Onderwerpen

Uitgelicht

Inbedding geestelijke verzorging in de thuissituatie

Portret Carina Pittens

Hoe zorgen we dat geestelijke verzorging onderdeel wordt van de normale zorg in de thuissituatie? 3 belangrijke thema’s binnen actieonderzoek hiernaar zijn bekostiging, professionalisering en de geestelijk verzorger als ondernemer.

Opbrengsten voor de praktijk

Parel voor advance care planning bij mensen met een verstandelijke beperking

Foto van Annemieke Wagemans en Anke de Veer met bloemen en Parelbeeldje
Annemieke Wagemans en Anke de Veer

Cliënten en naasten beslissen graag mee over toekomstige zorg en levenseindezorg. Hoe praat je op tijd met deze doelgroep, en hun naasten, over zorgwensen en behoeften? Het projectteam, wat een Parel ontving, ontwikkelde een training en informatiematerialen om zorgverleners hierbij te helpen.

Lees meer over dit mooie project en de ontwikkelde materialen

Resultaten van 5 jaar Palliantie

Het programma 'Palliantie. Meer dan zorg' is in afronding en leverde de afgelopen 5 jaar veel mooie resultaten op. Er is door verschillende partijen hard gewerkt aan het realiseren van een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven en sterven. Voor zowel de patiënt als hun naasten. Lees alles over wat het programma heeft bereikt, de resultaten van projecten en hoe deze in de praktijk ingezet kunnen worden op de webpagina '5 jaar Palliantie'.

Bekijk de resultatenpagina

Actueel

Wat doet een coördinator van een netwerk Palliatieve Zorg?

Meer samenhang in de palliatieve zorg in de regio: dat is waar de netwerken Palliatieve Zorg samen aan werken. Sven Zeilstra is coördinator van het netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden. Daarmee is hij één van de 65 netwerkcoördinatoren die Nederland rijk is. Hij vertelt in dit interview wat hij doet in zijn werk.

Portretfoto van Sven Zeilstra, een man met kort, bruin haar
Pagina

Podcast ‘Op leven en dood’ over dilemma’s op de Intensive Care

De 10-delige podcast ‘Op leven en dood’ laat zien wat voorafgaat aan de beslissing om een IC-behandeling van een ernstig zieke patiënt te staken. Voor welke dilemma’s komen artsen en naasten te staan? En hoe gaan zij met elkaar hierover in gesprek? Beluister nu de afleveringen.

Art podcast met tekst 'Op leven en dood' en het logo van Amsterdam UMC
Nieuws

Nationale campagne Samen Beslissen van start

Om tot de beste zorg te komen, hebben zorgverlener en patiënt elkaar nodig. Helaas is samen beslissen in de zorg op dit moment nog te weinig ‘samen’. Om daar verandering in te brengen, is de nationale campagne Samen Beslissen van start gegaan.

Afbeelding met gezicht van zorgverlener en de tekst: Hallo zorgverlener, beslis jij al samen met je patiënt?
Nieuws

Leerplatform richtlijnontwikkeling

Hoe kunnen beroepsgroepen meer samenwerken bij het ontwikkelen van onderbouwde richtlijnen voor goede zorg? Met het leerplatform creëren we een digitale omgeving voor interprofessionele samenwerking. ‘Veel complexe zaken worden ontrafeld bij het koffiezetapparaat. Wij willen ook een omgeving creëren waarin mensen elkaar snel weten te vinden en met enthousiasme aan de slag gaan.’

Portretfoto's van Marian Majoie en Klaartje Spijkers
Marian Majoie en Klaartje Spijkers (fotografie Klaartje: Ruben Eshuis)
Pagina
Toon meer

Agenda

Save the date: 3 online masterclasses Zingeving

Agora en ZonMw organiseren in november samen 3 masterclasses over het thema zingeving. De onderwerpen zijn divers en gericht op zingeving in het sociaal domein, zingeving voor ouders van ernstig zieke kinderen en existentiële zingeving.

Lees meer

Nederlands-Vlaamse Wetenschapsdagen Palliatieve Zorg

Palliatieve zorg is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Specifieke aandoeningen, demografische kenmerken of achtergronden kunnen toegang bemoeilijken. Daarom heeft het congres dit jaar als thema: 'Zijn we niemand vergeten?'

Lees meer

Symposium Samenwerking maakt sterker!

Lachend kind in een rolstoel

Op donderdag 21 april 2022 organiseert het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg het symposium Samenwerking maakt sterker! Met bijzondere samenwerkingen in de kinderpalliatieve zorg uitgelicht: domeinoverstijgend indiceren, transitie 18-/18+ en veel meer.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website