Het tijdig herkennen en bespreekbaar maken van het levenseinde helpt patiënten en naasten om over hun doelen, wensen en behoeften rondom de palliatieve fase na te denken. Het is belangrijk dat zorgverleners tijdig en regelmatig hierover in gesprek gaan en dit inventariseren en vastleggen.

Uitgelicht

Subsidieoproep inzet van proactieve zorgplanning in de praktijk

Verpleegkundige in gesprek met een patiënt

Partijen uit de 1e- en 2e- of 3e-lijnszorg en onderdeel van een bestaand transmuraal samenwerkingsverband, kunnen nu projectideeën indienen over het gezamenlijk organiseren van proactieve zorgplanning.

> Bekijk de veelgestelde vragen bij de subsidieoproep

Dien in vóór 8 februari 2022, 14.00 uur

Hulpmiddelen markering en proactieve zorgplanning

Foto van verzorger en patiënt in gesprek

Diverse hulpmiddelen op markering en proactieve zorgplanning voor zorgverleners in de 1e- en 2e-lijn staan op Palliaweb. Zoals algemene en meer specifieke hulpmiddelen voor mensen met dementie, chronisch hartfalen, een verstandelijke beperking en mensen met een migratieachtergrond. Maar ook algemene en specifieke informatie voor patiënten.

Bekijk de hulpmiddelen op Palliaweb

Betere signalering en markering in het verpleeghuis

Gecombineerde foto van Lotje Bagchus en Mariëlle Verstegen
Onderzoeker Lotje Bagchus en verpleegkundige Mariëlle Verstegen

Met de SigMa-methodiek kiezen helpenden en verzorgenden zelf passende instrumenten voor het signaleren van veranderingen in de situatie van verpleeghuisbewoners. Dit project zoekt samen met hen uit hoe deze methodiek uitpakt in de praktijk en hoe daarmee de signalerende rol van deze beroepsgroep versterkt kan worden.

Lees het interview

Actueel


Meer weten? Bekijk het project Goed begrepen: informeren van en beslissen met patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden in de palliatieve zorg in ziekenhuizen.
Tweet

Subsidieoproep voor inzet proactieve zorgplanning in de praktijk

Partijen uit de eerste- en tweede- of derdelijnszorg en onderdeel van een bestaand transmuraal samenwerkingsverband, kunnen nu projectideeën indienen over het gezamenlijk organiseren van proactieve zorgplanning. Hiermee stimuleren we dat zorg en ondersteuning beter aansluit op wensen en behoeften van mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten. Deadline voor indienen is 8 februari 2022, 14.00 uur.

Verpleegkundige in gesprek met een patiënt
Pagina
Toon meer

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website