Kindermishandeling grijpt diep in het leven van kinderen in. De gevolgen voor de mentale en fysieke gezondheid van het kind zijn groot, ook op latere leeftijd. Het is dan ook belangrijk om kindermishandeling daadkrachtig te bestrijden.

Uitgelicht

De vertrouwensrelatie als werkzaam element

Het consortium Vroegpreventieve interventies kindermishandeling werkt aan het vergroten van de effectiviteit van interventies. Belangrijk hierbij is te achterhalen waarom sommige (onderdelen van) interventies wel en andere niet werken. Zoals bijvoorbeeld de vertrouwensrelatie als werkzaam element uit het programma VoorZorg. In 7 deelstudies werkt een landelijk kennisnetwerk toe naar een keuzetool voor professionals.

Lees het interview met Elle Struijf

Academische werkplaatsen (transformatie) jeugd: versnelling en verbetering in de aanpak na kindermishandeling

Binnen het programma Academische Werkplaatsen Jeugd waren 12 projecten gericht op het bestrijden van kindermishandeling. Lees hierover meer in het magazine. En bekijk het thema kindermishandeling op de website van de werkplaatsen jeugd.

Ga naar werkplaatsenjeugd.nl

KindCheck: toepassing van een effectief instrument

Signaleer en voorkom kindermishandeling met de Kindcheck op basis van oudersignalen. Professionals die met volwassenen werken gebruiken het instrument om te checken of het kind van deze cliënt veilig opgroeit. De Kindcheck is een effectief instrument dat breed wordt toegepast in de praktijk en onderdeel is van de Wet Verplichte Meldcode. ZonMw maakt zich sterk voor de verdere invoering, bijvoorbeeld in de GGZ.

Bekijk het project

Effectief vroegtijdig handelen ter voorkoming van kindermishandeling

afbeelding van knuffel

Wat maakt interventies effectief volgens de wetenschappelijke literatuur, praktijkprofessionals, ouders en jongeren? En welke knelpunten ervaart de praktijk bij de preventie van kindermishandeling? Een consortium van deskundigen is op zoek gegaan naar de antwoorden.

 

Bekijk de publicatie

Resultaten en adviezen voor de praktijk

Wat betekenen de resultaten van het onderzoek van de Academische Werkplaats Kindermishandeling (AWK) voor de (klinische) praktijk?  In deze publicatie van de AWK vindt u de wetenschappelijke resultaten en praktische adviezen. 

Ga naar de publicatie

Handreiking kindermishandeling

Deze handreiking heeft als doel gemeenten te inspireren en handvatten te geven bij het verankeren van de positie van de aandachtsfunctionarissen in organisaties op lokaal niveau. De handreiking is ontwikkeld door de Academische Werkplaats Twente en Academische Werkplaats Kindermishandeling in afstemming met de VNG.

Download de Handreiking

VoorZorg effectief tegen kindermishandeling

VoorZorg is een intensief verpleegkundig huisbezoekprogramma gedurende de zwangerschap tot het 2e levensjaar van het kind en het eerste bewezen effectieve programma tegen kindermishandeling. Het programma wordt momenteel landelijk geïmplementeerd. 

Lees meer over VoorZorg

Actueel

Volg via RSS

Kennis over effectieve jeugdhulp nu op één plek

De dertien academische werkplaatsen jeugd en ZonMw lanceren – tijdens de PraktijkVoorbeeldenParade Sociaal Domein op 24 september 2018 – met trots Werkplaatsenjeugd.nl. Dé plek die je inspireert door nieuwe kennis waarmee je in jouw regio de jeugdhulp effectiever kunt maken.

Elders gezien

Nieuwe onderzoeken rond veilig opgroeien van start

In september en november 2018 starten 2 nieuwe onderzoeken rond veilig opgroeien. Eén van deze projecten brengt in kaart wat de werkzame elementen van de Multidisciplinaire Aanpak (MDA++) in Friesland zijn en of deze werkwijze positieve uitkomsten voor de gezinnen oplevert. Het andere project onderzoekt hoe een onafhankelijk vertrouwenspersoon een structurele plek kan krijgen in de ketensamenwerking bij de aanpak van kindermishandeling.

Nieuws

Implementeer mentormoeders in eerste lijn

Mentormoederhulp is een persoonsgerichte interventie die niet alleen in de huisartsenpraktijk maar ook op meer plekken binnen de eerstelijnszorg waardevol kan zijn. Dat concludeert huisarts en psycholoog Maartje Loeffen uit haar onderzoek, waarop zij op 20 december 2017 promoveerde aan de Radboud Universiteit.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Contact

foto Valesca Kuling

Valesca Kuling

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 52 06
E-mailadresKuling@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website