Onderwerpen

Uitgelicht

Terugkijken: Online bijeenkomst versterking aanpak dagactiviteiten voor mensen met dementie

Waarom is het zo belangrijk om dagactiviteiten te organiseren voor mensen met dementie? Wat weten we al? Wat kan jij als gemeente of aanbieder van dagactiviteiten doen om het aanbod te vergroten en beter aan te laten sluiten op de behoefte? Deze vragen stonden centraal tijdens de online bijeenkomst op 30 januari 2023. Wil je ook aan de slag met dagactiviteiten? Je kunt nu de bijeenkomst terugkijken!

Bekijk de online bijeenkomst hier terug

Inspiratiewijzer dagactiviteiten dementie voor gemeenten vernieuwd

Cover Inspiratiewijzer dementie

Tuinieren op een buitenplaats, ervaringen uitwisselen in een Alzheimer Theehuis of ontmoetingscentrum, of gewoon een middag wandelen in het bos. Gemeenten kunnen veel doen om te zorgen dat mensen met dementie en hun naasten blijven meedraaien in onze samenleving. Wil jij als gemeenten of hun partners het aanbod dagactiviteiten voor mensen met dementie versterken? In deze tweede editie van de Inspiratiewijzer vind je veel nieuwe voorbeelden, praktische tools en inspirerende filmpjes. Plus een podcast vanuit Leeuwarden over samenwerking door gemeenten en hun partners.

Bekijk de inspiratiewijzer

In gesprek over de dag van morgen

Hoe krijgen zorg- en welzijnsprofessionals een beter beeld van wat ouderen belangrijk vinden in hun leven? En hoe kun je ervoor zorgen dat het ook gemakkelijker wordt voor de doelgroep om hierover te praten? Deze vragen staan centraal in het GENERO-netwerk en samen met de doelgroep ontwikkelden zij het wensenboekje: In gesprek over de dag van morgen. Zo gaan zij samen aan de slag met proactieve zorgplanning.

Bekijk de video en lees meer over dit project

Snelle en laagdrempelige communicatie binnen netwerk Beter Thuis Loosduinen

Goede communicatie tussen zorg-, welzijns-, en ondersteuningsprofessionals is essentieel in de samenwerking om ouderen te helpen op een goede en veilige manier langer thuis te kunnen wonen. Het lokale netwerk Beter Thuis Loosduinen in Den Haag ging hiermee aan de slag en plukt hier steeds meer de vruchten van. Zij delen tips en kijken naar de toekomst.

Lees het interview

Het Kameraad Kwartet: passende activiteiten voor mensen met dementie

Kwartetspel

Op een laagdrempelige manier in gesprek met mensen met dementie over activiteiten die passen bij hun wensen en behoeften: daar helpt het Kameraad Kwartet bij. Het spel wordt als een regulier kwartetspel gespeeld. Tussen het spelen door is er de mogelijkheid om de vragen te stellen die op het kaartje staan. Deze vragen helpen om de wensen beter in kaart te brengen.

Het kwartetspel kost € 12,50 en bestel je door een e-mail te sturen naar info@stichtingkameraad.nl. De factuur wordt meegestuurd met het kwartetspel.

E-magazine Versterking aanpak eenzaamheid

Wat heeft het ZonMw-programma Versterking aanpak eenzaamheid tot nu toe opgeleverd en voor welke uitdagingen staan we als het gaat om het duurzaam verminderen van eenzaamheid in de samenleving? In het kader van de Week tegen Eenzaamheid publiceren wij het e-magazine Versterking aanpak eenzaamheid, waarin deskundigen vanuit diverse perspectieven antwoord geven op deze vragen. Ook delen we handige tips en tools om ook zelf mee aan de slag te gaan.

Bekijk het e-magazine

Blijf op de hoogte

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief Ouderen!

Aanmelden

ZonMw Parel voor virtuele assistent Anne

Door geheugenproblemen verliezen mensen soms de controle over hun eigen leven. Virtuele assistent Anne ondersteunt bij de dagstructuur, zodat mensen zoveel mogelijk zelf de regie blijven behouden. Voor de ontwikkeling van deze avatar ontving bedenker Annemarie Johannes op 2 februari 2022 een ZonMw Parel. De Parelcommissie is onder de indruk van Annes veelzijdigheid en functionaliteit.

