Kindermishandeling en huiselijk geweld: waar staan we nu?
In deze publicatie vindt u de (tussen)resultaten uit recent onderzoek naar kindermishandeling en huiselijk geweld.
Terugblikken én vooruitkijken: wat onderzoek ons gebracht heeft
Het ZonMw-programma Veilig opgroeien heeft bijgedragen aan de kennis rondom het voorkómen, signaleren, stoppen en behandelen van kindermishandeling. In het programma is systematisch op zoek gegaan naar kennis over risicofactoren en oorzaken en naar effectiviteit van interventies.
Commissievoorzitter Diana Monissen en commissielid Rudy Bonnet kijken, nu aan het eind van dit onderzoeksprogramma, samen terug. Wat hebben we bereikt met het wetenschappelijk onderzoek? Waar staan we nu en wat moet er nog gebeuren?
Resultaten uit onderzoek
Sinds 2016 zet ZonMw in op onderzoek naar kindermishandeling en huiselijk geweld vanuit de programma’s Veilig opgroeien en Geweld hoort nergens thuis. Vanuit deze programma’s wordt ook steeds de verbinding gezocht met andere initiatieven en onderzoeken. Over de resultaten uit deze onderzoeken zijn in de afgelopen jaren diverse interessante interviews verschenen. Hieronder vindt u een overzicht hiervan.
Bekijk de projectenbundel
Bekijk de presentaties
Beluister de podcast
Bekijk de tussenresultaten
Consortium Vroegpreventieve interventies kindermishandeling
Het onderzoeksconsortium onderzoekt hoe de effectiviteit van vroegtijdig preventief handelen vergroot kan worden om kindermishandeling te voorkomen. Zij zoeken onder andere antwoord op de vragen ' Welke (onderdelen van) interventies zijn effectief en waarom werken deze?' ' En hoe kunnen gezinnen met een verhoogd risico op kindermishandeling tijdig in beeld gebracht worden zodat preventieve interventies ingezet kunnen worden?'
Bekijk de eindrapportage van het onderzoek
Eerder communiceerden wij ook al over dit onderzoek:
» Bekijk het verslag van het bezoek aan deze onderzoeksgroep in 2021
» Lees het interview met Claudia
De MDA++-aanpak
De leerkracht als vertrouwenspersoon
Onderzoeksprogramma’s over kindermishandeling en huiselijk geweld
Om het onderzoek op het gebied van kindermishandeling en huiselijk geweld goed te kunnen stroomlijnen, heeft ZonMw 2 onderzoeksprogramma's opgezet.
Programma Veilig opgroeien
Het ZonMw-programma Veilig opgroeien (2016-2022), bestaat uit een deelprogramma Kindermishandeling en een deelprogramma seksuele uitbuiting jonge meiden. Het doel van dit deelprogramma kindermishandeling is het bevorderen van het voorkómen, signaleren, stoppen en behandelen van (de gevolgen van) kindermishandeling door:
- Onderzoek naar de effectiviteit van (elementen uit) bestaande interventies en instrumenten.
- Onderzoek ter ondersteuning van effectiviteitsonderzoek, gericht op risicofactoren en oorzaken van kindermishandeling, de rol van professional en randvoorwaarden voor implementatie.
De laatste projecten uit het programma Veilig opgroeien ronden in 2022 af.
Onderzoeksprogramma Geweld hoort nergens thuis
Het onderzoeksprogramma Geweld hoort nergens thuis maakt deel uit van het inmiddels afgeronde actieprogramma Geweld hoort nergens thuis van de Rijksoverheid. De opgave van dit programma van de Rijksoverheid is om huiselijk geweld en kindermishandeling terug te dringen, de schade ervan te beperken en zo de vicieuze cirkel van geweld, de overdracht van generatie op generatie, te doorbreken. Het onderzoeksprogramma levert een bijdrage aan de ondersteuning van de praktijk en biedt handvatten om de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld te verbeteren, te borgen en te verduurzamen.