Onderwerpen

Uitgelicht

ZonMw Parel voor zingeving in de palliatieve zorg

Uitreiking parel aan projectteam

Op 15 november 2019 heeft prof. dr. An Reyners namens haar projectteam een ZonMw Parel uit handen van ZonMw directeur Henk Smid in ontvangst genomen voor het project ‘Als niet alles is wat het lijkt’. Het project leert zorgverleners in de palliatieve zorg praten over zingeving met patiënten en hun naasten. De aanpak verbetert niet alleen de spirituele zorg in de palliatieve fase. Het verdiept ook de samenwerking binnen zorgteams.

Meer over het Parelproject

De laatste fase kan lichter

Bloemblaadjes gooien in de lucht

De ziekte van Parkinson verloopt bij iedereen anders. De laatste levensfase tijdig markeren kan het leven in die periode voor alle betrokkenen lichter maken. Ervaringsdeskundige Dorian van Amelsvoort en fysiotherapeut Trudy Bloem vertellen over hun ervaringen. Een ZonMw-artikel in het tijdschrift Pal voor U.

Lees het artikel

Vervolg ZonMw programma Palliantie

De minister van VWS heeft afgelopen juni in een opdrachtbrief aan ZonMw bevestigd het programma 'Palliantie. Meer dan zorg' te willen continueren. Het vervolg van Palliantie bouwt voort op resultaten uit eerdere programma’s gericht op palliatieve zorg. Palliantie 2021-2026 blijft een praktijkgericht programma met open en gerichte subsidierondes.

Vervolg programma

Onderzoek implementeren

Moniek Zijlstra-Vlasveld

Implementatiespecialist Moniek Zijlstra-Vlasveld neemt u in de huidige reeks mee in de wereld van implementeren.

Bekijk de implementatiereeks

Projecten uit het programma Palliantie. Meer dan zorg

Binnen het programma 'Palliantie. Meer dan zorg' lopen inmiddels meer dan 60 projecten. Bekijk de nieuwe projectwaaier (PDF) om de aankomende verwachte resultaten in te zien.

Nieuwsbrief Palliatieve Zorg

Nieuwsbrief Palliatieve Zorg

Geïnteresseerd in onderwerpen en projectresultaten over palliatieve zorg? Schrijf u dan in en ontvang tweemaandelijks onze nieuwsbrief!

Direct inschrijven

Actueel

Volg via RSS

Parel voor zingeving in de palliatieve zorg

Op 15 november 2019 heeft prof. dr. An Reyners namens haar projectteam een ZonMw Parel uit handen van ZonMw directeur Henk Smid voor het project ‘Als niet alles is wat het lijkt’ in ontvangst genomen. Het project leert zorgverleners in de palliatieve zorg praten over zingeving met patiënten en hun naasten. De aanpak verbetert niet alleen de spirituele zorg in de palliatieve fase. Het verdiept ook de samenwerking binnen zorgteams.

Uitreiking parel aan projectteam
Pagina

UP! Talkshow: Leven en dood. In gesprek met je dokter.

Over onze dood willen we meer en meer iets te zeggen hebben. We gaan ons ‘recht’ halen bij de dokter (huisarts of ouderenarts), maar die heeft ook een geweten en een agenda. UP! bekijkt vanuit verschillend perspectief hoe dokter en patiënt de actieve levensbeëindiging bespreken. Presentator Hadassah de Boer ontvangt professor ouderengeneeskunde Cees Hertogh, huisarts Joost Zaat, Chazia Mourali, Warner Prevoo en Hanneke Groenteman.

Elders gezien

Podcast Gender en gezondheid - #5 Mantelzorg en arbeid

‘We verwachten tegenwoordig heel veel van vrouwen: niet alleen dat ze economisch zelfstandig zijn, maar ook dat ze voor anderen zorgen’, aldus Jet Bussemaker. Samen met Karin Proper van het RIVM spreekt zij over mantelzorg, arbeid en de verschillen daarbij tussen mannen en vrouwen.

Pagina

De laatste levensfase kan lichter

De ziekte van Parkinson verloopt bij iedereen anders. De laatste levensfase tijdig markeren kan het leven in die periode voor alle betrokkenen lichter maken. Ervaringsdeskundige Dorian van Amelsvoort en fysiotherapeut Trudy Bloem vertellen over hun ervaringen. Een ZonMw-artikel in het tijdschrift Pal voor U.

Pagina
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Agenda

Oncologiedagen voor Nederland en Vlaanderen

Met de palliatieve highlights 'CALM-therapie' door dr. Gary Rodin en 'Kwaliteit van leven bij patiënten met kanker in de palliatieve fase: De eQuiPe-studie' door prof. dr. Lonneke van de Poll.

Lees meer

Themabijeenkomst rouwverwerking

Rouw is een proces waar je in veel situaties mee te maken kunt krijgen. Ook dementie is een proces van rouw. Zowel voor degene die aan dementie lijdt, als voor de partner en de familie.

Lees meer

Wetenschapsdagen Palliatieve Zorg 2019

Deze wetenschapsdagen bieden de mogelijkheid aan onderzoekers om hun wetenschappelijke onderzoek bekend te maken en aan zorgverleners om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen in de sector.

Lees meer

Florence Nightingale Fair

De fair staat voor waardering, saamhorigheid, toegankelijkheid, verdieping en herkenning. Het is een evenement vóór en dóór de zorg waarbij de zorgverlener in het zonnetje wordt gezet.

Lees meer

European Implementation Event 2020

Het European Implementation Event 2020 (#EIE2020) vindt op 1 en 2 oktober 2020 plaats in Rotterdam. Pre-conference activiteiten zijn op 30 september 2020.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website