Uitgelicht

20 jaar Preventie bij ZonMw!

De afgelopen 20 jaar hebben we al veel kennis opgedaan over gezond leven. Dit heeft mooie resultaten opgeleverd, die vandaag de dag worden gebruikt. Bijvoorbeeld preventie op scholen, in de wijk en op het werk. Maar ook de gecombineerde leefstijlinterventie en kennisinfrastructuren.

Benieuwd naar de resultaten en onze blik op de toekomst?

Opsporen groeivertraging: zijn extra echo’s bij laag risico zwangeren effectief?

In de IRIS-studie kreeg de helft van de zwangere vrouwen met weinig risico’s op complicaties in het derde trimester van hun zwangerschap standaard twee extra echo’s. Die aanpak draagt niet bij aan vermindering van het aantal baby’s met ernstige gezondheidsproblemen bij de geboorte. Dat is de conclusie uit dit onderzoek onder ruim 13.000 zwangeren in 60 verloskundige praktijken. Het onderzoek is gepubliceerd in de BMJ.

Meer weten?

Startbudget voor praktijkverbetering Onbedoelde zwangerschap

Wilt u de lokale praktijk verbeteren op het gebied van onbedoelde zwangerschap en/of kwetsbaar (jong) ouderschap? Vraag nu uw startbudget aan en kom naar de informatiebijeenkomst.

Meer over het startbudget

Meer weten?

Stoptober: onderzoek naar tabaksontmoediging

Oktober is de maand waarin mensen samen stoppen met roken. In Nederland sterven jaarlijks meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van roken en meeroken. Wij stimuleren onderzoek naar tabaksontmoediging, op het gebied van implementatie, effect en beleid.

Bekijk projectresultaten en lopende projecten

Sociale verbindingen versterken

‘Zonder publieke ruimten ontstaat er geen sociale verbinding’, stelt Klasien Horstman. Samen met wijkbewoners, gemeenten en hulpverleners in Maastricht Noordwest maakt ze daar werk van. 

Interview Klasien Horstman

Uw praktijkvoorbeeld bij congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein’?

oudere vrouw tuiniert en zit op haar hurken

Houdt u zich bezig met bijvoorbeeld de thema’s: gezonde wijk, burgerparticipatie, schulden/armoede? En wilt u uw ervaringen graag met anderen delen? Dat kan tijdens het congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein’ (10 en 24 maart 2020). 

Meld uw praktijkvoorbeeld aan (tot en met 3 november)

Subsidiemogelijkheden Kansrijke start en big data

Heeft u wetenschappelijke expertise op het terrein van sociale- en geesteswetenschappen, exacte en natuurwetenschappen of sociaal-medische en gezondheidswetenschappen? Beschikt u over brede praktijkkennis van de geboortezorg en/of de JGZ of andere relevante maatschappelijke terreinen. Dan dagen wij u uit om expertise in te zetten voor onderzoek dat een grote impact kan hebben op de gezondheid en kansen van kinderen.

Lees meer

‘Het Preventieprogramma is een groot goed’

Het Preventieprogramma van ZonMw bestaat twintig jaar. De kersverse voorzitter van de centrale commissie van het programma, Henk Garretsen, blikt terug en kijkt vooruit.

Lees het artikel in Mediator 36

Verwachte subsidieoproepen

Nieuwsgierig naar de komende subsidierondes van preventie?

Bekijk het overzicht van de verwachte subsidieoproepen

Actueel

Volg via RSS

Podcast Gender en gezondheid - #5 Mantelzorg en arbeid

‘We verwachten tegenwoordig heel veel van vrouwen: niet alleen dat ze economisch zelfstandig zijn, maar ook dat ze voor anderen zorgen’, aldus Jet Bussemaker. Samen met Karin Proper van het RIVM spreekt zij over mantelzorg, arbeid en de verschillen daarbij tussen mannen en vrouwen.

