Over dit programma

Sociale benadering dementie

De Sociale Benadering Dementie is opgezet vanuit de signalering dat er een kloof is tussen de behoeften van mensen met dementie en hun naasten en het aanbod. Er is behoefte aan een breder interpretatiekader, een socialere benadering, die niet alleen de ziekte omvat maar ook de impact op de persoonlijke leefwereld van mensen met dementie en hun naasten. De sociale benadering gaat ervan uit dat het leven van mensen met dementie wordt bepaald door de wisselwerking tussen de ziekte en de leefwereld.

Experimenten

Vier gemeenten experimenten met de sociale benadering: Amsterdam, Amstelveen, Rotterdam en Den Bosch. De focus in deze 'Social Trials' ligt op het experimenteren met passende ondersteuning, die aansluit bij de leefwereld en werkelijke behoeften van mensen met dementie en naasten. Dit gebeurt middels een integrale aanpak vanuit zowel medisch, psychologisch als sociaal domein. Tevens is één van de doelstellingen het vergroten van geluk en verdraagzaamheid van mensen met dementie en hun naasten. De Social Trials zijn gestart in 2018 en lopen 4 jaar.

Het programma Interne monitoring en evaluatie Social Trials

Het doel van het programma is om werkzame bestanddelen vanuit de experimenten te identificeren en te verbreden naar landelijke dementiestandaarden. Hiervoor wordt de impact van de Social Trials gemonitord en geëvalueerd op proces, kwaliteit en financiën.

Subsidie

Het programma Interne monitoring en Social Trials stelt subsidie beschikbaar voor zowel de monitoring en evaluatie door het projectteam dat de 'Social Trials' uitvoert, als een onafhankelijke externe evaluatie. Meer informatie over de sociale benadering en de social trails is te vinden op de website van Tao of Care.

Gerelateerde onderwerpen

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website