Onderwerpen

Uitgelicht

Verplegingswetenschappelijk onderzoek als basis voor waardevolle zorg

Hoogleraar Verplegingswetenschap Hester Vermeulen
Hoogleraar Verplegingswetenschap Hester Vermeulen

Ruim 300.000 verpleegkundigen en verzorgenden geven het leeuwendeel van de dagelijkse zorg in de Nederlandse gezondheidszorg. Toch is de zorg die zij bieden nog weinig onderzocht. Hester Vermeulen van Radboudumc maakt zich sterk voor wetenschappelijk onderzoek naar het werk van deze zorgprofessionals.

Het interview met Hester Vermeulen over de rol van verpleegkundigen en verzorgenden in de gezondheidszorg

De markt op met ICT-innovaties voor ouderen

Nieuwe technologieën maken het mogelijk om langer zelfstandig te leven en thuis te wonen. Toch sijpelen deze nieuwe technologieën maar langzaam door naar degenen voor wie ze zijn bedoeld. De gang naar de markt blijkt vaak lastig en opschalen gaat niet vanzelf. Hoe pak je het dan aan? Met wie werk je samen en op welke manier? En hoe ziet het DNA van een succesvolle ‘vermarkting’ eruit? Daar ging de Health Tuesday van 7 mei 2019 over.

Lees het verslag van de Health Tuesday

Leren over leren op de werkplek

Jeroen Dikken

Hoe leren verpleegkundigen en verzorgenden op de werkplek? Hoe brengen ze nieuwe kennis in praktijk? Niemand die het echt weet, zegt Jeroen Dikken, senior onderzoeker en hoofddocent verpleegkunde aan de Haagse Hogeschool. Het Connect-project onderzoekt dat nu met een leerinterventie over voeding en ondervoeding. Dat levert nuttige nieuwe inzichten op.

Lees over deze nieuwe inzichten

Regionale samenwerking bij zorg kwetsbare ouderen

2 ouderen lachen en pellen een banaan

Dat netwerkzorg juist voor kwetsbare ouderen belangrijk is, daarover is intussen iedereen het eens. De vraag is: hoe krijg je het van de grond? Tijdens een conferentie over dit thema worden voorbeelden uitgewisseld en lessen getrokken. Weg met de verborgen agenda’s: ‘Uiteindelijk gaat het om vertrouwen.’

Ga naar de publicatie

Nieuwe internationale subsidieronde voor ICT-oplossingen voor ouderen

ouderen

Begin februari 2019 is de nieuwe subsidieronde van het internationale programma Active & Assisted Living (AAL) opengesteld. De ‘challenge’ van de subsidieronde van 2019 is ‘Smart Solutions for Ageing Well’. De call staat open voor samenwerkingsprojecten gericht op het ontwikkelen, evalueren en op de markt brengen van ICT-oplossingen voor ouderen en hun omgeving.

Ga naar de subsidiekalender

Blijf op de hoogte

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief Ouderen! Eerdere nieuwsbrieven leest u terug in het archief.

Aanmelden

Actueel

Volg via RSS

Speciale seniorentablet helpt om contact te houden met vrienden en familie

Voor ouderen met weinig of geen digitale vaardigheden ligt sociale eenzaamheid op de loer, zeker als zij door slechte mobiliteit meer gebonden raken aan huis. Zeven organisaties uit drie landen, waaronder Nederland, onderzochten binnen het Active and Assisted Living project Kith&Kin hoe deze groep ouderen op een eenvoudige manier digitaal contact kan hebben met vrienden en familie. De testfase leverde de Kith&Kin-tablet en de YoooMFamilyapp op.

Nieuws

Subsidieoproepen Implementatie Preventieprogramma opengesteld

Heeft uw ZonMw preventieproject mooie resultaten opgeleverd en wilt u dat deze op de juiste plek terecht komen in de praktijk? Binnen het Preventieprogramma zijn 2 subsidieoproepen opengesteld die u hierbij helpen. U kunt indienen tot 24 september 2019, 14:00 uur.

Nieuws

Subsidies toegekend aan lokale netwerken samenhangende ouderenzorg

Deze week starten de eerste projecten vanuit de subsidieregeling ‘Lokale netwerken samenhangende ouderenzorg’ (fase I) van het programma Langdurige Zorg en Ondersteuning (LZO). Verspreid over Nederland ontvingen 27 netwerken die samenhangende ondersteuning en zorg bieden aan ouderen een ontwikkelsubsidie. Deze netwerken hebben als doel ouderen de juiste ondersteuning en zorg te bieden, zodat zij langer thuis kunnen blijven wonen.

