Uitgelicht

Gemeenten hongerig om van elkaar te leren

jongeren

Er is een omslag gaande bij gemeenten. Nu de eerste fase van de decentralisaties voorbij is, merk je dat gemeenten op zoek gaan naar kennis en ervaringen van anderen. Een interview met wethouder van Eijk van Amersfoort en Henk Smid, directeur ZonMw over het delen van kennis en de PraktijkVoorbeeldenParade Sociaal Domein.

Raak geïnspireerd

Bevolkingsonderzoek naar kanker: twee opinies

Er is veel discussie over de van overheidswege aangeboden bevolkingsonderzoeken naar kanker. De één vindt ze een zegen omdat er mensenlevens door worden gered, volgens de ander leveren ze op bevolkingsniveau nauwelijks winst op. Harry de Koning en Joost Zaat zetten hun argumenten tegenover elkaar. 

Lees het artikel

Nationale Wetenschapsagenda

 1. Route Gezondheidszorgonderzoek, preventie en behandeling
 2. NWA Matchmakingbijeenkomsten. Aanvragen voor het organiseren van matchmakingbijeenkomsten kunnen doorlopend worden ingediend in 2018 en 2019
 3. NWA Voorlichtingswebinar 
 4. ZonMw en NWA

Blijf op de hoogte

afbeelding Preventienieuwsbrief

Deze nieuwsbrief laat u de impact van preventief onderzoek zien. U leest over projecten, resultaten en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van preventie, gezondheidsbescherming en  sport & bewegen.

abonneren

Actueel

Volg via RSS

Gezonde keuze in de schoolkantine

In welke mate beïnvloedt het aandeel van gezonde producten in de schoolkantine de ‘gezonde keuze’ van mbo studenten? Resulteert het betrekken van studenten bij het samenstellen van het assortiment van de schoolkantine in een gezondere keuze? Deze vragen stonden centraal in het onderzoek van de Wageningen Universiteit, dat werd uitgevoerd in 2 ROC schoolkantines.

Nieuws

Start onderzoek preventie meningokokkenziekten

Dit najaar starten 2 onderzoeken over de preventie van ziekten veroorzaakt door de bacterie meningokokken type W. Beide onderzoeken richten zich op vaccinatie tegen deze bacterie.

kind krijgt spuit in arm
Nieuws
Tweet
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Kennis over de keuze voor implementatie strategieën

Onderwerpen

 • Kennis over keuze implementatiestrategie
 • Implementatiewetenschap
 • Effectief werken in de jeugdsector
 • Preventie in de eerstelijnszorg
 • Vernieuwend onderzoek

Onderdeel van programma

Effectief werken in de jeugdsector

Geplaatst op

25 juni 2018

Deadline

2 oktober 2018,
14.00 uur

Bekijk

2e subsidieronde Maatschappelijke Diensttijd

Onderwerpen

 • maatschappelijke diensttijd;
 • kwetsbare jongeren;
 • stimuleren van inclusie;
 • bevorderen van sociale cohesie;
 • diverse sectoren, zoals natuur, dieren, klimaat, duurzaamheid, circulaire economie, techniek, ICT, media, cultuur, musea, politiek en vertegenwoordiging.

LET OP: Deadline voor het aanmelden van uw aanvraag is op 21 september. Zonder deze aanmelding wordt uw aanvraag niet in behandeling genomen. Een link naar het aanmeldformulier vindt u in de oproep.

Onderdeel van programma

Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd

Geplaatst op

27 augustus 2018

Deadline

9 oktober 2018,
12.00 uur

Bekijk

Agenda

PraktijkVoorbeeldenParade Sociaal Domein

Tijdens de PraktijkVoorbeeldenParade op 24 september, 1 en 8 oktober 2018 laten gemeenten en hun maatschappelijke partners aan elkaar zien wat zij waarmaken van de transformatie in het sociaal domein. Om te inspireren en geïnspireerd te raken. Wat is er geslaagd? Wat kan beter? Schrijf u direct in!

Lees meer

STEMM Equality Congres

Op het STEMM Equality Congress 2018 heeft u gelegenheid om te luisteren en spreken met experts op het gebied van diversiteit, inclusie, beleid en praktijk wereldwijd. De focus zal liggen op intersectionaliteit: sprekers delen succesverhalen en bespreken hoe landen van elkaar kunnen leren.

Lees meer

Congres ‘Suïcidepreventie; De rol van de ervaringsdeskundige’

Op het congres ‘Suïcidepreventie: de rol van de ervaringsdeskundige’ worden de nieuwe onderzoeksresultaten gepresenteerd, en wordt een verbinding gelegd tussen de GGZ en ervaringsdeskundigen als het om dit thema gaat. Er worden bovendien concreet handreikingen geboden om de inzet van ervaringsdeskundigen op dit thema op juiste wijze te vergroten. Uiteindelijk wil het congres een startimpuls geven om verbeterde zorg voor suïcidale patiënten in de...

Lees meer

Congres Vluchtelingen aan het werk

Het inburgeringsbeleid gaat op de schop zodat nieuwkomers sneller mee kunnen doen in de samenleving. De regie daarop komt bij gemeenten te liggen. Wat betekent dit voor gemeenten en ketenpartners? Hoe geef je die regie vorm? Hoe zorg je ervoor dat partijen lokaal goed samenwerken, wie heeft welke rol?

Lees meer

Jaarcongres Kinder- en Jeugdpsychiatrie

Ieder kind met psychische problemen heeft recht op de best mogelijke zorg, zoals vastgelegd in het Kinderrechtenverdrag. Maar wat als de zorg kinderen niet bereikt? Hoe bieden we hulp aan zwerfjongeren, migrantenkinderen, criminele jongeren, kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen, kinderen met een lichte verstandelijke beperking of thuiszitters met psychische problemen?

Lees meer

Gij zult gezond leven

Het thema van de jaarlijkse NCOG-lezing (NCOG = Nederlandsch Congres voor Openbare Gezondheidsregeling) is dit jaar gewijd aan het Nationaal Preventie Akkoord dat eind oktober wordt getekend. Een thema dat vrijwel iedereen in de openbare gezondheidszorg zal raken.  

Lees meer

Kennisfestival Gezond Leven

Weet u nog hoe gezondheidsbevordering er vorig decennium uit zag? En wilt u vooral voorbereid zijn op de belangrijke ontwikkelingen voor de komende 10 jaar? Kom voor kennis, praktische tools en ontmoeting naar het Kennisfestival van RIVM Gezond Leven!

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Karin van Gorp

Programmacoördinator

Telefoonnummer+31 70 349 53 17
E-mailadresGorp@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website