Onderwerpen

Uitgelicht

Zomercolumn: Onbeperkt genieten van de zomer!

Het is zomer, en dat betekent: lekker op vakantie, een dagje naar het strand of luieren in je hangmat in de tuin. Ook als je wat ouder bent of een chronisch ziekte of beperking hebt. Want dat hoeven geen belemmeringen te zijn voor een onbekommerde vakantie. In deze reeks zomercolumns laten we zien hoe mensen de vakantie doorbrengen en hoe je, ondanks allerlei obstakels, onbeperkt kunt genieten van de zomer.

Bekijk alle zomercolumns

Op bezoek bij de Academische Werkplaatsen Ouderenzorg

Foto: Sannaz Photography

Zes academische werkplaatsen ouderenzorg krijgen structurele financiering om onderzoek uit te voeren, samen met de zorgpraktijk en het onderwijs. De afgelopen maanden bezochten ZonMw en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen de academische werkplaatsen. Anno Pomp en Jenneke van Veen waren erbij. ‘De academische werkplaatsen zijn terecht trots op de mooie resultaten die ze tot nu toe hebben behaald.’

Lees het interview met Anno en Jenneke

Brief aan mijn kleindochter

oudere man op een zeilboot

Nadat Bram (90) een beroerte kreeg tijdens een vakantie, was zijn doel: alles weer kunnen doen zoals hij dat voorheen deed. Fietsen, zwemmen, duiken, autorijden, maar vooral: weer kunnen zeilen. Dat ging met vallen en opstaan. ‘Ik viel twee keer – maar ik ben ook wel honderd keer niét gevallen!’ Over dat vallen en opstaan schreef hij een brief aan zijn kleindochter, Nienke.

Lees de brief van Bram

De Academische Werkplaatsen Ouderenzorg stellen zich voor

Foto: Sannaz Photography

Om de verpleeghuiszorg te verbeteren is het ontwikkelen, verspreiden en toepassen van wetenschappelijke kennis over die zorg van groot belang. Daarom krijgen zes academische werkplaatsen ouderenzorg structurele financiering om onderzoek uit te voeren, samen met de zorgpraktijk en het onderwijs. In een serie interviews stellen de academische werkplaatsen zich aan u voor.

Lees de interviews

Technologie als beschermengel in de auto

oudere vrouw achter het stuur in de auto

Een technologisch ‘beschermengeltje’ dat senioren helpt om veilig te blijven autorijden. Daar werken Marije Seinen en Nora Ramadani aan in het project CuARdian Angel (CARA). Zij vertellen waarom autorijden voor senioren zo belangrijk is. En hoe technologie daarbij kan ondersteunen.

Lees het interview met Marije en Nora

Congres ‘Nieuwe generatie ouderen(zorg)’

oudere vrouw met bril en grijs haar

Hoe gaat de zorg voor de nieuwe generatie ouderen eruitzien? Dat kun je 27 november zelf ervaren tijdens de conferentie ‘Een nieuwe generatie ouderen(zorg)’ in het NBC te Nieuwegein. Bij deze landelijke conferentie staan ouderen, met hun eigen levensverhaal, centraal. En praten we dus niet over, maar mèt de ouderen.

Lees meer over het congres

Blijf op de hoogte

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief Ouderen! Eerdere nieuwsbrieven leest u terug in het archief.

Aanmelden

De kunst van co-creëren

portretfoto van een vrouw

Als de universiteit een werkelijke bijdrage wil leveren aan de grote maatschappelijke problemen, zullen wetenschappers moeten samenwerken met de samenleving. Co-creatie is noodzaak.

Lees de column van Dike van de Mheen

Actueel

Volg via RSS

Tijdig praten over ‘zorg op je oude dag’

De zorg aan ouderen kan een stuk verbeteren wanneer de huisarts tijdig met ze praat over hun situatie en hun wensen en behoeften op zorggebied. Dat zegt huisarts Jolien Glaudemans. Zij onderzoekt hoe huisartsen zulke advanced-care-gesprekken goed kunnen voeren.

Portretfoto Jolien Glaudemans
Pagina

Subsidieoproepen voor lokale initiatieven die eenzaamheid onder ouderen aanpakken

Om eenzaamheid onder ouderen duurzaam terug te dringen, kan subsidie worden aangevraagd voor de opzet, uitwerking en beschrijving van startende en bestaande lokale initiatieven tegen eenzaamheid. Deze regeling is een initiatief vanuit het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In het kader hiervan opent programma Langdurige Zorg en Ondersteuning (LZO) vandaag twee subsidieoproepen om...

