Onderwerpen

Uitgelicht

Coronavirus maatregelen

De zeer uitzonderlijke situatie rondom de uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor ZonMw. Alle belangrijke maatregelen, vragen en antwoorden rondom subsidierondes en lopend onderzoek vindt u op deze pagina

Lees verder

Creatieve oplossingen aanpak coronavirus (COVID-19)

Roodroze bol met oranje uitsteekseltjes

Het ministerie van VWS maakte € 850.000 vrij voor creatieve oplossingen voor tekorten aan materiaal en oplossingen voor andere praktische problemen in en buiten ziekenhuizen. Deze regeling is inmiddels gesloten. Bekijk de projecten gericht op ouderen die van start zijn gegaan.

Naar het projectoverzicht

Het eenzaamheidsvirus te lijf met technologie

Vanwege het coronavirus kunnen veel ouderen geen bezoek meer ontvangen. Hoe houd je, ondanks dat, toch contact? Technologie kan een uitkomst bieden. In dit artikel lichten we een aantal ICT-oplossingen uit het programma Active & Assisted Living uit.

Lees verder

Hoe kun je 'coronaproof' hulp aanbieden? #eentegeneenzaamheid

Het coronavirus zorgt voor afstand, letterlijk en figuurlijk. Veel ouderen zijn eenzaam en het coronavirus stimuleert dit. Het virus leidt ertoe dat ouderen sociaal contact en praktische hulp missen.

Maar, de handen uit de mouwen steken kan alsnog. Even bellen, een kaartje sturen of op een andere manier ‘coronaproof’ hulp aanbieden.

Lees verder

Telefoonlijnen en #coronahulp voor ouderen

Door het coronavirus krijgen ouderen in Nederland minder bezoek en aandacht van hun omgeving. Eenzaamheid steekt de kop op en ook praktische zaken zoals boodschappen doen zijn soms een probleem. Gelukkig zijn er veel hartverwarmende hulpacties en telefoonlijnen die een luisterend oor bieden. Weten wat jij kan doen?

Lees verder

Blijf op de hoogte

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief Ouderen! Bekijk hier de meest recente nieuwsbrief van mei 2020.

 

Aanmelden

Actueel

Eerste onderzoeksresultaten bezoek verpleeghuizen

Bezoekers kunnen sinds kort onder strikte voorwaarden weer toegang krijgen tot verpleeghuizen in Nederland. De eerste onderzoeksresultaten naar deze nieuwe bezoekregeling zijn nu bekend.

Oudere man krijgt bezoek
Nieuws

Helpen wanneer je nodig bent: #ookditisMDT

MDT gaat over iets doen voor een ander. Juist in een lastige periode als deze, willen jongeren helpen. Om in deze behoefte tegemoet te komen, is er een laagdrempelige subsidieronde ingericht voor bestaande MDT-organisaties. Helpen wanneer je nodig bent: #ookditisMDT. Organisaties die een lopend of afgerond MDT-project hebben, konden hun projectvoorstel indienen. Hiervoor was per project maximaal € 50.000 beschikbaar.

Nieuws

Nieuwe studies naar corona in de ouderenzorg

De uitbraak van het coronavirus COVID-19 leidt tot tal van nieuwe onderzoeken en initiatieven in de ouderenzorg. Dat blijkt uit een rondgang langs de academische werkplaatsen in deze sector. Zo startte binnen korte tijd een aantal nieuwe studies op het gebied van corona en de verpleeghuiszorg.

 

Biljartende oudere
Nieuws

‘Mensen met dementie beseffen dat hun partner of kind niet geweest is’

Op deze bijzondere Dag van de Verpleging bedanken we alle verpleegkundigen! Lees meer over hun enorme inzet en betrokkenheid. Onder andere in het interview met Linda Riethoff: 'Achteraf herinneren mensen met dementie zich vaak niet dat hun partner of kind op bezoek was, maar nu vragen ze wel steeds naar deze familieleden. Er is dus wel degelijk een besef dat hun partner of kind niet geweest is.’

