Uitgelicht

Preventie met oog voor man-vrouwverschillen

Niet alleen bij de diagnose en behandeling van ziektes, ook bij het voorkómen ervan is aandacht nodig voor verschillen tussen vrouwen en mannen. Dat vereist nog veel onderzoek, blijkt uit de inventarisatie Gender en Preventie die ZonMw liet maken.

Lees het Mediator artikel

Strategische verkenning Slechte slaap

Slecht slapen is van invloed op de gezondheid en kan leiden tot economische en maatschappelijke kosten. Zo kan te kort of juist te lang slapen bij volwassenen het risico op ziektes verhogen en het dagelijks functioneren belemmeren. Meer aandacht voor preventie van slaapproblemen is nodig blijkt uit deze verkenning Slechte slaap.

Bekijk de strategische verkenning Slechte slaap

Hoe gemeenten de transformatie waarmaken

Op de PraktijkVoorbeeldenParade Sociaal Domein hebben diverse gemeenten laten zien hoe ze invulling geven aan de transformatie van het sociaal domein. Benieuwd naar de verhalen of op zoek naar inspiratie? Bekijk het online magazine.

Naar het magazine

Blijf op de hoogte

afbeelding Preventienieuwsbrief

Deze nieuwsbrief laat u de impact van preventief onderzoek zien. U leest over projecten, resultaten en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van preventie, gezondheidsbescherming en  sport & bewegen.

abonneren

Actueel

Volg via RSS

Verspreiding van een hartleeftijd tool onder burgers en huisartsen

“Uw hartleeftijd is 72 jaar, terwijl uw biologische leeftijd 66 jaar is.” Het concept hartleeftijd is een veelbelovende manier om iemands risico op hart- en vaatziekten te communiceren. Het NWO-Begrijpelijke Taal (BT) project, maar ook ander (internationaal) onderzoek laat zien dat ‘hartleeftijd’ beter te begrijpen is dan een klassiek risicopercentage voor het risico op hart en vaatziekten. Daarnaast leidt het tot meer motivatie voor...

Nieuws

Sportonderzoek in beeld

Welke kennis zit verscholen in de slimme sporthal? Hoe geef je een pedagogisch sportklimaat vorm? Wat betekent bewegen als medicijn voor artsen en patiënten? En hoe kunnen topsporters goed presteren bij extreme weersomstandigheden? Vragen waar de onderzoekers zich over buigen in de projecten van het Onderzoeksprogramma Sport en Bewegen. In beeld gebracht in 4 films.

Nieuws

Subsidieronde Sport en Bewegen geopend

Heeft u concrete onderzoeksvragen over bijvoorbeeld bewegen en vitaliteit, de kansen die sport biedt om maatschappelijke problemen aan te pakken of op het gebied van technologie en data voor betere sportprestaties? Dan nodigt ZonMw u van harte uit om projectideeën (oftewel verkorte subsidieaanvragen) in te dienen in deze tweede subsidieronde binnen het onderzoeksprogramma Sport en Bewegen.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Agenda

Kennisfestival Gezond Leven

Weet u nog hoe gezondheidsbevordering er vorig decennium uit zag? En wilt u vooral voorbereid zijn op de belangrijke ontwikkelingen voor de komende 10 jaar? Kom voor kennis, praktische tools en ontmoeting naar het Kennisfestival van RIVM Gezond Leven!

Lees meer

Gij zult gezond leven

Het thema van de jaarlijkse NCOG-lezing (NCOG = Nederlandsch Congres voor Openbare Gezondheidsregeling) is dit jaar gewijd aan het Nationaal Preventie Akkoord dat eind oktober wordt getekend. Een thema dat vrijwel iedereen in de openbare gezondheidszorg zal raken.  

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Karin van Gorp

Programmacoördinator

Telefoonnummer+31 70 349 53 17
E-mailadresGorp@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website