Onderwerpen

Uitgelicht

Raad van Ouderen: 'Niet over ons, zonder ons!'

twee vrouwen aan tafel kijken elkaar aan en lachen

Ouderen hebben steeds vaker inspraak bij projecten, ontwikkelingen en onderzoek dat over henzelf gaat. Dat is deels te danken aan het harde werk van de Raad van Ouderen, die in oktober een jaar bestaat. Wat hebben ze in dat jaar bereikt, en wat willen ze nog bereiken? We blikken terug en kijken vooruit met Gonny de Vries-Kerckhaert, lid van het eerste uur, en Carlijn van Aalst, coördinator van de raad.

Lees het interview met Carlijn en Gonny

Oproep: presenteer jouw praktijkvoorbeeld tijdens het congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein’!

oudere vrouw tuiniert en zit op haar hurken

Blink jij als gemeente, organisatie of professional uit in het werken aan maatschappelijke vraagstukken op basis van onderbouwde kennis? En wil je jouw ervaringen graag met anderen delen? Meld jouw praktijkvoorbeeld dan aan voor het congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein’! Het congres vindt plaats op 10 maart (Zwolle) én 24 maart 2020 (Eindhoven). Aanmelden van praktijkvoorbeelden kan tot en met 3 november 2019.

Meer informatie over het congres

Info over webinar Ontwikkelsubsidie lokale netwerken ouderenzorg van 24 september

Foto computer

Op dinsdag 24 september was het webinar over de Ontwikkelsubsidie lokale netwerken samenhangende ouderenzorg (Fase I). Tijdens het webinar bespraken we de subsidieoproep en gaven wij praktische tips voor het indienen van een aanvraag. Hier vindt u alle informatie over het webinar bij elkaar.

Lees meer

Congres ‘Nieuwe generatie ouderen(zorg)’

oudere vrouw met bril en grijs haar

Hoe gaat de zorg voor de nieuwe generatie ouderen eruitzien? Dat kun je 27 november zelf ervaren tijdens de conferentie ‘Een nieuwe generatie ouderen(zorg)’ in het NBC te Nieuwegein. Bij deze landelijke conferentie staan ouderen, met hun eigen levensverhaal, centraal. En praten we dus niet over, maar mèt de ouderen.

Lees meer over het congres

Blijf op de hoogte

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief Ouderen! Eerdere nieuwsbrieven leest u terug in het archief.

Aanmelden

Actueel

Volg via RSS

‘Subsidie helpt ons netwerk rondom thuiswonende ouderen bij verbeterproces'

De samenwerking doorontwikkelen en professionaliseren. Dat hebben lokale netwerken samenhangende ouderenzorg kunnen doen met Ontwikkelsubsidie – fase 1 van het ZonMw-programma Langdurige Zorg en Ondersteuning (LZO). Waar zijn ze trots op en waar lopen zij tegenaan? Hoe zien zij de volgende stap, inclusief de inzet van actieonderzoek? Op 12 september 2019 ontmoetten projectleiders, actieonderzoekers en overige geïnteresseerden elkaar om ervaringen...

Nieuws

Onderzoek naar risicopredictie van hartvaatziekten bij gezonde ouderen

‘Wees als huisarts open over wat je wel en niet weet’, adviseert AIOTO Emma van Bussel. Zij doet promotieonderzoek naar risicopredictie van hartvaatziekten bij gezonde ouderen boven de 70 jaar. 'Neem een besluit samen met de patiënt en geef openheid over onzekerheden, de voor- en nadelen van de behandeling.'

Gezamenlijke portretfoto van Emma van Bussel en huisarts Eric Moll van Charante
Pagina

‘Essentiële zorg moet op de kaart komen te staan’

‘Essentiële zorg vormt de kern van het verpleegkundig beroep’, vertelt Sandra Zwakhalen, hoogleraar Verplegingswetenschap. Het gaat om de verpleegkundige basiszorg zoals wassen, aankleden, voeden, mobiliseren, communiceren en hoe je dit zo effectief mogelijk doet. Benieuwd?

