Uitgelicht

Maak ruimte voor gezondheid!

Vanaf 28 november kunt u een aanvraag indienen voor financiering van onderzoek naar de gezonde leefomgeving.

Maak ruimte voor gezondheid

‘Stress in vetcellen leidt tot jojo-effect’

De meeste mensen die afvallen, komen telkens terug op hun oude gewicht of worden zelfs zwaarder. Gestreste vetcellen spelen hierbij een rol, ontdekte Edwin Mariman. Verrassend genoeg werkt geleidelijk afslanken niet langer door dan een crashdieet.

Lees het interview met Edwin Mariman in Mediator 25

Hulp aan vluchtelingen

Vluchtelingen kwamen in de afgelopen paar jaar vaker naar Nederland. ZonMw heeft verschillende onderzoeken laten doen naar psychosociale problemen, arbeidsparticipatie en de problemen waar de jongere vluchteling mee kampt.

Lees meer over vluchtelingen in gezondheidsonderzoek

Trendrapport VTV-2018

De 4-jaarlijkse Volksgezondheid Toekomst Verkenning ( VTV) geeft inzicht in de belangrijkste toekomstige maatschappelijke opgaven op het gebied van ziekte en gezondheid, gezondheidsdeterminanten, preventie en gezondheidszorg in Nederland.

Bekijk de website van de VTV van het RIVM

Suïcidale patiënt kan veilig aan onderzoek meedoen

Uit onderzoek blijkt dat deelname van suïcidale personen aan experimentele studies niet leidt tot meer suïcides of suïcidepogingen. Daarnaast leidde het vragen naar suïcidaliteit niet tot meer suïcidale gedachten, wensen, plannen of handelingen. De conclusies van het onderzoek hebben de onderzoekers verwerkt in een handreiking voor METC’s en onderzoekers. 

Op 4 mei 2017 organiseerde ZonMw een bijeenkomst voor onderzoekers en andere geïnteresseerden over de handreiking. De belangrijkste aandachtspunten uit deze bijeenkomst kunt u lezen in dit verslag.

Bekijk de handreiking voor METC’s en onderzoekers

Hulp voor professionals bij inzet preventieve interventies

www.meerbereikmetpreventie.nl biedt professionals hulp in de inzet van preventieve interventies bij psychische klachten en schadelijk middelengebruik.

Over preventie

Mensen worden weliswaar steeds ouder maar tijdens hun leven zijn steeds meer mensen chronisch ziek. De gezondheidsverschillen tussen lager en hoger opgeleiden zijn groot en dreigen groter te worden. Door de omslag van zorg en ziekte naar gedrag en gezondheid wordt binnen de zorg in de toekomst ook meer gewerkt aan het behoud van gezondheid.

Meer informatie over preventie bij ZonMw

Blijf op de hoogte

afbeelding Preventienieuwsbrief

Deze nieuwsbrief laat u de impact van preventief onderzoek zien. U leest over projecten, resultaten en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van preventie, gezondheidsbescherming en  sport & bewegen.

abonneren

Preventieprogramma 5

Er ligt een grote uitdaging om de gezondheid te verbeteren. We worden steeds ouder, maar tijdens hun leven zijn steeds meer mensen chronisch ziek. Dit heeft effect op kwaliteit van leven, maar ook op participatie in de samenleving, arbeidsproces en zorguitgaven.

Programmatekst Preventieprogramma 5

Actueel

Volg via RSS

Nieuwe e-learning Veilig slapen bij JGZ-academie

De JGZ-academie presenteert een nieuwe e-learning: Veilig slapen. De e-learning gaat in op de laatste slaapadviezen, behorend bij de richtlijn Preventie wiegendood. Verder bevat de e-learning verschillende filmpjes en wordt er ingegaan op etnische verschillen bij dit thema.

Nieuws

Meer kennis over sociaaleconomische gezondheidsverschillen

We weten dat het zo is, maar hoe werkt het en welke relatie bestaat er tussen de sociaaleconomische positie van mensen en hun gezondheid? Met welke methoden kunnen we lokale netwerken ontwikkelen en zo gezondheidsachterstanden beperken? Dat weten we nog niet. Deze vragen staan centraal in onderzoek dat kennis moet opleveren ter voorkoming en vermindering van sociaaleconomische gezondheidsverschillen (SEGV).

jongen inrolstoel op grasveld
Nieuws

Subsidieronde effecten Gezonde School aanpak geopend!

Vandaag is de ZonMw-subsidieronde voor evaluatieonderzoek naar de effecten van de Gezonde School-aanpak geopend. Deze oproep levert kennis op over de invloed van de Gezonde School-aanpak op de schoolomgeving, leefstijl en de gezondheid van leerlingen. U kunt tot 20 maart 2018, 14.00 uur een subsidieverzoek indienen.

Nieuws

Sportimpuls 2018 opengesteld!

Bent u een lokale sport- en beweegaanbieder? Dan kunt u tot 22 februari 2018, 14.00 uur bij ZonMw een subsidieaanvraag indienen voor de Sportimpuls 2018. Ook dit jaar zijn drie subsidieoproepen tegelijkertijd opengesteld: Sportimpuls, Sportimpuls Kinderen sportief op gewicht en Sportimpuls Jeugd in lage inkomensbuurten. Deze drie regelingen richten zich gezamenlijk op de kwetsbare doelgroepen mensen met een beperking, chronisch zieken, ouderen,...

