Toen ik op mijn 17e moeder werd wist ik één ding heel zeker: “Het stereotype zal ik kosten wat het kost doorbreken!” Vanaf dat punt startte een mooie reis met genoeg beren op de weg. Soms zakte de moed hierdoor even in de schoenen en vroeg ik mezelf af hoe ik dit in hemelsnaam allemaal ga laten lukken zoals ik het zelf voor ogen heb?! Na de zoveelste keer vallen en opstaan realiseerde ik me dat ik op reis was “ van tienermoeder tot powervrouw “.  Deze reis kent geen eindbestemming maar is grenzeloos. Ik ging op zoek naar mezelf en al mijn talenten.Op deze reis mag iedereen mee die hieraan bijdraagt en meehelpt het onderste uit de kan te halen om telkens weer een verbeterde versie van mezelf te mogen ontmoeten. Zo ben ik Melissa Ruts (ook tienermoeder) tegen gekomen en zijn we ons nu samen  aan het inzetten om jonge ouders te helpen. Graag neem ik andere (jonge) moeders en vrouwen mee op deze reis.

Door mijn persoonlijke ervaring viel het mij op dat je tegen ontzettend veel dingen aanloopt in het proces van jong ouder zijn. Het kunnen combineren van studeren en werken bijvoorbeeld. Maar ook het gevoel dat je als jonge ouder niet voldoende serieus genomen wordt. Dit moet en kan soepeler dacht ik, maar hoe? Door krachten bundelen, ben ik achter gekomen. Iets wat bij “van tienermoeder tot powervrouw” eigenlijk altijd centraal staat! Des te mooier toen wij de kans kregen om samen met ZonMw de krachten te bundelen. Middels een panel van ervaringsdeskundigen mochten we subsidieaanvragen afkomstig van verschillende gemeentes in Nederland  beoordelen.

Deze subsidieaanvragen dragen bij aan een verbetering op beleidsniveau in benadering, ondersteuning en behandeling waarbij de psychische welgesteldheid van de jonge ouders centraal staat. Om dit ook in de uitvoering te kunnen waarborgen is het extreem belangrijk om ervaringsdeskundige professionals in dit proces te blijven betrekken. Tijdens het beoordelen van de aanvragen was er was  ook de ruimte om advies aan de indieners te geven. Wij vinden dit een mooi initiatief en hopen dat deze positieve veranderingen op dit gebied blijft bestaan. In de overlevingsmodus dingen gedaan krijgen is soms noodzakelijk, alleen mag dit geen continue stand zijn om in te opereren. Het was daarom ook ontzettend mooi om te zien dat de aanvragen waar wij het meest enthousiast over waren ook echt toekenningen hebben gekregen.

We merken ook dat de samenwerking met ZonMw onze reis verrijkt heeft. Dit is daarom zeker een leerzame bestemming geweest en gelukkig komen er nog een aantal fases aan waarbij de uitgewerkte subsidieaanvragen gefinetuned kunnen worden. Ook kijken wij vol enthousiasme hiernaar uit!

Meer informatie:

Programma Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website