Over dit programma

Vitaliteit & Levensloop

We worden met zijn allen steeds ouder. Dat is een mooi vooruitzicht, ware het niet dat we in deze ‘extra’ tijd steeds vaker te maken krijgen met ziekten en achteruitgang van lichaam en geest. Hoe zorgen we ervoor dat we gezond ouder worden? Onderzoek hiernaar is hard nodig.

Op zowel nationaal als internationaal niveau zijn onderzoekers bezig om meer inzicht te krijgen in het fenomeen healthy ageing. ZonMw financiert verschillende programma’s hiernaar.

Nationaal onderzoek

ZonMw mede-financiert de grootste Healthy Ageing samenwerking tot nu toe: VOILA (Vitality Oriented Innovations for the Lifecourse of the Ageing Society). Een uitgebreid en multidisciplinair team van verouderingsexperts doet onderzoek naar factoren en oplossingen die bijdragen aan het gezond ouder worden en het vergroten van vitaliteit. Het team wil de functionele achteruitgang bij ouderen eerder herkennen, afremmen en herstellen zodat zij meer jaren in gezondheid doorbrengen. Aan het onderzoek, dat eind dit jaar van start gaat, doen negen onderzoeksinstituten en acht private partijen mee. Meer informatie over deze publiek-private samenwerking vindt u onder VOILA.

Internationaal onderzoek

In samenwerking met de Braziliaanse onderzoeksfinancier FAPESP, die gevestigd is in São Paulo, organiseert ZonMw (in opdracht van het door NWO opgerichte Merian Fund) een Joint Call for Healthy Ageing. Door de samenwerking te stimuleren tussen Braziliaanse en Nederlandse onderzoekers hopen ZonMw en FAPESP op nieuwe inzichten binnen dit onderzoeksveld.

Gerelateerde onderwerpen

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website