Portretfoto Linda Riethoff
Pagina
Toon meer

Subsidieoproepen

Ronde 4b - MDT groeit naar een landelijk dekkend netwerk

Onderwerpen

 • Maatschappelijke diensttijd
 • Uitbreiden MDT-netwerk
 • Versterken, verbinden en opschalen
 • Iets doen voor een ander en\of de samenleving, talentontwikkeling en elkaar ontmoeten
 • Gericht op alle jongeren van 14 tot en met 27 jaar

Onderdeel van programma

Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd

Geplaatst op

14 april 2020

Deadline

15 juni 2020,
12.00 uur

Bekijk

Praktijkgericht onderzoek naar de relatie tussen de cliënt, naasten en/of mantelzorgers en professionals in de langdurige zorg en ondersteuning.

Onderwerpen

 • Langdurige zorg en ondersteuning
 • Zeer kwetsbare mensen in de Wet Langdurige Zorg
 • Praktijkgericht onderzoek naar een praktijkkwestie
 • Versterken van de relatie tussen cliënten, naasten en/of mantelzorgers en zorgprofessionals en ondersteuningsprofessionals
 • Wisselwerking tussen theorie en praktijk
 • Verbetering van kwaliteit van zorg, ondersteuning en welbevinden van cliënten

 

 

 

Onderdeel van programma

Langdurige Zorg en Ondersteuning

Geplaatst op

11 mei 2020

Deadline

2 juli 2020,
14.00 uur

Bekijk

AAL - Healthy Ageing With The Support Of Digital Solutions

Onderwerpen

 • ICT-oplossingen voor senioren
 • Bevorderen langer thuis wonen
 • Beschikbaar maken van ICT oplossingen op de markt
 • Kwaliteit van leven bevorderen
 • Gezond ouder worden bevorderen
 • Samen met senioren oplossingen ontwikkelen

Samenwerkingsprojecten ontwikkelen van ICT-oplossingen voor onderstaande markten:

 • De private consumentenmarkt met oplossingen op het gebied van welzijn, leefstijl, onafhankelijkheid, werk, plezier en comfort.
  De kopers zijn in het algemeen ouderen en/of hun familie en sociale netwerken.
   
 • De publieke markt (regulated market) met oplossingen die zijn ingebed in de strategieën van deelnemende gebruikersorganisaties, zorg/dienstverlenende organisaties en bedrijven.

Gebruikers en betalers zijn (meestal) niet dezelfde partijen; het is hierbij belangrijk dat relevante stakeholders tijdig bij het project worden betrokken.  

Kleine samenwerkwerkingsprojecten
Kleine samenwerkingsprojecten zijn gericht op het ontwikkelen van nieuwe ideeën, concepten en/of aanpakken voor ICT-oplossingen voor ouderen. Ze betrekken nieuwe stakeholders bij (toekomstige) ontwikkeling van AAL oplossingen, creëren nauwe samenwerking met gebruikersorganisaties, ondersteunen community building met nieuwe klanten en stellen gemeenschappelijke agenda’s op.

Onderdeel van programma

Active & Assisted Living (AAL)

Geplaatst op

6 februari 2020

Deadline

24 augustus 2020,
17.00 uur

Bekijk

Agenda

GEANNULEERD: Regiobijeenkomst JZOJP - Apeldoorn

UPDATE: In verband met de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus hebben we besloten om alle bijeenkomsten uit te stellen. Dit geldt voor de bijeenkomsten op 11 mei te Groningen, 10 juni te Apeldoorn en 1 juli te Breda. We beslissen op een later moment wanneer en in welke vorm we de bijeenkomsten zullen organiseren. In 2020 organiseert VWS op 4 plekken in het land bijeenkomsten. Hier gaan ze praktisch aan de slag met de Juiste Zorg op de...

Lees meer

GEANNULEERD: Regiobijeenkomst JZOJP - Breda

UPDATE: In verband met de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus hebben we besloten om alle bijeenkomsten uit te stellen. Dit geldt voor de bijeenkomsten op 11 mei te Groningen, 10 juni te Apeldoorn en 1 juli te Breda. We beslissen op een later moment wanneer en in welke vorm we de bijeenkomsten zullen organiseren. In 2020 organiseert VWS op 4 plekken in het land bijeenkomsten. Hier gaan ze praktisch aan de slag met de Juiste Zorg op de...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website