Onderwerpen

Uitgelicht

Jaarevent Deltaplan Dementie

Maurits Foyer Jaarbeurs Utrecht

Naast inspirerende sprekers en workshops is er volop gelegenheid is voor ontmoeting met collega’s; beleidsmakers, onderzoekers, zorgprofessionals, trainers en docenten en zorgverzekeraars. Het jaarevent  vindt plaats op maandag 13 november in de Jaarbeurs in Utrecht. 

Meer informatie en aanmelden

Het gezicht van dementieonderzoek

Portret van dr. Kerensa Broersen

Zijn nanodeeltjes die een cocktail van medicijnen naar de hersenen vervoeren een mogelijke oplossing voor de ziekte van Alzheimer? Dr. Kerensa Broersen hoopt van wel. 

Lees het artikel

Waarom lijden veel ouderen aan chronische gewrichtspijn?

Prof. Joyce van Meurs

Fundamenteel onderzoek is essentieel voor vooruitgang en innovatieve ontwikkelingen binnen de wetenschap én maatschappij. Elke maand vertelt een onderzoeker hoe zijn of haar onderzoek bijdraagt aan het behoud of de verbetering van de kwaliteit van leven als je ouder wordt. Deze maand geeft prof. Joyce van Meurs antwoord op de vraag ‘Waarom lijden veel ouderen aan chronische gewrichtspijn?’

In dit filmpje vertelt prof. Joyce van Meurs over haar project

ABIDE-onderzoekers zetten belangrijke stap in voorspellen dementie

gebouw met tekst 'VU medisch centrum'

'Wetenschappers van het VUmc Alzheimercentrum hebben een manier gevonden om te bepalen hoe groot de kans is dat een individuele patiënt binnen enkele jaren dementie krijgt.' Dit schrijft Het Parool in een artikel op 16 oktober. 

Lees het artikel in Het Parool

Handhygiëne

Handen zijn een uitstekend "vervoermiddel" voor ziekteverwekkende bacteriën. Handhygiëne is daarom de meest effectieve manier om verspreiding te verminderen. En om daarmee zorggerelateerde infecties te voorkomen. Naleving van handhygiëne is dus belangrijk. Dit gebeurt nu onvoldoende in onder andere verpleeghuizen. 

Lees meer over handhygiëne

Blijf op de hoogte

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

Lees hier de nieuwsbrief van september 2017.

Aanmelden

Wereld Alzheimer Dag besteedt aandacht aan vroegdiagnostiek

Groep mensen met geel rond bord voor zich 'wij zijn één tegen Alzheimer'

'Patiënten en de mensen om hen heen verdienen antwoord op de vraag wat er met hen aan de hand is’, aldus Wiesje van der Flier, onderzoeker van het VUmc Alzheimercentrum.

Lees meer over Wereld Alzheimer Dag en vroegdiagnostiek

Waarom wordt de een wel dement en de ander niet?

Prof. dr. Geert Jan Biessels

Mensen die al elders in het lichaam diabetes gerelateerde schade hebben ontwikkeld, bijvoorbeeld in de ogen of de nieren, blijken meer kans te hebben om dementie te krijgen. Neuroloog Biessels ontwikkelde een risicomodel dat op het risico op dementie kan schatten bij mensen met ouderdomsdiabetes. Dit model kan worden gebruikt om op efficiëntere wijze preventieve behandeling te ontwikkelen.

In dit filmpje vertelt prof. dr. Geert Jan Biessels over zijn project

Valpreventie ouderen kan beter

Persoon is gevallen, in beeld twee benen op grond met wasmand
Foto: Hollandse Hoogte, Stijn Rademaker

Het aantal val-ongevallen onder ouderen neemt toe. Uit een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) van het Erasmus MC blijkt dat er niet alleen financiële obstakels zijn om valpreventie beter te implementeren.

Naar mediatorartikel Valpreventie voor ouderen kan beter

Waarom beweeg je moeilijker als je ouder wordt?

