Onderwerpen

Uitgelicht

Onderzoek naar dementie: waar staan we, nu en over 5 jaar?

Bevindt het wereldwijde onderzoek naar dementie zich op een kantelpunt? In de kranten staan geregeld hoopvolle berichten over de mogelijkheid om specifieke vormen van dementie te vertragen of te behandelen. Wat betekenen deze berichten? Hoe ver is het onderzoek naar dementie gevorderd? Welke stappen zijn gezet, en waar staan we over 5 jaar? Een korte stand van zaken aan de hand van onderzoek uit het ZonMw onderzoeks- en innovatieprogramma Memorabel, onderdeel van het Deltaplan Dementie.

Lees het artikel 'Onderzoek naar dementie: waar staan we, nu en over 5 jaar?'

Slimme ICT-oplossingen voor ouderen

Afbeelding omslag brochure 'De kweekvijver van AAL'

Maak kennis met slimme ICT-oplossingen die ouderen ondersteunen om zo lang mogelijk actief te zijn, sociaal verbonden te blijven en zelfstandig te wonen. De brochure ‘De Kweekvijver van AAL’ staat vol slimme ICT-oplossingen ontwikkeld met en voor ouderen, inzichten in de meerwaarde ervan voor onze maatschappij en ervaringsverhalen.

Bekijk de brochure

Subsidieoproep: Ageing and place in a digitising world

Het Joint Programming Initiative More Years Better Lives (JPI MYBL) ondersteunt wetenschappelijk onderzoek door met de 17 betrokken landen gezamenlijke subsidierondes uit te zetten op het terrein van demografische veranderingen. De 3e subsidieoproep getiteld ‘Ageing and place in a digitising world’ staat online. De deadline voor het indienen van subsidieaanvragen is 3 april 2017.

Bekijk de subsidieoproep

Subsidieoproep Active & Assisted Living

De nieuwe subsidieronde van het internationale programma Active & Assisted Living (AAL) staat online. De ‘challenge’ van de subsidieronde van 2017 is ‘AAL packages/Integrated solutions: packages integrating different solutions based on ICT to support active, healthy and independent living of older adults’. 

Subsidieoproep AAL

Samen werken aan wonen, welzijn en zorg via BeterOud.nl

Bent u zorgprofessional of een oudere en wilt u meewerken aan het verbeteren van wonen, welzijn en zorg, kijk dan eens op BeterOud.nl. Op dit kennisplein staan tal van innovatieve projecten op een praktische manier omschreven, zodat u er meteen mee aan de slag kunt. Deze projecten komen onder andere voort uit het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) van ZonMw. In leergemeenschappen en werkplaatsen wordt verder gewerkt aan doorontwikkeling van de projecten of aan de invoering daarvan in de organisatie. Thema's op BeterOud zijn onder andere transmurale zorg, vroegsignalering en lokaal samenwerken. 

Kijk voor meer informatie op www.BeterOud.nl

Sluit je aan bij BeterOud

Het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) van ZonMw heeft veel opgebracht, zoals ouderennetwerken in de regio en niet te vergeten manieren om ouderenparticipatie vorm te geven. Het programma heeft ook een besef doen ontstaan waar het nu eigenlijk om gaat bij beter oud worden, namelijk om het doortrekken van je levenslijn. Als je beperkingen krijgt, is daarbij vaak hulp nodig vanuit zorgprofessionals, welzijnsmedewerkers, vrijwilligers of mantelzorgers. De vraag die dan centraal moet staan is: hoe kan ik mijn verhaal doortrekken zodat ook de volgende fase de moeite waard blijft? Meer weten? Bekijk het filmpje van BeterOud via YouTube. Meer weten over hoe je je kunt aansluiten? Kijk op BeterOud.nl.

 

 

Het gezicht van dementieonderzoek

portret van Pilar Martinez

Pilar Martinez: ‘Het is belangrijk om als onderzoeker andere wegen in te slaan en nieuwe hypothesen te testen om Alzheimer te kunnen stoppen’

De vetstofwisseling speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen met verhoogde concentraties ceramide (een type vet) in het bloed, acht keer zoveel kans hebben op het ontwikkelen van de ziekte.

