Onderwerpen

Uitgelicht

Inbedding geestelijke verzorging in de thuissituatie

Portret Carina Pittens

Hoe zorgen we dat geestelijke verzorging onderdeel wordt van de normale zorg in de thuissituatie? 3 belangrijke thema’s binnen actieonderzoek hiernaar zijn bekostiging, professionalisering en de geestelijk verzorger als ondernemer.

Opbrengsten voor de praktijk

Parel voor advance care planning bij mensen met een verstandelijke beperking

Foto van Annemieke Wagemans en Anke de Veer met bloemen en Parelbeeldje
Annemieke Wagemans en Anke de Veer

Cliënten en naasten beslissen graag mee over toekomstige zorg en levenseindezorg. Hoe praat je op tijd met deze doelgroep, en hun naasten, over zorgwensen en behoeften? Het projectteam, wat een Parel ontving, ontwikkelde een training en informatiematerialen om zorgverleners hierbij te helpen.

Lees meer over dit mooie project en de ontwikkelde materialen

Resultaten van 5 jaar Palliantie

Het programma 'Palliantie. Meer dan zorg' is in afronding en leverde de afgelopen 5 jaar veel mooie resultaten op. Er is door verschillende partijen hard gewerkt aan het realiseren van een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven en sterven. Voor zowel de patiënt als hun naasten. Lees alles over wat het programma heeft bereikt, de resultaten van projecten en hoe deze in de praktijk ingezet kunnen worden op de webpagina '5 jaar Palliantie'.

Bekijk de resultatenpagina

Actueel

Rouwzorg door verpleegkundigen bij naasten van een patiënt op de Intensive Care

Wanneer iemand overlijdt op de Intensive Care is dat ingrijpend voor naasten. In het project Sterven en Rouw op de Intensive Care wordt een ‘goed voorbeeld’ uitgewerkt van hoe verpleegkundigen naasten kunnen bijstaan rond het overlijden van een dierbare op de IC. 'Aan de hand van ervaring in de dagelijkse praktijk, maar ook gebaseerd op bestaande onderzoeksresultaten hebben we gemerkt wat naasten helpt om de situatie beter te verwerken.’

Still uit de vlog over rouwzorg door verpleegkundigen bij naasten van een patiënt op de Intensive Care
Pagina

Meer bewustzijn over palliatieve zorg met publieksbijeenkomsten

Veel ouderen weten niet wat palliatieve zorg is, en wat er allemaal wel en niet mogelijk is op dat gebied. Projectleider Annicka van der Plas doet onderzoek naar de inzet van publieksbijeenkomsten om het bewustzijn hierover te vergroten. Huisarts Inez Boekhout gaf er al een paar en is enthousiast: 'Er is veel winst te behalen met deze aanpak.'

Foto van Annicka van der Plas met een foto van Inez Boekhout
Pagina

Met SamenSpraak in gesprek over palliatieve zorg met mensen met een verstandelijke beperking

Begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking vinden het belangrijk om wensen van hun cliënten over palliatieve zorg mee te nemen in het palliatieve zorgplan, maar moeilijk om hierover te praten. Met SamenSpraak, een fysieke doos met persoonlijke items van cliënten, openen cliënten en hun begeleiders makkelijker het gesprek over het levenseinde.

Foto van Ida Korfage en foto van Hanna Noorlandt
Pagina

Levenseindezorg bij mensen met een verstandelijke beperking

Als arts voor verstandelijk gehandicapten en palliatief consulent weet Marijke Tonino goed hoe de laatste fase er bij mensen met een verstandelijke beperking uitziet in de praktijk. Ze vertelt over haar ervaringen en geeft een paar tips.

Foto van Marijke Tonino met quote 'Neem je patiënten serieus, zie ze als volwaardig'
Pagina
Toon meer

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website