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Onderzoek naar Tabaksontmoediging

Onderwerpen

 • Tabaksontmoediging
 • Kennisinfrastructuur/Consortiumvorming
 • Rookvrije Generatie
 • Implementatieonderzoek
 • Effectonderzoek

Onderdeel van programma

Preventieprogramma 5

Geplaatst op

26 oktober 2017

Deadline

18 januari 2018,
14.00 uur

Bekijk

Effectonderzoek Gezonde School aanpak

Onderwerpen

 • Evaluatie van de toepassing en uitvoering van Gezonde School in Nederland
 • Effecten van de Gezonde School aanpak op schoolniveau en op leerlingniveau
 • Verklaring(en) van effecten van de Gezonde School aanpak

Onderdeel van programma

Preventie 5: Deelprogramma 1 - Opvoeding en Onderwijs

Geplaatst op

9 januari 2018

Deadline

20 maart 2018,
14.00 uur

Bekijk

Aan de slag met preventie in uw gemeente

Onderwerpen

 • Preventie
 • Implementatie
 • Integraal gezondheidsbeleid
 • Erkende interventies en gevalideerde instrumenten
 • Samenwerkingsverband

Onderdeel van programma

Preventieprogramma 4

Geplaatst op

21 december 2017

Deadline

1 mei 2018,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Matchmakingbijeenkomst Maak ruimte voor gezondheid

Tijdens deze matchmakingbijeenkomst maakt u kennis met professionals uit verschillende kennisgebieden, maatschappelijke organisaties en marktpartijen. Er is volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten, ideeën uit te wisselen en samenwerkingsverbanden te smeden. Ook geven we informatie over het thema en de oproep. U bent van harte welkom op 19 januari a.s. tussen 10.00 en 16.00 uur bij ZonMw in Den Haag.

Lees meer

e-healthweek 2018

Onder het motto ‘Van #hoedan? naar #zodus!’ heeft VWS de week van 20 t/m 26 januari 2018 benoemd tot e-healthweek 2018. ZonMw is partner en doet mee met o.a. een bijeenkomst in de Zorginnovatiewinkel in Rotterdam. En wij zetten de (lopende) projecten over e-health in het zonnetje.

Lees meer

e-health - Top of Flop? Innovatoren en patiënten ontmoeten elkaar tijdens de e-healthweek 2018

Op donderdag 25 januari, organiseert Zorg voor innoveren in de Zorginnovatiewinkel de bijeenkomst 'e-health Top of Flop'. Diverse zorgvernieuwers die aan een e-health innovatie werken gaan hun idee pitchen. De aanwezige burgers/toekomstige gebruikers geven hun oordeel: is het idee ‘top’ of wordt het een ‘flop’? En uiteraard gaan wij daarover met elkaar in gesprek. Een waardevolle middag dus voor beide partijen!

Lees meer

Symposium 'De goede health check'

Een cholesteroltest op het station, preventief medische onderzoeken via het werk, online een bloedtest bestellen of naar Duitsland voor een total bodyscan: mensen hebben steeds meer mogelijkheden om health checks te laten doen, ook in de reguliere zorg.

Lees meer

Bijeenkomst Vroege Opsporing

Op vrijdag 16 februari vindt bij BCN op de Catharijnesingel 48 in Utrecht tussen 10.00 en 15.30 uur de bijeenkomst van het ZonMw-deelprogramma Vroege Opsporing plaats.

Lees meer

Informatiebijeenkomst subsidieoproep 'Aan de slag met preventie in uw gemeente'

Op 5 maart vindt de Informatiebijeenkomst subsidieoproep 'Aan de slag met preventie in uw gemeente' plaats; Hoe kom ik in aanmerking voor subsidie voor uitvoering van onderdelen van mijn lokale gezondheidsbeleid? Dat hoort u op 5 maart 2018. Voor ondersteuning van de vormgeving en uitvoering van lokaal integraal gezondheidsbeleid kunt u subsidie aanvragen bij ZonMw.

Lees meer

NCVGZ 2018 Het congres voor de volksgezondheid

Wilt u op de hoogte blijven van de trends en ontwikkelingen op het gebied van de Publieke gezondheid? Ga met ons mee om te ontdekken hoe we samen Nederland een klein stukje gezonder kunnen maken. Kom ook op 10 april naar het NCVGZ, hét congres voor de publieke gezondheid, in Media Plaza, onderdeel van de Jaarbeurs in Utrecht.

Lees meer

NIX zonder ID

NIX18 voert campagne voor de verhoging van de leeftijdsgrens naar 18 jaar voor alcohol en tabak per 1 januari 2014. De volgende NIX zonder ID actie is van donderdag 17 mei tot vrijdag 1 juni 2018. Na de geslaagde week in 2017 heeft NIX18, op veler verzoek, de actieperiode verplaatst naar een periode vóór de zomer en de actie verlengd naar 2 weken. De toolkit komt vanaf de derde week van maart 2018 beschikbaar op naar18jaar.nl

Lees meer

International Conference on Integrated Care

Van 23 t/m 25 mei 2018 organiseert de International Foundation for Integrated Care (IFIC) voor de 18e keer de International Conference on Integrated Care (ICIC). ZonMw is partner, net als het RIVM en Vilans.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Karin van Gorp

Programmacoördinator

Telefoonnummer+31 70 349 53 17
E-mailadresGorp@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website