Kindermishandeling grijpt diep in het leven van kinderen in. De gevolgen voor de mentale en fysieke gezondheid van het kind zijn groot, ook op latere leeftijd. Het is dan ook belangrijk om kindermishandeling daadkrachtig te bestrijden.
Kinderen die uit zichzelf vertellen over geweld, misbruik of verwaarlozing, lijden daar vaak al lange tijd onder, maar durven de stap niet te zetten om hierover te praten. Het is dus belangrijk dat we hier eerder aanzetten toe aanzetten. In dit interview vertellen onze projectleider Cees Hoefnagels en Auke Nauta in dit interview wat daarin belangrijk is.
Bent u benieuwd naar tips en voorbeelden van het opzetten van MDA++? In dit document staan de stappen die tot de ontwikkeling van een werkende MDA++ in Friesland hebben geleid beschreven. Hopelijk kunnen anderen hier hun voordeel mee doen.
Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van onderzoek naar het voorkomen, signaleren, stoppen en behandelen van (de gevolgen van) kindermishandeling in Nederland? Hoe maken we de onderzoeksagenda bruikbaar voor de komende jaren? Vind informatie over actuele onderzoeken en de beantwoording van deze vragen in het verslag van de bijeenkomst die wij organiseerden op 14 maart.
Het consortium Vroegpreventieve interventies kindermishandeling werkt aan het vergroten van de effectiviteit van interventies. Belangrijk hierbij is te achterhalen waarom sommige (onderdelen van) interventies wel en andere niet werken. Zoals bijvoorbeeld de vertrouwensrelatie als werkzaam element uit het programma VoorZorg. In 7 deelstudies werkt een landelijk kennisnetwerk toe naar een keuzetool voor professionals.
Signaleer en voorkom kindermishandeling met de Kindcheck op basis van oudersignalen. Professionals die met volwassenen werken gebruiken het instrument om te checken of het kind van deze cliënt veilig opgroeit. De Kindcheck is een effectief instrument dat breed wordt toegepast in de praktijk en onderdeel is van de Wet Verplichte Meldcode. ZonMw maakt zich sterk voor de verdere invoering, bijvoorbeeld in de GGZ.
Wat maakt interventies effectief volgens de wetenschappelijke literatuur, praktijkprofessionals, ouders en jongeren? En welke knelpunten ervaart de praktijk bij de preventie van kindermishandeling? Een consortium van deskundigen is op zoek gegaan naar de antwoorden.
Uit internationaal onderzoek blijkt: kinderen die uit zichzelf vertellen over geweld, misbruik of verwaarlozing, lijden daar vaak al lange tijd onder, maar durfden de stap niet eerder te zetten. Het is dus belangrijk dat we eerder aanzetten tot disclosure. 2 professionals geven advies.
Van visie via experiment naar reguliere aanpak; dat is de werkwijze zoals beschreven in het ‘ontwikkeldocument MDA++’, dat de Friese netwerksamenwerking MDA++ onlangs publiceerde. Het document biedt een leidraad bij de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld die behulpzaam kan zijn voor andere MDA’s in oprichting.
Voor hulpverleners aan ouders met een alcoholafhankelijkheid is het voortdurend balanceren tussen de belangen van het kind en de autonomie van de ouders. Het door ZonMw gefinancierde onderzoek ‘Parents who are alcoholics: Towards a normative framework of integrative care and responsible parenting interventions’ geeft vanuit ethisch perspectief inzicht in hoe de bestaande zorg voor aan alcohol verslaafde ouders en hun kinderen beter kan. Het...
Er staan 2 subsidieoproepen van het onderzoeksprogramma Geweld hoort nergens thuis online. De ene oproep betreft onderzoek naar samenwerking, afstemming en regie in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. De andere oproep richt zich op effectonderzoek naar herstel van veiligheid en systeemgerichte aanpakken van trauma bij huiselijk geweld en kindermishandeling. U kunt voor 9 september uw intentie tot indienen bekend maken.
Nieuws
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.
U bent op 12 mei 2020 van harte welkom op het congres Jeugd in Onderzoek. Het is dé ontmoetingsplek voor iedereen die betrokken is bij de jeugdsector. Jeugdhulpverleners, beleidsmedewerkers en wetenschappers inspireren elkaar door kennis en ervaringen uit te wisselen. Waarom? Om de ondersteuning aan jeugd en ouders nog beter te maken.