Lees meer over Anne

Slimme zorgtechnologie succesvol gebruiken in de praktijk

Moeder kijkt samen met haar zoon met een beperking op een tablet

Zorgtechnologie neemt een vlucht, zeker in deze coronatijd. Hoe kunnen digitale oplossingen bijdragen aan kwaliteit van leven en een hanteerbare werkdruk? Mirella Minkman (Vilans) en Brigitte Boon (Academy Het Dorp) delen hun visie. ‘Er zijn mooie voorbeelden van technologische toepassingen die in de ouderen- én gehandicaptensector worden gebruikt.'

Lees het dubbelinterview

Ontmoeting in Maarssen Dorp!

Het multidisciplinair ouderennetwerk in Maarssen-Dorp deelt ervaringen. Hoe zorgen samenwerkingsverbanden dat de zorg en ondersteuning in de regio of wijk past bij wat thuiswonende ouderen nodig hebben? Een huisarts, de projectleider en een betrokken oudere delen hun visie.

Bekijk de video van Maarssen-Dorp

De razende reporter - Een kijkje in de keuken bij verschillende eenzaamheidsprojecten

Vanuit het programma Versterking aanpak eenzaamheid werken veel mooie initiatieven aan het terugdringen van eenzaamheid onder ouderen. In deze videoreeks laat onze razende reporter zien hoe dit werkt, welke mooie resultaten al zijn bereikt én hoe er met uitdagingen wordt omgegaan.

Ga naar de video's van de razende reporter

Factsheet 'Aan de slag met kortdurende herstelgerichte zorg'

Het ZonMw-programma Beter Thuis richt zich op een nog betere kwaliteit van kortdurende herstelgerichte zorg. Dit factsheet bevat 7 aanbevelingen van clienten voor zorgverleners die werkzaam zijn in dit veld. De aanbevelingen zijn afkomstig uit het onderzoeksrapport ‘Varen op ervaringen van zorgvragers, mantelzorgers en zorgverleners’. Dit onderzoek werd uitgevoerd door Amsterdam UMC en Studio GRZ en AMC in opdracht van Beter Thuis. In dit onderzoek werden clientreizen gebruikt om de situatie goed in beeld te brengen.

Download het factsheet hier

Van begin tot resultaat - Kunst in de Zorg

Wat is de impact van kunstinitiatieven op senioren en wat zijn werkzame mechanismen en strategieën om kunstinitiatieven te verduurzamen? Het onderzoek Kunst in de Zorg deed onderzoek naar de impact van kunst en cultuur op de gezondheid en het sociale welbevinden van senioren.

Bekijk de resultaten van dit onderzoek

Gezond ouder worden

Gezond ouder worden willen we allemaal. Maar hoe kunnen we het beste omgaan met de uitdagingen van de veranderende bevolkingssamenstelling? Het Joint Programme Initiative (JPI) More Years Better Lives (MYBL) brengt transnationaal verschillende onderzoeksprogramma's en onderzoekers uit diverse disciplines samen om oplossingen te bieden voor de vraagstukken op het gebied van de veranderende bevolkingssamenstelling en gezond ouder worden.

website JPI MYBL

Actueel

Call open: ruim € 5,5 miljoen beschikbaar voor NWA onderzoek naar Eenzaamheid

Eenzaamheid. We horen er veel over de afgelopen tijd. Tijdens de covidpandemie was eenzaamheid een terugkerend onderwerp. Maar wat betekent het om eenzaam te zijn en wat doet dat met een mens? Er is nog weinig bekend over verschillende vormen van eenzaamheid bij diverse groepen in de samenleving, wat de oorzaken daarvan zijn en wat effectieve aanpakken tegen eenzaamheid zijn. Dit onderzoeksprogramma wil daar verandering in brengen.

Elders gezien

De Slimme Zorg Estafette 2023 is een feit!

