Over dit programma

Vitaliteit & Levensloop: ‘Vitality oriented Innovations for the ageing society’ (VOILA)

We worden met zijn allen ouder dan voorheen, dat is een positief gegeven, maar ouder worden gaat helaas ook vaak gepaard met ziekte en achteruitgang van lichaam en geest. Hoe zorgen we ervoor dat we gezond ouder worden? Het is bekend dat de snelheid van veroudering van een persoon gedurende het leven afhangt van interacties tussen intrinsieke capaciteiten, kwetsbaarheden, omgeving en kansprocessen. Er zijn overlappende mechanismen ontdekt die verschillende ziekten die gerelateerd zijn aan ouderdom beïnvloeden. Zulke overeenkomstige mechanismen zijn in staat nog te veranderen, hetgeen mogelijkheden biedt voor interventies. Het consortium heeft als doelstelling de huidige kennis rondom deze overeenkomstige mechanismen uit te breiden en de levensduur en gezondheid positief te beïnvloeden via deze mechanismen.

Doel van het programma

ZonMw levert een bijdrage aan de kennisbasis van de topsectoren in Nederland door financiering van excellent onderzoek. Daarbij wordt samenwerking gestimuleerd tussen wetenschappers, publieke en private partijen in de vorm van publiek-private samenwerkingen (PPS). Deze partijen vormen samen consortia en maken zo innovatief onderzoek mogelijk. Dit programma draagt hieraan bij door te investeren in een publiek-private partnership met landelijke dekking van relevante onderzoekspartijen op het gebied van vitaliteit en levensloop.
Daarbij is het van belang dat het programma leidt tot het ontwikkelen van wetenschappelijke kennis en het stimuleren van de toepassing en implementatie van de relevante uitkomsten. Het programma moet leiden tot intensieve en duurzame samenwerkingsrelaties en er moet meer focus en massa komen op het gebied van vitaliteit en levensloop.

Procedure

Dinsdag 27 november 2018 om 14:00 sloot de subsidieaanvraag. Dit betrof een subsidie op uitnodiging waarbij ZonMw prof. dr. P.E. (Eline) Slagboom (LUMC) uitnodigde om een aanvraag in te dienen op het gebied van Vitaliteit & levensloop,
In februari 2019 wordt een besluit genomen over honorering. Na honorering moeten de projecten binnen zes maanden van start gaan.

Vragen?

Voor inhoudelijke vragen over het programma kunt u contact opnemen per e-mail: pps@zonmw.nl of telefonisch met:

  • Annemarie Penders, programmasecretaris ZonMw, 070-3495043

Voor technische vragen over Projectnet kunt u contact opnemen met de Helpdesk van ZonMw op +31 70 349 51 78 of mailen naar projectnet@zonmw.nl.

 

Gerelateerde onderwerpen

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website