Onderwerpen

Uitgelicht

Praktische tools voor hulp bij goede palliatieve zorg

Resultatenboekje

Er is hard gewerkt door diverse projecten aan het ontwikkelen en benutten van nieuwe kennis voor de palliatieve zorg. Dit resultatenboekje met een aantal praktische tools voor goede palliatieve zorg, kunt u gebruiken voor uw werk.

Lees het boekje

Nieuwe projectenwaaier: overzicht Palliantie-projecten

Binnen het programma Palliantie lopen verschillende projecten. Deze zijn gebundeld in onze vernieuwde projectenwaaier (PDF). Hierin staat een korte omschrijving met de (verwachte) resultaten.

Bekijk de projectenwaaier

Onderzoek naar de hospicezorg

Foto van vrijwilliger met cliënt in hospice

Hoe staat het met de hospicezorg in Nederland en wat zijn behoeften van cliënten en naasten? Denise Seelen begeleidde onderzoek hiernaar, met behulp van gidspanels met patiënten, naasten, zorgverleners en beleidsmakers, die constante richting en feedback gaven op het onderzoek. Welke adviezen kwamen hieruit?

Lees het interview met Denise en 3 panelleden

Actueel

Betere spirituele zorg in de palliatieve fase

Hoe praat je over zingeving met je cliënt of patiënt in de palliatieve fase, die thuis zorg ontvangt? Wanneer verwijs je door naar een geestelijk verzorger? En hoe kunnen geestelijk verzorgers en zorgverleners uit de eerste lijn goed met elkaar samenwerken en afstemmen? Daar zijn nu verschillende hulpmiddelen voor ontwikkeld.

Zorgprofessionals en cliënt in gesprek over zingeving
Pagina

3 drukbezochte masterclasses zingeving en geestelijke verzorging

Afgelopen weken organiseerden Agora en ZonMw 3 online masterclasses, in samenwerking met onderzoekers, zorgprofessionals, geestelijk verzorgers en cliënten. De deelnemers aan de masterclass waren professionals uit zorg, welzijn en geestelijke verzorging. Zij kregen de nieuwste inzichten uit onderzoek, gingen in gesprek met elkaar en aan de slag met praktische tools.

2 vrouwen praten
Nieuws

Stimuleringssubsidie voor implementeren in de palliatieve zorg

Om mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten een goede kwaliteit van leven te bieden, zijn interventies ontwikkeld die van waarde zijn bij het verlenen van palliatieve zorg. ZonMw zet vanaf 6 februari 2023 stimuleringssubsidies uit om zorgorganisaties te ondersteunen bij het invoeren van deze interventies in hun eigen praktijk. Organisaties die subsidie ontvangen, ondersteunt Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) met een leerwerkplatform.

Verpleegkundige in gesprek met patiënt in verpleeghuis
Nieuws

Palliatieve zorg voor mensen met ernstige COPD

De ziekte COPD kan grillig verlopen, waardoor het bij patiënten niet altijd makkelijk is om de palliatieve fase vast te stellen. Hoe kun je deze fase tijdig herkennen en bespreken? Projectleider Els Verschuur en verpleegkundig specialist Linda Brandjes vertellen hoe een nieuwe online toolbox helpt bij palliatieve zorg voor mensen met COPD.

Gecombineerde foto van Els Verschuur en Linda Brandjes
Pagina
Toon meer

Subsidieoproepen

Agenda

Save the date: Symposium Onderwijs Palliatieve Zorg

Wilt u tips om betere palliatieve zorg te verlenen, en concrete handvatten om het onderwijs hierop aan te scherpen? Bent u op zoek naar kennisuitwisseling en inspiratie op gebied van palliatieve zorg? Zet dan alvast het Symposium Onderwijs Palliatieve Zorg in uw agenda!

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website