De Slimme Zorg Estafette 2023 is een feit. Gedurende vier weken lang organiseerden (zorg)organisaties uit het hele land inspirerende sessies rondom het thema slimme zorg. Natuurlijk kon ook ZonMw hierin niet ontbreken. Vanuit verschillende programma’s gebeurt er namelijk veel rondom digitale zorg, zorginnovatie en e-health. Hieronder zetten we kort de activiteiten op een rij.

Nieuws

Vooraankondiging internationale subsidieoproep ‘Healthcare of the future’

Het programma i.o. Transforming Health and Care Systems (THCS) heeft in een vooraankondiging meer details gedeeld over de eerste subsidieoproep ‘Healthcare of the future’, die binnenkort wordt opengesteld. De vooraankondiging helpt potentiële aanvragers om zich goed voor te bereiden op het schrijven van een aanvraag binnen deze internationale call.

Nieuws

Optimale aansluiting richtlijnen delier

De stap van V&VN voor de ontwikkeling van de richtlijn delier kwam op een uitgelezen moment. Want de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie werkte aan een update van hun richtlijn Delier bij Volwassenen. ‘Het was 2 vliegen in 1 klap. Zo konden we in aparte maar vrijwel parallelle processen de richtlijnen voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten en voor medisch specialisten optimaal op elkaar laten aansluiten.’

Portret Marja Molag en Robbert Gobbens
Pagina
Toon meer

Subsidieoproepen

Dementie Fellowships 2023

Onderwerpen

  • Dementie
  • Alzheimer
  • Fellowships
  • Innovatief onderzoek
  • Persoonsgebonden subsidie

Onderdeel van programma

Onderzoeksprogramma Dementie

Geplaatst op

22 februari 2023

Deadline

18 april 2023,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Online bijeenkomst: doen wat werkt bij het organiseren van zinvolle daginvulling voor mensen met dementie

Dementie is een progressieve ziekte en heeft impact op het sociale leven van een persoon en diens naasten. Daarom is er al enkele jaren een pleidooi voor een dementievriendelijke samenleving. De kern van een dementievriendelijke samenleving ligt in waarden zoals begrip, gelijkwaardigheid, meedoen, inclusie en participatie. Zinvolle daginvulling kan hierin betekenisvol zijn, omdat dit naast het beleven van plezier, ontspanning en creativiteit, er...

Lees meer

Online bijeenkomst versterking aanbod dagactiviteiten voor mensen met dementie

Hoe versterk je het aanbod van dagactiviteiten voor thuiswonende mensen met dementie? Wat kan jij als gemeente of aanbieder van dagactiviteiten doen om het aanbod te vergroten en beter aan te laten sluiten op de behoefte? Deze vragen staan centraal tijdens de online bijeenkomst op 30 januari 2023 van 13.30 tot 15.00 uur. Wil je ook aan de slag met dagactiviteiten? Laat je inspireren!

Lees meer

Slimmer thuis #HoeDan?!

Hoe kan technologie helpen om zorg en ondersteuning slimmer en efficiënter in te richten? Daar gaan we het over hebben tijdens het webinar ‘Slimmer thuis #HoeDan?!’. Tijdens deze bijeenkomst vertellen diverse gasten over hoe technologie kan helpen om mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. En laten we zien hoe technologie kan helpen om mensen weer eigen regie te geven en mantelzorgers of zorgverleners te ontlasten, zodat zij...

Lees meer

Netwerkbijeenkomst verpleging en verzorging

Hoe ziet de toekomst van de verpleging en verzorging er uit? En welke ontwikkelingen spelen daarin een rol? Kom uw kennis delen en inspiratie opdoen tijdens onze jaarlijkse netwerkbijeenkomst verpleging en verzorging!

Lees meer

Meet & Connect: netwerkbijeenkomst dementieonderzoek

Op vrijdag 16 juni organiseert Alzheimer Nederland samen met ZonMw de eerste Meet & Connect bijeenkomst. Dit is de nieuwe netwerkbijeenkomst voor alle dementieonderzoekers in Nederland. De Meet & Connect is de opvolger van de jaarlijkse Mix en Match bijeenkomst. Naast alle succesvolle onderdelen van de Mix en Match, zijn er meer mogelijkheden voor uitwisseling tussen junior- en senioronderzoekers en is er meer aandacht voor de consortia die de...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website