Lees de laatste aflevering van Het gezicht van dementieonderzoek

Actueel

Volg via RSS

Tools en tips voor co-creatie met gebruikers in AAL-projecten

In de loop van het programma Active and Assisted Living (AAL) is al veel kennis en ervaring opgedaan in het gezamenlijk bedenken en ontwerpen van ICT-oplossingen, zowel met ouderen als met andere gebruikers (co-creatie). Een deel van deze ervaringen is gebundeld en gepubliceerd, zodat ook nieuwe partners goed beslagen ten ijs kunnen komen.

Nieuws

Wetenschappelijk onderzoek volledig toegankelijk

Over 3 jaar moet open science in de Europese Unie niet langer uitzondering maar de regel zijn. Dan zijn alle wetenschappelijke artikelen en zoveel mogelijk van de daarvoor gebruikte onderzoeksgegevens vrij toegankelijk voor iedereen. Met het Nationaal Plan Open Science, dat vandaag aan staatssecretaris Sander Dekker (Wetenschap) wordt aangeboden, nemen 10 organisaties het voortouw hierin.

ondertekening plan
ondertekening plan
Nieuws

Online levensalbum

Bekijk de korte film over het online levensalbum. Het online levensalbum is een eHealth toepassing waarbij waardevolle herinneringen van een persoon met beginnende dementie op een digitale tijdlijn worden gezet, zoals levensgebeurtenissen, anekdotes, foto’s, filmpjes, muziek of recepten. De film is mogelijk gemaakt door de Nationale Zorgvernieuwingsprijs (Online Favoriet 2014); een initiatief van ZonMw en VSBfonds.

Link
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Sportimpuls 2017

Onderwerpen

 • Nieuw sport- en beweegaanbod: vraaggericht en op maat
 • Lokale samenwerking
 • Structureel verhoogde sport- en beweegdeelname

Onderdeel van programma

Sportimpuls

Geplaatst op

9 januari 2017

Deadline

23 februari 2017,
14:00 uur

Bekijk

Memorabel subsidieronde 5

Onderwerpen

De subsidieoproep betreft onderzoek voor de patiënt van vandaag en voor de patiënt van morgen en richt zich op alle vier de thema’s van het programma Memorabel.

 1. Oorsprong en mechanisme van de ziekte
 2. Diagnostiek
 3. Behandeling en preventie
 4. Doelmatige zorg en ondersteuning

Per thema zijn prioriteiten benoemd. Aanvragen moeten aansluiten bij tenminste één van de prioriteiten binnen deze thema’s. (zie programmatekst Memorabel 2).
Daarnaast richt deze subsidieronde zich op een persoonsgerichte aanpak van dementie en gedeelde besluitvorming

Onderdeel van programma

Onderzoeks- en innovatieprogramma Memorabel (fase 2)

Geplaatst op

14 februari 2017

Deadline

18 april 2017,
14:00 uur

Bekijk

Active and Assisted Living (AAL) packages/Integrated solutions

Onderwerpen

 • ontwikkelen van pakketten die verschillende ICT-oplossingen integreren die aansluiten bij de behoefte van ouderen en andere gebruikers
 • ontwikkelen, uitgebreid testen/evalueren en op de markt brengen
 • actief, sociaal verbonden, gezond en zelfstandig blijven
 • innovatieve, internationale, multidisciplinaire, publiek-private samenwerkingsverbanden

  Onderdeel van programma

  Active and Assisted Living (AAL)

  Geplaatst op

  16 februari 2017

  Deadline

  24 mei 2017,
  17:00 uur

  Bekijk

  Programma's

  Agenda

  AAL Consortium Building Seminar

  Het programma Active and Assisted Living (AAL) beoogt niet alleen ICT-oplossingen te ontwikkelen, maar deze ook op de markt beschikbaar te krijgen. Hiervoor zijn goede, uitgebalanceerde consortia een eerste voorwaarde. Om potentiële indieners te ondersteunen bij het opzetten van succesvolle consortia vindt het Consortium Building Seminar plaats. Programma Er wordt aandacht besteed aan marktoriëntatie, business modellen, IPR, betrekken van...

  Lees meer

  Contact

  Urmila Gangaram Panday

  Programmacoördinator

  Telefoonnummer+31 70 349 52 94
  Naar boven
  Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website