In Nederland hebben jaarlijks circa 7.000 ernstig zieke kinderen en hun gezinnen behoefte aan palliatieve zorg. De stervensfase van kinderen verschilt aanzienlijk van die van volwassenen. Kinderpalliatieve zorg vraagt daarom niet alleen om specifieke expertise, maar om aandacht voor de organisatie van zorg en symptoombestrijding.

Uitgelicht

Herziening van het Individueel Zorgplan voor kinderen

Arts in gesprek met een kind

In het Individueel Zorgplan kunnen zorgverleners wensen en behoeften voor zorg en behandeling van kinderen en hun gezin vastleggen. Op dit moment is dat nog een lijvig en ongebruiksvriendelijk document. Onderzoeker Judith Aris-Meijer en coördinator van 2 NIK's Johannes Verheijden werken aan een herziening.

Lees het interview

Training in proactieve zorgplanning bij kinderen

Portretfoto van Laura Verweij - van den Oudenrijn
Verpleegkundig specialist Laura Verweij

De doelen en voorkeuren voor toekomstige zorg en behandeling bij kinderen, en die van hun ouders, blijven onbesproken als zorgverleners het gesprek niet kunnen openen. Een speciale training in proactieve zorgplanning helpt zorgverleners in de kindergeneeskunde hierbij.

Lees het interview over de training

Actueel

Subsidieoproep Proactieve zorgplanning in de kinderpalliatieve zorg

Werkt u bij een onderzoeksorganisatie en wilt u proactieve zorgplanning in de kinderpalliatieve zorg verbeteren? Vraag dan samen met zorgorganisaties, beroepsverenigingen, patiëntvertegenwoordigers en zorgverzekeraars subsidie aan. Het doel is het verder ontwikkelen en in de praktijk toepassen van de bestaande IMplementing Pediatric Advance Care Planning Toolkit (IMPACT). Indienen kan tot 10 mei 2022, om 14.00 uur.

Ouder en kind in gesprek met een zorgverlener
Pagina

Hulpmiddelen palliatieve zorg nu op 1 plek beschikbaar

Op zoek naar handvatten voor het verlenen van goede palliatieve zorg? Op het nieuwe Hulpmiddelenoverzicht op Palliaweb zijn alle hulpmiddelen die daarvoor de afgelopen tijd zijn ontwikkeld, op 1 plek te vinden. Waardoor u niet meer op verschillende plekken hoeft te zoeken naar een handreiking, keuzehulp of toolbox.

Hulpmiddelenoverzicht op een laptop
Nieuws

Herziening van het Individueel ZorgPlan voor kinderen

Kinderen met een levensbedreigende aandoening zitten vaak jarenlang in de palliatieve fase. Hoe zit het met hun wensen en behoeften rondom zorg en behandeling, en die van hun gezin? In het Individueel Zorgplan kunnen zorgverleners dit vastleggen. Op dit moment is dat nog een lijvig en ongebruiksvriendelijk document. Onderzoeker Judith Aris-Meijer en coördinator van 2 Netwerken Integrale Kindzorg Johannes Verheijden werken aan een herziening.

Beeld van een vrouwelijke arts in gesprek met een kind die tegelijkertijd dingen noteert
Pagina

De ontwikkeling van kinderpalliatieve zorg in Nederland

In Nederland komen 5000 tot 7000 kinderen in aanmerking voor palliatieve zorg en jaarlijks overlijden circa 1100 kinderen. Toch ontbrak gespecialiseerde palliatieve zorg voor kinderen lange tijd in het Nederlandse zorglandschap. Hoe is in de afgelopen jaren de kinderpalliatieve zorg ontwikkeld? In dit artikel schetsen we een beeld vanaf 2007 tot nu.

Afbeelding van een arts in consult met kind en moeder
Nieuws
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website