Nieuws

Vooraankondiging: congres Doen wat werkt in het sociaal domein

Hoe bereik je als gemeente, organisatie of professional een zo groot mogelijke maatschappelijke impact? De publieke middelen zijn beperkt, je wilt de budgetten dus inzetten op programma’s waarvan de effectiviteit is getoetst. Maar hoe dan? Leer van praktijkvoorbeelden tijdens het congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein’ dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), ZonMw, Sociaal Werk Nederland en Movisie op twee data en twee verschillende...

Oudere vrouw tuiniert en knielt op de grond
Nieuws

Congres ‘Nieuwe generatie ouderen(zorg)’

Hoe gaat de zorg voor de nieuwe generatie ouderen eruitzien? Dat kun je 27 november zelf ervaren tijdens de conferentie ‘Een nieuwe generatie ouderen(zorg)’ in het NBC te Nieuwegein. Bij deze landelijke conferentie staan ouderen, met hun eigen levensverhaal, centraal. En praten we dus niet over, maar mèt de ouderen.

Oudere vrouw met grijs haar
Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Preventieprogramma: Implementatie-Impulsen

Onderwerpen

  • Praktijkrelevante kennis uit het Preventieprogramma
  • Aantoonbare meerwaarde ontwikkelde kennis
  • Implementatie
  • Samenwerking praktijk - onderzoek

Onderdeel van programma

Kennisbenutting en implementatie van Preventieprogramma 2019 - 2022

Geplaatst op

16 mei 2019

Deadline

24 september 2019,
14.00 uur

Bekijk

Preventieprogramma: Implementatie in samenwerking

Onderwerpen

  • Praktijkrelevante kennis uit het Preventieprogramma
  • Aantoonbare meerwaarde ontwikkelde kennis
  • Implementatie door samenwerking praktijk - onderzoek
  • Lerende aanpak
  • Versterken evidence-based handelen

Onderdeel van programma

Kennisbenutting en implementatie van Preventieprogramma 2019 - 2022

Geplaatst op

16 mei 2019

Deadline

24 september 2019,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Webinar voor startende netwerken samenhangende ouderenzorg

Op dinsdag 24 september kunt u deelnemen aan een webinar over de Ontwikkelsubsidie Fase I lokale netwerken samenhangende ouderenzorg. Deze online informatiebijeenkomst biedt informatie voor iedereen die een Ontwikkelsubsidie wil aanvragen. Tijdens het webinar bespreken we de subsidieoproep en geven wij u praktische tips voor het indienen van de aanvraag.

Lees meer

OuderenzorgTECH

De meeste ouderen willen langer zelfstandig wonen in hun vertrouwde omgeving en comfortabel kunnen leven. Hoe kunnen slimme ICT-oplossingen en technologische innovaties de kwaliteit van leven en wonen verbeteren, thuis of in wooncentra? Hoe kunnen ze de omgeving mobiliseren en senioren helpen actief te blijven – fysiek, mentaal en sociaal. En tenslotte, hoe kunnen ze familie en (mantel)zorgverleners ontlasten?

Lees meer

Zorgsalon Technologie, bewegingsvrijheid en dementie: wat, waarom en voor wie?

Voor veel mensen met dementie is het belangrijk zo lang mogelijk mee te kunnen blijven doen in het dagelijks leven. Technologische hulpmiddelen kunnen hierbij van grote meerwaarde zijn. In de praktijk blijkt echter dat een vruchtbare toepassing van technologie niet altijd vanzelfsprekend is. In deze zorgsalon van TRANZO (de academische werkplaats ouderenzorg in Tilburg) wordt stilgestaan bij kansen en uitdagingen van technologie in de zorg voor...

Lees meer

Een nieuwe generatie ouderen(zorg)

Nieuwe generaties ouderen en professionals creëren onderling en samen nieuwe vormen van zorg. Ouderen staan volop in de samenleving en willen hun leven op eigen wijze voortzetten, ook als gezondheid en functioneren achteruit gaan. Vanuit positieve gezondheid ligt het accent op wat ouderen nog wél kunnen, zelf en samen met anderen – van diverse generaties en achtergronden – en het maakt niet uit waar de oudere woont.

Lees meer

Openingsmanifestatie e-healthweek 2020

Nu er vol wordt ingezet op meer regie voor de patiënt, staat de zorg voor een revolutionaire transitie: het traditionele paternalistische stelsel gaat over in een modern participatiesysteem, waarin zorgprofessionals en patiënten nauw samenwerken. Een all included zorgstelsel waarin zorg rondom de persoon wordt georganiseerd!

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website