Onderwerpen

Uitgelicht

'Dappere mensen hebben we nodig'

Illustratie Langdurige zorg

ZonMw organiseerde samen met BeBright en ZorgVerandert vijf regionale dialoogsessies. De dialogen leverden input voor het nieuwe programma langdurige zorg. Zo'n 400 deelnemers praatten mee en gaven aan wat zij belangrijk vinden.

Bekijk de terugblik met interviews, foto's en meer

Groningse ouderen blij met eigen zorgverlener aan huis

Twee verpleegsters verzorgen oudere dame

Hoe voorkom je dat 75-plussers er thuis ongemerkt op achteruit gaan? Dagblad Trouw rapporteert over het succesvolle zorgmodel SamenOud, dat met financiering van ZonMw werd ontwikkeld.

Lees ook het artikel over eigen regie voor ouderen in Mediator 24 (juli 2017). 

Lees het artikel in dagblad Trouw

Het gezicht van dementieonderzoek

Foto van prof. dr. Ikram

Een zoektocht naar een speld in de hooiberg. Zo zou je het BRIDGET-onderzoek van prof. dr. Arfan Ikram van het Erasmus MC kunnen omschrijven. ‘Ik ben er van overtuigd dat we over enkele jaren twee derde van het aantal gevallen van dementie kunnen voorkomen’

Lees het artikel

Je levensduur beïnvloeden door wat je eet. Kan dat?

Fundamenteel onderzoek is essentieel voor vooruitgang en innovatieve ontwikkelingen binnen de wetenschap én maatschappij. Elke maand vertelt een onderzoeker hoe zijn of haar onderzoek bijdraagt aan het behoud of de verbetering van de kwaliteit van leven als je ouder wordt. Deze maand geeft onderzoeker Riekelt Houtkooper antwoord op de vraag ‘Kan je je levensduur beïnvloeden door wat je eet?’

Bekijk de film 'Je levensduur beïnvloeden door wat je eet. Kan dat?'

Waarom beweeg je moeilijker als je ouder wordt?

Fundamenteel onderzoek is essentieel voor vooruitgang en innovatieve ontwikkelingen binnen de wetenschap én maatschappij. Elke maand vertelt een onderzoeker hoe zijn of haar onderzoek bijdraagt aan het behoud of de verbetering van de kwaliteit van leven als je ouder wordt. Deze maand geeft bewegingswetenschapper Mirjam Pijnappels antwoord op de vraag ‘Waarom beweeg je moeilijker als je ouder wordt?’

Bekijk de film

Resultaten Ouderenparticipatie NPO in beeld gebracht

Het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) heeft ons veel gebracht. Het programma had als doel de zorg en ondersteuning voor kwetsbare ouderen te verbeteren. Ouderenparticipatie is één van de belangrijkste opbrengsten van het NPO. De netwerken betrokken bij het NPO hebben filmpjes ontwikkeld waarin ouderen laten zien wat het NPO heeft betekend en welke rol Onderenparticipatie hierbij speelt. 

Bekijk alle filmpjes

Slimme ICT-oplossingen voor ouderen

Afbeelding omslag brochure 'De kweekvijver van AAL'

Maak kennis met slimme ICT-oplossingen die ouderen ondersteunen om zo lang mogelijk actief te zijn, sociaal verbonden te blijven en zelfstandig te wonen. De brochure ‘De Kweekvijver van AAL’ staat vol slimme ICT-oplossingen ontwikkeld met en voor ouderen, inzichten in de meerwaarde ervan voor onze maatschappij en ervaringsverhalen.

Bekijk de brochure

Actueel

Volg via RSS
Like ZonMw op Facebook!

Klik op 'vind ik leuk' en blijf op de hoogte via Facebook over resultaten van onderzoek, nieuws, interessante artikelen en nog veel meer!Kun je de like-knop hierboven niet zien? Ga dan naar ZonMw op Facebook
Tweet

Groningse ouderen blij met eigen zorgverlener aan huis

Hoe voorkom je dat 75-plussers er thuis ongemerkt op achteruit gaan? Dagblad Trouw rapporteert over het succesvolle zorgmodel SamenOud, dat met financiering van ZonMw werd ontwikkeld.

oudere man en vrouw
Fotograaf: Ed Regeer
Nieuws

Zorginstelling Careyn start proef met intelligent alarmsysteem voor alleenwonende ouderen

Sensara HomeCare is een systeem voor safety- en lifestylemonitoring dat gemaakt is voor zelfstandig thuiswonenden. Als een oudere het huis heeft verlaten, maar tegen de verwachting in twee uur later nog niet thuis is, zou er iets aan de hand kunnen zijn. De gegevens worden doorgestuurd naar de smartphone van bijvoorbeeld de mantelzorger. Het systeem is mede mogelijk gemaakt door het ZonMw programma Activice & Assisted Living (AAL).

Elders gezien

Impact kennisvouchers geëvalueerd

Hoe zorg je ervoor dat mooie voorbeelden en innovaties op het gebied van interdisciplinaire samenwerking in de eerste lijn worden verspreid? ZonMw heeft hiervoor een nieuw instrument ingezet: kennisvouchers. Onlangs is de impact van dit instrument geëvalueerd.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Visuele beperking en GGz-problematiek

Onderwerpen

  • mensen met een visuele beperking en psychische problemen
  • aanpassen van diagnostische en screeningsmethoden
  • aanpassen van interventies

Onderdeel van programma

Programma Langdurige Zorg

Geplaatst op

1 augustus 2017

Deadline

3 oktober 2017,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Conferentie Cultuur, Kunst en Positieve gezondheid

Foto dansvoorstelling Cardiac Output

Op dinsdagmiddag 12 september 2017 nemen we u graag mee in de wereld van cultuur, kunst en zorg. Wat gebeurt er op het vlak van cultuur en zorg? En hoe wordt dit ervaren door cliënten, zorgprofessionals en zorgorganisaties? U kunt een enthousiasmerend en cultureel programma verwachten, met o.a. een dansvoorstelling van Cardiac Output.

Lees meer

Active and Assisted Living (AAL) Forum 2017

Het AAL Forum, het jaarlijkse forum van de Europese Active Assisted Living (AAL) community, vindt dit jaar van 2 t/m 4 oktober 2017 plaats in Coimbra, Portugal. Het inzetten van oplossingen op basis van ICT/technologie voor ‘ageing well’ in Europa staat centraal: wat is daarvoor nodig, welke hobbels moeten worden genomen en wat kunt u doen om dat te bevorderen?

Lees meer

18th International Conference on Integrated Care

De International Foundation of Integrated Care (IFIC) presenteerd in samenwerking met RIVM, Vilans en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de 18e Internationale conferentie over geïntegreerde zorg 'Value for People and Populations: Investing in Integrated Care'.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Urmila Gangaram Panday

Programmacoördinator

Telefoonnummer+31 70 349 52 94
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website