ruimten ontstaat er geen sociale verbinding’, stelt Klasien Horstman. Met haar team doet ze onderzoek in de wijk Maastricht Noordwest, waar de inwoners bovengemiddeld ongezond zijn. Ze praten met inwoners over hun leven en manieren om zich gezonder te voelen. ‘Daarvoor zijn er in de wijk veel meer publieke ontmoetingsplaatsen nodig’.

Interview Klasien Horstman

Actueel

Goedkoop, gezond eten voor iedereen met een krappe beurs

Hoe help je mensen met een krappe beurs te kiezen voor goedkope, gezonde voeding? Recent kreeg het project 'Goedkoop gezonde voeding' een implementatie-impuls uit de programmalijn Kennisbenutting en implementatie. Hiermee brengen zij de bijeenkomst voor inwoners en de e-learning voor diëtisten ook naar andere regio's. Lees het interview met het projectteam.

V.l.n.r.: Evelyne Linssen, Kathelijne Bessems, Marion Lomme
Pagina

Bewegen, ontmoeten en innoveren in wijk van de toekomst

Op 27 januari 2020 vond de 4e leernetwerk-bijeenkomst plaats van programma ‘Maak ruimte voor gezondheid’. De consortia troffen elkaar in Helmond op uitnodiging van de twee zuidelijke samenwerkingsverbanden. Wat is de stand van zaken in alle projecten? En waar lopen de consortia tegenaan?

Pagina

7 regionale kennisagenda’s over de gezonde leefomgeving

De projecten van de ronde Maak Ruimte voor Gezondheid hebben regionale kennisagenda’s met lokale kennisvragen over de gezonde leefomgeving opgesteld en op basis daarvan zijn ze nu gestart met vervolgonderzoeken.

Nieuws
Toon meer

Agenda

GEANNULEERD: NCVGZ 2020

Het Nederlands Congres Volksgezondheid (NCVGZ) van 8 april in Den Bosch wordt geannuleerd in verband met het coronavirus. Ook de tiende verkiezing van de Meest Invloedrijke Persoon in de Publieke Gezondheid en de uitreiking van de Public Health Proefschriftprijs gaan nu niet door. Beide prijzen worden traditiegetrouw uitgereikt tijdens het Nederlands Congres Volksgezondheid. Na de zomer willen we graag een moment pakken om deze prijzen alsnog...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Astrid van den Broek

Programmamanager

+31 70 349 51 07
Broek@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website