Sandra Zwakhalen
Pagina
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Agenda

Slotbijeenkomst Tussen Weten en Doen

Denk je met ons mee over de toekomst van essentiële verpleegkundige zorg, verpleegkundig leiderschap en de brug tussen onderzoek, onderwijs & praktijk? Wij nodigen je van harte uit voor onze feestelijke en inspirerende slotbijeenkomst op 1 november 2019 in Utrecht.    

Lees meer

OuderenzorgTECH

De meeste ouderen willen langer zelfstandig wonen in hun vertrouwde omgeving en comfortabel kunnen leven. Hoe kunnen slimme ICT-oplossingen en technologische innovaties de kwaliteit van leven en wonen verbeteren, thuis of in wooncentra? Hoe kunnen ze de omgeving mobiliseren en senioren helpen actief te blijven – fysiek, mentaal en sociaal. En tenslotte, hoe kunnen ze familie en (mantel)zorgverleners ontlasten?

Lees meer

Themabijeenkomst rouwverwerking

Rouw is een proces waar je in veel situaties mee te maken kunt krijgen. Ook dementie is een proces van rouw. Zowel voor degene die aan dementie lijdt, als voor de partner en de familie.

Lees meer

Zorgsalon Technologie, bewegingsvrijheid en dementie: wat, waarom en voor wie?

Voor veel mensen met dementie is het belangrijk zo lang mogelijk mee te kunnen blijven doen in het dagelijks leven. Technologische hulpmiddelen kunnen hierbij van grote meerwaarde zijn. In de praktijk blijkt echter dat een vruchtbare toepassing van technologie niet altijd vanzelfsprekend is. In deze zorgsalon van TRANZO (de academische werkplaats ouderenzorg in Tilburg) wordt stilgestaan bij kansen en uitdagingen van technologie in de zorg voor...

Lees meer

Een nieuwe generatie ouderen(zorg)

Nieuwe generaties ouderen en professionals creëren onderling en samen nieuwe vormen van zorg. Ouderen staan volop in de samenleving en willen hun leven op eigen wijze voortzetten, ook als gezondheid en functioneren achteruit gaan. Vanuit positieve gezondheid ligt het accent op wat ouderen nog wél kunnen, zelf en samen met anderen – van diverse generaties en achtergronden – en het maakt niet uit waar de oudere woont.

Lees meer

Vier de 200ste Zorgvisite mee!

Sinds 2011 leggen Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse als de Dames THe onverwachte zorgvisites af aan verpleeghuizen en woonzorgcentra door heel Nederland. Tineke en Hetti hanteren van meet af aan de Thuis Voelen thermometer en de graadmeter Hoe zou u het voor uw eigen vader of moeder wensen? De teller staat inmiddels op bijna 200 afgelegde zorgvisites.

Lees meer

Openingsmanifestatie e-healthweek 2020

Nu er vol wordt ingezet op meer regie voor de patiënt, staat de zorg voor een revolutionaire transitie: het traditionele paternalistische stelsel gaat over in een modern participatiesysteem, waarin zorgprofessionals en patiënten nauw samenwerken. Een all included zorgstelsel waarin zorg rondom de persoon wordt georganiseerd!

Lees meer

Congres Doen wat werkt in het sociaal domein: leren van praktijkvoorbeelden - Zwolle

Hoe bereik je als gemeente, organisatie of professional een zo groot mogelijke maatschappelijke impact? De publieke middelen zijn beperkt, je wilt de budgetten dus inzetten op programma’s waarvan de effectiviteit is getoetst. Maar hoe dan? Leer van praktijkvoorbeelden tijdens het congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein’ dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), ZonMw, Sociaal Werk Nederland, Divosa en Movisie organiseren. Het congres...

Lees meer

Congres Doen wat werkt in het sociaal domein: leren van praktijkvoorbeelden - Eindhoven

Hoe bereik je als gemeente, organisatie of professional een zo groot mogelijke maatschappelijke impact? De publieke middelen zijn beperkt, je wilt de budgetten dus inzetten op programma’s waarvan de effectiviteit is getoetst. Maar hoe dan? Leer van praktijkvoorbeelden tijdens het congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein’ dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), ZonMw, Sociaal Werk Nederland, Divosa en Movisie organiseren. Het congres...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website