Nieuws

De markt op met ICT-innovaties voor ouderen

Nieuwe technologieën maken het mogelijk om langer zelfstandig te leven en thuis te wonen. Toch sijpelen deze nieuwe technologieën maar langzaam door naar degenen voor wie ze zijn bedoeld. De gang naar de markt blijkt vaak lastig en opschalen gaat niet vanzelf. Hoe pak je dit aan? Met wie werk je samen en op welke manier? En hoe ziet het DNA van een succesvolle ‘vermarkting’ eruit?

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

AAL - Sustainable Smart Solutions For Ageing Well

Onderwerpen

Samenwerkingsprojecten ontwikkelen ICT-oplossingen voor gespecificeerde markten:
De private consumentenmarkt met oplossingen op het gebied van welzijn, leefstijl, onafhankelijkheid, werk, plezier en comfort.
De kopers zijn in het algemeen ouderen en/of hun familie en sociale netwerken.

De publieke markt (regulated market) met oplossingen die zijn ingebed in de strategieën van deelnemende gebruikersorganisaties, zorg/dienstverlenende organisaties en bedrijven.
Gebruikers en betalers zijn (meestal) niet dezelfde partijen; het is belangrijk dat relevante stakeholders tijdig worden betrokken.  

Kleine samenwerkwerkingsprojecten
Kleine samenwerkingsprojecten zijn gericht op het ontwikkelen van nieuwe ideeën, concepten en/of aanpakken voor ICT-oplossingen voor ouderen. Ze betrekken nieuwe stakeholders bij (toekomstige) ontwikkeling van AAL oplossingen, creëren nauwe samenwerking met gebruikersorganisaties, ondersteunen community building met nieuwe klanten en stellen gemeenschappelijke agenda’s op.

Onderdeel van programma

Active & Assited Living (AAL)

Geplaatst op

12 februari 2019

Deadline

24 mei 2019,
14.00 uur

Bekijk
Toon alle subsidieoproepen

Agenda

Slimmer Thuis

Een groep ouderen rond een laptop

Met welke slimme oplossingen kunnen ouderen langer zelfstandig thuis wonen? Wat werkt wel en wat werkt niet? Waar moet u op letten bij implementatie? En wat is de keerzijde van deze nieuwe technologie? Helpt technologie ook tegen eenzaamheid? Als u geïnteresseerd bent in deze vraagstukken nodigen we u, of een vertegenwoordiger van uw organisatie, graag uit voor Slimmer Thuis: hét congres met slimme oplossingen voor thuiswonende ouderen.

Lees meer

Evolutie of revolutie

Is de wetenschap toe aan vernieuwing? De maatschappij kijkt kritisch naar de waarde en het functioneren van de wetenschap. De erkenning en waardering van wetenschappers leunt zwaar op citaties en impactfactoren en wetenschappers ervaren grote tijds- en prestatiedruk om te publiceren en alle andere academische 'ballen' in de lucht te houden. Maar wat zegt het huidige systeem over hun bijdrage aan de wetenschap of aan de samenleving? Is het tijd...

Lees meer

Mix&Match met Memorabel

Alzheimer Nederland en ZonMw nodigen dementie-onderzoekers uit om kennis te delen en te netwerken tijdens de jaarlijkse bijeenkomst Mix&Match met Memorabel.

Lees meer

Slotbijeenkomst Kwaliteit van leven en Gezondheid

Samen met NWO organiseren we de slotbijeenkomst van het onderzoeksprogramma 'Kwaliteit van Leven en Gezondheid'. Deze dag biedt u een unieke kans om de nieuwste wetenschappelijke inzichten uit eerste hand te vernemen, met wetenschappers en professionals in gesprek te gaan en samen naar mogelijkheden van implementatie te kijken.  

Lees meer

Congres Thuis in het verpleeghuis

Samen werken aan de ontwikkeling van de verpleeghuiszorg. Daar draait het jaarlijkse congres Thuis in het Verpleeghuis om. Drie speerpunten staan centraal: meer tijd en aandacht voor de bewoner, voldoende en enthousiaste zorgverleners én voortdurend leren en innoveren.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website