Onderwerpen

Uitgelicht

Onderwijs in palliatieve zorg

Mannetje die kennis uit hersenen haalt
Kennissynthese onderwijs

De komende jaren wil het programma ‘Palliantie. Meer dan zorg’ bijdragen aan beter onderwijs over palliatieve zorg. Een werkgroep met leden uit MBO, HBO en WO heeft de 5 aanbevelingen uit de Kennissynthese onderwijs palliatieve zorg uitgewerkt. De resultaten staan beschreven in het rapport 'Uitwerking van de aanbevelingen Kennissynthese onderwijs palliatieve zorg’.

Informatie over onderwijs in palliatieve zorg

Kennissynthese geestelijke verzorging

In oktober 2017 is het rapport ‘Kennissynthese onderzoek naar geestelijke verzorging in de palliatieve zorg’ van A. Damen en C. Leget verschenen. In dit rapport is onderzoek naar geestelijk verzorgers in de palliatieve zorg op een rijtje gezet. 

Naar het rapport

Nieuws Palliatieve Zorg

Nieuwsbrief maart 2017

Via de 'Blijf op de hoogte' pagina kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief Palliatieve Zorg.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Verkenning Consortia Palliatieve Zorg

Nederland in kleuren onderverdeeld in regio's
Regionale consortia palliatieve zorg

In de periode 2015-2017 heeft ZonMw in opdracht van VWS de opstart en/of uitbreiding van samenwerkingsverbanden palliatieve zorg in zeven regio’s gefinancierd: de Consortia Palliatieve Zorg (Consortia PZ). Deze (opstart) subsidies zijn nu ten einde gekomen. ZonMw maakt de stand van zaken op en verkent samen met de consortia wat de vervolgstappen zijn.

Naar de verkenning

Succesvol implementeren

Vrouw op afbeelding
Pauline Goense

Per 11 september 2017 ben ik aangesteld als implementatiemedewerker voor het programma Palliantie. Meer dan zorg. Ik hoop daar met mijn specifieke kennis van en ervaring met implementatie een extra impuls aan te geven. Ik doe dat door onder andere advies te geven over belangrijke factoren voor implementatie en borging.

Pauline stelt zich voor

Impact genereren door onderwijs

Foto met mensen in een zaal

Hoe zorg je voor impact van je projectresultaten via het initieel onderwijs? Welke plaats krijgt bij- en nascholing in een project? Deze en andere onderwerpen zijn besproken op de bijeenkomst met zo’n 60 projectleiders en andere betrokkenen van het programma Palliantie. Meer dan zorg.

Naar het verslag

Projecten uit het programma Palliantie. Meer dan zorg

Binnen het programma 'Palliantie. Meer dan zorg' lopen inmiddels 46 projecten. Er is een projectenlijst per onderwerp beschikbaar. Benieuwd wat de verwachte resultaten zijn? Lees het overzicht lopende projecten.

Wensen rond het levenseinde

Artikel Pal voor U

Mensen weten vaak heel goed wat ze willen na hun overlijden. De uitvaart, de erfenis; ze praten erover en leggen hun wensen vast. Maar hoe zit het met de laatste fase van het leven zelf? Wat vinden jij en je naasten daarin belangrijk? Praat erover en schrijf het op. 

Lees het artikel in Pal voor U

Actueel

Volg via RSS

Mediator Special Ethiek: Ethische discussies veranderen voortdurend

Op 20 november is de Special Ethiek en Gezondheid, een uitgave van het digitale magazine Mediator van ZonMw, verschenen. Deze uitgave maakt ethische dilemma’s in de zorg expliciet en richt zich met uiteenlopende artikelen op de resultaten van onderzoeken die binnen het programma Ethiek en Gezondheid 2012-2015 zijn gehonoreerd.

Nieuws

Palliatieve zorg is een kunst op zich

Op pagina 6 en 7 van de onafhankelijke bijlage van Pulse Media Group 'Regie in de zorg' vindt u een mooie bijdrage over Palliatieve zorg. 'Palliatieve zorg hoort een volwaardig onderdeel te zijn van generalistische zorg', aldus Gerrit van der Wal, voorzitter programmacommissie Palliantie. Meer dan zorg.

Elders gezien

Dag van de mantelzorg

Op vrijdag 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Op deze dag zetten we mantelzorgers in het zonnetje.

Pagina

5 voorbeelden uit praktijkteam palliatieve zorg

Bij het praktijkteam Palliatieve Zorg komen voorbeelden binnen van knelpunten die -soms door inzet van het team- in de regio zijn opgelost. In deze publicatie vindt u de eerste 5 voorbeelden.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Verpleegkundig symposium 2017: 'Palliatieve zorg, uitdagingen voor de verpleegkundige'

VUmc, AMC en TvZ organiseren voor de derde keer samen een verpleegkundig symposium. Dit jaar is het thema: palliatieve zorg. Welke rol heeft de verpleegkundige in de palliatieve fase? Voor welke uitdagingen komt de verpleegkundige in het ziekenhuis daarbij te staan? Tijdens het symposium 'Palliatieve zorg, uitdagingen voor de verpleegkundige' onderzoeken we deze vragen en reiken handvatten voor de praktijk aan.

Lees meer

Nederlands- Vlaamse Wetenschapsdagen Palliatieve Zorg 2017

Palliactief en de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen (FPZV vzw) organiseren in samenwerking met de 8 academische Expertisecentra Palliatieve Zorg en de onderzoeksgroepen palliatieve zorg van de 4 Vlaamse Universiteiten voor de eerste maal de Nederlands-Vlaamse Wetenschapsdagen Palliatieve Zorg.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website