Onderwerpen

Uitgelicht

Projecten om palliatieve zorg te verbeteren

Het programma ‘Palliantie. Meer dan zorg’ is opgezet om de zorg aan mensen in hun laatste levensfase te verbeteren. Inmiddels zijn de eerste 6 projecten afgerond. Wat hebben zij opgeleverd en wat gaan patiënten en hun naasten daarvan in het dagelijks leven van merken? Betrokkenen uit onderzoek en praktijk zijn aan het woord.

Bekijk de digitale publicatie

Subsidieoproep Palliantie ronde 2018/2019 onderzoek

De oproep heeft tot doel om bestaande interventies in de palliatieve zorg verder te onderbouwen, door te ontwikkelen en te implementeren in de praktijk. De interventies moeten al toegepast zijn in de praktijk, waarbij kennis is opgedaan over de bewijskracht en/of de implemen-teerbaarheid. En aansluiten op wat mensen in de laatste levensfase en hun naasten aangeven het allerbelangrijkst te vinden. Onderzoeksorganisaties kunnen een aanvraag indienen. 

Naar de subsidieoproep

Groen licht voor 3 projecten Geestelijke verzorging in de eerstelijn

Samenwerkend onder de naam PLOEG (Palliatief Landelijk Onderzoek Eerstelijns Geestelijke verzorging) zijn 3 projecten goedgekeurd: Spirituele zorg dichtbij huis, Integratie GV eerste lijn vanuit 3 multidisciplinaire praktijken en In dialoog met je levensverhaal. Concrete beoogde producten zijn onder meer een analyse van best practices in de eerste lijn, een verwijzingstool en een interventie voor het werken met levensverhalen.

Vervolg op de kennissynthese geestelijke verzorging

Parel voor Pharos project 'In gesprek over leven en dood'

Minister Hugo de Jonge en het Pharos team
Minister Hugo de Jonge en het Pharos team

De naderende dood is in veel culturen een groot taboe. De directe manier waarop daar in Nederland over gesproken wordt, stuit bij mensen met een migratieachtergrond op onbegrip. ‘In gesprek over leven en dood’ van Pharos levert nieuwe inzichten op én concrete materialen om het anders te doen.

Lees meer over deze Parel

Projecten uit het programma Palliantie. Meer dan zorg

Binnen het programma 'Palliantie. Meer dan zorg' lopen inmiddels meer dan 60 projecten. Bekijk de nieuwe projectwaaier (PDF) om de aankomende verwachte resultaten in te zien.

Nieuwsbrief Palliatieve Zorg

Nieuwsbrief Palliatieve Zorg

Geïnteresseerd in onderwerpen en projectresultaten over palliatieve zorg? Schrijf u dan in en ontvang tweemaandelijks onze nieuwsbrief!

Direct inschrijven

Advance Care Planning

Het tijdig herkennen en bespreekbaar maken van het levenseinde helpt mensen om na te denken over hoe zij de palliatieve fase zelf willen inrichten of hoe ze de rol van naaste op zich willen nemen.

Lees meer over de projecten

Onderwijs in palliatieve zorg

Mannetje die kennis uit hersenen haalt
Kennissynthese onderwijs

De komende jaren wil het programma ‘Palliantie. Meer dan zorg’ bijdragen aan beter onderwijs over palliatieve zorg. Het project Onderwijs en Opleiden Palliatieve zorg (O²PZ ) gaat van start. Het is een vervolg op de ‘Kennissynthese Onderwijs Palliatieve Zorg’ en de ‘Uitwerking van de aanbevelingen Kennissynthese Onderwijs Palliatieve Zorg’. Het project O²PZ richt zich op landelijke regie en samenwerking tussen betrokken stakeholders en een landelijk zichtbaar en toekomstgericht onderwijs- en opleidingsaanbod met een herkenbare plek in alle curricula voor alle professionele zorgverleners in de palliatieve zorg.

Onderwijs in palliatieve zorg

Onderzoek implementeren

Moniek Zijlstra-Vlasveld

Implementatiespecialisten Pauline Goense en Moniek Zijlstra-Vlasveld nemen u in deze reeks mee in de wereld van implementeren.

Bekijk de implementatiereeks

Actueel

Volg via RSS

Tips voor onderzoekers: sekse en gender integreren in onderzoek

Om iedereen even goede zorg te kunnen bieden, moet de gezondheidszorg rekening houden met verschillen die er zijn tussen mensen. Een voorbeeld daarvan zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen. Voor subsidieaanvragers hebben we daarom tips en tools verzameld over hoe in gezondheidsonderzoek goed aandacht te besteden aan deze verschillen.

Nieuws

Schrijf jouw innovatie in voor de Nationale Zorginnovatieprijs 2019

Lijkt het jou leuk om jouw zorginnovatie te pitchen tegenover partners, startups, experts, zorginstellingen en financierders? Schrijf je nu in voor de Nationale Zorginnovatieprijs 2019 en maak kans op een geldbedrag van in totaal €15.000,- euro (€10.000,- voor de vakjuryprijs en €5.000,- voor de publieksprijs). Aanmelden kan tot en met 31 december 2018.

Elders gezien

'Rouwsluiers' zitten persoonlijke verwerking van verlies in de weg

Over wat een ‘normaal’ rouwproces is, bestaan veel onwrikbare opvattingen. Bijvoorbeeld dat het proces altijd volgens bepaalde fases verloopt. Of dat er een minimale én maximale periode voor zou staan. Jan van den Bout noemt dit ‘rouwsluiers’, omdat ze verhullen dat rouwen voor iedereen anders is.

Pagina

Boekeditie Canon Palliatieve zorg

De boekeditie van de digitale Canon palliatieve zorg is beschikbaar, waarin de veelal onbekende geschiedenis van de palliatieve zorg op een unieke wijze is geboekstaafd.

5 boeken
Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Oproep Palliantie ronde 2018/2019 onderzoek

Onderwerpen

  • Bestaande interventies in de palliatieve zorg
  • Essenties Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland
  • Prioriteiten van mensen in de laatste levensfase en hun naasten
  • Bewijskracht
  • Implementatie

Onderdeel van programma

Palliantie. Meer dan zorg

Geplaatst op

22 november 2018

Deadline

12 februari 2019,
14.00 uur

Bekijk

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Agenda

7th ACP-i conference

De conferentie is gericht op het delen en bespreken van nieuwe onderzoeksresultaten en innovatieve benaderingen op het gebied van planning voor zorg vooraf.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website