Fundamenteel onderzoek is essentieel voor vooruitgang en innovatieve ontwikkelingen binnen de wetenschap én maatschappij. Elke maand vertelt een onderzoeker hoe zijn of haar onderzoek bijdraagt aan het behoud of de verbetering van de kwaliteit van leven als je ouder wordt. Deze maand geeft bewegingswetenschapper Mirjam Pijnappels antwoord op de vraag ‘Waarom beweeg je moeilijker als je ouder wordt?’

Bekijk de film

Resultaten Ouderenparticipatie NPO in beeld gebracht

Het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) heeft ons veel gebracht. Het programma had als doel de zorg en ondersteuning voor kwetsbare ouderen te verbeteren. Ouderenparticipatie is één van de belangrijkste opbrengsten van het NPO. De netwerken betrokken bij het NPO hebben filmpjes ontwikkeld waarin ouderen laten zien wat het NPO heeft betekend en welke rol Onderenparticipatie hierbij speelt. 

Bekijk alle filmpjes

Slimme ICT-oplossingen voor ouderen

Afbeelding omslag brochure 'De kweekvijver van AAL'

Maak kennis met slimme ICT-oplossingen die ouderen ondersteunen om zo lang mogelijk actief te zijn, sociaal verbonden te blijven en zelfstandig te wonen. De brochure ‘De Kweekvijver van AAL’ staat vol slimme ICT-oplossingen ontwikkeld met en voor ouderen, inzichten in de meerwaarde ervan voor onze maatschappij en ervaringsverhalen.

Bekijk de brochure

Actueel

Volg via RSS

Mantelzorgers zijn onmisbaar voor mensen met dementie

Mantelzorgers zijn onmisbaar in de zorg voor mensen met dementie. Vooral nu de overheid wil dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, wordt de rol van mantelzorgers alleen maar belangrijker. Daarom verdienen zij het gehoord te worden. Mezzo, de landelijke vereniging van en voor mantelzorgers, geeft hen een stem. De vereniging is sinds een jaar lid van het Deltaplan Dementie.

Elders gezien

Kunst voor ouderen in de noordelijke provincies

Frans Meerhoff, beleidsadviseur van de gemeente Emmen: 'Dat wij hier in Emmen voorop lopen bij het ontwikkelen van cultuurparticipatie voor ouderen, dat nu óók weer niet. Maar we werken er wel heel hard aan...'

Pagina

Vooraankondiging Sportimpuls 2018

Lokale sport- en beweegaanbieders kunnen vanaf 8 januari 2018 bij ZonMw een subsidieaanvraag indienen voor de Sportimpuls 2018. De sluitingsdatum is 22 februari 2018, 14.00 uur.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Agenda

Jaarevent Deltaplan Dementie 2017

Het Jaarevent Deltaplan Dementie 2017 vindt plaats op maandag 13 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Het Deltaplan Dementie organiseert deze vierde editie in nauwe samenwerking met Alzheimer Nederland, PGGM, Vilans en ZonMw.

Lees meer

congres OuderenzorgTECH

We willen dat ouderenzorg betaalbaar, bereikbaar en van hoge kwaliteit blijft. Nieuwe technologieën zoals beeldschermzorg kunnen daarbij helpen.

Lees meer

de Dag van de Briljante Mislukking

Te vaak worden leerervaringen in de praktijk onvoldoende benut omdat we niet open durven te zijn over mislukkingen in onderzoek, innovatieprojecten en in de praktijk. Dat stellen Paul Iske en Bas Ruyssenaars, initiatiefnemers van het Instituut voor Briljante Mislukkingen. Om deze belangrijke lessen te helpen ontdekken en aandacht te geven organiseert het Instituut de Briljante Mislukkingen Zorg-Award.

Lees meer

18th International Conference on Integrated Care

De International Foundation of Integrated Care (IFIC) presenteert in samenwerking met RIVM, Vilans en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de 18e Internationale conferentie over geïntegreerde zorg 'Value for People and Populations: Investing in Integrated Care'.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Urmila Gangaram Panday

Programmacoördinator

Telefoonnummer+31 70 349 52 94
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website