Kindermishandeling grijpt diep in het leven van kinderen in. De gevolgen voor de mentale en fysieke gezondheid van het kind zijn groot, ook op latere leeftijd. Het is dan ook belangrijk om kindermishandeling daadkrachtig te bestrijden.

Uitgelicht

De Academische Werkplaats Kindermishandeling: versnelling en verbetering in de aanpak na kindermishandeling

magazine

De AWK is afgerond en heeft bijgedragen aan een integrale aanpak van kindermishandeling waarbij het kind centraal staat. De werkplaats heeft een belangrijke impuls gegeven aan de kennisontwikkeling, kennisoverdracht en implementatie. De resultaten van de AWK zijn opgenomen in het magazine 'Met elkaar verbonden', waarin projectleiders aan het woord komen. 

Ga naar het magazine

Effectief vroegtijdig handelen ter voorkoming van kindermishandeling

afbeelding van knuffel

Om kindermishandeling effectief te voorkomen, moeten bestaande interventies worden doorontwikkeld. Daarvoor biedt deze publicatie veel aanknopingspunten. Met informatie over de 5 W's: wat werkt wanneer, bij wie en waardoor? Met deze publicatie willen we alle betrokkenen in beleid, praktijk en wetenschap inspireren.

Bekijk de publicatie

Alle zorg samen onder 1 dak

papier met tekst veilig thuis

‘Zie ons als proeftuin, als voorbeeld voor de rest van Nederland,’ zegt coördinator Marjolijn Besselse.

In het Multidisciplinair Centrum Kindermishandeling in Kennemerland komt alle zorg samen op 1 locatie. Alle partijen werken samen aan ketenzorg en blijven ieder kind volgen. Ouders en kinderen hoeven daardoor niet steeds naar een ander loket en kinderen hoeven minder vaak hun verhaal te vertellen. 

Besselse: ‘Het bijzondere van onze situatie is dat we ook daadwerkelijk onder 1 dak zitten. Er is 1 loket, 1 regisseur, 1 plan en 1 aanpak.’

Lees het volledige interview

Resultaten en adviezen uit de Academische Werkplaats Kindermishandeling

Wat betekenen de resultaten van het onderzoek van de Academische Werkplaats Kindermishandeling (AWK) voor de (klinische) praktijk?  In de recent verschenen publicatie van de werkp laats – de wetenschappelijke resultaten en praktische adviezen - leest u het.

Ga naar de publicatie

Convenant kindermishandeling en WIJZER informatie delen

Een samenwerkings- en privacyconvenant met duidelijke afspraken over het uitwisselen van gegevens tussen hulpverleners binnen het MDCK. Met in het verlengde daarvan een korte WIJZER over juridische en ethische vragen die iedere professional zou moeten stellen als informatie delen aan de orde komt.

Ga naar het convenant

Handreiking kindermishandeling

Deze handreiking heeft als doel gemeenten te inspireren en handvatten te geven bij het verankeren van de positie van de aandachtsfunctionarissen in organisaties op lokaal niveau. De handreiking is ontwikkeld door de Academische Werkplaats Twente en de Academische werkplaats kindermishandeling in afstemming met de VNG.

Download de Handreiking

VoorZorg effectief tegen kindermishandeling

afbeelding download

VoorZorg is een intensief verpleegkundig huisbezoekprogramma gedurende de zwangerschap tot het 2e levensjaar van het kind. Het onderzoek laat zien dat over kinderen van moeders die VoorZorg hebben ontvangen 40 procent minder meldingen binnen komen bij  Veilig Thuis tijdens de zwangerschap en de eerste 3 levensjaren van het kind. Ook blijkt dat VoorZorg leidt tot een vermindering van huiselijk geweld, dat de vrouwen minder roken, ze langer borstvoeding blijven geven en beter in de maatschappij participeren. VoorZorg blijkt bovendien kosteneffectief. Het programma wordt op dit moment landelijk geïmplementeerd. ZonMw-project: 1000010151

Ga naar de video

Actueel

Volg via RSS

Nieuwe onderzoeken rond veilig opgroeien van start

In september en november 2018 starten 2 nieuwe onderzoeken rond veilig opgroeien. Eén van deze projecten brengt in kaart wat de werkzame elementen van de Multidisciplinaire Aanpak (MDA++) in Friesland zijn en of deze werkwijze positieve uitkomsten voor de gezinnen oplevert. Het andere project onderzoekt hoe een onafhankelijk vertrouwenspersoon een structurele plek kan krijgen in de ketensamenwerking bij de aanpak van kindermishandeling.

Nieuws

Implementeer mentormoeders in eerste lijn

Mentormoederhulp is een persoonsgerichte interventie die niet alleen in de huisartsenpraktijk maar ook op meer plekken binnen de eerstelijnszorg waardevol kan zijn. Dat concludeert huisarts en psycholoog Maartje Loeffen uit haar onderzoek, waarop zij op 20 december 2017 promoveerde aan de Radboud Universiteit.

Nieuws

Dien uw bijdrage in voor congres Jeugd in Onderzoek 2018

Doe mee aan congres Jeugd in Onderzoek op 24 mei 2018 in Hotel Casa Amsterdam! Dit is dé ontmoetingsplek voor iedereen die betrokken is bij de jeugdsector. De dag staat in het teken van: 'Weten, leren en doen wat werkt'. Deel uw onderzoeksresultaten, vragen en ideeën. Dit kan tot dinsdag 9 januari 2018, 17.00 uur.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Agenda

Voor de Jeugd Dag

Op maandag 5 november 2018 organiseren de ministeries van VWS, VenJ, OCW, het NJi en de VNG voor de zesde keer de ‘Voor de Jeugd Dag’. Ook dit jaar vindt de Voor de Jeugd Dag plaats in de Westergasfabriek in Amsterdam.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

foto Valesca Kuling

Valesca Kuling

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 52 06
E-mailadresKuling@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website