Onderwerpen

Uitgelicht

'Veld' denkt mee over nieuw Programma Langdurige zorg

portret Pieter Roelfsema en Carlijn van Aalst

Hoe denken betrokkenen in het veld over een nieuw Programma Langdurige zorg? Carlijn van Aalst van ZonMw en Pieter Roelfsema van VWS vertellen over het ontstaan van het programma.

Lees het interview

Het gezicht van dementieonderzoek

Foto van projectleider Marcel Verbeek

Marcel Verbeek: ‘We doen ontzettend veel nieuwe kennis op en toch blijft dementie een ongrijpbare hersenziekte’

Een gezond stelsel van bloedvaten is belangrijk voor het goed functioneren van onze hersenen. Samenklontering van het ‘amyloïd-bèta’ eiwit in de bloedvaten van de hersenen leidt tot (kleine) hersenbloedingen, die artsen maar moeilijk kunnen vinden. Marcel Verbeek zoekt naar een manier om deze bloedingen wél in een zo vroeg mogelijk stadium vast te stellen.

Lees het artikel

Je levensduur beïnvloeden door wat je eet. Kan dat?

Fundamenteel onderzoek is essentieel voor vooruitgang en innovatieve ontwikkelingen binnen de wetenschap én maatschappij. Elke maand vertelt een onderzoeker hoe zijn of haar onderzoek bijdraagt aan het behoud of de verbetering van de kwaliteit van leven als je ouder wordt. Deze maand geeft onderzoeker Riekelt Houtkooper antwoord op de vraag ‘Kan je je levensduur beïnvloeden door wat je eet?’

Bekijk de film 'Je levensduur beïnvloeden door wat je eet. Kan dat?'

Nieuw onderzoek naar zorg voor kwetsbare ouderen

De afgelopen jaren hebben talrijke organisaties landelijk en regionaal samengewerkt in het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) om de complexe ouderenzorg in Nederland te verbeteren. Zeventien organisaties die zich inzetten voor de belangen van ouderen, mantelzorgers, (huis)artsen, apothekers, verpleegkundigen en verzorgenden slaan nu ook de handen ineen voor een nieuw onderzoek naar zorg voor kwetsbare ouderen. Hierbij borduren zij voort op de opbrengsten van het NPO.  

Lees het nieuwsbericht

Waarom beweeg je moeilijker als je ouder wordt?

Fundamenteel onderzoek is essentieel voor vooruitgang en innovatieve ontwikkelingen binnen de wetenschap én maatschappij. Elke maand vertelt een onderzoeker hoe zijn of haar onderzoek bijdraagt aan het behoud of de verbetering van de kwaliteit van leven als je ouder wordt. Deze maand geeft bewegingswetenschapper Mirjam Pijnappels antwoord op de vraag ‘Waarom beweeg je moeilijker als je ouder wordt?’

Bekijk de film

Kennisplein Zorgvoorbeter.nl

Infographic

Er is veel informatie te vinden over ouderenzorg, maar deze is versnipperd over verschillende websites en publicaties. Het Kennisplein Zorgvoorbeter.nl bundelt deze kennis. Hier vindt u betrouwbare en actuele informatie over ouderenzorg en zorg aan chronisch zieken. Wie zijn de bezoekers, welke informatie gebruiken ze het meest en wat doen ze met deze informatie? Lees het in deze infographic!

Bekijk de infographic

Resultaten Ouderenparticipatie NPO in beeld gebracht

Het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) heeft ons veel gebracht. Het programma had als doel de zorg en ondersteuning voor kwetsbare ouderen te verbeteren. Ouderenparticipatie is één van de belangrijkste opbrengsten van het NPO. De netwerken betrokken bij het NPO hebben filmpjes ontwikkeld waarin ouderen laten zien wat het NPO heeft betekend en welke rol Onderenparticipatie hierbij speelt. 

Bekijk alle filmpjes

Slimme ICT-oplossingen voor ouderen

Afbeelding omslag brochure 'De kweekvijver van AAL'

Maak kennis met slimme ICT-oplossingen die ouderen ondersteunen om zo lang mogelijk actief te zijn, sociaal verbonden te blijven en zelfstandig te wonen. De brochure ‘De Kweekvijver van AAL’ staat vol slimme ICT-oplossingen ontwikkeld met en voor ouderen, inzichten in de meerwaarde ervan voor onze maatschappij en ervaringsverhalen.

