Onderwerpen

Uitgelicht

Managementrapportage 2017

Het programma Palliantie. Meer dan zorg is nu halverwege de looptijd. In de managementrapportage 2017 leest u over de werkwijze en resultaten van dit programma. Er wordt naast een totaaloverzicht ook over de projecten en procedure in 2017 verslag gedaan. 

Bekijk de managementrapportage

Vervolg kennissynthese geestelijke verzorging

In oktober 2017 is het rapport ‘Kennissynthese onderzoek naar geestelijke verzorging in de palliatieve zorg’ van A. Damen en C. Leget verschenen. Als vervolg daarop heeft de commissie Palliantie besloten een call op uitnodiging uit te zetten. 

Lees over het vervolg

Nieuwsbrief Palliatieve Zorg

Nieuwsbrief Palliatieve Zorg

Geïnteresseerd in onderwerpen en projectresultaten over palliatieve zorg? Schrijf u dan in en ontvang tweemaandelijks onze nieuwsbrief!

Direct inschrijven

Professionals bepalen zelf wat werkt

Wat hebben verzorgenden in een verpleeghuis nodig om hun rol in de palliatieve zorg goed te kunnen oppakken? En welke instrumenten kunnen hen daarbij helpen? Jenny van der Steen doet actieonderzoek, samen met de verzorgenden zelf.

Interview met Jenny van der Steen

Bouw tijdig aan de vertrouwensrelatie’

Als wijkverpleegkundige heeft Muriel Houthuijse een belangrijke rol in palliatieve thuiszorgteams (PaTz-groepen) in Amsterdam. Zij heeft een goede vertrouwensband met patiënten en signaleert vaak toch eerder dan de huisarts welke behoeften iemand werkelijk heeft.

Lees het interview van Muriel Houthuijse

Onderwijs in palliatieve zorg

Mannetje die kennis uit hersenen haalt
Kennissynthese onderwijs

De komende jaren wil het programma ‘Palliantie. Meer dan zorg’ bijdragen aan beter onderwijs over palliatieve zorg. Een werkgroep met leden uit MBO, HBO en WO heeft de 5 aanbevelingen uit de Kennissynthese onderwijs palliatieve zorg uitgewerkt. De resultaten staan beschreven in het rapport 'Uitwerking van de aanbevelingen Kennissynthese onderwijs palliatieve zorg’.

Informatie over onderwijs in palliatieve zorg

Geen subsidie-oproep in het voorjaar van 2018

Het programma is halverwege de looptijd en er zijn inmiddels 61 projecten gehonoreerd. De commissie Palliantie brengt de stand van zaken in kaart. Bekeken wordt hoe het resterende budget het beste ingezet kan worden.

Meer informatie

Implementatiereeks

Vrouw op afbeelding
Pauline Goense

Het denken over en werken aan implementatie roept vaak veel vragen op. Pauline Goense, implementatiemedewerker van het ZonMw-team Palliantie, neemt u mee in de wereld van implementatie. 

Implementatiereeks

Projecten uit het programma Palliantie. Meer dan zorg

Binnen het programma 'Palliantie. Meer dan zorg' lopen inmiddels 61 projecten. Er is een projectenlijst per onderwerp beschikbaar. Benieuwd wat de verwachte resultaten zijn? Lees het overzicht lopende projecten.

Actueel

Volg via RSS

Palliatieve zorg in ANW-uren: problemen in kaart

Ondanks pogingen om de palliatieve huisartsen spoedzorg in de avond‐, nacht‐ en weekenduren (ANW) te verbeteren, zijn er signalen dat de kwaliteit achterblijft. Onbekend is echter of dit door patiënten, mantelzorgers en professionals ook zo wordt ervaren en of er regionale palliatieve spoedzorg ‘best practices’ zijn waarvan geleerd kan worden.

Elders gezien

Kamerbrief over verbetering palliatieve zorg

Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over verbetering van de palliatieve zorg. Een aantal passages uit de kamerbrief over het ZonMw-programma Palliantie. Meer dan zorg.

Nieuws

Meer geld en aandacht voor palliatieve zorg

Het kabinet trekt 8 miljoen euro extra uit voor de palliatieve zorg. Een deel wordt besteed aan de implementatie van het kwaliteitskader palliatieve zorg. Ook wordt aandacht gegeven aan bewustwording bij het bredere publiek.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Agenda

10th EAPC World Research Congress

Van 24 tot en met 26 mei vindt voor de 10e keer het World Research Congress van de European Association for Palliative Care plaats. Locatie is Bern in Zwitserland.

Lees meer

Première voorlichtingsfilms In gesprek over leven en dood

Met veel plezier nodigen wij u op donderdag 24 mei uit voor de première van 2 nieuwe voorlichtingsfilms 'In gesprek over leven en dood'. De films ondersteunen migranten, voorlichters en zorgverleners in gesprekken in de laatste levensfase.

Lees meer

Congres Focus op onderzoek

Wil je als onderzoeker, beleidsmaker, professional of manager op de hoogte zijn van alles wat er speelt op het gebied van onderzoek in de gehandicaptensector? Schrijf je dan nu in voor Focus op onderzoek 2018!

Lees meer

Workshop 'Levenskunst tot Stervenskunst'

In het kader van project 'Van Betekenis tot het Einde' worden ook in 2018 scholingen aan zorgmedewerkers gegeven rond de thema's levenskunst en stervenskunst in de laatste levensfase. En hoe deze thema’s zich tot elkaar verhouden.

Lees meer

7e Nationaal Congres Palliatieve Zorg

‘Van kwaliteitskader naar unieke patiënt’ De Richtlijnen palliatieve zorg en het recent gelanceerde Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland vormen een gedegen fundament om generalistische palliatieve zorg te kunnen verlenen. We hebben daarmee de afgelopen jaren belangrijke stappen gezet voor de kwaliteit van palliatieve zorg. Maar met richtlijnen en kwaliteitskader alleen komen we er niet.  Elke patiënt en iedere naaste heeft een eigen...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website