Onderwerpen

Uitgelicht

Diversiteit in de palliatieve zorg

Wat verstaan we onder diversiteit en hoe houd je in de zorg of in projecten rekening met diversiteit? Tijdens een inspirerende bijeenkomst in januari kwam dit onderwerp uitgebreid aan bod.

Bekijk de terugblik

Met het einde in zicht

man met trui

In januari is het boek ‘Met het einde in zicht, communiceren in de palliatieve zorg’ verschenen. In dit boek staan 29 bijzondere verhalen van onder andere zorgverleners en patiënten. Willemjan Slort (huisarts en lid van de ZonMw commissie Palliantie. Meer dan zorg) en Jeroen Wapenaar hebben dit boek samengesteld en geschreven.

Waar gaat het over?

Projecten om palliatieve zorg te verbeteren

Het programma ‘Palliantie. Meer dan zorg’ is opgezet om de zorg aan mensen in hun laatste levensfase te verbeteren. Inmiddels zijn de eerste 6 projecten afgerond. Wat hebben zij opgeleverd en wat gaan patiënten en hun naasten daarvan in het dagelijks leven van merken? Betrokkenen uit onderzoek en praktijk zijn aan het woord.

Bekijk de digitale publicatie

Subsidieoproep Palliantie ronde 2018/2019 onderzoek

Er zijn 21 aanvragen ingediend voor deze subsidieoproep. De aanvragen zijn momenteel in behandeling. Binnenkort laten we u weten welke projecten subsidie toegekend krijgen. 

Aanvragers richten zich op het verder onderbouwen van bestaande interventies in de palliatieve zorg, het doorontwikkelen en de implementatie in de praktijk. De interventies moeten al toegepast zijn in de praktijk, waarbij kennis is opgedaan over de bewijskracht en/of de implemen-teerbaarheid. En aansluiten op wat mensen in de laatste levensfase en hun naasten aangeven het allerbelangrijkst te vinden.

Groen licht voor 3 projecten Geestelijke verzorging in de eerstelijn

Samenwerkend onder de naam PLOEG (Palliatief Landelijk Onderzoek Eerstelijns Geestelijke verzorging) zijn 3 projecten goedgekeurd: Spirituele zorg dichtbij huis, Integratie GV eerste lijn vanuit 3 multidisciplinaire praktijken en In dialoog met je levensverhaal. Concrete beoogde producten zijn onder meer een analyse van best practices in de eerste lijn, een verwijzingstool en een interventie voor het werken met levensverhalen.

Vervolg op de kennissynthese geestelijke verzorging

Parel voor Pharos project 'In gesprek over leven en dood'

Minister Hugo de Jonge en het Pharos team
Minister Hugo de Jonge en het Pharos team

De naderende dood is in veel culturen een groot taboe. De directe manier waarop daar in Nederland over gesproken wordt, stuit bij mensen met een migratieachtergrond op onbegrip. ‘In gesprek over leven en dood’ van Pharos levert nieuwe inzichten op én concrete materialen om het anders te doen.

Lees meer over deze Parel

Projecten uit het programma Palliantie. Meer dan zorg

Binnen het programma 'Palliantie. Meer dan zorg' lopen inmiddels meer dan 60 projecten. Bekijk de nieuwe projectwaaier (PDF) om de aankomende verwachte resultaten in te zien.

Nieuwsbrief Palliatieve Zorg

Nieuwsbrief Palliatieve Zorg

Geïnteresseerd in onderwerpen en projectresultaten over palliatieve zorg? Schrijf u dan in en ontvang tweemaandelijks onze nieuwsbrief!

Direct inschrijven

Advance Care Planning

Het tijdig herkennen en bespreekbaar maken van het levenseinde helpt mensen om na te denken over hoe zij de palliatieve fase zelf willen inrichten of hoe ze de rol van naaste op zich willen nemen.

Lees meer over de projecten

Onderwijs in palliatieve zorg

Mannetje die kennis uit hersenen haalt
Kennissynthese onderwijs

De komende jaren wil het programma ‘Palliantie. Meer dan zorg’ bijdragen aan beter onderwijs over palliatieve zorg. Het project Onderwijs en Opleiden Palliatieve zorg (O²PZ ) gaat van start. Het is een vervolg op de ‘Kennissynthese Onderwijs Palliatieve Zorg’ en de ‘Uitwerking van de aanbevelingen Kennissynthese Onderwijs Palliatieve Zorg’. Het project O²PZ richt zich op landelijke regie en samenwerking tussen betrokken stakeholders en een landelijk zichtbaar en toekomstgericht onderwijs- en opleidingsaanbod met een herkenbare plek in alle curricula voor alle professionele zorgverleners in de palliatieve zorg.

Onderwijs in palliatieve zorg

Onderzoek implementeren

Moniek Zijlstra-Vlasveld

Implementatiespecialisten Pauline Goense en Moniek Zijlstra-Vlasveld nemen u in deze reeks mee in de wereld van implementeren.

Bekijk de implementatiereeks

Actueel

Volg via RSS

Palliatieve zorg in het verpleeghuis

Elk verpleeghuis moet aandacht voor palliatieve zorg hebben. Vanzelfsprekend. Inmiddels is er veel kennis voorhanden. Maar hoe breng je dat vervolgens in de praktijk? Dat thema verdient het om op de kaart te worden gezet. De themabijeenkomst Palliatieve zorg op 8 april in Utrecht was een begin. ‘Het doel is kennis delen en bewustzijn creëren.’

Elders gezien

Praat mee over de wetenschapper in 2030

Het erkennen en waarderen van de wetenschapper in de toekomst dat is waarover we in gesprek gaan met (jonge) wetenschappers, universiteiten, financiers en maatschappelijke partners.

futuristische rol
Nieuws

‘Ondersteun mensen vooral bij het maken van keuzen’

Zelfmanagement kan ingewikkeld zijn. Zeker aan het einde van het leven of bij dementie. Online tools kunnen je hierbij helpen, vertelt Anneke Francke, hoogleraar Verpleging en Verzorging. Lees het 5e artikel, verschenen in onze artikelenreeks Tussen Weten en Doen. In deze reeks laten we zien hoe de onderzoeksresultaten jou - als verpleegkundige of verzorgende - helpen in je professioneel handelen.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Gender in Research Fellowship

Onderwerpen

  • Fellowship for sex and gender in health research
  • Improve skills and international network of young researchers
  • Erasmus Summer Programme

Onderdeel van programma

Kennisprogramma Gender en Gezondheid

Geplaatst op

21 maart 2019

Deadline

9 mei 2019,
14.00 uur

Bekijk

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Agenda

Evolutie of revolutie

Is de wetenschap toe aan vernieuwing? De maatschappij kijkt kritisch naar de waarde en het functioneren van de wetenschap. De erkenning en waardering van wetenschappers leunt zwaar op citaties en impactfactoren en wetenschappers ervaren grote tijds- en prestatiedruk om te publiceren en alle andere academische 'ballen' in de lucht te houden. Maar wat zegt het huidige systeem over hun bijdrage aan de wetenschap of aan de samenleving? Is het tijd...

Lees meer

Slotbijeenkomst Kwaliteit van leven en Gezondheid

Samen met NWO organiseren we de slotbijeenkomst van het onderzoeksprogramma 'Kwaliteit van Leven en Gezondheid'. Deze dag biedt u een unieke kans om de nieuwste wetenschappelijke inzichten uit eerste hand te vernemen, met wetenschappers en professionals in gesprek te gaan en samen naar mogelijkheden van implementatie te kijken.  

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website