Uitgelicht

Samen stoppen in Stoptober!

Oktober is sinds een paar jaar de maand van Stoptober. De maand waarin mensen samen stoppen met roken. ZonMw laat onderzoek doen naar verschillende aspecten van roken zoals preventie van roken op school, stoppen met roken of hoe ons brein reageert op nicotine.

Lees meer

‘Stress in vetcellen leidt tot jojo-effect’

De meeste mensen die afvallen, komen telkens terug op hun oude gewicht of worden zelfs zwaarder. Gestreste vetcellen spelen hierbij een rol, ontdekte Edwin Mariman. Verrassend genoeg werkt geleidelijk afslanken niet langer door dan een crashdieet.

Lees het interview met Edwin Mariman in Mediator 25

Hulp aan vluchtelingen

Vluchtelingen kwamen in de afgelopen paar jaar vaker naar Nederland. ZonMw heeft verschillende onderzoeken laten doen naar psychosociale problemen, arbeidsparticipatie en de problemen waar de jongere vluchteling mee kampt.

Lees meer over vluchtelingen in gezondheidsonderzoek

Trendrapport VTV-2018

De 4-jaarlijkse Volksgezondheid Toekomst Verkenning ( VTV) geeft inzicht in de belangrijkste toekomstige maatschappelijke opgaven op het gebied van ziekte en gezondheid, gezondheidsdeterminanten, preventie en gezondheidszorg in Nederland.

Bekijk de website van de VTV van het RIVM

Suïcidale patiënt kan veilig aan onderzoek meedoen

Uit onderzoek blijkt dat deelname van suïcidale personen aan experimentele studies niet leidt tot meer suïcides of suïcidepogingen. Daarnaast leidde het vragen naar suïcidaliteit niet tot meer suïcidale gedachten, wensen, plannen of handelingen. De conclusies van het onderzoek hebben de onderzoekers verwerkt in een handreiking voor METC’s en onderzoekers. 

Op 4 mei 2017 organiseerde ZonMw een bijeenkomst voor onderzoekers en andere geïnteresseerden over de handreiking. De belangrijkste aandachtspunten uit deze bijeenkomst kunt u lezen in dit verslag.

Bekijk de handreiking voor METC’s en onderzoekers

Hulp voor professionals bij inzet preventieve interventies

www.meerbereikmetpreventie.nl biedt professionals hulp in de inzet van preventieve interventies bij psychische klachten en schadelijk middelengebruik.

Over preventie

Mensen worden weliswaar steeds ouder maar tijdens hun leven zijn steeds meer mensen chronisch ziek. De gezondheidsverschillen tussen lager en hoger opgeleiden zijn groot en dreigen groter te worden. Door de omslag van zorg en ziekte naar gedrag en gezondheid wordt binnen de zorg in de toekomst ook meer gewerkt aan het behoud van gezondheid.

Meer informatie over preventie bij ZonMw

Blijf op de hoogte

afbeelding Preventienieuwsbrief

Deze nieuwsbrief laat u de impact van preventief onderzoek zien. U leest over projecten, resultaten en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van preventie, gezondheidsbescherming en  sport & bewegen.

abonneren

Preventieprogramma 5

Er ligt een grote uitdaging om de gezondheid te verbeteren. We worden steeds ouder, maar tijdens hun leven zijn steeds meer mensen chronisch ziek. Dit heeft effect op kwaliteit van leven, maar ook op participatie in de samenleving, arbeidsproces en zorguitgaven.

Programmatekst Preventieprogramma 5

Actueel

Volg via RSS

Mooi, die screening op darmkanker

Jeroen Geurts over de totstandkoming van het bevolkingsonderzoek darmkanker in de wetenschapsbijlage van het NRC Handelsblad. Op lange termijn voorkomt de screening op darmkanker in Nederland 2.400 sterfgevallen per jaar. Een mooi voorbeeld van het nut van preventie-onderzoek.

Elders gezien

Nieuwe subsidieoproepen Vroege Opsporing

Goed geïnformeerd kiezen bij bevolkingsonderzoek of health check en onderzoek en innovaties in de screeningspraktijk. Dat zijn de 2 onderwerpen binnen Vroege Opsporing waar u vanaf 17 oktober 2017 subsidie voor kunt aanvragen. De deadline voor het indienen van subsidieaanvragen is 18 december 2017 om 14.00 uur.

 

Nieuws

Onderzoeksprogramma Sport versterkt sportonderzoek

Het Onderzoeksprogramma Sport versterkt het wetenschappelijke en multidisciplinaire onderzoek op het terrein van sport en bewegen. De beoogde samenwerking tussen sport- en zorgpraktijk is gerealiseerd, wat al veel waardevolle kennis, innovaties en producten voor de praktijk heeft opgeleverd. Dit zijn enkele conclusies die door Bureau Bartels worden getrokken in de eindevaluatie van het Onderzoeksprogramma Sport.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Vroege opsporing ronde 2017–2018 - screening

Onderwerpen

  • Screening en screeningstest
  • Bevolkingsonderzoek
  • Kosteneffectiviteit
  • Risicoprofilering
  • Volksgezondheid

Onderdeel van programma

Preventie 5, deelprogramma Vroege Opsporing

Geplaatst op

17 oktober 2017

Deadline

18 december 2017,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

NWA route conferentie

Eén jaar na de presentatie van het Portfolio voor onderzoek en innovatie is er veel gebeurd binnen de 25 routes van de Nationale Wetenschapsagenda. Tijd om te reflecteren op het proces en de ontwikkeling van nieuwe samenwerkingsverbanden, resultaten te delen en nieuwe mogelijkheden voor co-creatie en kennisbenutting te verkennen. Dat doen we graag samen met de vertegenwoordigers van de routes en hun netwerken tijdens de NWA-routes conferentie op...

Lees meer

Gezondheidsverschillen: Dekt sociaaleconomisch nog de lading?

Gezondheidsverschillen: Dekt sociaaleconomisch nog de lading? Welke hulpbronnen zijn van invloed op de kansen op gezondheid? Deze en andere vragen komen aan bod bij de jaarlijkse NCOG-lezing die georganiseerd wordt op 8 november door PHned, het podium voor public health professionals.

Lees meer

Healthy Urban Living

Interested in setting up an international project with partners from the Netherlands and other countries?

Lees meer

18th International Conference on Integrated Care

De International Foundation of Integrated Care (IFIC) presenteert in samenwerking met RIVM, Vilans en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de 18e Internationale conferentie over geïntegreerde zorg 'Value for People and Populations: Investing in Integrated Care'.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Karin van Gorp

Programmacoördinator

Telefoonnummer+31 70 349 53 17
E-mailadresGorp@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website