Pagina

Wegwijzer Lokale aanpak overgewicht (RIVM)

Wilt u als gemeente aan de slag met een lokaal preventieakkoord op het thema overgewicht? Het RIVM heeft een wegwijzer gemaakt. Zo vindt u eenvoudig de kennis die werkt voor het vormgeven van een lokale aanpak overgewicht. Bekijk de werkwijzer op de website van het RIVM.

Elders gezien

Gelijke kansen in de stad

Ongelijkheid in de samenleving neemt toe in diverse domeinen en daarmee ook de ongelijke kansen op gezondheid. Benieuwd naar kennisvragen en oplossingsrichtingen om meer grip te krijgen op dit complexe verschijnsel? Lees dan hoofdstuk 10 uit deze bundel, met input uit het onderzoek 'Understanding fundamental causes and effects of socio-economic inequalities in health using a systems science approach'.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Kansrijke start voor kinderen met behulp van big data

Onderwerpen

 • Big data-onderzoek (o.a. datamining, machine-learning, kunstmatige intelligentie)
 • Jeugd
 • Jeugdgezondheidszorg
 • Geboortezorg
 • Kansrijke start

Onderdeel van programma

Big data en kansrijke start

Geplaatst op

17 juli 2019

Deadline

24 oktober 2019,
14.00 uur

Bekijk

Verbetering lokale praktijk bij onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap

Onderwerpen

 • Preventie van, ondersteuning en zorg bij onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap
 • integrale aanpak
 • hoog risicogroepen
 • samenwerkingsverband van gemeente(n), praktijk- en/of uitvoeringsorganisatie, onderzoeksorganisatie
 • lokale praktijk verbetering
 • praktijkgericht (actie)onderzoek

Onderdeel van programma

Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap

Geplaatst op

15 oktober 2019

Deadline

21 januari 2020,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Kan kunstmatige intelligentie de volksgezondheid bevorderen?

We nodigen je van harte uit voor de jaarlijkse NCOG PHned lezing!   Kunnen we straks met gegevens per persoon over afkomst, omstandigheden en leefstijl de relaties duidelijker maken met gezondheid, handicap, ziekte en sterfte? Wordt het zo steeds beter mogelijk de gezondheidskans van (groepen) mensen in te schatten?

Lees meer

KAMG-congres Kwetsbare mensen, kwetsbare groepen

Onze samenleving kent veel kwetsbare groepen en personen. Hier iets aan doen, is een van de belangrijkste opgaven van artsen Maatschappij en Gezondheid. Tijdens dit congres vinden zij voorbeelden en inspiratie om hun doelgroep zo goed mogelijk te ondersteunen.

Lees meer

Congres Doen wat werkt in het sociaal domein: leren van praktijkvoorbeelden - Zwolle

Hoe bereik je als gemeente, organisatie of professional een zo groot mogelijke maatschappelijke impact? De publieke middelen zijn beperkt, je wilt de budgetten dus inzetten op programma’s waarvan de effectiviteit is getoetst. Maar hoe dan? Leer van praktijkvoorbeelden tijdens het congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein’ dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), ZonMw, Sociaal Werk Nederland, Divosa en Movisie organiseren. Het congres...

Lees meer

Congres Doen wat werkt in het sociaal domein: leren van praktijkvoorbeelden - Eindhoven

Hoe bereik je als gemeente, organisatie of professional een zo groot mogelijke maatschappelijke impact? De publieke middelen zijn beperkt, je wilt de budgetten dus inzetten op programma’s waarvan de effectiviteit is getoetst. Maar hoe dan? Leer van praktijkvoorbeelden tijdens het congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein’ dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), ZonMw, Sociaal Werk Nederland, Divosa en Movisie organiseren. Het congres...

Lees meer

NCVGZ 2020

Er wordt al met vol enthousiasme gewerkt aan de opzet van het NCVGZ in 2020! Inschrijven is nog niet mogelijk, maar u kunt al wel de datum/plaats noteren in de agenda: woensdag 8 april 2020 in Congrescentrum 1931 (tegen de Brabanthallen aan, op loopafstand van het station) in Den Bosch.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Karin van Gorp

Clusterhoofd

Telefoonnummer+31 70 349 53 17
E-mailadresGorp@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website