Bekijk de brochure

Kennis en Co: hoofdlijnen voor een kennisprogramma Landurige Zorg

Voorkant publicatie Kennis en Co

Nederland verzilvert. Daardoor neemt de groep mensen die langdurige zorg nodig heeft toe. We worden niet alleen ouder, ook de beroepsbevolking wordt kleiner. In de langdurige zorg treden de komende jaren grote veranderingen op, organisatorisch en zorginhoudelijk. Dit maakt praktijkgerichte kennisontwikkeling onmisbaar. In deze publicatie worden de uitgangspunten en hoofdlijnen voor een kennisprogramma Langdurige Zorg geschetst.

Lees de publicatie Kennis en Co

Samen werken aan wonen, welzijn en zorg via BeterOud.nl

Bent u zorgprofessional of een oudere en wilt u meewerken aan het verbeteren van wonen, welzijn en zorg, kijk dan eens op BeterOud.nl. Op dit kennisplein staan tal van innovatieve projecten op een praktische manier omschreven, zodat u er meteen mee aan de slag kunt. Deze projecten komen onder andere voort uit het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) van ZonMw. In leergemeenschappen en werkplaatsen wordt verder gewerkt aan doorontwikkeling van de projecten of aan de invoering daarvan in de organisatie. Thema's op BeterOud zijn onder andere transmurale zorg, vroegsignalering en lokaal samenwerken. 

Kijk voor meer informatie op www.BeterOud.nl

Sluit je aan bij BeterOud

Het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) van ZonMw heeft veel opgebracht, zoals ouderennetwerken in de regio en niet te vergeten manieren om ouderenparticipatie vorm te geven. Het programma heeft ook een besef doen ontstaan waar het nu eigenlijk om gaat bij beter oud worden, namelijk om het doortrekken van je levenslijn. Als je beperkingen krijgt, is daarbij vaak hulp nodig vanuit zorgprofessionals, welzijnsmedewerkers, vrijwilligers of mantelzorgers. De vraag die dan centraal moet staan is: hoe kan ik mijn verhaal doortrekken zodat ook de volgende fase de moeite waard blijft? Meer weten? Bekijk het filmpje van BeterOud via YouTube. Meer weten over hoe je je kunt aansluiten? Kijk op BeterOud.nl.

 

 

Actueel

Volg via RSS

‘Gewenste zorg in de laatste levensfase’ wint excellence award tijdens de VBHC-uitreiking!

Tijdige markering van de palliatieve fase is van groot belang voor de kwaliteit van palliatieve zorg. Ook coördinatie van het zorgproces waarbij rekening wordt gehouden met wensen van patiënten draagt hier aan bij. Het project ‘Proactieve zorgplanning binnen een Transmuraal Zorgpad Palliatieve Zorg in de Westelijke Mijnsteek’ implementeert een Transmuraal Zorgpad Palliatieve Zorg in Zuid-Limburg.

Nieuws

Positieve evaluatie ZonMw: focus op impact

De externe evaluatie van ZonMw is positief. De commissie is onder de indruk van het werk en noemt ZonMw zowel nationaal als internationaal uniek en toonaangevend. Daar is ZonMw trots op!

Nieuws

ABIDE project publiceert trio aan artikelen

Een grote mijlpaal voor het ABIDE project! Het ABIDE project publiceert maar liefst drie artikelen tegelijk in het wetenschappelijke tijdschrift “Alzheimer’s & Dementia: Translational Research & Clinical Interventions”. Met deze drie artikelen zetten zij het belang van samenwerken met de patiënt rondom de diagnostiek van dementie stevig op de kaart.

 

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Active and Assisted Living (AAL) Forum 2017

Het AAL Forum, het jaarlijkse forum van de Europese Active Assisted Living (AAL) community, vindt dit jaar van 2 t/m 4 oktober 2017 plaats in Coimbra, Portugal. Het inzetten van oplossingen op basis van ICT/technologie voor ‘ageing well’ in Europa staat centraal: wat is daarvoor nodig, welke hobbels moeten worden genomen en wat kunt u doen om dat te bevorderen?

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Urmila Gangaram Panday

Programmacoördinator

Telefoonnummer+31 70 349 52 94
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website