Onderwerpen

Uitgelicht

Onderwijs in palliatieve zorg

Mannetje die kennis uit hersenen haalt
Kennissynthese onderwijs

De komende jaren wil het programma ‘Palliantie. Meer dan zorg’ bijdragen aan beter onderwijs over palliatieve zorg. Een werkgroep met leden uit MBO, HBO en WO heeft de 5 aanbevelingen uit de Kennissynthese onderwijs palliatieve zorg uitgewerkt. De resultaten staan beschreven in het rapport 'Uitwerking van de aanbevelingen Kennissynthese onderwijs palliatieve zorg’.

Informatie over onderwijs in palliatieve zorg

Kennissynthese geestelijke verzorging

In oktober 2017 is het rapport ‘Kennissynthese onderzoek naar geestelijke verzorging in de palliatieve zorg’ van A. Damen en C. Leget verschenen. In dit rapport is onderzoek naar geestelijk verzorgers in de palliatieve zorg op een rijtje gezet. 

Naar het rapport

Nieuwbrief Palliatieve Zorg

Nieuwsbrief Palliatieve Zorg

Geïnteresseerd in onderwerpen en projectresultaten over palliatieve zorg? Schrijf u dan in en ontvang tweemaandelijks onze nieuwsbrief!

Direct inschrijven

Geen subsidie-oproep in het voorjaar van 2018

Het programma is halverwege de looptijd en er zijn inmiddels 61 projecten gehonoreerd. De commissie Palliantie brengt de stand van zaken in kaart. Bekeken wordt hoe het resterende budget het beste ingezet kan worden.

Meer informatie

Verkenning Consortia Palliatieve Zorg

Nederland in kleuren onderverdeeld in regio's
Regionale consortia palliatieve zorg

In de periode 2015-2017 heeft ZonMw in opdracht van VWS de opstart en/of uitbreiding van samenwerkingsverbanden palliatieve zorg in zeven regio’s gefinancierd: de Consortia Palliatieve Zorg (Consortia PZ). Deze (opstart) subsidies zijn nu ten einde gekomen. ZonMw maakt de stand van zaken op en verkent samen met de consortia wat de vervolgstappen zijn.

Naar de verkenning

Wat verstaan we onder implementatie?

Vrouw op afbeelding
Pauline Goense

Het denken over en werken aan implementatie roept vaak veel vragen op. Ik ga in op de eerste en misschien wel meest essentiële vraag over implementatie, namelijk: Wat verstaan we onder implementatie? 

Wat is implementatie?

Impact genereren door onderwijs

Foto met mensen in een zaal

Hoe zorg je voor impact van je projectresultaten via het initieel onderwijs? Welke plaats krijgt bij- en nascholing in een project? Deze en andere onderwerpen zijn besproken op de bijeenkomst met zo’n 60 projectleiders en andere betrokkenen van het programma Palliantie. Meer dan zorg.

Naar het verslag

Projecten uit het programma Palliantie. Meer dan zorg

Binnen het programma 'Palliantie. Meer dan zorg' lopen inmiddels 61 projecten. Er is een projectenlijst per onderwerp beschikbaar. Benieuwd wat de verwachte resultaten zijn? Lees het overzicht lopende projecten.

Wensen rond het levenseinde

Artikel Pal voor U

Mensen weten vaak heel goed wat ze willen na hun overlijden. De uitvaart, de erfenis; ze praten erover en leggen hun wensen vast. Maar hoe zit het met de laatste fase van het leven zelf? Wat vinden jij en je naasten daarin belangrijk? Praat erover en schrijf het op. 

Lees het artikel in Pal voor U

Actueel

Volg via RSS

PaTz Portal nu toegankelijk voor PaTz-groepen in hele land

Een van de uitgangspunten van PaTz is het vroegtijdig identificeren en proactief plannen van zorg met behulp van een palliatieve zorgregister. Sinds begin november dit jaar is de PaTz Portal landelijk beschikbaar en hebben alle PaTz-groepen de mogelijkheid om de PaTz Portal te gebruiken voor het registreren van palliatieve patiënten.

Elders gezien

Tijd maken voor de laatste levensfase

'Ik hoop dat palliatieve zorg over een jaar een geaccepteerd onderwerp is in het strategische beleid van alle organisaties. Waardoor meer patiënten op de plaats van voorkeur overlijden en meer passende zorg krijgen,' dat zegt hoogleraar palliatieve zorg / hospicezorg voorzitter van het Consortium SEPTET Saskia Teunissen.

Elders gezien

Gezocht: uw praktijkvraag over dementie

ZonMw nodigt organisaties voor en door mensen met dementie en onderzoekers uit om samen een projectidee in te dienen. U kunt subsidie aanvragen voor projecten die zich richten op praktijkproblemen rondom het welzijn van en de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie, hun mantelzorgers of professionals.

Nieuws

Openstaande JPND-call met o.a. palliative care als onderwerp

Het EU Joint Programme Neurodegenerative Disease Research (JPND) is een gezamenlijk en innovatief onderzoeksinitiatief, opgezet om de groeiende uitdaging waar neurodegeneratieve aandoeningen ons voor stellen, aan te pakken. In het programma werken 30 landen (inclusief Nederland) samen.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Praktijkvragen rondom welzijn en zorg voor mensen met dementie en hun mantelzorgers

Onderwerpen

Deze subsidieronde valt onder thema 3: Behandeling en preventie en thema 4: Doelmatige zorg en ondersteuning van het programma Memorabel.

Per thema zijn prioriteiten benoemd. Projectideeën moeten aansluiten bij tenminste één van de prioriteiten binnen deze thema’s (zie hiervoor het Overzicht prioriteiten Memorabel thema 3 en 4).

Onderdeel van programma

Onderzoeks- en innovatieprogramma Memorabel

Geplaatst op

7 februari 2018

Deadline

8 mei 2018,
14.00 uur

Bekijk

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Memorabel matchmakingbijeenkomst

Het ZonMw-programma Memorabel heeft samen met het programma Dementiezorg voor elkaar, een subsidieronde opengesteld. Deze ronde biedt de mogelijkheid om voor actuele praktijkproblemen op het gebied van het welzijn van en/of de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie, hun mantelzorgers of praktijkprofessionals nieuwe kennis te ontwikkelen. Praktijkorganisaties worden opgeroepen om sámen met kennisorganisaties projectideeën in te dienen...

Lees meer

10th EAPC World Research Congress

Het EAPC verwelkomt u op het 10e Wereld Onderzoekscongres van de Europese vereniging voor Palliatieve Zorg, die plaatsvindt in Bern, Zwitserland.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website