Gezondheid, gezond gedrag en kunnen meedoen in de samenleving worden beïnvloed door de sociale en fysieke omgeving en de sociaaleconomische status van mensen. De directe leefomgeving, de buurt of wijk met de aanwezige voorzieningen daarin, creëren kansen op of belemmeringen voor gezondheid.

Thema's

Uitgelicht

Senioriteit in coronatijd

Tijdens een kennisatelier is met senioren, professionals en beleidsmakers nagegaan wat de eerste coronagolf teweeg bracht bij senioren. Centraal stonden hun ervaringen, lichtpuntjes en adviezen. De opbrengsten zijn verzameld in deze infographic.

Lees over de resultaten

Coronacrisis en sociale wijkinitiatieven in Arnhem

Door de coronacrisis vielen activiteiten van sociale wijkinitiatieven weg. Hoe hielden wijkbewoners toch contact met elkaar?

Het project Zin in de wijk onderzocht het

SuperFIT stimuleert beweging en fruit in de kinderopvang

Peuters die veel bewegen en gezond eten, hebben een grote kans dat later als volwassene ook te doen. De aanpak SuperFIT stimuleert daarom gezonde gewoontes op het peuterdagverblijf én thuis.

Lees het artikel in Mediator 44

Dit zijn de voorlopige resultaten van de 35 projecten Gezonde wijk en leefomgeving

35 projecten doen onderzoek naar aanpakken voor een gezonde wijk en leefomgeving en sociaal economische gezondheidsverschillen. Wat zijn achterliggende factoren? Wat werkt wél om gezondheid, gezond gedrag en meedoen in de samenleving te bevorderen?

In deze publicatie delen de projectleiders de voorlopige resultaten en geven tips.

Beter benutten gezondheids- potentieel van mensen in een lagere sociaaleconomische positie

In november vonden bijeenkomsten plaats over de oproep Gezondheidsverschillen (NWA). Op 22 januari volgde nog een tweede matchmakingsbijeenkomst. De deadline voor de verplichte vooraankondiging is 25 februari 2021.

Lees meer op de programmapagina

Wijkgericht terugdringen van gezondheidsachterstanden

Hoe kunnen deze 3 gemeenten hun inwoners de ondersteuning bieden die ze nodig hebben, zonder dat elke gemeente het wiel opnieuw hoeft uit te vinden?

Filmpje consortium Wijzer in de wijk

Actueel

Senioriteit in coronatijd

In december 2020 organiseerde het project 'Senioren sterker maken' in samenwerking met GENERO het online kennisatelier ‘Senioriteit in coronatijd’. Met senioren, professionals en beleidsmakers is nagegaan wat de eerste coronagolf teweeg heeft gebracht bij senioren. Centraal stonden hun ervaringen, lichtpuntjes en adviezen. De opbrengsten van het kennisatelier zijn verzameld in een infographic.

Pagina

Een interventie succesvol implementeren doe je zo!

Hoe zorg je ervoor dat je leefstijlinterventie succesvol is in de praktijk? Implementatiespecialist en commissielid Femke van Nassau gaf een reeks masterclasses over het onderwerp aan projectteams binnen de programmalijn Kennisbenutting & Implementatie (Preventieprogramma). Wat zijn de valkuilen en succesfactoren? In dit interview lees je de do's en don'ts van effectieve implementatie.

Pagina

Een ‘systeembenadering’ in de NWA-oproep Gezondheidsverschillen - Wat wordt bedoeld?

Over de subsidieoproep NWA Gezondheidsverschillen komen vragen binnen over één van de uitgangspunten van de oproep: een systeembenadering. Omdat de deadline voor vooraankondiging nadert (25 februari) is ter verduidelijking hierover extra informatie beschikbaar gesteld op de programmapagina. Ook is het nog mogelijk aan te melden voor de tweede matchmakingsbijeenkomst op 22 januari.

Nieuws

Coronacrisis: geen koffie maar een praatje bij de deur of contact via WhatsApp

In april en mei 2020 zijn twintig uitgebreide telefonische interviews afgenomen bij Arnhemse wijkbewoners, mensen die normaal gesproken deelnemen aan de activiteiten van sociale wijkinitiatieven. Tijdens de coronacrisis vielen deze zaken allemaal weg. Hoe gingen ze daarmee om? Wat ging wel door en hoe hielden mensen toch contact met elkaar? Project Zin in de Wijk onderzocht het (ronde Sociaaleconomische gezondheidsverschillen).

Elders gezien
Toon meer

Contact

Astrid van den Broek

Programmamanager

+31 70 349 51 07
Broek@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website