Gezondheid, gezond gedrag en kunnen meedoen in de samenleving worden beïnvloed door de sociale en fysieke omgeving en de sociaaleconomische status van mensen. De directe leefomgeving, de buurt of wijk met de aanwezige voorzieningen daarin, creëren kansen op of belemmeringen voor gezondheid.

Thema's

Uitgelicht

Subsidieoproep en bijeenkomst Gemeenten Samen Gezond

Met deze subsidieronde stimuleren we de voortgang van gezondheidsbevordering in de gemeentelijke praktijk. Het gaat om implementatietrajecten die veelbelovende aanpakken versterken en verrijken op basis van recent ontwikkelde kennis. Meer weten? Doe op 2 oktober mee met onze digitale informatie- en matchmakingbijeenkomst.

Lees alles over de oproep en de bijeenkomst op 2 oktober

Verbeter het welzijn, begin bij de buurt

Hoe kun je vanuit de kracht van burgers en verbeteringen in de wijk de ‘positieve gezondheid’ van mensen verbeteren? Het Louis Bolk Instituut onderzocht het met actieve bewoners in Venserpolder, een deel van Amsterdam Zuidoost.

Acties van bewoners maken Amsterdamse wijk indirect gezonder

Sociale verbindingen versterken

‘Zonder publieke ruimten ontstaat er geen sociale verbinding’, stelt Klasien Horstman. Met haar team doet ze onderzoek in de wijk Maastricht Noordwest, waar de inwoners bovengemiddeld ongezond zijn. Ze praten met inwoners over hun leven en manieren om zich gezonder te voelen. ‘Daarvoor zijn er in de wijk veel meer publieke ontmoetingsplaatsen nodig’.

Interview Klasien Horstman

Actueel

Webinar Gemeenten Samen Gezond op 2 oktober

Werkt u bij een gemeente, kennis- of praktijkpartner en wilt u aan de slag met gezondheidsbevordering in de gemeentelijke praktijk? Doe mee met ons webinar. Dan hoort u alles over de subsidieoproep Gemeenten Samen Gezond en kunt u digitaal netwerken. De oproep gaat om implementatietrajecten die veelbelovende aanpakken versterken en verrijken op basis van recent ontwikkelde kennis. Kijk voor meer informatie op www.zonmw.nl/gemeentensamengezond.

Pagina

Verklarend onderzoek sociaaleconomische gezondheidsverschillen (voorlopige resultaten)

Wat is de relatie tussen sociaaleconomische status en gezondheid over alle sociaaleconomische niveaus? Wetenschappers uit verschillende disciplines en sectoren werken samen aan verklarend onderzoek in vijf projecten. Ze geven inzicht in de mechanismen, dynamiek en interacties die een rol spelen bij het ontstaan en voortduren van die relatie. In onze nieuwste publicatie delen de projectleiders graag de opbrengsten van hun werk tot nu toe!

Pagina
Toon meer

Subsidieoproepen

Gemeenten Samen Gezond

Onderwerpen

Binnen deze oproep zijn er 6 thema’s:

  1. Infrastructuur en governance
  2. Financiering van gezondheidsbevordering
  3. Burger aan zet
  4. Lerend monitoren en evalueren
  5. Ruimte voor professionals
  6. Stoppen met roken in de wijk

Onderdeel van programma

Preventieprogramma 2019 – 2022

Geplaatst op

30 juni 2020

Deadline

24 november 2020,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Gemeenten Samen Gezond

Werkt u bij een gemeente of kennis- en praktijkpartner en heeft u interesse in de subsidieoproep Gemeenten Samen Gezond? Tijdens deze digitale informatie- en matchmakingbijeenkomst hoort u alles over de oproep en krijgt u de gelegenheid om te netwerken.

Lees meer

Verklaringen voor sociaaleconomische ongelijkheden in gezondheid en mortaliteit: recent onderzoek en aanbevelingen voor beleid

Het hardnekkige voortbestaan van sociaaleconomische gezondheidsverschillen (SEGV) in de afgelopen decennia kan worden gezien als één van de grootste uitdagingen van het volksgezondheidsbeleid. Het is niet duidelijk waarom SEGV zo hardnekkig blijven bestaan. Hebben beleid en interventies van de afgelopen decennia gefaald? Of zijn de mechanismen die SEGV verklaren veranderd over de tijd en moeten interventies daarop worden aangepast? Welke nieuwe...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Astrid van den Broek

Programmamanager

+31 70 349 51 07
Broek@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website